Ухвала
від 22.07.2015 по справі 43/152
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

У Х В А Л А

Справа № 43/152 22.07.15 р.

За заявою Фізичної особи - підприємця Маковійчук Лариси Тимофіївни

до Відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік" (код ЄДРПОУ 04012371)

про визнання банкрутом

Суддя Зеленіна Н.І.

При секретарі судового засідання Пархоменко Ю.Л.,

за участю представників:

від заявника: Маковійчук Л.Т. (голова комітету кредиторів);

від ліквідатора: Ковіна І.В. за довіреністю № б/н від 21.08.2014 р.;

від ПАТ "Київенерго": Бутрименко Н.М. за довіреністю № 91/2014/09/01-2 від 01.09.2014 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляді у господарському суді міста Києва перебуває справа № 43/152 за заявою Фізичної особи - підприємця Маковійчук Лариси Тимофіївни до Відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік" про банкрутство.

26.11.2014 р. до господарського суду міста Києва надійшла заява ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Куделі М.О. про затвердження мирової угоди.

Ухвалою господарського суду від 11.02.2015 р. в задоволенні заяви ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Куделі М.О. про затвердження мирової угоди у справі № 43/152 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік" відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2015 р. ухвалу господарського суду міста Києва залишено без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 27.05.2015 р. постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2015 р. та ухвалу господарського суду міста Києва від 11.02.2015 р. скасовано, справу в частині розгляду клопотання ліквідатора про затвердження мирової угоди передано на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Розпорядженням Керівника апарату господарського суду міста Києва від 10.06.2015 р. № 04-23/706 призначено повторний автоматичний розподіл справи.

У результаті здійсненого 11.06.2015 р. повторного автоматичного розподілу справу передано на розгляд судді Зеленіній Н.І.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 15.06.2015 р. розгляд справи призначено на 30.06.2015 р.

25.06.2015 р. від ліквідатора ВАТ "Завод "Керамік" через відділ діловодства суду надійшли пояснення по справі, у яких ліквідатор просить затвердити представлену суду мирову угоду.

Ухвалою від 30.06.2015 р. розгляд справи відкладено на 22.07.2015 р.

У судовому засіданні 22.07.2015 р. Маковійчук Л.Т. (голова комітету кредиторів) та представник ліквідатора підтримали заяву про затвердження мирової угоди від 19.11.2014 р.

Представник ПАТ "Київенерго" проти затвердження мирової угоди заперечила.

Дослідивши представлений на затвердження текст мирової угоди, заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 35 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін. Не підлягає прощенню (списанню) за умовами мирової угоди заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, невикористаних та своєчасно не повернутих коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство.

Рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається комітетом кредиторів більшістю голосів кредиторів - членів комітету та вважається прийнятим за умови, що всі кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника, висловили письмову згоду на укладення мирової угоди.

Рішення про укладення мирової угоди приймається від імені боржника керівником боржника чи арбітражним керуючим (керуючим санацією, ліквідатором), які виконують повноваження органів управління та керівника боржника і підписують її.

Від імені кредиторів мирову угоду підписує Голова комітету кредиторів.

Згідно ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мирова угода укладається у письмовій формі та підлягає затвердженню господарським судом, про що зазначається в ухвалі господарського суду про припинення провадження у справі про банкрутство.

Мирова угода набирає чинності з дня її затвердження господарським судом і є обов'язковою для боржника (банкрута), кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою, кредиторів другої та наступних черг.

Відповідно до п.8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про:

- вибори голови комітету;

- скликання зборів кредиторів;

- підготовку та укладення мирової угоди;

- внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника;

- звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість.

Як вбачається з протоколу засідання комітету кредиторів відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік" № 11 від 19.11.2014 р., кредитори проголосували за укладання мирової угоди та подальше її затвердження судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону про банкрутство, господарський суд при розгляді мирової угоди зобов'язаний перевірити встановлений цим Законом порядок укладення мирової угоди та дослідити умови мирової угоди на предмет їх відповідності чинному законодавству.

Згідно з ч. 3 ст. 36 Закону про банкрутство для конкурсних кредиторів, які не брали участі в голосуванні або проголосували проти укладення мирової угоди, не можуть бути встановлені умови гірші, ніж для кредиторів, які висловили згоду на укладення мирової угоди, вимоги яких віднесені до однієї черги.

При цьому, ПАТ "Київенерго" заперечує проти затвердження мирової угоди, посилаючись на незаконність списання заборгованості боржника перед ПАТ "Київенерго".

Дослідивши зібрані у матеріалах справи докази, на виконання постанови Вищого господарського суду України від 27.05.2015 р. у справі № 43/152, господарський суд міста Києва встановив наступне.

Умовами мирової угоди від 19.11.2014 передбачено, зокрема прощення (списання) боргів боржника перед усіма кредиторами четвертої та шостої черг.

Отже, мирова угода встановлює рівні умови для кредиторів однієї черги.

Таким чином, реалізація мирової угоди не буде ущемляти права меншості, в тому числі і ПАТ "Київенерго", так як її умови передбачають списання заборгованості перед усіма кредиторами четвертої та шостої черг, в тому числі і заборгованість членів комітету кредиторів, які голосували за затвердження мирової угоди.

Норми Закону про банкрутство, які є спеціальними та пріоритетними у застосуванні до правовідносин банкрутства, не містять заборони списання за умовами мирової угоди у справі про банкрутство заборгованості боржника за спожиті енергоносії. Відповідної заборони не встановлено і жодними іншими нормами чинного законодавства, у тому числі в галузі електроенергетики.

Положеннями статті 35 Закону про банкрутство встановлено пряму заборону списання за умовами мирової угоди виключно заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування.

За таких обставин, чинне законодавство України не містить прямої заборони списання заборгованості боржника перед ПАТ "Київенерго", у зв'язку з чим твердження ПАТ "Київенерго" про незаконність такого списання не ґрунтуються на нормах чинного законодавства та не приймаються судом до уваги.

Враховуючи вищевикладене, заява ліквідатора боржника про затвердження мирової угоди підлягає затвердженню, а провадження у справі має бути припинено.

Керуючись ст. 16, ст.ст. 35-37, п. 5 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ліквідатора відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік" арбітражного керуючого Куделі М.О. задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду від 19.11.2014 р., укладену між кредиторами та боржником у справі № 43/152 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік", наступного змісту:

"МИРОВА УГОДА

м. Київ « 19» листопада 2014 р.

Відкрите акціонерне товариство «Завод «Керамік» (код ЄДРПОУ 04012371) (надалі - «Боржник» або «Банкрут»), в особі ліквідатора Банкрута, арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни (Свідоцтво № 8 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), видане Міністерством юстиції України 30.01.2013 p.), яка діє відповідно до Ухвали господарського суду м. Києва від 16.05.2013 року у справі № 43/152, з однієї сторони, та

Кредитори Відкритого акціонерного товариства «Завод «Керамік» у справі №43/152 про банкрутство ВАТ «Завод «Керамік» (надалі - Кредитори), в особі Голови комітету кредиторів ВАТ «Завод «Керамік», Фізичної особи-підприємця Маковійчук Лариси Тимофіївни, що діє на підставі Ухвали Господарського суду м. Києва від 14.12.2011 у справі № 43/152 та рішення засідання Комітету кредиторів ВАТ «Завод «Керамік» від 16.01.2012 p., оформленого протоколом №1 від 16.01.2012 p., з другої сторони, надалі спільно іменовані також як «Сторони», керуючись положеннями Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі Закон про банкрутство) уклали цю мирову угоду про наступне.

І. Загальні положення

1.1 Постановою Господарського суду м. Києва від 24.05.2012 у справі № 43/152 про визнання банкрутом ВАТ «Завод «Керамік», боржника визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Відповідно до положень Закону про банкрутство, мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство.

1.2 Під мировою угодою Сторони розуміють домовленість між Боржником і Кредиторами стосовно відстрочення погашення Боржником та прощення (списання) Кредиторами кредиторської заборгованості Боржника, яка оформляється цією Мировою угодою.

1.3. Рішення про укладення цієї Мирової угоди від імені Кредиторів прийнято 19.11.2014 р. всіма членами комітету кредиторів ВАТ «Завод «Керамік».

1.4. У Боржника відсутні зобов'язання перед кредиторами, вимоги яких забезпечені заставою майна Боржника.

1.5. Вимог кредиторів першої черги реєстру вимог кредиторів Боржник зобов'язується погасити протягом трьох місяців з дня затвердження господарським судом Мирової угоди та вони не включаються до предмету даної Мирової угоди.

II. Предмет мирової угоди

2.1. Дана Мирова угода укладена щодо вимог другої (за виключенням вимог Управління виконавчої дирекції у місті Києві Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 391 113,09 грн., які підлягають і сплаті у разі ліквідації юридичної особи) четвертої та шостої черги, включених до реєстру вимог кредиторів, а саме:

№КредиторВимоги II черги, грн.Вимоги IV черги, грн.Вимоги VI черги, грн.Підстава визнання 1Фізична особа-підприємець Маковійчук Лариса Тимофіївна Ідентифікаційний номер 2044605261 422560,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 2Публічне акціонерне товариство «КИІВЕНЕРГО» в собі Структурного відокремленого підрозділу «Енергозбут Київенерго» Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» Код згідно з ЄДРПОУ 26187763 173894,26 6 980,69Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 3Приватне підприємство «Верба-2004» Код згідно з ЄДРПОУ 33193282 193041,65 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 4Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЕПОРТ» Код згідно з ЄДРПОУ 24248727 19 000,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 5Приватне підприємство «Генеральна конструкція» Код згідно з ЄДРПОУ 35250551 109000,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 6Фізична особа-підприємець Харламова Юлія Василівна Ідентифікаційний код 3055514268 25 780,97 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 7УПФУ в Подільському районі м. Києва Код згідно з ЄДРПОУ 26087978 838,69 Поточні вимоги ВСЬОГО: 838,69 943 276,88 6 980,69

2.5. Вимоги другої черги - Управління виконавчої дирекції у місті Києві Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 391 113,09 грн. не включаються до цієї Мирової угоди оскільки за приписами ч.2 ст. 46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадів на виробництві та професійних захворювань України здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Отже, капіталізація платежів здійснюється тільки у випадку ліквідації юридичної особи - страхувальника. Внаслідок застосування до боржника процедури укладення мирової угоди, ВАТ «Завод «Керамік» не ліквідовано, а за таких обставин, капіталізація платежів не повинна здійснюватись. Страхувальник має сплачувати внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадів на виробництві та професійних захворювань України згідно з чинним законодавством.

III. Порядок і строки виконання зобов'язань боржника

3.1. 3а цією Мировою угодою припиняються такі грошові зобов'язання (борги) Боржника перед кредиторами:

№КредиторВимоги IV черги, грн.Вимоги VI черги, грн.Підстава визнання 1Фізична особа-підприємець Маковійчук Лариса Тимофіївна Ідентифікаційний номер 2044605261 422560,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 2Публічне акціонерне товариство «КИІВЕНЕРГО» в собі Структурного відокремленого підрозділу «Енергозбут Київенерго» Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» Код згідно з ЄДРПОУ 26187763 173894,26 6 980,69Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 3Приватне підприємство «Верба-2004» Код згідно з ЄДРПОУ 33193282 193041,65 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 4Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЕПОРТ» Код згідно з ЄДРПОУ 24248727 19 000,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 5Приватне підприємство «Генеральна конструкція» Код згідно з ЄДРПОУ 35250551 109000,00 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року 6Фізична особа-підприємець Харламова Юлія Василівна Ідентифікаційний код 3055514268 25 780,97 Ухвала ГС м. Києва від 14.12.2011 року ВСЬОГО: 943 276,88 6 980,69

3.2. Припинення грошових зобов'язань, передбачених цією Мировою угодою відбувається шляхом прощення (списання) кредиторами боргів боржника.

3.3. Погашення Боржником вимог другої черги - УПФУ в Подільському районі м. Києва у розмірі 838,69 грн. відстрочується на один рік до 19.11.2015 року.

3.5. Вимоги кредиторів, що не є предметом цієї мирової угоди погашаються Боржником у встановленому діючим законодавством порядку.

IV. Прикінцеві та інші положення

4.1. Ця Мирова угода набирає чинності з дня її затвердження Господарським судом м. Києва і є обов'язковою для Боржника та кредиторів.

4.2. Після затвердження Мирової угоди господарським судом припиняється провадження у справі № 43/152 про банкрутство ВАТ «Завод Керамік».

4.3. Ця Мирова угода може бути визнана недійсною лише з підстав і в порядку, що визначені чинним законодавством України, за заявою будь-кого з Кредиторів у випадку, якщо:

4.3.1. Боржником було подано недостовірні відомості про своє майно в бухгалтерському балансі або в інших документах, що свідчать про його фінансове та майнове становище.

4.3.2. Виконання Мирової угоди призведе Боржника до банкрутства.

4.3.3. З інших підстав, передбачених цивільним законодавством України, для визнання угоди недійсною.

4.4. Зобов'язання по цій Мировій угоді повинні виконуватись належним чином і в установлений нею строк, одностороння відмова від виконання умов цієї мирової угоди, а також одностороння зміна її положень не допускається.

4.5. В разі визнання Мирової угоди недійсною або її розірвання вимоги Кредиторів відновлюються в розмірі, які не були задоволені Боржником. Розірвання Мирової угоди господарським судом щодо окремого кредитора не тягне її розірвання щодо інших кредиторів.

4.6. Якщо інше не передбачено чинним законодавством України, визнання недійсною частини Мирової угоди не тягне за собою недійсності інших її частин у цілому, якщо Мирова угода могла б бути укладена і без включення цієї недійсної частини.

4.7. У разі невиконання цієї Мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до Боржника в обсязі, передбаченому мировою угодою. У разі порушення провадження у справі про банкрутство Боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено Мирову угоду, визначається в межах, передбачених цією Мировою угодою.

4.8. Винесення господарським судом ухвали про відмову у затвердженні Мирової угоди не перешкоджає укладенню нової Мирової угоди з іншими умовами.

4.9. Мирова угода складена в чотирьох оригінальних примірниках по одному для Боржника, Голови комітету кредиторів, господарського суду та ліквідатора. Кожен з оригінальних примірників має однакову юридичну силу.

4.10. В усьому, що не передбачено умовами цієї Мирової угоди, її сторони керуються чинним законодавством України.

4.11. Мирова угода складена відповідно до норм чинного законодавства та підписана головою комітету кредиторів та ліквідатором Банкрута, підписи яких завірені печатками сторін».

Дана мирова угода набуває чинності з дати її затвердження господарським судом міста Києва.

2. Провадження у справі № 43/152 припинити на підставі п. 5 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку з укладанням мирової угоди.

3. Припинити дію мораторію на задоволення вимог кредиторів, введеного ухвалою господарського суду м. Києва № 43/152 від 17.08.2011 року.

4. Зобов'язати державного реєстратора за місцезнаходженням боржника внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про припинення провадження у справі № 43/152 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Завод "Керамік"

5. Направити належним чином засвідчену ухвалу заявнику, боржнику, ліквідатору боржника, кредиторам та державному реєстратору за місцезнаходженням боржника для внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Суддя Зеленіна Н.І .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.07.2015
Оприлюднено31.07.2015
Номер документу47540500
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/152

Ухвала від 22.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 30.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Постанова від 27.05.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 14.05.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 24.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 11.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 26.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні