Постанова
від 05.08.2011 по справі 4-311/11
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 4 - 311/2011

П О С Т А Н О В А

Іменем України

05 серпня 2011 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області

у складі:

головуючого судді - Пошкурлат О.М.,

при секретарі - Краснощокій Н.А.,

з участю прокурора - Мельниченка О.Ю.,

слідчого - Шипіцина С.М.,

розглянувши в приміщенні суду подання слідчого СВ Броварського МВ (з обслуговування м. Бровари та Броварського району) ГУМВС України в Київській області, за згодою заступника Броварського міжрайонного прокурора про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту ОСОБА_1, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Броварського МВ (з обслуговування м. Бровари та Броварського району) ГУМВС України в Київській області, за згодою заступника Броварського міжрайонного прокурора, вніс до суду подання про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під варту ОСОБА_1, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

При розгляді подання суд таке задовольнив частково, продовживши строк затримання обвинуваченому ОСОБА_1 до 10 діб.

З наданих слідчим матеріалів встановлено, що кримінальна справа порушена 12 липня 2005 року за фактом дорожньо - транспортної пригоди, що мала місце 07.07.2005 на автодорозі сполученням «Київ - Суми», за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

08 вересня 2005 року слідчим СВ Броварського РВ ГУМВС України в Київській області була порушена кримінальна справа відносно ОСОБА_1, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

09 вересня 2005 року ОСОБА_1 була обрана міра запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд з постійного місця проживання, і цієї ж дати йому було пред'явлено обвинувачення за ч. 2 ст. 286 КК України.

Оскільки на виклики до слідчого Дебеляка Г.В. не з»являвся, змінив місце постійного проживання, слідчий своєю постановою від 22.05.2005 оголосив ОСОБА_1 у розшук.

29 липня 2011 року о 00-15 год. ОСОБА_1 затриманий в порядку ст..115 КПК України.

В ході досудового слідства обвинувачений ОСОБА_1 винним себе, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, визнав.

Вивчивши матеріали кримінальної справи, допитавши обвинуваченого ОСОБА_1, який підтвердив обставини вчиненого ним злочину, проте заперечує проти задоволення подання, вважає, що може бути на підписці про невиїзді з місця постійного проживання, буде з'являтись до слідчого по першій вимозі, оскільки має постійне місце проживання та роботи, має на утриманні хвору дружину, порушив обрану щодо нього підписку про невиїзд з постійного місця проживання ненавмисно, оскільки дійсно в 2005 році тимчасово проживав на території Броварського району та м. Бровари, Київської області, вважав, що розрахувавшись з родичами загиблої в ДТП людини, таким чином може змінювати місце проживання, не мав наміру уникнути від слідства та суду, винним себе у вчиненому визнав повністю та у скоєному розкаявся, а також заслухавши слідчого, який підтримав подане ним подання, вказавши, що обвинувачений порушив вимоги запобіжного заходу у виді підписки про невиїзд з постійного місця проживання, виїхав за межі м. Броварів та Броварського району, думку прокурора в підтримання вимог останнього, суд вважає, що з урахуванням всіх зазначених обставин, у задоволенні подання необхідно відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 148 КПК України, запобіжний захід застосовується за наявності достатніх підстав вважати, що обвинувачений буде намагатися ухилитися від слідства і суду, або від виконання процесуальних рішень, перешкоджати встановленню істини у справі, або продовжити злочинну діяльність, а згідно ст. 150 КПК України, при вирішенні питання про застосуваня запобіжного заходу, окрім обставин, зазначених у ст. 148 КПК України, враховуються тяжкість злочину, у вчиненні якого обвинувачується особа, її вік, стан здоров»я, сімейний та матеріальний стан, вид діяльності, місце проживання та інші обставини, що її характеризують.

Суд вважає необгрунтованими доводами слідчого, викладеними у поданні, що обвинувачений ОСОБА_1 порушив обраний щодо нього в ході досудового слідства запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд з постійного місця проживання , оскільки обираючи обвинуваченому міру запобіжного заходу слідчий не з»ясував, де дійсно (фактично) постійно проживає обвинувачений, оскільки з долучних до кримінальної справи посвідчення водія вбачається, що ОСОБА_1 мешкає в Черкаській області, згідно довіреності про право на продаж транспортного засобу, обвинувачений мешкає в м. Бровари, вул. Стельмаха, 1, а в постанові про обрання запобіжного заходу та підписці про невиїзд, зазначена інша адреса: Броварський район, с. Требухів, вул. Лабораторна, 22. Проте, згідно рапорту заступника начальника ВКР Броварського РВ, вул. Лабораторної в с. Требухів, Броварського району, не існує. Вказана обставина наводить на думку, що слідчий, при обранні обвинуваченому міри запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд з постійного місця проживання, не перевірив фактичне постійне місце проживання останнього, а в разі відсутності паспорта або іншого документа, що посвідчує його особу, не витребував відповідні документи, що стверджують його реєстрацію і проживаня за вказаною адресою.

Звертаючись до суду з вказаним поданням слідчий не з»ясував причини порушення обвинуваченим міри запобіжного заходу, поважність причини неявки такого на виклик до слідчого.

Окрім цього, в матеріалах кримінальної справи відсутні дані про розшук обвинуваченого в період часу з 2005 по 2010 за місцем його проживання в Черкаській області, згідно даних, вказаних у посвідченні водія, а також в м. Бровари, за адресою, вказаною у довіреності на право продажу траспортного засобу.

Проте, в матеріалах кримінальної справи є постанова слідчого про зупинення досудового слідства та оголошення особи в розшук, датована 13.04.2006, а також постанова слідчого про відновлення досудового слідства, датована 03.04.2010, що вказує на те, що протягом 4-х років обвинуваченого ніхто не розшукував та не намагався встановити місце перебування такого, оскільки документи, що стверджують розшук вказаної особи, в матеріалах кримінальної справи відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.148, 150, 151, 165, 165-2 КПК України, ст. 5 Конвенції «Про захист прав людини і основних свобод», -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні подання слідчого СВ Броварського МВ (з обслуговування м. Бровари та Броварського району) ГУ МВС України в Київській області про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту ОСОБА_1, який народився 13 квітня 1960 року в с. Жовтневе, Переяслів-Хмельницького району, Київської області, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_1, офіційно не працюючого, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, в силу ст. 89 КК України, раніше не засудженого, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України - відмовити.

Постанова може бути оскаржена протягом 3-х діб з дня її винесення до апеляційного суду Київської області шляхом подачі апеляції.

Суддя О.Пошкурлат

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.08.2011
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу46152403
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-311/11

Постанова від 09.03.2011

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Бойко В. Б.

Постанова від 26.05.2011

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Постанова від 02.09.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Гончар М. С.

Постанова від 05.08.2011

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Пошкурлат О. М.

Постанова від 21.02.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Постанова від 05.12.2011

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Литвинчук В. П.

Постанова від 28.03.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Білінська Г. Б.

Постанова від 31.10.2011

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Шашуріна Г. О.

Постанова від 23.01.2012

Кримінальне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Щербаков В. В.

Постанова від 23.01.2012

Кримінальне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Щербаков В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні