Рішення
від 29.09.2009 по справі 11/164
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/164

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

29.09.09                                                                                           Справа№ 11/164

За позовом: Прокурора Залізничного району м. Львова в інтересах держави –уповноважений державний орган: Кабінет Міністрів України в особі Відкритого акціонерного товариства „Національна акціонерна компанія „Украгролізинг” в особі Львівської філії НАК „Украгролізинг”, м.Львів

До відповідача: Фермерського господарства „Берізка-1”, с.Дідилів, Кам”янка-Бузького району Львівської області

Про стягнення 12251,33грн.

В судовому засіданні взяли участь Представники:

Від прокуратури: Панасик-пом. прок. посвідчення № 181

Від позивача: Новосілець-гол.юрисконс.доручення № 14/20-166-09 від 02.01.2009року

Від відповідача: не з'явився

    Сторонам, які беруть участь у справі роз»яснено їх права, передбачені ст.22 ГПК України, зокрема право заявляти відвід.

    Суть спору:

    На розгляд господарського суду Львівської області поступила заява за позовом  Прокурора Залізничного району м. Львова в інтересах держави –уповноважений державний орган: Кабінет Міністрів України в особі Відкритого акціонерного товариства „Національна акціонерна компанія „Украгролізинг” в особі Львівської філії НАК „Украгролізинг” про стягнення із Фермерського господарства „Берізка-1” 12251,33грн. боргу.

    Ухвалою господарського суду від 203.08.2009року порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 15.09.2009року.

    В зв'язку із неявкою представника відповідача та збільшенням суми позовних вимог розгляд справи відкладався на 19.09.2009року.

    Позивач в судовому засіданні позовні вимог підтримав та наполягає на їх задоволенні.

    Відповідач в засідання суду не з'явився, конверт адресований відповідачу повернувся  із позначкою „за заначеною адресою не проживає”.

    Відповідно до представленої довідки з управління статистики адреса місцезнаходження відповідача відповідає адресу зазначеному у позовній заяві.

Відповідно до статті 75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу при відсутності сторони, за наявними у справі матеріалами, яких достатньо для встановлення обставин і вирішення спору по суті.

    Від здійснення технічного запису судового процесу сторона відмовилась.

    Суть спору: Відповідно до ст. 2 ГПК України господарський суд порушує справи за позовними заявами прокурорів та їх заступників, який звертається до господарського суду в інтересах держави. Прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає в чому полягає порушення інтересів держави та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Згідно ст.121 Конституції України на прокуратуру покладено представництво інтересів держави в суді.

    У ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру»вказано, що підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів. В даному випадку шкода заподіяна державі в особі Відкритого акціонерного товариства „Украгролізинг” в особі Львівської філії НАК „Украгролізинг”.

    В прокуратуру Залізничного району м.Львова із заявою звернувся директор Львівської філії НАК "Украгролізинг" Гадзало А.Я.  щодо невиконання умов договору фінансового лізингу ФГ "Берізка-1".

    В ході проведеної перевірки було встановлено, що Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.01 р. № 354 "Про утворення НАК "Украгролізин"  на базі державного лізингового підприємства утворене ВАТ НАК "Украгролізинг". Згідно Статуту позивача, останній підпорядкований Кабінету Міністрів України та створений з метою реалізації державної політики в аграрно-промисловій сфері. Крім того, частка державних коштів у статутному фонді позивача становить більше 50%, несплата лізингових платежів ФГ "Берізка-1" суперечить інтересам держави.

    21.12.2005 року між Національною акціонерною компанією "Украгролізинг" (Лізиигодавець) та Фермерським господарством "Берізка-1" (Лізингоодержувач) укладено Договір фінансового лізингу № 13-05-81 фл.

    Зобов'язання з боку Лізингодавця за даним Договором виконані належним чином - на виконання умов вищезазначеного Договору Національною акціонерною компанією "Украгролізинг" ФГ "Берізка-1" передано в лізинг сільськогосподарську техніку, а саме: сівалку СТТУ-4/ДІ зав. № 13 вартістю 36 600грн. за актом приймання-передачі № 72 від 22.02.2006р.

    Так, відповідно до ст. 1 Закону України "Про фінансовий лізинг", фінансовий лізинг - це договір лізингу, за яким лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

    Відповідно до п. 4.1 Договору № 13-05-816фл з моменту одержання предмета лізингу за користування останнім Лізингоодержувач сплачує Лізингодавцю лізингові платежі, черговість яких кратна шести місяцям. До лізингових платежів включається сума, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу та сума щорічної винагороди за переданий у фінансовий лізинг предмет лізингу. Розмір лізингових платежів, їх склад та строк оплати встановлюються додатком до Договору "Графік сплати лізингових платежів" (п. 4.2 Договору № 13-05-816фл).

    Всього лізингових платежів ФГ "Берізка-1" повинно було сплатити 10 994, 36 гривень.

    За час дії договору господарство лізингові платежі не сплачувало.

    В порушення вимог ст.ст. 526, 530 ІДК України та всупереч умовам п. 3.5.2 Договору, ст. 193 ГК України, лізингові платежі Лізингоодержувач проводив, проте не в повному обсязі в результаті чого станом на 26.06.2009р. утворилася заборгованість в розмірі 10 994,36 грн. (розрахунок додається), яку Лізингоодержувач в добровільному порядку не оплачує.

     На підставі п.7.1 Договору, з урахуванням положень Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" № 543/96-ВР від 22.11.1996 року та положень параграфу 1, 2 глави 49 ЦК України, Лізингоодержувач несе відповідальність за порушення строків сплати лізингових платежів і зобов'язаний сплатити на користь Лізингодавцю пеню від несплаченої суми у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня і становить 1147,20 грн.(розрахунок додається).      У відповідності до ч. 2 п. 1 ст. 193 ГК України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

     Стаття 625 ЦК України передбачає обов'язок боржника (Відповідача), у разі прострочення ним виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора, сплатити суму боргу з урахуванням 3 % річних від простроченої суми. Таким чином, розмір 3 % річних від простроченої суми становить 109,77 грн.(розрахунок додається).

     Отже, станом на 26.06.2009р. загальна сума заборгованості Лізингоодержувача перед Лізингодавцем відповідно до умов Договору становить 12 251,33 грн.

     Відповідно до ст. 11 Закону України "Про фінансовий лізинг" Лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі. Сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором (ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізинг").

    В судове засідання 15.09.2009року позивачем подано заяву про збільшення позовних вимог відповідно до якої сума позову становить 15185,03грн., з яких 14654,36-сума основного боргу, 461,47грн-пені, 69,20грн.-річних.

    Ст.22 ГПК України надає право позивачу до прийняття рішення змінити підставу або предмет позову, збільшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову.

   Враховуючи викладене, заслухавши пояснення присутніх в судовому засіданні представників сторін, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підтверджені матеріалами справи та відповідають вимогам чинного законодавства України.

   З огляду на викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованим долученими позивачем матеріалами та такими що підлягають до задоволення.

   Ст. 33 ГПК України, зазначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються  вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору (ст. 32 ГПК)

    Судові витрати покласти на відповідача, оскільки спір виник з його вини.

    Керуючись ст. ст. 43, 49, 82-84, 116 ГПК України, суд-

                            В И Р І Ш И В:

    1.Позов задоволити повністю.

    2.Стягнути із Фермерського господарства „Берізка-1”, с.Дідилів, Кам”янка-Бузького району Львівської області (код ЄДРПОУ 33086975) на користь Відкритого акціонерного товариства „Національна акціонерна компанія „Украгролізинг” в особі Львівської філії НАК „Украгролізинг”, м.Львів, пр. Чорновола, 67  (код ЄДРПОУ 25259503) 14654,36 - сума основного боргу, 461,47грн-пені та 69,20грн.-річних.

    3. Стягнути із Фермерського господарства „Берізка-1”, с.Дідилів, Кам”янка-Бузького району Львівської області (код ЄДРПОУ 33086975) в дохід державного бюджету 151,85грн. державного мита та 118,00грн. вартості інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

    Накази видати відповідно ст. 116 ГПК України

    

Суддя                                                                                             Сало І.А.        

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.09.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4801269
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/164

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 29.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 06.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 10.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні