Постанова
від 27.08.2009 по справі 10/120пн
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

10/120пн

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  

м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2


ПОСТАНОВА

Іменем України

27.08.2009  року                                                            Справа № 10/120пн

Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:                              Єжової С.С.

суддів                                        Парамонової Т.Ф.

Семендяєвої І.В.

секретаря

судового засідання                     Антонової І.В.

та за участю

представників сторін:

         від позивача                             повноважний та компетентний

                                                       представник не прибув;

                                                                      

         від  першого відповідача            начальник відділу обліку безхазяйного

                                                        майна Управління комунального майна

                                                        Луганської міської ради, Шумський С.О.,

                                                        довіреність№01-03-30/6134а від 17.10.06;

від  другого відповідача           Шумський С.О., представник по         

                                              довіреності № 01/03-30/4173/0/2-09

                                              від 20.07.09;

від третьої осіби, що

не заявляє самостійних

вимог на предмет спору

на стороні позивача:                    головний спеціаліст відділу юридичного

                                              та кадрового забезпечення Інспекції

                                              державного архітектурно-будівельного                 

                                              контролю у Луганській області Гущіна Ю.І,

                                              довіреність № 7/12-1473 від10.08.09;

від третьої осіби, що

не заявляє самостійних

вимог на предмет спору

на стороні позивача               Луганського міського комунального

підприємства „Бюро технічної

інвентаризації” повноважний та  

компетентний представник не прибув;

розглянувши

апеляційні скарги                    Виконавчого комітету Луганської міської

                                             ради, м. Луганськ та Луганської міської ради, м. Луганськ

                                              

на рішення          

господарського суду                    Луганської області

від                                               17.07.2009 (підписано –20.07.2009)

по справі                                         №10/120пн (суддя –Мінська Т.М.)

за позовом                                        Відкритого акціонерного товариства

„Полтаваелектро”, м. Полтава

          

до першого відповідача          Виконавчого комітету Луганської міської

ради, м. Луганськ

до другого відповідача                   Луганської міської ради, м. Луганськ

треті особи, що не

заявляють самостійних

вимог на предмет спору на

стороні позивача:                  Луганське міське комунальне

підприємство „Бюро технічної

інвентаризації”, м. Луганськ

Державна інспекція архітектурно-

будівельного контролю у Луганській

області, м. Луганськ

про                                               визнання права власності на самочинно

збудоване майно

В С Т А Н О В И В:

Відкрите акціонерне товариство „Полтаваелектро”, м. Полтава (далі за текстом –ВАТ „Полтаваелектро”, позивач) звернулось до господарського суду Луганської області з позовом до Виконавчого комітету Луганської міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, 53-б, літ. З-1 -  будівля мийки загальною площею 150,4 кв. м; м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, 53-в, літ. К-2 -  оздоровчий комплекс з прибудовою літ. К№-1, ганком літ. к, загальною площею 128,1 кв. м. Також позивач просив виділити частину земельної ділянки для Луганської філії „Луганського енергетичного об'єднання” на якій розташована будівля трансформаторної підстанції -             літ. Л з ганком літ. Л (м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, 53-г).

Ухвалою господарського суду Луганської області від 15.06.2009 відповідно до ст. 24 Господарського процесуального кодексу України до участі у справі у якості другого відповідача залучено Луганську міську раду, а ухвалою від 02.07.2009  до участі у справі  у якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні  позивача залучено Луганське міське комунальне підприємство „Бюро технічної інвентаризації”  та Державну інспекцію архітектурно-будівельного контролю.  

Рішенням господарського суду Луганської області від 17.07.2009 позов задоволений частково. Визнано право власності за ВАТ „Полтаваелектро” на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Луганськ,                                    вул. Тихоокеанська, 53-б, літ. З-1 -  будівля мийки загальною площею                  150,4 кв. м; м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, 53-в, літ. К-2 - оздоровчий комплекс з прибудовою літ. К№-1, ганком літ. к, загальною площею                        128,1 кв. м. В решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду від 17.07.2009 перший відповідач та другий відповідач звернулись до Луганського апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами № б/н від 30.07.2009, № б/н від 30.07.2009 якими просять скасувати рішення господарського суду Луганської області від 17.07.2009 та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні  позовних вимог у повному обсязі.

В обґрунтування своїх апеляційних скарг заявники посилаються на те, що оскаржуване рішення є необґрунтованим та таким, що винесено з порушенням норм матеріального  права.

Розпорядженням першого заступника голови Луганського апеляційного господарського суду від 04.08.2009 відповідно до ст. 28 Закону України „Про судоустрій України” для розгляду апеляційних скарг Виконавчого комітету Луганської міської ради та Луганської міської ради на рішення господарського суду Луганської області від 17.07.2009 по справі №10/120пн призначена судова колегія у складі: головуючий суддя –Єжова С.С., судді - Баннова Т.М.,  Парамонова Т.Ф.

Луганський апеляційний господарський суд на підставі ст. 98 Господарського процесуального кодексу України ухвалами від 04.08.2009 прийняв до провадження апеляційні скарги першого відповідача та другого відповідача, розгляд справи  призначено на 27.08.2009.

Розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 21.08.2009, на підставі ст. 28 Закону України „Про судоустрій України” та ст. 46 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з відпусткою, суддю Баннову Т.М виключено із складу колегії  суддів по розгляду апеляційних скарг першого відповідача Виконавчого комітету Луганської міської ради та другого відповідача Луганської міської ради у справі № 10/120пн та введено суддю Семендяєву І.В.

Позивач по  справі надав відзив  № 01/236 від 12.08.2009 на апеляційну скаргу, яким  просить залишити  апеляційну скаргу Луганської  міської ради без задоволення, а рішення господарського суду  Луганської області від 17.07.2009 без змін.

Листом № 01/239 від 17.08.2009 позивач по справі просить розглянути справу без участі його представника.   

Постанова приймається 27.08.2009.

Відповідно до ст.101 Господарського процесуального кодексу України в процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково наданими доказами повторно розглядає справу.

Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції (ст.99 ч.2 Господарського процесуального кодексу України).

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційних скарг, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, судова колегія вважає, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Стаття 15 Цивільного кодексу України визначає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його оспорювання.

Стаття 16 Цивільного кодексу України встановлює способи захисту цивільних прав та інтересів, до яких віднесено визнання права.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач на підставі договору купівлі-продажу № 31 від 20.09.1994 року є власником державного майна цілісного майнового комплексу орендного підприємства „Полтавасільелектромережбуд”, до складу якого входить майно, яке знаходиться за адресою –м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, 53, що підтверджено вищевказаним договором, актом приймання передачі до цього договору, додатком до акту приймання передачі і свідоцтвом на право власності № 93.

10.05.1995 року між ВАТ „Полтаваелектро” та Виконавчим комітетом Луганської міської ради укладено договір № 890 на право тимчасового користування земельною ділянкою (у тому числі на умовах оренди) загальною площею 2,1996 га. по вул. Тихоокеанська, 53, для розміщення промбази механізованої колони № 15 строком на 25 років, який 03.07.1995 року зареєстровано в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею.

Згідно технічного паспорту земельної ділянки промбази Луганської механізованої колони № 15 ВАТ „Полтаваелектро” та додатків до технічного паспорту станом на 15 травня 1994 року на земельну ділянку, що відведена позивачу, існувало нерухоме майно, до складу якого входить мийка з під'їзною рампою (№ 1.3 експлікації) та оздоровчий комплекс (№ 2.3 експлікації).

27.05.2008 році позивач звернувся до Виконавчого комітету Луганської міської ради із заявою № 172/01 щодо оформлення права власності на спірне нерухоме майно, у чому відповідачем було відмовлено, що стало підставою для звернення позивача з даним позовом.

Проаналізувавши матеріали справи доводи апеляційних скарг першого та другого відповідачів судова колегія вважає, що господарський суд дійшов обґрунтованого висновку про часткове задоволення позовних вимог враховуючи наступне.

Відповідно до ст.  331 Цивільного кодексу  України право  власності  на нову річ,  яка виготовлена (створена) особою,  набувається нею,  якщо інше не встановлено договором  або  законом.

         Право власності на новостворене  нерухоме  майно  (житлові  будинки,  будівлі,  споруди  тощо)  виникає  з  моменту завершення будівництва (створення майна).

          Як вбачається з технічного паспорту земельної ділянки промбази Луганської механізованої колони № 15 та додатків до нього спірне майно було збудовано до травня 1994 року, але відповідно до вимог законодавства не зареєстровано і проектна документація на дані об'єкти у позивача відсутня.

          Даним об'єктам було присвоєна адреса –м. Луганськ, вул. Тихоокеанська, № 53 –б та № 53 –в, що підтверджено листом управління та містобудування Луганської міської ради № 01-20/373 від 27.03.08.

          

          

          У квітні 2008 року Луганське міське комунальне підприємство „Бюро технічної інвентаризації” провело інвентаризацію нерухомого майна позивача і за його даними спірне майно ні за ким не зареєстроване.  

Згідно ст. 376 Цивільного кодексу  України житловий будинок,  будівля,  споруда,  інше нерухоме майно вважаються  самочинним  будівництвом,  якщо  вони  збудовані   або будуються  на  земельній  ділянці,  що  не була відведена для цієї мети,  або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

         За  загальним  правилом, цієї статті особа, яка  здійснила  або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

         Але,  ця стаття Цивільного кодексу України передбачає визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно за рішенням суду за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

         Як  вбачається  з  матеріалів  справи, в 1994 році позивачу  була надана  в  встановленому  порядку  земельна  ділянка  під  вже  збудоване  ним  нерухоме  майно.    

Відповідно до  ст.  392  ЦК України  власник  майна може  пред'явити  позов  про  визнання  його  права  власності ,  якщо  це  право  оспорюється  або не визнається  іншою особою, що встановлено і ст. 16 Цивільного кодексу України, як одним із способів захисту цивільних прав і інтересів.

Обґрунтованим є висновок господарського суду щодо відмови у задоволенні вимог про виділення частини земельної ділянки для Луганської філії ТОВ „Луганське енергетичне об'єднання”.

          

Доводи апеляційних скарг судова колегія вважає необґрунтованими і такими, що спростовуються матеріалами справи.

Таким чином, судова колегія Луганського апеляційного господарського суду дійшла до висновку, що відповідно до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду Луганської області від 17.07.2009 по справі №10/120пн ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин та відповідає вимогам матеріального та процесуального права.

          Оскільки заявники апеляційних скарг, Виконавчий комітет Луганської міської ради, Луганська міська рада, звільнені від  сплати державного мита, питання  про його  розподіл не розглядається.

У судовому засіданні за згодою представників сторін оголошені вступна та резолютивна частини постанови.

          Керуючись ст.ст. 43, 49, 85, 99, 101, п. 1 ст. 103, ст. 105 Господарського процесуального кодексу України, Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційні скарги Виконавчого комітету Луганської міської ради м. Луганськ та Луганської міської ради, м. Луганськ на рішення господарського суду Луганської області від 17.07.2009 по справі №10/120пн залишити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Луганської області від 17.07.2009 по справі №10/120пн –без змін.

          Відповідно ч. 3, ч. 5 ст. 105 Господарського процесуального кодексу України постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку.

Головуючий суддя                                                  С.С. Єжова

Суддя                                                                      Т.Ф. Парамонова

Суддя                                                                      І.В. Семендяєва

Дата ухвалення рішення27.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4888541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/120пн

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 28.08.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Єжова С.С.

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бойченко К.І.

Постанова від 27.08.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Єжова С.С.

Постанова від 27.08.2009

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Єжова С.С.

Рішення від 17.07.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні