Ухвала
від 09.12.2014 по справі 918/69/14
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"09" грудня 2014 р. Справа № 918/69/14

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Розізнана І.В.

судді Мельник О.В. ,

судді Грязнов В.В.

при секретарі судового засідання Романчук М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне" на рішення господарського суду Рівненської області від "11" вересня 2014 р. у справі № 918/69/14 (суддя Качур А.М)

за позовом спільного підприємства "Степанський агробуд", Рівненська обл., Сарненський р-н., смт. Степань

до Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд", Закарпатська обл., м. Ужгород

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: 1) Березнівський "Райагробуд"; 2) товариства з обмеженою відповідальністю "Демидівський райагробуд"; 3) колективне підприємство "Здолбунівський райагробуд"; 4) дочірнього підприємства "Будсервіс" товариства з обмеженою відповідальністю "Сарниагробуд"; 5) товариства з обмеженою відповідальністю "Універсал-Агробуд"; 6) Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Рівнебуд"; 7) товариства з обмеженою відповідальністю "Західресурси"; 8) товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнепромекобуд"; 9) колективного підприємства "Озон"; 10) товариства з обмеженою відповідальністю "Райагроекобуд"; 11) товариства з обмеженою відповідальністю "Рембуд-2014; 12) товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнеспецагробуд"; 13) товариства з обмеженою відповідальністю "Агробуд-М"; 14) товариства з обмеженою відповідальністю "Агротехноекобуд"; 15) товариства з обмеженою відповідальністю "Техноекобуд-Сервіс"

про визнання недійсним рішення загальних зборів

за участю представників:

скаржника - Камінський Р.І., представник за довіреністю №50 від 22.10.2014р.; Янчук В.В., представник за довіреністю №24 від 24.10.2014р.;

позивача - Овдійчук О.О., представник за довіреністю б/н від 07.04.2014р.;

відповідача - Грабовський В.А., представник за довіреністю б/н від 31.03.2014р.;

третіх осіб - не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 11.09.2014р. у справі №918/69/14 позов задоволено.

Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" про виключення зі складу учасників спільного підприємства "Степанський агробуд" від 26.12.2013 року, оформлене протоколом від 26.12.2013 року.

Стягнуто з Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" на користь спільного підприємства "Степанський агробуд" судовий збір в розмірі 1218,00 грн.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду Рівненської області від 11.09.2014 р. у справі №918/69/14 товариство з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне" звернулося з апеляційною скаргою до Рівненського апеляційного господарського суду та просить скасувати оскаржуване рішення, прийняти нове, яким в позові відмовити.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 22.10.2014р. апеляційну скаргу прийнято до провадження, справу призначено до слухання.

Спільне підприємство "Степанський агробуд" подало відзив на апеляційну скаргу (вих. б/н від 08.12.2014р.) в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення суду першої інстанції без змін.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне" подало письмові пояснення по справі (вих. б/н від 08.12.2014р.), вважає рішення місцевого господарського суду незаконним та необґрунтованим, тому просить його скасувати.

В судовому засіданні представники скаржника підтримали доводи апеляційної скарги з підстав викладених у ній, просять її задоволити, рішення суду першої інстанції скасувати. Вказують, що судом першої інстанції безпідставно не залучено ТОВ "Агробуд-Рівне" до участі у справі в якості третьої особи.

Представники позивача та відповідача проти доводів апеляційної скарги заперечили, просять залишити її без задоволення, рішення суду першої інстанції без змін.

Представники третіх осіб в судове засідання не зявились, про день, час та місце судового розгляду повідомлялись належним чином.

Заслухавши пояснення представників скаржника, позивача та відповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів апеляційного суду зазначає наступне.

Предметом позову у справі вимога про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Рівненської обласної асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд" щодо виключення із складу учасників спільного підприємства "Степанський агробуд" від 26.12.2013р.

На час прийняття рішення господарським судом Рівненської області від 11.03.2014р. у справі № 918/69/14 була чинна редакція статуту Рівненської обласної Асоціації по сільському будівництву "Рівнеагробуд", яка зареєстрована 10.04.2013р.

Відповідно до п. 1.5. статуту учасниками асоціації є: Березнівський "Райагробуд", товариство з обмеженою відповідальністю "Демидівський райагробуд", колективне підприємство "Здолбунівський райагробуд", спільне підприємство "Мехагробуд", колективне підприємство "Рокитнерайагробуд", дочірнє підприємство "Будсервіс" товариства з обмеженою відповідальністю "Сарниагробуд", спільне підприємство "Степанський агробуд", товариство з обмеженою відповідальністю "Універсал-Агробуд", товариство з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне".

В пунктах 2.2. та 6.1. статуту визначено, що асоціація є господарською організацією та об'єднанням підприємств - учасниць з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань. Управління асоціацією здійснюється на основі поєднання гласності і рівності прав учасників щодо свого членства в асоціації та принципів самоврядування трудового колективу асоціації.

Таким чином, вирішення питання щодо позбавлення членства в асоціації її учасників стосується прав та інтересів кожного учасника асоціації та впливають на їх права та обов'язки пов'язані із координацією їх виробничої, наукової та іншої діяльності, у зв'язку з чим вирішення питання про оскарження рішення загальних зборів учасників асоціації без залучення до участі у справі всіх учасників є порушенням приписів ст. 27 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч. 2 ст. 99 ГПК України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до положень ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, якщо господарський суд під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Окрім того, постановою пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування розділу ГПК України судами першої інстанції" роз'яснено, що процесуальний закон не обмежує можливості допущення особи до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на підставі її заяви про вступ у справу в процесі повторного розгляду останньої в апеляційному порядку, а також залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі за клопотанням сторони, прокурора або з ініціативи апеляційного господарського суду; відповідні дії можуть мати місце до прийняття апеляційною інстанцією судового рішення зі справи.

Отже, враховуючи вищевикладене, колегія суддів прийшла до висновку залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне", спільне підприємство "Мехагробуд" та колективне підприємство "Рокитнерайагробуд", оскільки вони на час прийняття оскаржуваного рішення зборів були учасниками асоціації.

У зв'язку з наведеним та з метою надання сторонам конституційного права на захист охоронюваних законом інтересів, повного, всебічного та об'єктивного встановлення обставин справи, повної та всесторонньої перевірки законності і обґрунтованості рішення суду першої інстанції колегія суддів апеляційного суду прийшла до висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 27, 77, 86, 99, 101 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю "Агробуд-Рівне", спільне підприємство "Мехагробуд" та колективне підприємство "Рокитнерайагробуд".

2. Розгляд справи відкласти на "22" грудня 2014 р. об 12:00 год. у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду за адресою: 33001, м. Рівне, вул. Яворницького,59 у залі судових засідань № 5.

3. ТОВ "Агробуд-Рівне" надіслати спільному підприємству "Мехагробуд" та колективному підприємству "Рокитнерайагробуд" копію апеляційної скарги, а докази направлення надати суду.

4. Спільному підприємству "Мехагробуд" та колективному підприємству "Рокитнерайагробуд" надати суду протягом трьох днів з дня отримання копії даної ухвали письмові пояснення з приводу обставин справи та поданої апеляційної скарги.

5. Участь учасників судового процесу в судовому засіданні визначити на власний розсуд.

Ухвала направляється рекомендованим листом, тому неявка повноважних представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги по суті за наявними у справі матеріалами.

Головуючий суддя Розізнана І.В.

Суддя Мельник О.В.

Суддя Грязнов В.В.

Дата ухвалення рішення09.12.2014
Оприлюднено24.06.2015
Номер документу45352744
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів

Судовий реєстр по справі —918/69/14

Ухвала від 14.08.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 24.02.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 09.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 28.01.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Постанова від 22.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Постанова від 01.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 17.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Постанова від 29.04.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні