Ухвала
від 14.08.2009 по справі 27/201-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

27/201-09

   

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

УХВАЛА

про відмову у прийнятті  апеляційної скарги   

"14" серпня 2009 р.                               Справа № 27/201-09

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Бондаренко В.П., суддя Камишева Л.М. ,суддя Івакіна В.О.

розглянувши  апеляційну скаргу відповідача вх. №2438Х/1-9 на ухвалу  господарського суду Харківської області від 29.07.09 по справі № 27/201-09

за позовом Регіонального відділення фонду Державного майна України по Донецькій області, м. Донецьк

до "Харківського економіко-правового університету" у формі ТОВ, м. Харків

про про стягнення 25753,23 грн.

встановила:

Ухвалою  господарського суду Харківської області від 29.07.2009 р. по справі № 27/201-09 (суддя Мамалуй О.О.) відмовлено у прийнятті апеляційної скарги ТОВ "Харківський економіко-правовий університет" на ухвалу господарського суду Харківської області від 20.07.2009 р. про порушення провадження у справі № 27/201-09 та повернено апеляційну скаргу заявнику.

Відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм процесуального права, просить вищевказану ухвалу скасувати та направити апеляційну скаргу до Харківського апеляційного господарського суду для розгляду по суті апеляційної скарги ТОВ "Харківський економіко-правовий університет" на ухвалу господарського суду Харківської області від 20.07.2009 р.

Перевіривши матеріали справи та апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що у прийнятті даної скарги має бути відмовлено зважаючи на таке.

Частина 1 статті 4 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що господарський суд вирішує господарські спори, зокрема, на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України.

Статтею 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, до яких  віднесено, зокрема, законність та забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем в статті 12 Закону України "Про судоустрій України", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне оскарження судового рішення.

Таким чином, реалізація конституційного права на апеляційне оскарження судового рішення названим законом ставиться у залежність від положень процесуального закону.

Господарський процесуальний кодекс України повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасник судового процесу має право оскаржити ухвалу суду в апеляційному чи касаційному порядку.

Статтею 106 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом.

Тобто оскарженню підлягають лише ті ухвали, про можливість оскарження яких прямо зазначено у відповідній статті Господарського процесуального кодексу України.

Як вбачається зі змісту статті 106 Господарського процесуального кодексу України, вказаною нормою не передбачена можливість оскарження в апеляційній інстанції  ухвал господарського суду про відмову у прийнятті апеляційної скарги.

Отже, твердження заявника апеляційної скарги про те, що ухвала місцевого господарського суду від 29.07.2009 р. у даній справі підлягає скасуванню як така, що прийнята з порушенням норм процесуального права, є юридично неспроможним та зроблене при довільному трактуванні норм чинного законодавства.

Дана обставина є підставою для висновку, що відповідачем навмисно подано  апеляційну скаргу на судовий акт, який не підлягає оскарженню, що свідчить про порушення заявником скарги приписів частини 3 статті 22 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що відповідних правових підстав для прийняття до провадження апеляційної скарги не існує, у зв'язку з чим в її прийнятті має бути відмовлено.

Крім того, слід зазначити, що 05.08.2009 р. господарським судом прийнято рішення по даній справі, яким позовні вимоги Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області задоволені у повному обсязі.

Керуючись статтями 86, 106 Господарського процесуального кодексу України, -

ухвалила:

1. Відмовити у прийнятті  апеляційної скарги.

2. Повернути заявнику матеріали скарги (подання) разом з доданими до неї документами - всього на  3  аркушах.

         Головуючий суддя                          (підпис)                   Бондаренко В.П.  

                                 Суддя                          (підпис)                  Камишева Л.М.  

                                 Суддя                          (підпис)                   Івакіна В.О.  

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.08.2009
Оприлюднено22.08.2009
Номер документу4404502
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/201-09

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 08.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 03.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 14.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Рішення від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні