Рішення
від 13.07.2009 по справі 44/344
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

44/344

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  44/344

13.07.09

За позовомВідкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю "Ф-ЛАЙН ТЕХНОЛОГІЇ"

Простягнення   370, 83 грн.

      Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

Від позивачаКіяніцина О.С. –представник

Від відповідачане з`явився  

У судовому засіданні 13 липня  2009 року, згідно з вимогами статті  85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне товариство “Укртелеком” в особі Інформаційно - розрахункового центру Київської міської філії звернулося до господарського суду міста Києва з позовною заявою про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф-ЛАЙН ТЕХНОЛОГІЇ" заборгованості за несплату телекомунікаційних послуг в розмірі 370 (триста сімдесят) грн. 83 коп., в зв'язку з неналежним виконанням останнім своїх зобов'язань за Договором про надання телекомунікаційних  послуг   № 2831116 від 26.11.2007 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.06.2009 року прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі № 44/344 та призначено розгляд справи на 13.07.2009 року.

Відповідач у судове засідання не з'явився, відзив на позовну заяву не надав, вимоги ухвали суду не виконав, про причини неявки свого представника суд не повідомив.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (див. Роз'яснення Президії ВАСУ від 18.09.97р. № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

Відповідно до ст.75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи, заслухавши його пояснення, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Між сторонами 26.11.2007р укладено Договір № 2831116 про надання телекомунікаційних послуг, за умовами якого позивач, як підприємство зв'язку, зобов'язався забезпечувати відповідачу, як споживачу, безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а відповідач - прийняти та своєчасно сплачувати вартість наданих послуг на умовах, викладених в договорі.

Відповідно до п. 4.1. Договору, послуги, які надаються Позивачем, оплачуються за тарифами, затвердженими згідно з чинним законодавством.

Розділом 4 договору передбачено, що відповідач сплачує послуги електрозв'язку з поданням рахунків.

Статтею 63 ЗУ “Про телекомунікації ” врегульовано порядок надання та отримання телекомунікаційних послуг. Положеннями цієї статті визначено, що телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Також визначено умови надання зазначених послуг, якими є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг, відповідно до основних вимог договору про надання телекомунікаційних послуг, встановлених НКРЗ та наявність оплати замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Статтею 33 ЗУ “Про телекомунікації” встановлений обов'язок споживача своєчасно сплачувати за отримані телекомунікаційні послуги.

Позивач на виконання умов договору надавав відповідачу послуги електрозв'язку, забезпечував працездатність каналу зв'язку, що підтверджується матеріалами справи та пред'явленими доказами щодо обліку виконання послуг.

Згідно ч.1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст. 903 ЦК України).

Відповідно до ст. 525,526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідач має заборгованість за телекомунікаційні послуги 355,89 грн. Крім того боржник повинен сплатити пеню в сумі 6,87 грн., 3 % річних  в сумі –1,11 грн. та інфляційні збитки в сумі – 6, 96 грн.  Разом сума боргу складає 370, 83 грн.

Відповідно до п.5.8 Договору, у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки платежу.  

Відповідно до ч.2 ст. 36 Закону України “Про телекомунікації”, у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

Згідно ч.6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (ч.1 ст. 230 ГК України).

Позивач надав суду розрахунок пені, який суд вважає обґрунтованим та вчиненим з урахуванням вимог чинного законодавства.

Враховуючи, що факт прострочення виконання зобов'язання судом встановлено, то вимоги позивача про нарахування пені визнаються судом обґрунтованими та задовольняються за розрахунком позивача у розмірі 6,87 грн.

Відповідно до ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже Товариство з обмеженою відповідальністю "Ф-ЛАЙН ТЕХНОЛОГІЇ" має сплатити  6, 96 грн. –інфляційних збитків та  1,11 грн. –3% річних.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, а також те, що відповідач в установленому порядку обставин, повідомлених позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив, то  за таких обставин, позов визнається обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню за розрахунком позивача.

Згідно ст. 44 ГПК України, позивачем понесені судові витрати, пов'язані з розглядом справи, зокрема витрати на оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу та державного мита, відшкодовуються за рахунок відповідача (ст. 49 ГПК України).

На підставі викладеного та керуючись  ст. ст. 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, Договором сторін, Господарський суд міста Києва –

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф-ЛАЙН ТЕХНОЛОГІЇ" (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, б.13; 03124, м. Київ, бул. Лепсе, б. 8, кв. 201, ЗКПО 33402520) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192 м. Київ, вул. Міста Шалетт,1, ЗКПО 01189910) основний борг в сумі 355 (триста п'ятдесят п'ять) грн. 89 коп., пеню в сумі 6 (шість) грн. 87 коп., 3 % річних  в сумі –1(одна)  грн. 11 коп., інфляційні збитки в сумі –6 (шість)грн. 96 коп., державне мито в сумі 102 (сто дві)грн. 00 коп., витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять)грн. 00 коп.  

Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

          

Суддя                                                                                                           П.П. Чеберяк

Дата підписання рішення 15.07.2009р.

Дата ухвалення рішення13.07.2009
Оприлюднено22.08.2009
Номер документу4390693
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/344

Постанова від 26.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Рішення від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 15.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 07.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 07.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 24.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні