Рішення
від 27.07.2009 по справі 5/120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/120

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

27.07.09                                                                                           Справа№ 5/120

За позовом Приватного підприємства «Анна», м. Трускавець

до відповідача: Державне підприємство «Стрийське лісове господарство», м.Стрий

про стягнення 69 681,33 грн.

Суддя Петрик І. Й.

При секретарі Кравець В. П.

Представники:

від позивача: Ільків В. М. - директор

від відповідача: не з'явився

          Суть позову:

Розглядається справа за позовом Приватного підприємства „Анна" до Державного підприємства „Стрийське лісове господарство" про стягнення 69 681,33 грн.

Ухвалою господарського суду від 06.07.2009 р. порушено провадження у справі, та призначено розгляд на  27.07.2009 р.

Представники позивача в судове засідання з'явилися, позовні вимоги підтримали, з підстав, викладених в позові.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлений про розгляд справи, причини неявки не повідомив, вимог ухвали суду не виконав.

Враховуючи наведене, відповідно до ст.75 ГПК України , суд вважає за можливе розглянути справу при відсутності представника відповідача за наявними у справі матеріалами, яких достатньо для встановлення обставин справи та вирішення спору по суті .

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне :

21 травня 2008 року між Державним підприємством «Стрийське лісове господарство»та Приватним підприємством «Анна»було укладено договір генерального підряду на виконання робіт по будівництву лісової дороги № 1.Відповідно до умов Договору Приватне підприємство «Анна»взяло на себе зобов'язання виконати роботи із будівництва лісової дороги, а ДП «Стрийське лісове господарство»зобов'язувалось прийняти закінчені роботи об'єкта будівництва та провести оплату виконаних робіт на підставі актів виконаних робіт своєчасно.

Договором передбачено, що договірна ціна робіт визначається на основі твердого кошторису та становить 1 221 272 грн., в тому числі на 2008 рік передбачалось 650 000 гривень. Під час дії договору фінансування робіт за рішенням Відповідача суттєво зменшилось.

Виконуючи свої зобов'язання згідно Договору протягом 2008 року Приватне підприємство «Анна»виконано робіт на загальну суму 263 895, 60 гривень, що підтверджується довідкою про вартість виконаних підрядних робіт за грудень 2008 року №00039-02-1-1.

18 грудня 2008 року Приватне підприємство «Анна»рекомендованим листом повідомило директора ДП «Стрийське лісове господарство» про виконання Договору та завершення 11 грудня 2008 року будівництва лісової дороги.

Оскільки відповідачем, в порушення умов Договору, без жодних пояснень не повертались акти виконаних робіт, Приватне підприємство «Анна»повторно скерувала на його адресу повідомлення від 16 лютого 2009 року № 2 про необхідність виконання своїх обов'язків за Договором.

Однак, ДП «Стрийське лісове господарство»підписало подані документи, що підтверджують виконання робіт, а саме, довідку про вартість виконаних підрядних робіт та акт приймання виконаних підрядних робіт, лише в ході проведення перевірки Контрольно-ревізійним відділом у Стрийському районі.

Приватне підприємство «Анна», як генпідрядник, самостійно визначає обсяги та вартість виконаних робіт, що підлягають оплаті, та готує відповідні документи і подає їх для підписання Державному підприємству «Стрийське лісове господарство»протягом 15 днів після виконання робіт.

Державне підприємство «Стрийське лісове господарство», як замовник, зобов'язано підписати подані генпідрядником документи, що підтверджують виконання робіт, або обґрунтувати причини відмови від їх підписання протягом 5 днів з дня одержання. Оплата виконаних робіт здійснюється протягом 15 днів з дня підписання документів Державним підприємством «Стрийське лісове господарство».

П. 52 Договору передбачено, що замовник (Відповідач) може перерахувати Генпідряднику (Позивачу) аванс у розмірі 30% річного обсягу робіт.

Так, платіжними дорученнями від 11 червня 2008 року та від 16 вересня 2008 року Відповідачем було перераховано 195 000 гривень авансового платежу на будівництво лісової дороги.

З врахуванням довідки зустрічної звірки у Приватному підприємстві «Анна»по питанню достовірності визначення вартості робіт по будівництву лісової дороги до урочища «Дашава»Лататницького лісництва ДП «Стрийське лісове господарство»за період 2008 року № 38-01/022 від 18 березня 2009 року та акту звірки між ПП «Анна»та ДП «Стрийське лісове господарство», в Державному підприємстві «Стрийське лісове господарство»існує заборгованість перед ПП «Анна»в розмірі 63270 гривень, яка і досі залишається неоплаченою.

Крім стягнення основної заборгованості, позивач просить стягнути з відповідача відповідно до ст.625 ЦК України 837,24 грн. - 3% річних, 4555,44 грн. - індексу інфляції, 1018,65 грн. - неустойки.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних мотивів:

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Як вбачається із вищенаведених обставин, між позивачем та відповідачем склались двосторонні зобов'язально-господарські правовідносини за якими сторони наділені правами та обов'язками, що виникли з укладеного між ними договору. Спір між вищезазначеними господарюючими суб'єктами виник з причин невиконання зобов'язання по оплаті наданих послуг ДП «Стрийське лісове господарство»і предметом такого спору є вмотивована вимога ПП "Анна" про стягнення грошових коштів з підстав невиконання зобов'язання, що виникло з договору.

Відповідно до приписів ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Виходячи з того, що на даний час відповідач своїх зобов'язань належним чином не виконав, ним було порушено ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, відповідно до яких зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо і одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Також, законодавством передбачено можливість стягнення з боржника, який прострочив виконання грошового зобов'язання по відношенні до іншої сторони у договорі, штрафних санкцій за неналежне виконання такого зобов'язання на користь господарюючого суб'єкта чиї права та законні інтереси було порушено.

Відповідно до п. 62 Договору передбачено, що замовник несе відповідальність за затримку прийняття виконаних робіт без відповідного обгрунтування та сплачує неустойку в розмірі 0,01% вартості цих робіт за кожний день затримки, що становить 1018,65 гривень.

У відповідності до ст. 625 ЦК України, боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, що становить 4555,44 гривень, а також три проценти річних від простроченої суми, що становить 69681,33 гривні, та підлягає стягненню з відповідача на користь позивача у повному обсязі.

Згідно ч.З ст.193 Господарського кодексу України, застосування господарських санкцій до суб'єкта, який порушив зобов'язання, не звільняє цього суб'єкта від обов'язку виконати зобов'язання в натурі, крім випадків, коли інше передбачено законом або договором, або управнена сторона відмовилася від прийняття виконання зобов'язання.      Дана  норма кореспондується зі ст.234 Господарського кодексу України де зазначено, що сплата штрафних санкцій за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання не звільняє боржника від виконання зобов'язання в натурі, крім випадків, передбачених у частині третій статті 193 цього Кодексу. Тому штрафні санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язання не можуть компенсувати та не є взаємопов'язані з виконанням основного боргу.

Підрядником - ПП "Анна" були виконані всі умови договору, однак, станом на даний час замовник, всупереч умовам договору за надані послуги не провів належних розрахунків.

Законодавством передбачено, що стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Оскільки спір виник внаслідок неправомірних дій відповідача, судові витрати згідно ст.49 ГПК України , що складаються із 389,77 грн. -державного мита, 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, покриє відповідач.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 526,693 ЦК України,ст.ст.181,193 Господарського Кодексу ,ст.ст.43,47-1,49,75,82-85 ГПК України ,суд -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Державного підприємства «Стрийське лісове господарство»(82400,

Львівська обл., м. Стрий, вул. Галицька 2, в ГУДК у Львівській області, р/р

35243009001113, ЗКПО 00992415, МФО 825014, код ЄДРПОУ 00992415) на користь

Приватного підприємства «Анна»(Львівська обл., м. Трускавець, вул. Суховоля 6, р/р

26005004209001 в АКБ «Імекс-Банк», Код ЄДРПОУ 31518572, МФО 385491) 63 270

грн. основного боргу, 101 8,65 грн. - розмір неустойки, 4555,44 грн. - Загальна сума

нарахованих інфляції, 837,24 - 3% річних, 696,81 грн. - державного мита;

312,50 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового

процесу.

3.          Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

4.          Рішення суду може бути оскаржено протягом 10-днів до Львівського

апеляційного господарського суду.

   

Суддя                                                                                             Петрик І.Й.        

Дата ухвалення рішення27.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4225879
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/120

Ухвала від 02.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

Рішення від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Ухвала від 03.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Катющенко В.П.

Ухвала від 08.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.*

Судовий наказ від 01.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні