Постанова
від 01.07.2015 по справі 912/789/15-г
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.07.2015 року Справа № 912/789/15-г

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії

суддів: головуючого судді Величко Н.Л. (доповідач)

суддів: Іванова О.Г., Широбокової Л.П.

секретар судового засідання : Ситникова М.Ю.

представники сторін в судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином

розглянувши матеріали апеляційної скарги Долинської міської ради, м. Долинська

на рішення господарського суду Кіровоградської області від 12.05.2015 року

у справі № 912/789/15-г

за позовом відкритого акціонерного товариства "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І.", м. Долинська

до Долинської міської ради, м. Долинська

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані", м.Дніпропетровськ та гр. ОСОБА_1 м.Кривий Ріг

про визнання недійсним рішення

ВСТАНОВИВ:

1. Стислий виклад суті рішення місцевого господарського суду.

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 12.05.2015 року у справі № 912/789/15-г (суддя Поліщук Г.Б.) позов задоволено повністю.

Визнано недійсним рішення тридцять п'ятої сесії Долинської міської ради №1009 від 30.09.2009 "Про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

Стягнуто з Долинської міської ради на користь відкритого акціонерного товариства "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І." 1218 грн. судового збору.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що зважаючи на відсутність добровільної відмови власника земельної ділянки на користь територіальної громади м.Долинська, відсутність інших підстав для припинення Долинською міською радою права власності ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." на земельну ділянку площею 0,77 га, розташованої в м.Долинська, вул.Чкалова, 126, право колективної власності на яку підтверджується державним актом серії КР №000034 від 01.08.2001, господарський суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову та визнання недійсним рішення тридцять п'ятої сесії п'ятого скликання Долинської міської ради від 30.09.2009 №1009.

2. Підстави, з яких порушено питання про перегляд рішення.

Не погодившись з зазначеним рішенням господарського суду, Долинська міська рада, м. Долинська, звернулась до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове рішення яким відмовити позивачу в повному обсязі.

В обґрунтування апеляційної скарги її заявник посилається на отримання 04.09.2009 від ліквідатора ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова М.І." листа з зазначенням того, що товариство не заперечує проти винесення питання про відмову від зазначеної земельної ділянки на засідання чергової сесії, що розцінено відповідачем як добровільна відмова від земельної ділянки.

3. Доводи викладені у відзиві на апеляційну скаргу.

ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І." надано відзив на апеляційну скаргу Долинської міської ради, в якому зазначено, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджено матеріали справи, прийнято вірне рішення у відповідності до норм чинного законодавства, доводи скаржника, в свою чергу, які зазначені в апеляційній скарзі є безпідставними та необґрунтованими. Просить розглянути апеляційну скаргу за наявними матеріалами справи за відсутності повноважного представника товариства та залишити оскаржуване рішення - без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Від товариства з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" та гр. ОСОБА_1 відзивів на апеляційну скаргу судом не отримано.

01.07.15р. від Долинської міської ради до Дніпропетровського апеляційного господарського суду надійшла заява про неможливість забезпечити явку повноважного представника через перебування останнього у відпустці, просить перенести розгляд апеляційної скарги на більш пізній час у зв'язку з незручним транспортним сполученням з м. Долинська Кіровоградської області до м. Дніпропетровська.

Судова колегія розглянула зазначену заяву та вважає її такою що не підлягає задоволенню , з огляду на те, що чинне законодавство не обмежує кола осіб, які можуть здійснювати представництво юридичної особи в суді та зважаючи на те, що про дату судового засідання скаржника було повідомлено заздалегідь, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу, а отже, у нього було достатньо часу для того, щоб належним чином підготуватися до судового засідання та визначитись щодо особи, яка представлятиме його інтереси з урахуванням відомостей про те, що певні обставини можуть перешкодити конкретному представнику взяти участь у засіданні суду.

4. Дослідивши матеріали справи, апеляційний господарський встановив наступні обставини:

Постановою господарського суду Кіровоградської області від 16.08.2007 ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2. (а.с. 13-14)

13.04.2009р. до Долинської міської ради надійшло клопотання від ТОВ "ЕлектроПромКомпані" про надання згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею -0,77 га по вул. Чкалова, 89 (126) в оренду строком на 5 років. (а.с. 130)

23.07.2009р.Долинська міська рада звернулась з листом до ліквідатора ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." з проханням розглянути питання щодо відмови від земельної ділянки, на якій розташовані будівлі ТОВ "ЕлектроПромКомпані". (а.с. 131)

Листом від 01.09.2009р. ліквідатор ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." повідомив Долинську міську раду про відсутність заперечень проти винесення питання про відмову від земельної ділянки площею 0,77 га по вул.Чкалова, 126 у м.Долинська на чергову сесію міської ради. (а.с. 19, 32)

30.09.2009 Долинською міською радою прийнято рішення №1009, яким, за результатами розгляду клопотання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" про надання згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, клопотання ліквідатора ВАТ "Долинська Агропромислова фірма ім.Сичова М.І." ОСОБА_2, вирішено припинити право користування земельною ділянкою площею 0,7700 га по вулиці Чкалова, 126, яка належала ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім.Сичова М.І." на підставі державного акту на право колективної власності серія КР № 000034 від 01.08.2001 та передати дану земельну ділянку в землі запасу сільськогосподарського призначення несільськогосподарських угідь Долинської міської ради. (а.с. 21)

Пунктом 2 даного рішення надано товариству з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,7700 га в оренду строком на 5 років по вулиці Чкалова, 89 (126) з земель запасу сільськогосподарського призначення несільськогосподарських угідь Долинської міської ради та вирішено перевести в землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення для комерційного використання (обслуговування приміщення ливарного цеху).

Зобов'язано ТОВ "ЕлектроПромКомпані" замовити технічну документацію для розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки згідно чинного законодавства (пункт 3 рішення).

Позивач вважає дане рішення сесії незаконним і таким, що підлягає скасуванню.

5. Мотиви, з яких виходила апеляційна інстанція при винесенні постанови.

Відповідно до ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку (частина 10 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в ОСОБА_1").

Предметом розгляду у даній справі є рішення від 30.09.2009р. №1009 Долинської міської ради про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,7700 га.

Рішення прийнято відповідно ст. 26 Закону України В«Про місцеве самоврядування в ОСОБА_1В» ст.ст. 12, 124, 151 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України, до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст у тому числі належить: розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; організація землеустрою здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (ст. 116 Земельного кодексу України).

Як вбачається з державного акта на право колективної власності на землю серії КР №000034 від 01.08.2001, виданого ВАТ "Долинська агропромислова компанія ім. Сичова М.І.", у колективній власності останнього перебувала земельна ділянка площею 14,4 гектарів земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. (а.с. 22)

Згідно довідки відділу Держземагентства у Долинському районі Кіровоградської області від 12.05.2015 №31-1111-0.2-1639/2-15, за статистичною звітністю форми 6-зем за ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." значиться земельна ділянка станом на 01.01.2010 площею 2,6575 га, станом на 01.01.2015 площею 1,8875 га.

Аналогічна інформація наведена в листі виконавчого комітету Долинської міської ради від 12.05.2015 №01-19/844, яким, крім того, повідомлено, що зменшення площі земельної ділянки відбулося на підставі рішення Долинської міської ради від 30.09.2009 №1009.

Стаття 78 Земельного кодексу України визначає право власності на землю як право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. (ч.1 ст. 126 земельного кодексу України).

Згідно ст. 321 Цивільного Кодексу України, вбачається, що право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 140 Земельного кодексу України визначений перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку, якими є:

а) добровільна відмова власника від права на земельну ділянку;

б) смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця; в) відчуження земельної ділянки за рішенням власника;

г) звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредитора;

ґ) відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб; д) конфіскація за рішенням суду;

е) невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 142 Земельного кодексу України припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі на користь держави або територіальної громади здійснюється за його заявою до відповідного органу.

Органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку. Угода про передачу права власності на земельну ділянку підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Як вбачається з матеріалів справи, листом від 01.09.2009 ліквідатор ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." повідомив Долинську міську раду про відсутність заперечень проти винесення питання про відмову від земельної ділянки площею 0,77 га по вул.Чкалова, 126 у м.Долинська на чергову сесію міської ради. (а.с 19, 32)

Вказаний лист, виходячи з його форми та змісту, не є відмовою власника від земельної ділянки на користь територіальної громади.

Угода про передачу права власності на земельну ділянку між ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." та Долинською міською радою не укладалась, що також свідчить про відсутність добровільної відмови власника землі на користь територіальної громади.

Матеріалами справи підтверджується, що товариством з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" з прилюдних торгів придбано нерухоме майно: ливарний цех, що складає 19/100 частин комплексу будівель, розташованого за адресою: Кіровоградська область, м.Долинська, вул.Чкалова, буд. 126, загальною площею 1231,00 кв.м., що підтверджується свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (а.с. 38).

17.09.2012 між Долинською міською радою (Орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Електропромкомпані" (Орендар) укладено договір оренди землі №18/12, у відповідності до якого Орендодавець на підставі рішення сесії Долинської міської ради №1161 від 26.05.2010 надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку з земель житлової та громадської забудови (для комерційного використання обслуговування приміщення ливарного цеху), яка знаходиться в межах населеного пункту за адресою: м.Долинська, вул.Чкалова, 126, на території Долинської міської ради. (а.с 45-47)

Як свідчать фактичні обставини справи та витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності станом на 05.06.2013 та на 12.05.2015, з яких вбачається, що нежитлове приміщення за адресою: Кіровоградська область, Долинський район, м.Долинська, вул.Чкалова, буд. 126 (приміщення ливарного цеху), належить гр. ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу серії ВТЕ №684749, ВТЕ №684750 від 05.06.2013.

Згідно до ч.1 ст. 120 Земельного кодексу України, до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Відтак, на думку колегії суддів, ст. 120 Земельного кодексу України не передбачає

автоматичного переходу права власності на земельну ділянку у зв'язку з переходом права власності на розташовані на ній будівлі чи споруди, а треті особи (товариство з обмеженою відповідальністю "ЕлектроПромКомпані" та гр. ОСОБА_1) не звертались до власника спірної земельної ділянки та не укладали з ним будь-яких цивільно-правових угод щодо земельної ділянки, звернувшись, натомість, до органу місцевого самоврядування.

Правильними визнає колегія висновки суду, що відповідачем, без наявності відповідних правових підстав, прийнято рішення від 30.09.2009 №1009 про надання ТОВ "ЕлектроПромКомпані" згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

За приписами ст.153 Земельного кодексу України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Способи захисту прав на земельні ділянки визначені статтею 152 Земельного кодексу України. За приписами наведеної норми, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Зважаючи на вищенаведене, колегія суддів зазначає, що суд першої інстанції правомірно дійшов висновку про визнання недійсним рішення тридцять п'ятої сесії п'ятого скликання Долинської міської ради від 30.09.2009 №1009 оскільки, матеріалами справи підтверджується відсутність добровільної відмови власника земельної ділянки на користь територіальної громади м.Долинська, відсутність інших підстав для припинення Долинською міською радою права власності ВАТ "Долинська агропромислова фірма ім. Сичова М.І." на земельну ділянку площею 0,77 га, розташованої в м.Долинська, вул.Чкалова, 126, право колективної власності на яку підтверджується державним актом серії КР №000034 від 01.08.2001.

Таким чином, колегія суддів апеляційного суду вважає, що суд першої інстанції повно з'ясував обставини справи і дав їм правильну юридичну оцінку. Порушень чи неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права при розгляді спору по суті судовою колегією не встановлено, тому мотиви, з яких подана апеляційна скарга не можуть бути підставою для скасування прийнятого у справі рішення.

Керуючись ст.ст. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Долинської міської ради, м. Долинська - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Кіровоградської області від 12.05.2015 року у справі №912/789/15-г - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Н.Л. Величко

Суддя О.Г. Іванов

Суддя Л.П. Широбокова

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.07.2015
Оприлюднено08.07.2015
Номер документу46063460
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/789/15-г

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 26.03.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 01.07.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Величко Надія Леонидівна

Ухвала від 11.06.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Величко Надія Леонидівна

Рішення від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.03.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні