Рішення
від 13.01.2015 по справі 906/1534/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "13" січня 2015 р. Справа № 906/1534/14

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Кудряшової Ю.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Чирський Ю.В. - довіреність від 11.09.2014;

від відповідача: не з'явився.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лотуре-Агро"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шпат-Агро"

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Публічного акціонерного товариства "Златобанк"

про визнання недійсними рішення загальних зборів від 23 грудня 2013., оформлені протоколом №27 від 23 грудня 2013р.

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання недійсними рішення загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "ШПАТ-АГРО" від 23 грудня 2013 р., оформлені протоколом № 27 від 23 грудня 2013 р.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, зазначених в позові та додатковому поясненні, просив задовольнити.

Відповідач не скористався своїм правом надання письмового відзиву на позовну заяву та правом на участь в судових засіданнях. Ухвала господарського суду від 02.12.2015, направлена на юридичну адресу відповідача (що зазначена в позовній заяві та в Свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи: 13001, Житомирська обл., смт. Романів, вул. Леніна, 18), повернута поштовим відділення з відміткою: "за закінченням терміну зберігання".

У пункті 11 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007 N01-8/123 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році" зазначено, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу. У даному випадку позивач у позовній заяві вказав адресу відповідача: 13001, Житомирська обл., смт. Романів, вул. Леніна, 18, на цю адресу господарським судом направлялись всі поштові відправлення, інші адреси господарському суду не повідомлялися.

Третя особа уповноваженого представника в судове засідання не направили.

01.12.2014 та 29.12.2014 до суду надійшли пояснення ПАТ "Златобанк", відповідно до яких останній позовні вимоги не визнає.

Відповідно до ст.75 ГПК України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю "ШПАТ-АГРО" є Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛОТУРЕ-АГРО", якому належить 99,99% статутного капіталу, що становить 780021,99 грн., та Товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Адонікс", якому належить 0,01% статутного капіталу, що становить 78,01 грн.

23.12.2013 були проведені Загальні збори учасників TOB "ШПАТ-АГРО" на яких були прийняті рішення, що оформлені протоколом Загальних зборів учасників № 27 (а.с. 11), а саме:

- надано в заставу AT «Златобанк» корпоративні права (майнові права на частку у статутному капіталі) зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, підприємств, а саме: TOB «Агрофірма «Володарська» код ЄДРПОУ 36334815 (частка в розмірі 99,99% CK, номінальною вартістю 912117,55 гривень), TOB «Габроінвест» код ЄДРПОУ 33626304 (частка в розмірі - 100%, номінальною вартістю 32000,00 гривень), TOB «Габроінвест -Плюс» код ЄДРПОУ 37692145 (частка в розмірі 100% CK, номінальною вартістю 200 000,00 гривень), TOB «Ялинівка» код ЄДРПОУ 37968448 (частка в розмірі 100% CK, номінальною вартістю 120000,00 гривень) для забезпечення виконання існуючих кредитних зобов'язань TOB «ЛОТУРЕ-АГРО» перед AT «Златобанк» за Кредитним договором №113/1/13-КL від 19.04.2013 року (ліміт кредитування у розмірі до 62500000,00 гривень зі сплатою процентів у розмірі 25% річних, терміном до 27.12.2013) та Кредитним договором № 83/1/13-KL (ліміт кредитування у розмірі до 15000000,00 гривень зі сплатою процентів у

розмірі 26% річних, терміном до 28.03.2014 року), укласти відповідні договори застави корпоративних прав та договори про відступлення (передачу) частки у статутному капіталі.

- уповноважено Коваленка Олександра Володимировича, на підписання від імені Товариства відповідних договорів застави корпоративних прав, договорів про відступлення (передачу) частки у статутному капіталі, а також наступних договорів про внесення змін, з визначенням решти істотних умов цих договорів на його розсуд, для чого Коваленку Олександру Володимировичу видати відповідну довіреність.

Відповідно до Протоколу № 27 від 23.12.2013 на загальних зборах учасників TOB "ШПАТ-АГРО" були присутні:

- TOB "ЛОТУРЕ-АГРО", в особі в.о. Генерального директора Андросюка Євгена Васильовича, який діяв на підставі Статуту;

- TOB "Сільськогосподарське підприємство "Адонікс", в особі директора Коваленка Олександра Володимировича, який діяв на підставі Статуту.

Водночас п.п. 9.4.27 Статуту ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів учасників належить питання про попереднє визначення порядку голосування („за" чи „проти") на загальних зборах учасників дочірніх підприємств Товариства ( або будь-яких юридичних осіб, частка/участь Товариства в яких становить від 50% або в яких Товариство має від 50% відсотків голосів).

Відповідно до ст. 97 ЦК України управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.

Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу (ч. 1 ст. 98 ЦК України).

Крім цього ч. 1 ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Згідно ч. 1, 4 ст. 145 ЦК України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.

До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить:

1) визначення основних напрямів діяльності товариства, затвердження його планів і звітів про їх виконання;

2) внесення змін до статуту товариства, зміна розміру його статутного капіталу;

3) створення та відкликання виконавчого органу товариства;

4) визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів;

5) затвердження річних звітів та бухгалтерських балансів, розподіл прибутку та збитків товариства;

6) вирішення питання про придбання товариством частки учасника;

7) виключення учасника із товариства;

8) прийняття рішення про ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

Статутом товариства і законом до виключної компетенції загальних зборів може бути також віднесене вирішення інших питань.

Питання, віднесені до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, не можуть бути передані ними для вирішення виконавчому органу товариства.

Як зазначалося раніше, до виключної компетенції загальних зборів учасників Статутом ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" віднесено питання про попереднє визначення порядку голосування („за" чи „проти") на загальних зборах учасників дочірніх підприємств Tовариства ( або будь-яких юридичних осіб, ч а с т к а/участь Tовариства в яких становить в і д 50% або в яких Tовариство має від 50% відсотків голосів).

Таким чином в.о. Генерального директора ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" Андросюк Є.В. не мав право діяти від імені TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" на загальних зборах учасників TOB "ШПАТ-АГРО", що відбулись 23 грудня 2013 року, та голосувати «за» з питань порядку денного зборів, оскільки Андросюку Є.В. такі повноваження не були надані окремим рішенням Загальних зборів учасників TOB "ЛОТУРЕ-АГРО".

Таким чином, суд прийшов до висновку, що в.о. Генерального директора ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" Андросюк Є.В. не мав достатніх повноважень для розгляду питань, віднесених до порядку денного загальних зборів учасників товариства ТОВ "ШПАТ-АГРО", що відбулись 23.12.2013, тобто кворум для прийняття рішень був відсутній.

Згідно п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №13 від 24.10.2008 при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Однією з безумовних підстав для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону "Про господарські товариства".

В ході розгляду справи третьою особою ПАТ "Златобанк" подано суду пояснення, з яких вбачається, що Банк заперечує позовні вимоги виходячи з нижчезазначеного:

- позивачем в обґрунтування позовних вимог подано редакцію Статуту, затверджену загальними зборами учасників від 05.09.2011 зі змінами затвердженими загальними зборами учасників 28.11.2011, натомість банку було подано довідку №09/765 від 17.04.2013 та редакцію Статуту. з урахуванням змін, затверджених Загальними зборами учасників товариства "ЛОТУРЕ-АГРО" 14.02.2012, зареєстрованих 22.03.2012;

- згідно Витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо позивача Андросюк Є.В. був зазначений як особа, уповноважена вчиняти від імені ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" дії без довіреності. Вказані витяги не містили інформації з приводу обмежень Андросюка Є.В., які зазначені позивачем в позові;

- позивач зобов'язаний довести факт, що рішенням Загальних зборів учасників ТОВ "ШПАТ-АГРО" від 23.12.2013 було порушено права та інтереси позивача, а також те, що станом на 23.12.2013 ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" набув частку у статутному капіталі ТОВ "ШПАТ-АГРО";

- п. 9.4.27. Статуту ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" стосується лише тих випадків, коли у загальних зборах учасників підприємств (часка/участь TОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" в яких становить від 50% або в яких Tовариство має від 50% відсотків голосів) приймає участь окремо уповноважена на те Товариством особа.

Дані заперечення спростовуються наступним:

по-перше: довідкою TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" №09/765 від 17.04.2013 р. підтверджено, що ПАТ "Златобанк" мало у своєму розпорядженні діючу редакцію статуту TOB "ЛОТУРЕ-АГРО", затверджену загальними зборами учасників від 05.09.2011р. зі змінами затвердженими загальними зборами учасників 09.09.2011р., 28.11.2011р.,14.02.2012 р.. тобто третя особа не була позбавлена можливості вивчити та визначити повноваження органів управління позивача;

по-друге: згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" від 19.06.2013 (а.с. 98) в графі - особи, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважені представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або особи, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, в тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи зазначено: "Андросюка Євгена Васильовича (згідно статуту) - керівник".

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 92 ЦК України юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону; орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

У відносинах із третіми особами обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи не має юридичної сили, крім випадків, коли юридична особа доведе, що третя особа з н а л а чи за всіма обставинами н е м о г л а н е з н а т и про такі обмеження.

Всі обмеження на здійснення дієздатності юридичної особи її органом є чинними за умови, якщо юридична особа доведе, що третя особа знала або за всіма обставинами не могла не знати про встановлені обмеження. Третя особа має визнаватись такою, що знала чи за всіма обставинами не могла не знати про обмеження повноважень відповідного органу товариства, в наступних випадках: 1) коли такі обмеження встановлені законом; 2) коли відомості про такі обмеження, встановлені статутом чи засновницьким договором, внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (абзац одинадцятий ч. 2 ст. 17 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"); 3) коли надані інші докази, які підтверджують, що третя особа під час вчинення оспорюваного або нікчемного правочину знала про обмеження, які встановлені для виконавчого органу чи наглядової ради юридичної особи на здійснення дієздатності останньої.

Отже, суд вважає, що формулювання у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО" від 19.06.2013 (а.с. 98) в графі прізвище, ім'я, по батькові осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважені представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, в тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи зазначено: "Андросюка Євгена Васильовича (згідно статуту) - керівник", містить пряму вказівку на документ, згідно якого визначений обсяг повноважень керівника.

У такому випадку ПАТ "Златобанк" мав ознайомитись зі статутом позивач, тому третя особа вважається такою, що знала або за всіма обставинами не могла не знати про обмеження, передбачені в статутних документах;

по-третє: TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" було учасником товариства TOB "ШПАТ-АГРО" станом на 23.12.2013, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо TOB "ШПАТ-АГРО" станом на 09.12.2011 р. №12257204 (а.с. 176-177).

Також слід зазначити, що рішення Загальних зборах учасників TOB "ШПАТ-АГРО" 23.12.2013 р. порушують корпоративні права TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" та учасників TOB "ЛОТУРЕ-АГРО", а також економічні інтереси TOB "ЛОТУРЕ-АГРО", адже загальні збори учасників TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" не приймало рішення про додаткове забезпечення кредитних вимог ПАТ "Златобанк" корпоративними правами дочірніх підприємств, тому що зобов'язання TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" перед ПАТ "Златобанк" були забезпеченні іншим майном.

Тлумачення п. 9.4.27 Сатуту ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО", що зазначене в поясненнях ПАТ "Златобанк" спростовується наступним.

Згідно п. 9.1. Статуту TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" управління Товариством здійснюється Загальними зборами учасників (вищий орган) та Дирекцією (виконавчий орган).

Також п. 9.10 Статуту позивача передбачено, що управління поточною діяльністю Товариства здійснюється колегіальним виконавчим органом - Дирекцією Товариства.

До компетенції Дирекції, як колегіального органу, передається вирішення усіх питань діяльності Товариства, за винятком тих, що належать до компетенції Загальних Зборів Учасників Товариства та Генерального директора (Голови Дирекції). Загальні Збори Учасників Товариства можуть прийняти рішення про передачу частини своїх повноважень до компетенції Дирекції, за винятком питань, які відносяться до виключної компетенції Загальних Зборів Учасників (п. 9.11. Статуту ТОВ "ЛОТУРЕ-АГРО").

Відповідно до п. 9.12. Статут ТОВ "ЛАТУРЕ-АГРО" Дирекцію Товариства очолює Генеральний Директор (Голова Дирекції), який здійснює оперативне керівництво Товариством і вирішує питання поточної діяльності Товариства. З урахуванням обмежень, встановлених цим Статутом та в межах повноважень, наданих йому Загальними Зборами Учасників та Дирекцією, Генеральний Директор (Голова Дирекції) діє від імені Товариства без довіреності, представляє його в усіх установах, підприємствах, організаціях, веде поточні та інші банківські рахунки, видає доручення (довіреності), видає накази, укладає угоди (контракти, договори) в т.ч. зовнішньоекономічні, підписує фінансові та інші документи. Інші члени Дирекції також можуть бути наділені цим правом рішенням Загальних Зборів Учасників.

Отже повноваження Генерального директора TOB "ЛОТУРЕ-АГРО" щодо представництва у випадку , передбаченому п. 9.4.27 Статуту позивача визначаються на підставі окремого попереднього рішення Загальних зборів учасників TOB "ЛОТУРЕ-АГРО".

Як визначає ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Відповідач не подав до суду жодного доказу на спростування позовних вимог.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, заявлені у відповідності до вимог чинного законодавства, підтверджуються належними доказами, які є в матеріалах справи, та підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33,43,44,49,75,82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсними рішення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "ШПАТ-АГРО" (13001, Житомирська область, смт. Романів, вул. Леніна, 18, ід. код 32689028) від 23 грудня 2013 р., оформлені протоколом № 27 Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "ШПАТ-АГРО" від 23 грудня 2013 р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 19.01.15

Суддя Кудряшова Ю.В.

Віддрукувати:

1 - в справу;

2 - позивачу (рек.) (направити згідно заяви);

3 - відповідачу (рек. з повід.);

4 - третій особі (рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено23.01.2015
Номер документу42383726
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1534/14

Постанова від 29.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

Постанова від 05.05.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 01.04.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 21.11.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні