Рішення
від 12.05.2015 по справі 914/104/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.05.2015 р. Справа№ 914/104/15

За позовом: Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району, с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області

до відповідача-1: Релігійної громади Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області

до відповідача-2: Комунального підприємства Львівської обласної ради "Золочівське міжрайонне бюро технічної інвентиризації", м. Золочів Львівської області

до відповідача-3: Перемишлянське районне управління юстиції Львівської області, м. Перемишляни Львівської області

про скасування реєстрації права власності.

Суддя Манюк П.Т.

При секретарі Підкостельній О.П.

Представники:

від позивача: Дегтяренко О.О.Кушнір М.Р. - представники

від відповідача-1 : Яцик Б.О. Рура М.М. - представники

від відповідача-2 : не з'явився

від відповідача-3: Поломаний В.Д. - представник

Зміст ст. 22 ГПК України представникам сторін роз'яснено.

Розглядається справа за позовом Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району, до відповідача-1: Релігійної громади Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, до відповідача-2: Комунального підприємства Львівської обласної ради "Золочівське міжрайонне бюро технічної інвентиризації", до відповідача-3: Перемишлянське районне управління юстиції Львівської області про скасування реєстрації права власності.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 17.01.2015 р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 02.02.2015 р.

Розгляд справи відкладався з підстав зазначених у відповідних ухвалах суду.

Зокрема, ухвалою від 26.02.2015 р. заяву Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району про уточнення позовних вимог повернуто без розгляду.

Ухвалою від 05.03.2015 р. до участі у справі залучено відповідача-3 - Реєстраційну службу Перемишлянського районного управління юстиції. Ухвалою від 21.042015 р. замінено відповідача - 3 - Реєстраційну службу Перемишлянського районного управління юстиції, що не є юридичною особою на належного відповідача - Перемишлянське районне управління юстиції Львівської області.

В судових засіданнях представник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити з підстав викладених в позовній заяві та усних поясненнях.

Представники відповідача - 1 в судових засіданнях позовні вимоги заперечив, просив відмовити у їх задоволенні з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та усних поясненнях.

Представник відповідача - 2 в судові засідання не з'явився, проте через канцелярію суду подав відзив на позовну заяву.

Представник відповідача - 3 в судове засідання не з'явився, причин неявки не повідомив, вимог ухвали суду від 21.04.2015 р. не виконав.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне:

Релігійна громада Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району (надалі - позивач) звернулася з позовом до Релігійної громади Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області (надалі - відповідач-1), до Комунального підприємства Львівської обласної ради "Золочівське міжрайонне бюро технічної інвентиризації" (надалі - відповідач-2), до Перемишлянського районного управління юстиції Львівської області (надалі - відповідач-3) про скасування реєстрації права власності за Релігійною громадою Української греко-католицької церкви села Утіховичі на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, вул. Центральна, 3.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що згідно Свідоцтва про реєстрацію статуту від 27.12.1991 року №733/103, релігійна громада УАПЦ села Утіховичі Львівської області зареєстрована 27.12.1991 року. Із Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади № 95/3 вбачається, що 13.02.1997 року відбулась перереєстрація позивача.

Релігійна громада УГКЦ селі Утіховичі зареєстрована рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів від 17.09.1991 року №495 і діє на підставі статуту.

Таким чином, виконкомом Львівської обласної ради народних депутатів в селі Утіховичі зареєстровано дві релігійні громади.

Рішенням Львівського облвиконкому від 27.12.1991 р. № 733 приміщення церкви св. Архистратига Михаїла передано у почергове користування релігійним громадам УАПЦ та УГКЦ.

Розпорядженням Представника Президента України від 28.02.1994 р. № 124 «Про визначення порядку користування церквою Св.арх.Михаїла в селі Утіховичі Перемишлянського району» визначено порядок почергового користування позивачем та відповідачем-1 приміщенням церкви.

Згодом право власності на культову будівлю - церкву св.Архістратига Михаїла було оформлено за Релігійною громадою УГКЦ села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, згідно розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 27.09.1995 року №754. Пунктом 2.5.1 вказаного розпорядження, що стосується реєстрації статутів релігійних громад і передачу культових будівель, Перемишлянську районну державну адміністрацію зобов'язано у місячний термін повернути у власність безоплатно Релігійній громаді УГКЦ церкву св. Архістратига Михаїла в с.Утіховичі.

У зв'язку з тим, що громада греко-католицької церкви почала чинити перешкоди православним прихожанам у доступі до будівлі церкви для відправлення богослужінь, 27.02.2013 року релігійна громада Української Автокефальної Православної Церкви звернулась в Львівський окружний адміністративний суд з позовом до Львівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Релігійної громади Української Греко-Католицької Церкви про скасування п.2.5.1. розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 та про скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, від 13.03.2007 року, виданого громаді УГКЦ с.Утіховичі Львівської області.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 20.05.2013 р., яка залишена без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 09.10.2013 р. та ухвалою Вищого адміністративного суду України від 17.09.2014 р., позовні вимоги релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви задоволено частково, скасовано п. 2.5.1 розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель». В іншій частині позовних вимог, щодо скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, від 13.03.2007 року, виданого громаді УГКЦ с.Утіховичі Львівської області провадження закрито, у зв'язку з підсудністю даного спору Господарському суду Львівської області.

Враховуючи наведене, позивач просить скасувати реєстрацію права власності за Релігійною громадою Української греко-католицької церкви села Утіховичі на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, вул. Центральна, 3.

У відзиві на позовну заяву представник відповідача - 1 позовні вимоги заперечив, посилаючись на те, що 13.03.2007 р. на підставі розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 громаді УГКЦ с. Утіховичі було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, оскільки пунктом 2.5.1 вказаного розпорядження Перемишлянську районну державну адміністрацію було зобов'язано у місячний термін повернути у власність безоплатно Релігійній громаді УГКЦ церкву св. Архістратига Михаїла в селі Утіховичі.

Отже, будівля церкви знаходиться у правомірному користуванні релігійної громади УГКЦ, а тому не може бути передана у почергове користування двом релігійним громадам.

У відзиві на позовну заяву представник відповідача - 2 позовні вимоги не заперечив, проте зазначив, що релігійною громадою УГКЦ с. Утіховичі були подані усі необхідні документи, які відповідають вимогам Тимчасового положення про реєстрацію прав власності на нерухоме майно, а також чинному законодавству України, що є підставою для проведення оформлення та реєстрації прав власності.

Представник відповідача - 3 в поданих суду поясненнях вказав на процедуру внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи із наступних мотивів.

Згідно приписів ст. 1 ГПК України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» визначено, що релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Згідно ст. 17 цього ж Закону релігійні організації мають право використовувати для своїх потреб будівлі і майно, що надаються їм на договірних засадах державними, громадськими організаціями або громадянами. Культові будівлі і майно, які становлять державну власність, передаються організаціями, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно за рішеннями обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Республіці Крим - Уряду Республіки Крим. Культова будівля і майно, що є державною власністю, може передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх взаємною згодою. При відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування культовою будівлею і майном шляхом укладення з кожною громадою окремого договору.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів від 17.09.1991 р. № 495 зареєстровано релігійну громаду Української Греко-Католицької Церкви в селі Утіховичі Львівської області. 27.12.1991 р. виконкомом Львівської обласної ради народних депутатів зареєстровано статут релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви в селі Утіховичі Львівської області, що підтверджується відповідним свідоцтвом про реєстрацію № 733/103.

Рішенням Львівського облвиконкому від 27.12.1991 р. № 733 приміщення церкви Святого Архістратига Михаїла в с. Утіховичі Львівської області передано у почергове користування релігійним громадам Української Автокефальної Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви.

Розпорядженням Представника Президента України від 28.02.1994 р. № 124 «Про визначення порядку користування церквою Св.арх.Михаїла в селі Утіховичі Перемишлянського району» визначено порядок почергового користування позивачем та відповідачем-1 приміщенням церкви.

В подальшому на підставі розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 р. № 754 право власності на приміщення церкви св. Архістратига Михаїла отримала релігійна громада Української Греко-Католицької Церкви в селі Утіховичі Львівської області. Так, пунктом 2.5.1 вказаного розпорядження, Перемишлянську районну державну адміністрацію зобов'язано у місячний термін повернути безоплатно у власність Релігійній громаді Української Греко-Католицької Церкви в селі Утіховичі Львівської області приміщення церкви Святого Архістратига Михаїла в селі Утіховичі Львівської області.

13.03.2007 р. на підставі розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 громаді УГКЦ с. Утіховичі було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3. Як вбачається із вказаного свідоцтва, підпис сільського голови - В. Мацишина на ньому відсутній, однак вказане свідоцтво та розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 р. № 754 стали підставою для реєстрації права власності на будівлю церкви за релігійною громадою Української Греко-Католицької Церкви в селі Утіховичі Львівської області.

27.02.2013 року релігійна громада Української Автокефальної Православної Церкви звернулась в Львівський окружний адміністративний суд з позовом до Львівської обласної державної адміністрації про скасування п. 2.5.1. розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 та про скасування свідоцтво про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с. Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, від 13.03.2007 року, виданого громаді УГКЦ с.Утіховичі Львівської області.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 20.05.2013 р., яка залишена без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 09.10.2013 р. позовні вимоги релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви задоволено частково, скасовано п. 2.5.1 розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель. В іншій частині позовних вимог, щодо скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, від 13.03.2007 року, виданого громаді УГКЦ с.Утіховичі Львівської області провадження закрито у зв'язку з непідвідомчістю спору в цій частині адміністративним судам.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 17.09.2014 р. касаційну скаргу Релігійної громади Української Греко-Католицької Церкви в селі Утіховичі Львівської області відхилено, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 20.05.2013 року і ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 09.10.2013 року - залишено без змін.

Відповідно до ст. 35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

З врахуванням вимог ст. 35 ГПК України, факти встановлені постановою Львівського окружного адміністративного суду від 20.05.2013 у справі № 813/1556/13-а, яка набрало законної сили є преюдиційними і не потребують додаткового доказування.

Зважаючи на те, що судовими рішеннями у справі 813/1556/13-а скасовано п. 2.5.1 розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 27.09.1995 року №754 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель», на підставі якого 13.03.2007 р. за громадою УГКЦ с.Утіховичі Львівської області було зареєстровано право власності та видано свідоцтво (належним чином сільським головою не підписане) про право власності на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, від 13.03.2007 року, тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги про скасування реєстрації права власності за Релігійною громадою Української греко-католицької церкви села Утіховичі на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, вул. Центральна, 3 є обгрунтованими та такими, що підлягають до задоволення. При цьому суд виходить з того, що реєстрація права власності відповідача-1 на нерухоме майно - будівлю церкви, що розташована за адресою: Львівська обл., Перемишлянський район, с.Утіховичі, вул. Центральна, буд. №3, що підтверджена витягом 13.03.2007 року про реєстрацію права власності, порушує права позивача, оскільки на час звернення позивача з позовом до господарського суду чинним є розпорядження Представника Президента України у Львівській області від 28.02.1994 р. № 124, яке містить норму щодо передачі церкви Архестратига Михаїла у почергове користування релігійним громадам УГКЦ і УАПЦ села Утіховичі.

Зважаючи на погодження представників позивача, висловлене в судовому засіданні 12.05.2015 р., судовий збір залишається за позивачем.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 1, 49, 82-85 ГПК України, суд,

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задоволити повністю.

2. Скасувати реєстрацію за Релігійною громадою Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області (81243, с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, код ЄДРПОУ 26230878) права власності на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, вул. Центральна, 3.

Повне рішення складено 18.05.2015 року.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено22.05.2015
Номер документу44240274
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/104/15

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 26.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 23.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 05.03.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Рішення від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 21.04.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.01.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні