Ухвала
від 26.02.2015 по справі 914/104/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

          

26.02.2015 р.                                                             Справа № 914/104/15

          За позовом: Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району, с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області

          до відповідача-1: Релігійної громади Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області, с. Утіховичі Перемишлянського району Львівської області

до відповідача-2: Комунального підприємства Львівської обласної ради “Золочівське міжрайонне бюро технічної інвентиризації”, м. Золочів Львівської області

          про скасування реєстрації права власності

Суддя П. Манюк

Представники сторін: не викликались

На розгляді господарського суду Львівської області перебуває справа № 914/104/15 за позовом Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району до відповідача-1 - Релігійної громади Української греко-католицької церкви села Утіховичі Перемишлянського району Львівської області та відповідача-2 - Комунального підприємства Львівської обласної ради “Золочівське міжрайонне бюро технічної інвентиризації' про скасування реєстрації права власності.

В судовому засіданні 23.02.2015 р. представником позивача було подано заяву про уточнення позовних вимог, в якій він просить суд визнати недійсним та скасувати витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 13.03.2007 р. № 13858850 на будівництво церкви, що знаходиться за адресою: Львівська область, Перемишлянський район, с. Утіховичі, вул. Центральна, 3 та скасувати реєстрацію права власності за релігійною громадою Української греко-католицької церкви с. Утіховичі на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: Львівська область, Перемишлянський район, с. Утіховичі, вул. Центральна, 3. Вказану заяву суд розцінює як зміну предмету позову.

При підготовці до розгляду заяви Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району про уточнення позовних вимог у справі № 914/104/15, встановлено, що дана заява підлягає поверненню без розгляду у зв'язку з наступним:

В п. 3.12 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського

процесуального кодексу України судами першої інстанції” роз'яснено, що право позивача на зміну предмета або підстави позову може бути реалізоване лише до початку розгляду господарським судом справи по суті та лише у суді першої інстанції шляхом подання до суду відповідної письмової заяви, яка за формою і змістом має узгоджуватися із статтею 54 ГПК з доданням до неї документів, зазначених у статті 57 названого Кодексу. Невідповідність згаданої заяви вимогам цих норм процесуального права є підставою для її повернення з підстав, передбачених частиною першою статті 63 ГПК.

          Статтею ч. 1 ст. 56 ГПК України передбачено, що позивач, прокурор чи його заступник, зобов‘язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

          Згідно п. 2 ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В порушення вказаних норм позивачем не подано доказів надіслання відповідачу-1 та відповідачу-2 заяви про уточнення позовних вимог листом з описом вкладення.

          Згідно п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

          Крім того, суд звертає увагу позивача на наступне:

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

          Згідно із ст.1 Закону України “Про судовий збір” судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Відповідно до абз.1 п.2.11 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", якщо в позовній заяві об'єднано дві або більше вимог немайнового характеру, пов'язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог.

Позивачем у позовній заяві було заявлено вимогу про скасування реєстрації права власності за релігійною громадою Української греко-католицької церкви с. Утіховичі на будівлю церкви Архестратига Михаїла, що знаходиться за адресою: Львівська область, Перемишлянський район, с. Утіховичі, вул. Центральна, 3, за яку оплачено судовий збір в розмірі 1 218, 00 грн. В заяві про уточнення позовних вимог позивачем додатково заявлено вимогу визнати недійсним та скасувати витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 13.03.2007 р. № 13858850 на будівництво церкви, що знаходиться за адресою: Львівська область, Перемишлянський район, с. Утіховичі, вул. Центральна, 3, однак за вказану позовну вимогу позивачем не сплачено судовий збір.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Отже, заяву про уточнення позовних вимог слід повернути позивачу без розгляду для усунення недоліків.

Враховуючи наведене і керуючись ст. 56, 57 п. 4, 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В:

          Заяву Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви села Утіховичі Перемишлянського району про уточнення позовних вимог у справі № 914/104/15 повернути без розгляду.

          Додаток: - матеріали на 2- х аркушах.

Суддя                                                                                 Манюк П.Т.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення26.02.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50911222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/104/15

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 26.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 23.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 05.03.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Рішення від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 21.04.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.01.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні