Рішення
від 05.06.2015 по справі 903/402/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02 червня 2015 р. Справа № 903/402/15

за позовом Ковельського управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Негабарит"

про зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Сур'як О.Г.

Представники :

від позивача: Федорко О.О. - представник за довіреністю №974 від 15.05.2015р., Стернічук А.В. - представник за довіреністю №975 від 15.05.2015р.

від відповідача: Чорна Б.М. - представник за довіреністю №68 від 13.06.2013р., Козел О.О. - директор товариства

Сторонам роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.22 ГПК України.

Заяви про відвід судді та фіксацію судового процесу технічними засобами не поступило.

02.06.2015р. згідно ст.. 77 ГПК України в судовому засіданні була оголошена перерва до 14год 00 хв. для ознайомлення з наданими матеріалами

В судовому засіданні відповідно до ст.85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач - Ковельське управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" звернувся до суду з позовом до відповідача - ТзОВ "Негабарит", в якому просить зобов'язати відповідача допустити представників Ковельсокого управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" за службовими посвідченнями для огляду та перевірки до приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, проведення обстеження зовнішніх та внутрішніх водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на його території на об'єкті станція технічного обслуговування з автомийкою (45000, м.Ковель. вул..Володимирська, 154А), у день та час, визначений Ковельським УВКГ "Ковельводоканал", із забезпеченням присутності уповноваженого представника ТзОВ "Негабарит".

В судовому засіданні 02.06.2015р. представник позивача подав заяву (вих..№1072 від 29.05.2015р.) про зміну предмету позову, згідно якої просить зобов'язати ТОВ "Негабарит":

- забезпечити допуск представників Ковельського УВКГ "Ковельводоканал" за службовими посвідченнями до приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на його території на об'єкті станція технічного обслуговування з автомийкою (45000, м.Ковель, вул..Володимирська, 154А), у день та час, визначений Ковельським УВКГ "Ковельводоканал", із забезпеченням присутності уповноваженого представника ТОВ "Негабарит" з наданням документів, що підтверджують його повноваження ;

- під час проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на території СТО з автомийкою, забезпечити надання представникам Ковельського УВКГ "Ковельводоканал" інформації щодо своєї системи водопроводу та каналізації , засобу обліку з представленням для ознайомлення відповідної технічної документації на її підтвердження (робочий проект на об'єкт станція технічного обслуговування з автомийкою по вул.Володимирська, 154А у м.Ковелі).

Відповідно до ст.22 ГПК України до початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Заява позивача про зміну предмету позову подана до початку розгляду спору по суті, відповідає вимогам ст.22 ГПК України та прийнята судом.

Обгрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на те, що відповідач - ТОВ "Негабарит", в порушення вимог чинного законодавства та умов договору №542 від 01.03.2012р., укладеного між сторонами, не допускає працівників Ковельського УВКГ до обстеження водопровідно-каналізаційних мереж та не надає необхідну інформацію щодо своєї системи каналізації, допомогу при відборі проб стічних вод підприємства. При цьому позивач посилається на п.5.4 договору №542 від 01.03.2012р., укладеного між Ковельським УВКГ та ТОВ "Негабарит", п.7 ч.3 ст.20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" №1875 від 24.06.2014р. (з наступними змінами та доповненнями), Правила приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затв. Наказом Держбуду України №37 від 19.02.2002р., Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затв. Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008р. №190.

В судовому засіданні 02.06.2015р. згідно ст.. 77 ГПК України була оголошена перерва до 14год 00 хв. для ознайомлення з поданими в судовому засіданні документами та надання сторонами додаткових пояснень по справі.

Після перерви в судовому засіданні представником позивача надані суду письмові пояснення та представником відповідача відзив на позовну заяву з врахуванням зміни предмету позову.

Відповідач у відзивах на позовну заяву проти позову заперечує та зазначає, що ТОВ "Негабарит" завжди надавало та надає позивачу необхідну інформацію щодо своєї системи каналізації, допомогу при відборі проб стічних вод підприємства, вивченні режиму їх скиду, обстеженні системи каналізації та локальних очисних споруд. Дані обставини підтверджуються актами, наданими у судовому засіданні, зокрема і актом №522 від 22.04.2015 р. відбору проб стічних вод підприємства. Також, ТОВ "Негабарит" ніколи не заперечувало проти проведення обстеження, але виключно на законних підставах та у повній і чіткій відповідності до чинного законодавства. Щодо встановлення засобів обліку на каналізаційному випуску, то ТзОВ "Негабарит" ніколи не заперечувало проти встановлення такого лічильника, однак ні під час проектування об'єкту, ні під час укладення Договору №542 від 01.03.2015 р. від Ковельського УВКГ "Ковельводоканал" не надходило такої пропозиції. Крім того, повідомляємо, що ТзОВ "Негабарит" і на сьогодні не заперечує проти встановлення Ковельським УВКГ "Ковельводоканал" за його рахунок (відповідно до чинного законодавства) на каналізаційних випусках приладу обліку стоків.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд встановив наступне.

01.03.2012р. між ТОВ "Негабарит" (Споживач) та Ковельським УВКГ "Ковельводоканал" (Виробник) укладено Договір № 542 на подачу холодної води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної каналізації.

Згідно п.2.1 договору об'єктом використання води та приймання стоків є станція технічного обслуговування з автомийкою по вул.Володимирська, 154А у м. Ковелі.

Відповідно до умов договору Виробник забезпечує відпускання Споживачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод в міську каналізаційну мережу водовідведення , а Споживач зобов'язується прийняти ці послуги та оплатити їх в терміни, в порядку і на умовах, визначених договором та правилами ( п. 1.1 договору).

Згідно п.5.4 договору Споживач зобов'язаний забезпечити доступ представників Виробника за службовими посвідченнями до приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, проведення обстеження водопровідних та залізаційних мереж, розміщених на території Споживача.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

В силу ст. 173 Господарського кодексу України та ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч.1, 7 ст.193 ГК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язань -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Відповідно до ст.599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Основні засади організаційних, господарських відносин , що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між виробниками і споживачами, а також їхні права та обов'язки визначено Законом України Про житлово-комунальні послуги"( далі-Закон) №1875 від 24.06.2014 року ( з наступними змінами та доповненнями).

Згідно п.7 ч.З ст.20 Закону "Права та обов'язки споживача" споживач зобов'язаний "...допускати у приміщення, будинки і споруди представників виконавця/виробника в порядку, визначеному законом і договором, для … проведення технічних і профілактичних оглядів та перевірки ...".

Даному обов'язку споживача кореспондується право Ковельводоканалу як виконавця/виробника послуги з централізованого водопостачання "...доступу в приміщення, будинки і споруди для ... проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки ... в порядку, визначеному законом і договором ." (п.8 ч.1 ст.21 Закону).

Аналогічні положення містяться в Правилах приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України (далі-Правила №37), затв. наказом Держбуду Держбуду України N 37 від 19.02.2002 р.

Правила №37 поширюються на комунальні підприємства водопровідно-каналізаційного господарства міст і селищ України, та інші підприємства, що мають на балансі системи місцевого водопроводу та каналізації (Водоканали), та на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності й відомчої належності, які скидають свої стічні води в системи каналізації населених пунктів (Підприємства).

Згідно п.2.2 Правил №37 Водоканал не тільки має право, а й зобов'язаний здійснювати нагляд за технічним станом систем каналізації населеного пункту, умовами скиду стічних вод Підприємств та за виконанням підприємствами місцевих Правил приймання і вимог договору.

У відповідності до вимог п.5.13 Правил користування системами нейтралізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (далі- Правила №190), затверджених наказом Міністерства з питань житлово - комунального господарства України від 27 червня 2008 року № 190, споживач "... забезпечує доступ представників виробника за службовими посвідченнями до засобів обліку, водопровідних пристроїв та обладнання".

Крім того, згідно вимог п.2.4 Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затв. наказом Держбуду України N 37 від 19.02.2002р., ТОВ "Негабарит" зобов'язаний надавати працівникам Водоканалу необхідну інформацію щодо своєї системи каналізації, допомогу при відборі проб стічних вод підприємства, вивченні режиму їх скиду, обстеженні системи каналізації підприємства та локальних очисних споруд.

Водночас, Ковельське УВКГ також зобов'язане діяти виключно у спосіб та в межах, дозволених чинним законодавством України .

Проаналізувавши подані сторонами документи (листи, відповіді, пояснення, акти), копії яких знаходяться в матеріалах справи, суд дійшов висновку, що позивач не може дійти згоди з відповідачем щодо проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на території останнього та отримання від відповідача інформації щодо системи його водопроводу та каналізації, як з вини відповідача, так і з вини позивача.

Водночас, слід зауважити, що повне дотримання працівниками УВКГ "Ковельводоканал" вимог чинного законодавства та умов договору щодо порядку проведення огляду приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, обстеження водопровідних та каналізаційних мереж підприємства, не призвело б до звернення з даним позовом до суду.

З огляду на зазначені вище норми закону та умови договору, позивач має право доступу до обстеження приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на території ТОВ "Негабарит" та отримання від нього інформації щодо системи його водопроводу та каналізації. А тому вимоги позивача в частині зобов'язання ТОВ "Негабарит" забезпечити допуск представників Ковельського УВКГ "Ковельводоканал" за службовими посвідченнями до приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на його території на об'єкті станція технічного обслуговування з автомийкою, у день та час, визначений Ковельським УВКГ "Ковельводоканал", із забезпеченням присутності уповноваженого представника ТОВв "Негабарит" з наданням документів, що підтверджують його повноваження, та забезпечити надання представникам Ковельського управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" інформації щодо своєї системи водопроводу та каналізації, засобу обліку з представленням для ознайомлення відповідної технічної документації на її підтвердження під час проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на території СТО з автомийкою, є підставні та підлягають до задоволення.

Вимога позивача в частині забезпечення надання представникам Ковельського УВКГ "Ковельводоканал" робочого проекту на об'єкт станція технічного обслуговування з автомийкою по вул.Володимирська, 154 А у м.Ковелі є необґрунтована та не підтверджена належними доказами щодо права та необхідності отримання позивачем даного робочого проекту, а також доказами звернення позивача до відповідача з обґрунтованою письмовою вимогою щодо надання такого робочого проекту позивачу, а тому суд відмовляє в її задоволенні.

Відповідно до ч.2 ст.49 ГПК України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Оскільки спір до розгляду в суді доведений з вини позивача, судовий збір слід покласти на нього відповідно до ч.2 ст.49 ГПК України.

Враховуючи зазначене та керуючись ст.ст. 11, 509, 599, 626, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Негабарит" (45034, Волинська область, Ковельський район, смт.Люблинець, вул..Заводська, 7 А, код ЄДРПОУ 35831152 ):

- забезпечити допуск представників Ковельського управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" за службовими посвідченнями до приладів обліку води, водопровідних пристроїв та обладнання, проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на його території на об'єкті станція технічного обслуговування з автомийкою, що знаходиться за адресою: 45000, м.Ковель, вул..Володимирська, 154А, у день та час, визначений Ковельським управлінням водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал", із забезпеченням присутності уповноваженого представника товариства з обмеженою відповідальністю "Негабарит" з наданням документів, що підтверджують його повноваження ;

- під час проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, розміщених на території СТО з автомийкою, забезпечити надання представникам Ковельського управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" інформації щодо своєї системи водопроводу та каналізації, засобу обліку з представленням для ознайомлення відповідної технічної документації на її підтвердження.

3. В частині забезпечення надання представникам Ковельського управління водопровідно-каналізаційного господарства "Ковельводоканал" робочого проекту на об'єкт станція технічного обслуговування з автомийкою по вул.Володимирська,154 А у м.Ковелі - відмовити.

4. Судовий збір покласти на позивача.

Повний текст рішення складено

05.06.2015

Суддя О. Г. Сур'як

Дата ухвалення рішення05.06.2015
Оприлюднено10.06.2015
Номер документу44662627
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/402/15

Постанова від 15.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Ухвала від 19.12.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Постанова від 19.12.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 02.12.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Ухвала від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 23.09.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 11.01.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 28.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні