Ухвала
від 27.03.2015 по справі 915/476/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

27 березня 2015 року Справа № 915/476/15

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е. М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Заступника прокурора Березанського району Миколаївської області, вул. Леніна, 41, смт. Березанка, Миколаївська область, 57400

в інтересах держави

до відповідача Березанської районної державної адміністрації, вул. Леніна, 33, с.м.т. Березанка, Березанський район, Миколаївська область, 57400

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Везувій», вул. Комінтерна, 34, м. Миколаїв, Миколаївська область, 54008

про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки

визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

До господарського суду Миколаївської області звернувся Заступник прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави з позовними вимогами до відповідача Березанської районної державної адміністрації та до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Везувій» про:

- визнання незаконним та скасування розпорядження Березанської районної державної адміністрації № 71 від 21.01.2005 року;

- визнання недійсним договору оренди землі від 21.01.2005 року, укладеного між Березанською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю «Везувій», зареєстрованого 21.01.2005 року у Березанському районному секторі Миколаївської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» за № 040500700107.

- зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Везувій» (код ЄДРПОУ 32507996) повернути державі в особі Березанської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 040556693) із постійним користуванням Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство» (код ЄДРПОУ 00993567) земельну ділянку площею 2,99 га, вартістю 9 287 726, 37 грн. (кадастровий номер 4820982200:09:000:0286), в межах села Коблево Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

Судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обв'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Пленум Вищого господарського суду України в п. 1.6 Постанови № 18 від 26.12.2011 року з останніми змінами від 10.07.2014 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначив наступне.

ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини .

Відповідно до статті 27 ГПК така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора. З підстав, зазначених у другому реченні частини першої згаданої статті, господарський суд залучає певну особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, й за відсутності згаданих заяви чи клопотання. У будь-якому разі судом виноситься з даного питання ухвала з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Предметом спору у даній справі є, зокрема, вимога про дострокове розірвання договору оренди землі від 21.01.2005 року, укладеного між Березанською районною державною адміністрацією та ТзОВ «Везувій», а також про зобов'язання ТзОВ «Везувій» повернути територіальній громаді в особі Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області земельну ділянку із постійним користуванням Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство».

Як вбачається з поданих суду доказів, оспорюваного розпорядження, договору оренди землі, копій документів з проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТзОВ "Везувій" спірна земельна ділянка знаходилась в постійному користуванні Державного підприємства "Очаківське ЛМГ".

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення ДП "Очаківське лісомисливське господарство" третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Березанської районної державної адміністрації, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

Відповідно до ч. 4 ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користуються процесуальними правами i несуть процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави i предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову.

Керуючись ст.ст. 27, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

Призначити розгляд справи в судовому засіданні на 21.04.2015 року о 15:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Миколаївської області за адресою: вул. Адміральська, 22, м. Миколаїв, 54001 (поверх 9).

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Березанської районної державної адміністрації - Державне підприємство "Очаківське лісомисливське господарство", вул. Леніна, 10, м. Очаків, Миколаївська область, 57500; вул. Лісна, 6, с. Василівка, Очаківський район, Миколаївська область, 57555.

Копію даної ухвали направити на адресу третьої особи.

Прокуратурі подати суду:

- докази направлення на адресу третьої особи копії позовної заяви з додатками;

- проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТзОВ «Везувій»;

- наказ Державного комітету лісового господарства України від 14.02.2005 року №161 щодо зміни найменування Очаківського державного лісомисливського господарства;

- докази перебування спірної земельної ділянки в постійному користуванні Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство»;

- інформацію чи сплачено ТзОВ «Везувій» збитки лісовому господарству;

- інформацію з Державного земельного кадастру щодо власників і землекористувачів спірної земельної ділянки;

- звіт про експертну (ринкову) вартість спірної земельної ділянки на даний час;

- акт обстеження спірної земельної ділянки на даний час;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відносно ТзОВ «Везувій»;

- рішення Миколаївської обласної ради № 2 від 23.09.2011 року та рішення Коблівської сільської ради № 6 від 16.12.2011 року, на які містяться посилання в позовній заяві.

Відповідачу подати суду:

- відзив на позов з документальним та нормативно-правовим обґрунтуванням по суті заявлених вимог і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову. Відзив повинен відповідати вимогам ст. 59 ГПК України. Докази надіслання копії відзиву позивачу подати суду;

- довідку про включення в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України на час розгляду справи в суді.

Третій особі подати суду письмові пояснення по суті спору.

Витребувані цією ухвалою докази надати в суд до 17.04.2014 року.

Для об'єктивного, повного та всебічного з'ясування обставин справи представникам сторін з'явитися в судове засідання для дачі пояснень, подати докази в обґрунтування заявлених вимог та заперечень та згідно ст. 28 ГПК України представити документальне підтвердження своїх повноважень у справі.

Відповідно до вимог ст. 36 ГПК України сторонам письмові докази подати в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Копії письмових доказів, які подаються до суду, оформити відповідно до вимог ст. 36 ГПК України та п. 5.27 "Національного стандарту України. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 року.

Суддя Е.М. Олейняш

Дата ухвалення рішення27.03.2015
Оприлюднено02.04.2015
Номер документу43310693
СудочинствоГосподарське
Сутьнеобхідність залучення ДП "Очаківське лісомисливське господарство" третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Березанської районної державної адміністрації, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки. Відповідно до ч. 4 ст. 27 ГПК України

Судовий реєстр по справі —915/476/15

Постанова від 26.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 21.04.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 28.05.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 28.05.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Постанова від 26.08.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 10.07.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Рішення від 09.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні