Рішення
від 20.01.2011 по справі 2-53/11
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-53/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2011 року м.Корсунь-Шевченківський

Корсунь - Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Кіхтенко Н.І.,

при секретарі судових засідань ОСОБА_1,

за участю представника позивача -ОСОБА_2,

розглянувши заочно у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом кредитної спілки «Лідер -Плюс»до ОСОБА_3, ОСОБА_4, про стягнення заборгованості по кредитному договору,-

ВСТАНОВИВ:

8 грудня 2010 року позивач звернувся в суд позовом, в якому просить стягнути солідарно з відповідачів на користь спілки борг по кредитному договору на загальну суму 19003,28 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що 4 липня 2008 року між позивачем та ОСОБА_3 був укладений кредитний договір № К837, відповідно до якого відповідачу був наданий кредит в сумі 12000 грн. (дванадцять тисяч гривень) на придбання побутової техніки та ремонт житла на умовах строковості, зворотності, цільового його використання, платності та забезпеченості, строком на 36 місяців з 4 липня 2008 р. по 4 липня 2011 р. включно на умовах його повернення, зі сплатою за користування кредитом процентів в розмірі 0,1644 % річних від суми кредиту за кожен день користування ним, що становить 60 % річних. Але, відповідно до умов кредитного договору у випадку, якщо позичальник прострочить виконання свого обов»язку щодо сплати чергового щомісячного платежу в рахунок повернення кредиту, сплата якого передбачена графіком повернення кредиту та сплати процентів більш, ніж на п»ятнадцять календарних днів, то з першого дня, коли матиме місце вказане прострочення, та до дати фактичного повернення всієї суми кредиту позичальник сплачує кредитодавцю проценти за користування кредитом в подвійному розмірі, а саме: 0,33 % від суми кредиту за кожен день користування ним.

Порядок сплати процентів за користування кредитом та повернення кредиту визначений графіком повернення кредиту та сплати процентів (Додаток № 1 до кредитного договору), яким передбачено сплату вказаних платежів рівними частинами щомісячно по 725,21 грн. 4-го числа кожного місяця.

В забезпечення виконання зобов»язання за кредитним договором між позивачем, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 був укладений договір поруки № К837/1 від 6 квітня 2009 року, згідно якого у випадку порушення боржником ОСОБА_3 своїх зобов»язань по кредитному договору, боржник та поручитель відповідають перед позивачем як солідарні боржники.

Боржник, отримавши грошові кошти, не виконує свої зобов'язання за вказаним кредитним договором, а саме: суму кредиту та проценти за користування кредитом сплачувала нерегулярно, зі значним порушенням графіку. Позивачем ОСОБА_3 направлена письмова вимога про дострокове повернення суми кредиту та нарахованих процентів за користування кредитом, але ОСОБА_3 будь -яким чином не реагує на дану вимогу і в добровільному порядку повертати заборгованість по кредиту відмовляється.

Договором поруки також передбачено, що поручитель ОСОБА_4 забов»язана кожен раз, коли матиме місце факт невиконання та/чи неналежне виконання боржником ОСОБА_3 своїх обов»язків за кредитним договором, на протязі семи календарних днів, відраховуючи з наступного дня від дати зазначеного факту виконати за останню такі обов»язки, але ОСОБА_4, в порушення своїх зобов»язань за договором поруки, будучи проінформованою позивачем про факт невиконання ОСОБА_3 її зобов»язань по кредитному договору, заборгованість по кредиту позивачу не повернула та не сплатила проценти, нараховані за користування кредитом, внаслідок чого станом на 30 листопада 2010 року виникла вищевказана заборгованість.

Оскільки спір неможливо вирішити в добровільному порядку, а тому позивачем поданий до суду даний позов.

Представник позивача за довіреністю - ОСОБА_2 в судове засідання з'явилася, позов підтримала повністю та надала пояснення, аналогічні тим, які викладені в позовній заяві, проти винесення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судове засідання не зявилися, належним чином були повідомлені про день, час та місце розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями, наявними в матеріалах справи,направили заяви про визнання позову і клопотанням слухати справу у їх відсутність.

Враховуючи, що від відповідачів не надійшло повідомлень про причини їх неявки, суд визнав їх неявку до суду неповажною, а тому справа розглядається за відсутності відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4, у порядку заочного провадження.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, що позов підлягає до повного задоволення.

У суді встановлено, що дійсно 4 липня 2008 року між позивачем та ОСОБА_3 був укладений кредитний

договір № К837. Відповідно до п. 1.1. даного договору позичальнику був наданий кредит в сумі 12000 грн. (дванадцять тисяч гривень), що підтверджується видатковим касовим ордером № 2121 від 4 липня 2008 р., з кінцевим строком погашення суми кредиту та процентів за користування кредитом - 4 липня 2011 р. (на 36 місяців), зі сплатою 0,1644 % річних від суми кредиту за кожен день користування ним, що становить 60 % річних.

Згідно п. 5.1. кредитного договору кредит повертається та проценти сплачуються боржником щомісячно згідно з порядком, що визначений графіком повернення кредиту та сплати процентів (Додаток № 1 до кредитного договору), яким передбачено сплату вказаних платежів рівними частинами щомісячно по 725,21 грн. 4-го числа кожного місяця. ОСОБА_3 суму кредиту та проценти за користування кредитом сплачувала нерегулярно, зі значним порушенням графіку, а тому відповідно до п. 4.3. кредитного договору, позивачем стягуються солідарно з ОСОБА_3 та ОСОБА_4, як поручителя, проценти за користування кредитом в подвійному розмірі, а саме: 0,33 % від суми кредиту за кожен день користування ним.

В забезпечення виконання зобов»язання за кредитним договором між позивачем, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 був укладений договір поруки № К837/1 від 6 квітня 2009 року, згідно якого у випадку порушення боржником (ОСОБА_3П.) своїх зобов»язань по кредитному договору, боржник та поручитель відповідають перед позивачем як солідарні боржники.

Відповідно до п. 2.2. договору поруки поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що й боржник, а саме: щодо сплати суми кредиту, процентів за користування кредитом, неустойки, відшкодування збитків.

Відповідно до п. 3.1. договору поруки зобов»язання поруки виникають у поручителя з дати підписання сторонами даного договору та припиняються фактом повного виконання обов»язків боржника, що передбачені кредитним договором.

Відповідачкою ОСОБА_3 та її поручителем ОСОБА_4, тривалий час не виконувалися кредитні зобов'язання по погашенню кредиту і відсотків, в зв»язку з чим 21 вересня 2010 року на адресу ОСОБА_3 була направлена письмова вимога про дострокове повернення кредиту за кредитним договором, а на адресу поручителя ОСОБА_4 -письмова вимога про виконання зобов»язань за договорами поруки. В добровільному порядку відповідачі не бажають погашати кредит, а тому позивач правомірно подав до суду позов про дострокове стягнення залишку непогашеного відповідачем кредиту та процентів.

Відповідно до п. 8.1.2. кредитного договору кредитодавець має право вимагати від позичальника погасити суму кредиту в цілому, або у визначеній кредитодавцем частині достроково у випадку, зокрема, якщо позичальник затримує сплату частини кредиту та/або відсотків щонайменше на один календарний місяць, або в разі перевищення сумою заборгованості кредиту більш, ніж на десять відсотків; або в разі несплати позичальником більше однієї виплати, яка перевищує п»ять відсотків від суми кредиту.

Відповідно до п. 8.2. кредитного договору кредитодавець має право вимагати від позичальника погасити суму кредиту в цілому, або у визначеній кредитодавцем частині достроково у випадку, зокрема, якщо позичальник порушить інші істотні умови даного договору.

Відповідно до п. 8.3. кредитного договору кредитодавець має право вимагати від боржника погасити суму кредиту в цілому, або у визначеній кредитодавцем частині достроково у випадку, зокрема, якщо позичальник на протязі тридцяти календарних днів з моменту отримання вимоги про дострокове повернення кредиту за кредитним договором, а поручитель -протягом того часу з моменту отримання письмової вимоги про виконання зобов»язань за договорами поруки, достроково не погасять заборгованість по кредиту.

Пунктом 10 кредитного договору та п. 4.1. договору поруки передбачено, що вони діють до повного виконання боржником своїх зобов'язань.

З розрахунку боргу по кредитному договору, наданого позивачем вбачається, що ОСОБА_3 не регулярно погашала кредит, тому станом на 30 листопада 2010 року має заборгованість на загальну суму 19003,28 грн., яка складається з суми неповернутого кредиту в розмірі 10369,91 грн., та суми відсотків, нарахованих за користування кредитом в розмірі 8633,37 грн.

Згідно вимог ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно вимог ч.1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений

вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

У відповідності до ст. 553 ЦК України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку, поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Відповідно до ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором, як солідарні боржники. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків. В даному випадку поручитель повністю несе солідарну відповідальність по зобов'язаннях позичальника, зокрема, по основній сумі кредиту та по сплаті процентів, що передбачено п. 2.2. договору поруки.

Таким чином, суд вважає, що позивач на законних підставах пред'явив позов, повністю його обґрунтував і він підлягає задоволенню.

У зв'язку з повним задоволенням позову суд, відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України, стягує солідарно з відповідачів в користь позивача документально - підтверджені судові витрати в сумі 310,03 грн. (190,03 грн. судового збору і 120 грн. витрат на ІТЗ).

Керуючись ст.ст. 10, 11, 57, 58, 59, 60, 88, 158, 212, 213, 215, ч.1 ст. 224, ст. 226, 228 ЦПК України, ст. 526, ч.1 ст. 530, ст. 553, ст. 554, ч.1 ст. 1054 ЦК України,

суд

ВИРІШИВ:

Позов кредитної спілки «Лідер -Плюс»до ОСОБА_3, ОСОБА_4, про стягнення заборгованості по кредитному договору,- задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з:

- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, а жительки м. Корсуня -Шевченківського, АДРЕСА_1, паспорт серії НС 564242, виданий Корсунь -Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області від 25.12.1998 р., ідентифікаційний номер НОМЕР_1, не працюючої, інші відомості про особу суду невідомі,

- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_4, а жительки с. Шендерівка Корсунь -Шевченківського району Черкаської області, паспорт серії НК 044120, виданий Носівським РВ УМВС України в Чернігівській області від 21.12.1995 р., ідентифікаційний номер НОМЕР_2, не працюючої, інші відомості про особу суду невідомі,

на користь кредитної спілки «Лідер -Плюс» (вул. Смілянська, 2, в м. Черкаси, 18000) на р/р 26509895966210 в КМФ АТ «Укрсоцбанк», код ЄДРПОУ 33283150, МФО 322012), заборгованість по кредитному договору № К837 від 4 липня 2008 р., яка виникла станом на 30.11.2010 р., в сумі 19003,28 грн. (сума неповернутого кредиту в розмірі 10369,91 грн. та сума відсотків, нарахованих за користування кредитом в розмірі 8633,37 грн.), що підтверджується розрахунком боргу по кредитному договору, який досліджений в суді та відповідає дійсності, і 310,03 грн. документально - підтверджених судових витрат по справі (190,03 грн. судового збору і 120 грн. витрат на ІТЗ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Черкаської області через Корсунь - Шевченківський районний суд шляхом подання в 10-денний строк апеляційної скарги з дня його проголошення, а відповідачами в той же строк з часу одержання його копії.

Суддя ОСОБА_5

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.01.2011
Оприлюднено04.06.2015
Номер документу44449195
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-53/11

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 06.04.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 22.03.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Вугледарський міський суд Донецької області

Дочинець С. І.

Постанова від 30.11.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Постанова від 30.11.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Постанова від 09.11.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Рядча Т. І.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні