Рішення
від 16.01.2015 по справі 911/5139/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" січня 2015 р. Справа № 911/5139/14

За позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

до відповідачів Бориспільської міської ради Київської області

про визнання договору оренди недійсним

Суддя А.Р. Ейвазова

Представники:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - Гавриленко Ю.М. (довіреність № 12-34-4787 від 18.12.2012)

СУТЬ СПОРУ: Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (далі - ФОП ОСОБА_1.) звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Бориспільської міської ради Київської області (далі - Бориспільська міська рада) про визнання недійсним договору оренди землі б/н від 24.12.2008 (зареєстрований у Бориспільському міському відділенні КРФ Центру ДЗК 16.07.2009 №040990400037), укладеного сторонами.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач вказує на те що, спірний договір є недійсним в силу ст. 15 Закону України "Про оренду землі", оскільки у ньому відсутні істотні умови, а саме:

- умови збереження стану об'єкта оренди;

- умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки (а.с.2-3).

Відповідач у справі - Бориспільська міська рада у відзиві на позов заявлені вимоги відхиляє, вказуючи на те, що:

- відсутність однієї із умов договору оренди не є безумовною підставою для визнання правочину недійсним у розумінні ст.ст. 203, 215 ЦК України;

- спірний договір зареєстрований у встановленому порядку і його чинність підтверджена спеціально уповноваженим державою суб'єктом;

- з моменту реєстрації спірний договір є укладеним;

- внесення до договору умов передачі у заставу та внесення до статутного фонду суперечить правовій природні відносин оренди землі комунальної власності, оскільки відповідно до ч. 3 ст.102-1 ЗК України, такі дії не допускаються;

- відповідач, укладаючи спірний договір, мав статус суб'єкта підприємницької діяльності, що не передбачає створення статутного фонду;

- відсутність у договорі посилання на умови збереження стану об'єкта оренди вказує на те, що сторони погодились з такими умовами, які встановлені законодавством;

- права позивача укладенням такого договору не порушені.

Окрім того, відповідач вказує на пропущення строку позовної давності позивачем (а.с.25-30).

Розгляд зазначеної справи здійснено без участі представника позивача, за відсутності його пояснень, враховуючи наступне:

- копія ухвали від 04.12.2014 про порушення провадження у даній справі направлена позивачу за адресою, вказаною у Спеціальному витягу з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 05.12.2014 (а.с.16-17) та повернута відділенням зв'язку з довідкою «за закінченням встановленого строку зберігання» (а.с.20-23);

- копія ухвали від 23.12.2014 про відкладення розгляду справи, направлена позивачу за тією ж адресою та повернута відділенням зв'язку з довідкою «за закінченням встановленого строку зберігання» (а.с.54-57);

- адреса, за якою направлялись ухвали господарського суду Київської області від 04.12.2014 та 23.12.2014, відповідає адресі позивача вказаній у Спеціальному витягу з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 16.01.2015 (а.с.63-64);

- адреса, за якою направлені позивачу копії відповідних ухвал суду відповідає адресі, зазначеній ним у поданій позовній заяві;

- клопотань про відкладення розгляду справи від позивача не надходило;

- матеріалів справи достатньо для вирішення спору по суті.

В судовому засідання представник відповідача проти задоволення заявлених вимог заперечував та просив у їх задоволенні відмовити з підстав, зазначених у відзиві на позовну заяву.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, суд

ВСТАНОВИВ:

24.12.2008 між Бориспільською міською радою Київської області (далі - орендодавець) та ФОП ОСОБА_1 (далі - орендар) укладено договір оренди землі (далі - договір) (а.с.9-13, 35-37), за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку згідно рішення Бориспільської міськради V скликання №4493-39-V від 04.09.2008 «Про затвердження технічної документації із землеустрою та передачу земельної ділянки площею 0,3125 га в оренду ОСОБА_1 під об'єкти незавершеного будівництва (будівництво виробничо-складських приміщень по АДРЕСА_1 (землі промисловості)», кадастровий номер 3210500000:03:012:0005 (п. 1 договору).

Відповідно до п. 2 договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,3125 га; на земельній ділянці знаходиться об'єкт незавершеного будівництва - корпус 2-В, що належить ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого ОСОБА_4 приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області 08.01.2003 за № 44 (п. 3 договору).

Згідно п. 4 договору розміщення об'єктів нерухомості, не передбачених цим договором, на орендованій земельній ділянці здійснюється за письмовою згодою орендодавця.

Пунктом 5 договору передбачено, що вказаний договір укладено на 10 років; після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. Відповідно до п. 24 договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у місячний строк після державної реєстрації договору за актом її приймання-передачі.

Згідно п. 51 договору, він набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації у відповідності до ст. 202 Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до п. 53 договору невід'ємними частинами договору є: схема розташування земельної ділянки; кадастровий план земельної ділянки; акт про передачу на зберігання встановлених межових знаків земельної ділянки; акт про перенесення в натурі та передача на зберігання меж земельної ділянки; висновок про наявні обмеження на використання земельної ділянки; грошова нормативна оцінка земельної ділянки, яка передається в оренду; акт приймання-передачі земельної ділянки наданої в строкове платне володіння і користування.

Вказаний договір 24.12.2008 посвідчений нотаріально та зареєстрований у реєстрі за №3005, а також зареєстрований у Бориспільському міському відділенні Київської регіональної філії Центру державного земельного кадастру, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 16.07.2009 № 040990400037.

На виконання умов договору оренди за актом прийому-передачі земельної ділянки, орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне володіння і користування земельну ділянку, яка є об'єктом оренди за договором (а.с.45); межі земельної ділянки визначені у натурі про що складно акт (а.с. 40).

Предметом спору у даній справі є дійсність вищевказаного договору оренди землі.

Оспорюючи відповідний договір, позивач стверджує, що він не відповідає вимогам ст.15 Закону України «Про оренду землі».

Заявлені вимоги є такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, визначені ст.203 ЦК України, відповідно до ч.1 якої, зокрема, зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Недодержання зазначеної вимоги, за змістом ч. 1 ст.215 ЦК України, є підставою недійсності правочину.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про оренду землі», на яку посилається позивач, істотними умовами договору оренди землі є:

- об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

- строк дії договору оренди;

- орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;

- умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;

- умови збереження стану об'єкта оренди;

- умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

- умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

- існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

- визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;

- відповідальність сторін;

- умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Як визначено ч.2 ст.15 Закону, відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Посилаючись на невідповідність спірного договору визначеним вказаною нормою умовам, позивач посилається, зокрема, на відсутність у договорі умов збереження стану об'єкта оренди.

Разом з тим, такі твердження не заслуговують на увагу, оскільки умовами договору передбачено, що: земельна ділянка повинна використовуватись відповідно до ст.111 ЗК України і на неї розповсюджується заборона на зміну цільового призначення земельної ділянки (п.33 договору); до обов'язків орендаря за умовами договору належить обов'язок дотримуватись вимог ст. 96 ЗК України, санітарних, протипожежних вимог та здійснювати благоустрій прилеглої території, виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження в обсязі, передбаченому договором (п.39 договору) тощо.

Окрім того, невід'ємною частиною договору є висновок про наявні обмеження на використання земельної ділянки (а.с.43).

Також, оспорюючи договір, позивач вказував, що договір не містить умов передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Однак, як вбачається з положень спірного договору, такий договір взагалі не передбачає права позивача передавати у заставу або вносити до статутного фонду право оренди земельної ділянки. Отже, сторони договору не домовились про виникнення таких прав у позивача в силу факту укладення спірного договору, таким чином, умов такої передачі у договорі не повинно бути, оскільки відповідного права у позивача не виникло.

Також, слід зазначити, що у позовній заяві позивачем не вказано, які його права або охоронювані законом інтереси порушені укладенням спірного договору.

Відповідно до ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів , а також для вжиття передбачених ГПК України заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Отже, дослідження наявності факту порушеного права або охоронюваного законом інтересу входить до предмету доказування у будь-який господарській справі.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання .

Таким чином, оскільки факту порушення певного суб'єктивного матеріального права не виявлено і про такі факти не вказує позивач, заявлені вимоги є такими, що не можуть бути задоволенні (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 25.12.2013 у справі №6-94цс, зареєстрована у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №36475635).

Відповідач у відзиві на позовну заяву вказував на пропущення строку позовної давності позивачем.

Оскільки у судовому порядку відповідно до приписів законодавства підлягає захистусаме порушене право , заявлені вимоги не підлягають задоволенню з підстав недоведеності факту порушення суб'єктивного матеріального права або охоронюваного законом інтересу позивача, а не у зв'язку із застосуванням позовної давності.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати підлягають покладенню на позивача.

В судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частини рішення; повне рішення складено 21.01.2015.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

у задоволенні позову відмовити.

Суддя Ейвазова А.Р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.01.2015
Оприлюднено23.01.2015
Номер документу42389016
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/5139/14

Постанова від 03.09.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 16.04.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 18.02.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 16.01.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 04.12.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні