Рішення
від 26.02.2015 по справі 393/420/14-ц
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/420/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2015 року смт.Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді Мохонько К.М.

за участю секретаря Макаренко Л.Л.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новгородка цивільну справу за зустрічним позовом приватного підприємства "Агрофірма "Престиж" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про визнання недійсним договору оренди землі

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Агрофірма «Престиж» подало зустрічний позов про визнання недійсним договору оренди землі (загальною площею 6,9781 га, кадастровий номер: 3523480400:02:002:0500, що знаходиться на території Верблюзької сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області), укладений 15.10.2013 року, між ОСОБА_2 та ОСОБА_1, речове право за яким зареєстроване 28.11.2013 року в реєстраційній службі Новгородківського районного управління юстиції Кіровоградської області посилаючись на невідповідність такого договору нормам ЦК і ЗК України, а також наявність раніше укладеного договору оренди від 01.08.06р. цієї земельної ділянки між Новгородківською райдержадміністрацією та приватним підприємством «Агрофірма Престиж».

В судовому засіданні представник приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» підтримав зустрічний позов, надав пояснення аналогічні викладеним в позові. ОСОБА_1 зустрічний позов повністю не визнав. Представник ОСОБА_2 зустрічний позов визнав повністю, просить його задовольнити.

Заслухавши пояснення сторін та їх представників, дослідивши матеріали справи, суд з'ясував наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Між Новгородківською райдержадміністрацією (орендодавець) та ПП «Агрофірма Престиж» (орендар) укладений договір оренди землі від 01.08.06р. За умовами договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку НОМЕР_3 загальною площею 6,98 га за рахунок не витребуваних паїв, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Верблюзької сільської ради, Новгородківського району, Кіровоградської області. Договір укладено на 5 років (до появи власника, спадкоємця земельної ділянки). Договір підписаний представниками сторін, посвідчений печатками, зареєстрований у Кіровоградській регіональній філії Центра Державного Земельного Кадастру, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 07.09.06р. за № 719.

1 березня 2011 року між тими ж сторонами укладена додаткова угода до договору оренди землі реєстраційний № 719 від 07.09.06р. За умовами угоди строк дії договору визначений до 7 вересня 2016 року, орендна плата встановлена в розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в рік. Додаткова угода підписана представниками сторін, посвідчена печатками та зареєстрована у відділі Держкомзему у Новгородківському районі.

Згідно зі ст. 396 ЦК України особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу.

Відповідно до ст. ст. 203, 207, 215 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

В абзаці 5 пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.09р. «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» зазначено, що відповідно до статей 215 та 216 ЦК вимога про визнання оспорюваного правочину недійсним та про застосування наслідків його недійсності, а також вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути заявлена як однією зі сторін правочину, так і іншою заінтересованою особою, права та законні інтереси якої порушено вчиненням правочину.

Тобто, інша заінтересована особа, в даному випадку приватне підприємство «Агрофірма «Престиж», а не тільки одна із сторін правочину, має право звертатись до суду з позовом про визнання такого правочину недійсним, що спростовує заперечення ОСОБА_1 з цього приводу.

Між ОСОБА_1 (орендар) і ОСОБА_2 (орендодавець) укладений договір оренди землі від 15.10.13р. За умовами договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку НОМЕР_3 загальною площею 6,9781 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Верблюзької сільської ради, Новгородківського району, Кіровоградської області. Договір укладено на 49 років, орендна плата вноситься орендарем в розмірі 4226 грн, тобто 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Договір підписаний сторонами.

Додатками до договору є акт від 15.10.13р. про передачу та прийом земельної ділянки, яка надається в оренду і акт від 15.10.13р. про встановлення та погодження в натурі меж земельної ділянки, які також підписані сторонами.

Спірний договір від 15.10.13р. не містить в собі всіх істотних умов, що є обов»язковими для такого виду договорів, в договорі не вказано: якісні характеристики землі за її складом; форму платежу та порядку його внесення; умови повернення земельної ділянки орендодавцю (строк, спосіб повернення).

Пунктом 18 договору передбачено, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється у тижневий строк після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі. В той же час такий акт підписаний сторонами 15.10.13р., тобто в день укладення самого договору.

Частина 1 ст. 770 ЦК України визначає, що у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов»язки наймодавця.

Відповідно до частин 1, 4 ст. 148-1 ЗК України до особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов»язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

За згодою сторін договору оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту чи застави до такого договору можуть бути внесені зміни із зазначенням нового власника земельної ділянки.

Доказів зміни орендодавця в договорі від 01.08.06р. з Новгородківської райдержадміністрації на ОСОБА_2 суду не надано.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 09.12.14р. апеляційна скарга приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» задоволена частково, постанова Кіровоградського окружного апеляційного адміністративного суду від 20.02.14р. у справі № П/811/271/14 скасована в частині відмови в задоволенні позовних вимог щодо визнання протиправним та скасування розпорядження від 30.10.2013 року № 280 «Про вирішення земельних питань» та прийнято нову постанову в цій частині. Позовні вимоги приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано розпорядження від 30.10.2013 року № 280 «Про вирішення земельних питань» прийнятого головою Новгородківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, щодо розірвання договору оренди землі, зареєстрованого у Державному реєстрі земель 07.09.2006 року за № 719 (зі змінами від 07.03.2012 року зареєстрованими за № 352340004001888). В решті постанова суду першої інстанції залишена без змін.

У вищевказаній постанові від 09.12.14р. зазначено наступне: «Зі змісту спірного розпорядження слідує, що підставою для припинення права користування ПП «Агрофірма «Престиж» земельною ділянкою площею 6,98 га є отримання громадянином ОСОБА_2 державного акту на право власності на земельну ділянку загальною площею 6,98 га.

Таким чином, землекористування припинено з підстав, які не передбачені статтею 141 Земельного кодексу України.

Разом з тим, відповідно до ч. 4 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» та пункту 38 Договору від 01.08.2006 року визначається, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря, не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено Договором оренди землі.

Судом встановлено, що Договір оренди від 01.08.2006 року не містить умови щодо припинення строку дії договору повністю чи в частині, тобто припинення землекористування, з підстав отримання громадянами-власниками земельних частко (паїв) державних актів на право власності на земельну ділянку».

Відповідно до ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

В матеріалах справи відсутні докази визнання недійсним договору оренди землі від 01.08.06р. або додаткової угоди від 01.03.11р. між Новгородківською райдержадміністрацією (орендодавець) та ПП «Агрофірма Престиж» (орендар).

Таким чином, договір оренди землі від 01.08.06р. між Новгородківською райдержадміністрацією та приватним підприємством «Агрофірма Престиж» зареєстрований 07.09.06р. за № 719 (зі змінами) є діючим і приватне підприємство «Агрофірма «Престиж» на підставі цього договору та додаткової угоди до нього користується земельною ділянкою НОМЕР_3 площею 6,98 га, яка є предметом договору оренди землі від 15.10.13р. між ОСОБА_1 і ОСОБА_2 Право користування даною земельною ділянкою виникло у приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» раніше (в 2006 році), ніж дата укладення (15.10.13р.) договору оренди землі між ОСОБА_1 і ОСОБА_2 і з врахуванням додаткової угоди право користування закінчується тільки 7 вересня 2016 року.

Зустрічний позов підлягає задоволенню.

На підставі ст. 88 ЦПК України судовий збір по задоволеному зустрічному позову покладається на ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частках по 121 грн. 80 коп. і стягується на користь приватного підприємства «Агрофірма «Престиж».

Враховуючи викладене та керуючись ст. 148-1 ЗК України, ст. ст. 203, 204, 207, 215, 396, 770 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 57-60, 88, 212-215, 218, 222 ЦПК України суд

ВИРІШИВ:

Зустрічний позов приватного підприємства "Агрофірма "Престиж" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про визнання недійсним договору оренди землі - задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди землі (загальною площею 6,9781 га, кадастровий номер: 3523480400:02:002:0500, що знаходиться на території Верблюзької сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області), укладений 15.10.2013 року, між ОСОБА_2 та ОСОБА_1, речове право за яким зареєстроване 28.11.2013 року в реєстраційній службі Новгородківського районного управління юстиції Кіровоградської області.

Стягнути з ОСОБА_1 АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» код ЄДРПОУ 33927882 с. Верблюжка, Новгородківського району, Кіровоградської області - 121 грн. 80 коп. судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 с. Новий Мир вул. Шевченка 31, Криворізького району, Дніпропетровської області ідентифікаційний номер НОМЕР_2 на користь приватного підприємства «Агрофірма «Престиж» код ЄДРПОУ 33927882 с. Верблюжка, Новгородківського району, Кіровоградської області - 121 грн. 80 коп. судового збору.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області протягом десяти днів з дня його проголошення через Новгородківський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Копії рішення направити сторонам по справі.

Суддя Мохонько К.М.

Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено06.03.2015
Номер документу42936523
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —393/420/14-ц

Рішення від 26.02.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 11.02.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 19.09.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 19.01.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 23.02.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 11.08.2014

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 14.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суржик М. М.

Ухвала від 26.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суржик М. М.

Рішення від 26.02.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

Ухвала від 11.02.2015

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні