Ухвала
від 08.09.2009 по справі 27/201-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

27/201-09

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

08 вересня 2009 р.                                                                                   № 27/201-09  

Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі:

головуючого:Першикова Є.В.,

суддів:Данилової Т.Б.,

Муравйова О.В.,

розглянувши

касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський економіко-правовий університет" (далі –Університет)

на ухвалугосподарського суду Харківської області

від20.07.09

у справі№ 27/201-09

господарського судуХарківської області    

за позовом

Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (далі – Фонд)

доУніверситету  

простягнення 25 753,23 грн.       

ВСТАНОВИЛА:

Особливості процедури розгляду господарських справ в касаційному порядку передбачені розділом ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, відповідна скарга може бути розглянута в касаційному порядку за умови дотримання вимог, викладених у розділі ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України.

Університет звернувся до Вищого господарського суду України з  касаційною скаргою б/н від 13.08.09 на ухвалу від 20.07.09 господарського суду Харківської області про порушення провадження у справі, винесену в порядку ст.ст. 64, 65 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України враховує, що ст. 129 Конституції України встановлює основні засади судочинства, до яких віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у ст. 12 Закону України "Про судоустрій України", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться у залежність від

положень процесуального закону.

Тобто, Господарський процесуальний кодекс повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційне та касаційне оскарження ухвал суду першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 106 Господарського процесуального кодексу України  ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Аналогічне положення містить ч. 1 ст. 11113 Господарського процесуального кодексу України, якою встановлено, що ухвали місцевого або апеляційного господарського суду можуть бути оскаржені у касаційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, оскарженню підлягають лише ті ухвали, про можливість оскарження яких прямо зазначено у відповідній статті Господарського процесуального кодексу України або Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Приписами ст.ст. 64, 65 Господарського процесуального кодексу України не передбачено можливості оскарження ухвал суду якими вирішено питання про порушення провадження у справі та вчинення дій по підготовці справи до розгляду.

Колегія суддів Вищого господарського суду України наголошує, що відповідно до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Статтею 55 Основного Закону регламентовано, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Разом з тим, відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України сторони мають право, зокрема, оскаржувати судові рішення господарського суду в установленому цим Кодексом порядку. При цьому, встановлено, що сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Також, колегія суддів Вищого господарського суду України відзначає, що згідно положень ст.ст. 6, 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Водночас, колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу скаржника на те, що на момент подання ним касаційної скарги на ухвалу від 20.07.09 господарського суду Харківської області, місцевим судом було винесено рішення по суті спору у даній  справі (від 05.08.09), а отже оскарження зазначеної ухвали в даному випадку позбавлено правового змісту.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 1 ст. 11113 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України  

у х в а л и л а :

Відмовити у прийнятті до розгляду касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський економіко-правовий університет" б/н від 13.08.09 на ухвалу від 20.07.09 господарського суду Харківської області про порушення провадження у справі № 27/201-09 господарського суду Харківської області.

Головуючий

Є.Першиков

судді:

Т.Данилова

О.Муравйов  

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення08.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4891062
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/201-09

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 08.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 03.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 14.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Рішення від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні