Постанова
від 25.08.2009 по справі 21/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

21/23

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 25.08.2009                                                                                           № 21/23

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Андрієнка  В.В.

 суддів:            Буравльова С.І.

             

 За участю представників:

 від позивача: Бригинець С.М.

 від відповідача: Завгородній С.В., Кулаков С.А.

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК»

 на рішення Господарського суду м.Києва від 04.06.2009

 у справі № 21/23 (суддя  

 за позовом                               Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК»

 до                                                   Всеукраїнської громадської організації «Автор»

              

             

 про                                                   стягнення компенсації у розмірі 242000,00 грн. за порушення авторських прав

 

ВСТАНОВИВ:

 ТОВ “Автор Мюзік”(далі по тексту позивач) заявлено позов про  заборону Всеукраїнській громадській організації “Автор”(далі по тексту відповідач)  надавати дозволи на використання творів та зобов'язання відповідача вилучити з вже наданих дозволів на використання творів, твори, виключні майнові права на які належать позивачеві; про зобов'язання відповідача надавати звіт про зібрані кошти  за дозволи, надані на використання творів, виключні майнові права на які належать позивачу,  а також про стягнення з відповідачів судових витрат.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 04.06.2009 р. по справі №21/23 позовні вимоги задоволено частково.

Заборонено  Всеукраїнській громадській організації “Автор”(01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 6, оф. 303, код ЄДРПОУ 26409502, п/р № 26008000945501 в АКБ “Київ”, МФО 322498)  надавати на території України дозволи на використання та одержувати авторську винагороду за використання музичних творів “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін.

Зобов'язано Всеукраїнську громадську організацію “Автор”(01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 6, оф. 303, код ЄДРПОУ 26409502, п/р № 26008000945501 в АКБ “Київ”, МФО 322498)   вилучити  з дозволів на використання музичні твори “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін, шляхом повідомлення осіб про вилучення таких творів  дозволів на використання, яким такі дозволи надано.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Стягнуто з Всеукраїнській громадській організації “Автор”(01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 6, оф. 303, код ЄДРПОУ 26409502, п/р № 26008000945501 в АКБ “Київ”, МФО 322498 та з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Державного бюджету України 85 (вісімдесят п'ять) грн. державного мита, а також, 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК» звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати частково і прийняти нове рішення, яким задовольнити  позовні вимоги, а саме:

- заборонити Всеукраїнській громадській організації «Автор» надавати дозволи на використання творів з каталогу Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК»  та одержувати авторську винагороду за використання творів, виключні майнові права на які належить позивачу;

- зобов'язати відповідача  вилучити вже з наданих дозволів на використання творів – твори з каталогу Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК», шляхом повідомлення осіб, з якими відповідачем укладені договори, про заборону надавати дозволи на використання  творів, виключні майнові права на які належить позивачу, та отримувати винагороду за їх використання;

- судові витрати покласти на відповідача.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що рішення місцевого господарського суду прийняте з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, та з порушенням норм матеріального права.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від30.06.2009 р. апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК» було прийнято до провадження колегією суддів під головуванням судді Андрієнка В.В., суддів Буравльова С.І., Моторного О.А., та призначено до розгляду на 25.08.2009 р.

Розпорядженням Голови Київського апеляційного господарського суду від 25.08.2009 р. № 01-23/1/11 змінено склад колегії суддів та призначено до розгляду у наступному складі: головуючий суддя Андрієнко В.В., судді Буравльов С.І., Вербицька О.В.

Представники відповідача, в судовому засіданні 25.08.2009 р. усно заперечували щодо задоволення апеляційної скарги та просили суд залишити її без задоволення, а оспорюване рішення без змін.

Статтею 101 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі та додатково поданими доказами повторно розглядає справу.

Згідно з ч. 2 ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд не зв'язаний з доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Відповідно до ст. 99 Господарського процесуального кодексу України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі; апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи та заперечення сторін, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

ТОВ “Автор Мюзік”(далі по тексту позивач) заявлено позов про  заборону Всеукраїнській громадській організації “Автор”(далі по тексту відповідача  надавати дозволи на використання творів та зобов'язання відповідача вилучити з вже наданих дозволів на використання творів, твори, виключні майнові права на які належать позивачеві; про зобов'язання відповідача надавати звіт про зібрані кошти  за дозволи, надані на використання творів, виключні майнові права на які належать позивачу,  а також про стягнення з відповідачів судових витрат.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ “Автор Мюзік” є суб'єктом авторського права, що володіє виключними майновими авторськими правами на використання музичних творів з текстом і без тексту на території України  на підставі Договору № РР/УАП 01/01-09/06 від 11 вересня 2006 р., укладеного між Закритим акціонерним товариством “Реал Рекордс” та Позивачем, та на підставі  Договору ПЦ/ИАП №ПЦ/УАП  01/01-09/06 від 11.09.06р., укладеного  між ТОВ “Автор Мюзік”та  Товариством з обмеженою відповідальністю “Продюсерський центр Ігоря Матвієнко”,  про  передачу виключних майнових авторських прав на території України позивачеві.

Судом першої інстанції було встановлено, що позивач є суб'єктом виключних майнових авторських прав, зокрема  на музичні твори “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін.

Також, було встановлено, що відповідачем, як організацією колективного управління майновими правами авторів, було укладено договір  № ОК-51/11/07 від 01.11.07р., яким надано дозвіл  ТОВ “Концертна агенція “Аншлаг” на використання музичних творів “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін, шляхом публічного виконання на концерті групи “Арія”, організатором якого є ТОВ “Концертна агенція “Аншлаг”.

Як встановлено ст. 440 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), майновими правами інтелектуальної власності на твір є: право на використання твору; виключне право дозволяти використання твору; право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Майнові права на твір належать його авторові, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Відповідно до ст. 441 ЦК України, використанням твору є його: опублікування (випуск у світ); відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі; переклад; переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни; включення складовою частиною до збірників, баз даних, антологій, енциклопедій тощо; публічне виконання; продаж, передання в найм (оренду) тощо; імпорт його примірників, примірників його перекладів, переробок тощо. Використанням твору є також інші дії, встановлені законом.

Аналогічні положення містять норми Закону України “Про авторське право і суміжні права” (далі – Закон).

Так, згідно ст. 15 Закону, до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать: а) виключне право на використання твору; б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами. Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі згідно з положеннями статті 31 цього Закону, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права.

Згідно ст. 31 Закону, автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права, зазначені у статті 15 цього Закону, будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором. Майнові права, що передаються за авторським договором, мають бути у ньому визначені. Майнові права, не зазначені в авторському договорі як відчужувані, вважаються такими, що не передані. Майнове право суб'єкта авторського права, який є юридичною особою, може бути передане (відчужене) іншій особі у встановленому законом порядку внаслідок ліквідації цієї юридичної особи - суб'єкта авторського права.

Відповідно до ст. 32 Закону, автору та іншій особі, яка має авторське право, належить виключне право надавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору. Використання твору будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за винятком випадків, передбачених статтями 21 - 25 цього Закону. Передача права на використання твору іншим особам може здійснюватися на основі авторського договору про передачу виключного права на використання твору або на основі авторського договору про передачу невиключного права на використання твору.

Стаття 33 Закону встановлює, що договори про передачу прав на використання творів укладаються у письмовій формі. В усній формі може укладатися договір про використання (опублікування) твору в періодичних виданнях (газетах, журналах тощо). Предметом договору про передачу прав на використання твору не можуть бути права, яких не було на момент укладання договору.

Як встановлено статтею  47 Закону України “Про авторське право і суміжні права”,  суб'єкти авторського права і (або) суміжних прав можуть доручати управління своїми майновими правами організаціям колективного управління.

Повноваження на колективне управління майновими правами передаються організаціям колективного управління авторами та іншими суб'єктами авторського права і (або) суміжних прав на основі договорів, укладених у письмовій формі.

Також, як вбачається з матеріалів справи, судом було встановлено, що  позивач  як суб'єкт виключних майнових прав на території України   на музичні твори “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін повноважень на управління своїми правами відповідачеві не передавав.

Так, як в матеріалах справи наявні докази, що на адресу відповідача як організації колективного управління майновими правами авторів було направлено листи  від 02.02.2007р.  від ТОВ “Продюсерський центр Ігоря Матвієнко” та від  21.07.2007р. від ЗАТ “Реал Рекорд” з вимогою відповідно до ч. 2 ст. 49 Закону України “Про авторське право і суміжні права” про вилучення творів і об'єктів суміжних прав із дозволів на використання, які надаються організаціями колективного управління шляхом укладання договорів з особами, які використовують ці об'єкти, то відповідачем, як організацією колективного управління майновими правами авторів, було надано дозвіл на використання  музичних творів “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін, та було використано дані твори шляхом їх публічного виконання гуртом “Арія”, за що відповідачем отримано відповідну  авторську винагороду (роялті).

Отже, можна погодитись з судом першої інстанції, що позивач у відповідності до ч. 2 статті  49 Закону України “Про авторське право і суміжні права”, має право вимагати вилучення творів і об'єктів суміжних прав із дозволів на використання, які надаються позивачем як організацією колективного управління шляхом укладання договорів з особами, які використовують ці об'єкти, щодо музичних творів “Патриот”, “Раскачаем этот мир”, “Меченый злом”, “Крещение огнем”, “Антихрист”, “Волонтер”, “Осколок льда”, “Штиль”, “Игра с огнем”, “На службе силы зла”, “Герой асфальта”, “Мертвая зона”, “1100 Музыка”, “Улица роз”, “Баллада о древнерусском воине”, “Беспечный Ангел”, “Колизей”, співавторами яких є М. Пушкіна, В. Дубінін, В. Холстинін, оскільки позивач є суб'єктом авторського права щодо цих творів на території України, а також має право заборонити відповідачеві надавати дозволи на використання вказаних вище творів та одержувати авторську винагороду за їх використання.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

На думку апеляційної інстанції Товариством з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК» не доведено свої позовні вимоги в повному обсязі ні в суді першої інстанції, ні в апеляційній інстанції, у зв'язку із чим вони підлягають задоволенню частково.

Таким чином, враховуючи викладене, судова колегія Київського апеляційного господарського суду дійшла висновку про те, що місцевий господарський суд повно з'ясував всі обставини справи та дав їм належну правову оцінку. Порушень норм матеріального чи процесуального права, які могли призвести до зміни чи скасування рішення по справі, судовою колегією не встановлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 99, 101 – 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

 1. Рішення господарського суду м. Києва від 04.06.2009 року по справі № 21/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК» до Всеукраїнської громадської організації «Автор» про стягнення компенсації у розмірі 242000,00 грн. за порушення авторських прав залишити без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОР МЮЗІК» –  без задоволення.

2. Справу № 21/23 повернути до господарського суду м. Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом місяця з дня набрання постановою законної сили.

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          Буравльов С.І.

  

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4885873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/23

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко Е.О.

Рішення від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко Е.О.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Скапровська І. М.

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Постанова від 14.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Рішення від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні