Рішення
від 12.05.2015 по справі 912/789/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2015 рокуСправа № 912/789/15-г Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув матеріали справи № 912/789/15-г

за позовом відкритого акціонерного товариства "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І.", м. Долинська

до Долинської міської ради, м. Долинська

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані", м.Дніпропетровськ та гр. Українця Юрія Стефановича м.Кривий Ріг

про визнання недійсним рішення

за участю представників сторін:

від позивача - Сааді Р.М, довіреність б/н від 18.03.2015;

від відповідача - участі не брали;

від 3-ї особи ТОВ "ЕлектроПромКомпані" - участі не брали;

від 3-ї особи Українця Ю.С. - участі не брали.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Відкрите акціонерне товариство "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." звернулось до господарського суду Кіровоградської області з позовом про визнання недійсним рішення тридцять п'ятої сесії Долинської міської ради №1009 від 30.09.2009 "Про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

В обґрунтування поданого позову позивач зазначає про незаконність прийнятого відповідачем рішення №1009, яким позивачу припинено право постійного користування земельною ділянкою, яка належить позивачеві на праві колективної власності. При цьому позивач зазначає про відсутність його волевиявлення на припинення (відмову від права) власності чи користування спірною земельною ділянкою.

Ухвалою господарського суду від 04.03.2015 позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі.

Відповідач у відзиві на позов заперечив позовні вимоги, зазначивши про отримання 04.09.2009 від ліквідатора ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова М.І." листа з зазначенням того, що товариство не заперечує проти винесення питання про відмову від зазначеної земельної ділянки на засідання чергової сесії, що розцінено відповідачем як добровільна відмова від земельної ділянки.

Третя особа - гр.Українець Ю.С. надіслав до господарського суду пояснення, у відповідності до яких погоджується з доводами позивача і не заперечує проти задоволення позовних вимог. У наведених поясненнях гр. Українець Ю.С. просить суд розглянути дану справу без його участі.

Третя особа - ТОВ "ЕлектроПромКомпані" правом надання пояснень з приводу поданого позову не скористалась.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив наступні обставини.

Постановою господарського суду Кіровоградської області від 16.08.2007 ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Салатова Сергія Володимировича.

30.09.2009 Долинською міською радою прийнято рішення №1009, яким, за результатами розгляду клопотання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" про надання згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, клопотання ліквідатора ВАТ "Долинська Агропромислова фірма ім.Сичова М.І." Салатова С.В., вирішено припинити право користування земельною ділянкою площею 0,7700 га по вулиці Чкалова, 126, яка належала ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І." на підставі державного акту на право колективної власності серія КР № 000034 від 01.08.2001 та передати дану земельну ділянку в землі запасу сільськогосподарського призначення несільськогосподарських угідь Долинської міської ради.

Пунктом 2 даного рішення надано товариству з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,7700 га в оренду строком на 5 років по вулиці Чкалова, 89 (126) з земель запасу сільськогосподарського призначення несільськогосподарських угідь Долинської міської ради та вирішено перевести в землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для комерційного використання (обслуговування приміщення ливарного цеху).

Зобов'язано ТОВ "ЕлектроПромКомпані" замовити технічну документацію для розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки згідно чинного законодавства (пункт 3 рішення).

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

У відповідності до ст.12 Земельного кодексу України (тут і надалі - в редакції на момент прийняття оспорюваного рішення) до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: а) розпорядження землями територіальних громад; б) передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; в) надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; г) вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; ґ) викуп земельних ділянок для суспільних потреб відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст; д) організація землеустрою; е) координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів; є) здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; ж) обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; з) підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок відповідно до цього Кодексу; и) встановлення та зміна меж районів у містах з районним поділом; і) інформування населення щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок; ї) внесення пропозицій до районної ради щодо встановлення і зміни меж сіл, селищ, міст; й) вирішення земельних спорів; к) вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (ст. 116 Земельного кодексу України).

Як вбачається з державного акта на право колективної власності на землю серії КР №000034 від 01.08.2001, виданого ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова М.І.", у колективній власності останнього перебувала земельна ділянка площею 14,4 гектарів земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно довідки відділу Держземагентства у Долинському районі Кіровоградської області від 12.05.2015 №31-1111-0.2-1639/2-15, за статистичною звітністю форми 6-зем за ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." значиться земельна ділянка станом на 01.01.2010 площею 2,6575 га, станом на 01.01.2015 площею 1,8875 га.

Аналогічна інформація наведена в листі виконавчого комітету Долинської міської ради від 12.05.2015 №01-19/844, яким, крім того, повідомлено, що зменшення площі земельної ділянки відбулося на підставі рішення Долинської міської ради від 30.09.2009 №1009.

За поясненнями представника позивача, саме така площа знаходиться наразі у власності та користуванні ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І.".

Стаття 78 Земельного кодексу України визначає право власності на землю як право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. (ч.1 ст. 126 земельного кодексу України).

З аналізу ст.ст. 13, 41 Конституції України, ст. 321 Цивільного Кодексу України, вбачається, що право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, окрім випадків примусового відчуження об'єктів власності з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом.

З метою забезпечення принципу непорушності права власності Цивільний кодекс України у ст. 346 закріпив перелік підстав припинення права власності, який є вичерпним і може бути розширений лише шляхом встановлення іншої підстави відповідною нормою закону.

Статтею 140 Земельного кодексу України визначений перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку, якими є: а) добровільна відмова власника від права на земельну ділянку; б) смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця; в) відчуження земельної ділянки за рішенням власника; г) звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредитора; ґ) відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб; д) конфіскація за рішенням суду; е) невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

За приписами ч.ч. 1, 2 ст. 142 Земельного кодексу України припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі на користь держави або територіальної громади здійснюється за його заявою до відповідного органу.

Органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку. Угода про передачу права власності на земельну ділянку підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Відтак законною та правомірною підставою для припинення права власності на земельну ділянку є однозначне волевиявлення землевласника у формі заяви, що повинна містити таке волевиявлення (саме на відмову від права власності на земельну ділянку) та здійснюватися повноважною особою.

Листом від 01.09.2009 ліквідатор ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." повідомив про відсутність заперечень проти винесення питання про відмову від земельної ділянки площею 0,77 га по вул.Чкалова, 126 у м.Долинська на чергову сесію міської ради.

Вказаний лист, виходячи з його форми та змісту, не може бути розцінений господарським судом як однозначна відмова власника земельної ділянки на користь територіальної громади.

Поряд з тим, з матеріалів та пояснень, наданих сторонами, вбачається, що угода про передачу права власності на земельну ділянку між ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." та Долинською міською радою не укладалась, що також свідчить про відсутність добровільної відмови власника землі на користь територіальної громади.

Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" з прилюдних торгів придбано нерухоме майно: ливарний цех, що складає 19/100 частин комплексу будівель, розташованого за адресою: Кіровоградська область, м.Долинська, вул.Чкалова, буд. 126, загальною площею 1231,00 кв.м., що підтверджується свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (а.с. 38).

17.09.2012 між Долинською міською радою (Орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Електропромкомпані" (Орендар) укладено договір оренди землі №18/12, у відповідності до якого Орендодавець на підставі рішення сесії Долинської міської ради №1161 від 26.05.2010 надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку з земель житлової та громадської забудови (для комерційного використання обслуговування приміщення ливарного цеху), яка знаходиться в межах населеного пункту за адресою: м.Долинська, вул.Чкалова, 126, на території Долинської міської ради.

В оренду передається земельна ділянка площею 0,5279 га (п. 2 договору оренди).

Згідно п. 8 договору оренди, його укладено строком на п'ять років.

Позивачем надано до матеріалів справи Витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності станом на 05.06.2013 та на 12.05.2015, з яких вбачається, що нежитлове приміщення за адресою: Кіровоградська область, Долинський район, м.Долинська, вул.Чкалова, буд. 126 (приміщення ливарного цеху), належить гр. Українцю Ю.С. на підставі договору купівлі-продажу серії ВТЕ №684749, ВТЕ №684750 від 05.06.2013.

Відповідно до ч.1 ст. 120 Земельного кодексу України, до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

При цьому, ст. 120 Земельного кодексу України не передбачає автоматичного переходу права власності на земельну ділянку у зв'язку з переходом права власності на розташовані на ній будівлі чи споруди, а треті особи (товариство з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" та гр. Українець Юрій Стефанович) не звертались до власника спірної земельної ділянки та не укладали з ним будь-яких цивільно-правових угод щодо земельної ділянки, звернувшись, натомість, до органу місцевого самоврядування.

Відтак, відповідачем, без наявності відповідних правових підстав, прийнято рішення від 30.09.2009 №1009 про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

При цьому, оспорюваним рішенням відповідачем припинено право користування позивача земельною ділянкою площею 0,77 га, в той час як дана земельна ділянка належала останньому на праві власності, що підтверджено відповідним державним актом. Тобто фактично відповідач припинив право власності позивача на належну йому земельну ділянку, та в подальшому самостійно розпорядився даною земельною ділянкою.

За приписами ст.153 Земельного кодексу України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Способи захисту прав на земельні ділянки визначені статтею 152 Земельного кодексу України. За приписами наведеної норми, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно з приписами частини 1 статті 21 Цивільного кодексу України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси. Тобто, підставами для визнання недійсним акта (рішення) є невідповідність його вимогам законодавства або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт, порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів позивача у справі.

Зважаючи на наведені вище встановлені господарським судом обставини щодо відсутності добровільної відмови власника земельної ділянки на користь територіальної громади м.Долинська, відсутність інших підстав для припинення Долинською міською радою права власності ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." на земельну ділянку площею 0,77 га, розташованої в м.Долинська, вул.Чкалова, 126, право колективної власності на яку підтверджується державним актом серії КР №000034 від 01.08.2001, господарський суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову та визнання недійсним рішення тридцять п'ятої сесії п'ятого скликання Долинської міської ради від 30.09.2009 №1009.

Витрати по сплаті судового збору у відповідності до приписів ст.49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним рішення тридцять п'ятої сесії Долинської міської ради №1009 від 30.09.2009 "Про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

Стягнути з Долинської міської ради (28500, Кіровоградська область, м.Долинська, вул.Леніна, 50, ідентифікаційний код 04055222) на користь відкритого акціонерного товариства "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І." (28500, Кіровоградська область, м.Долинська, вул.Чкалова, 126, ідентифікаційний код 20651739) 1218 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Дніпропетровським апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 18.05.2015.

Суддя Г.Б. Поліщук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено21.05.2015
Номер документу44212430
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/789/15-г

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 26.03.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 01.07.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Величко Надія Леонидівна

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Величко Надія Леонидівна

Рішення від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.03.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні