Постанова
від 01.10.2009 по справі 36/490
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

36/490

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 01 жовтня 2009 р.                                                                                    № 36/490  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогосуддів:Є.Борденюк,

С.Могил,С.Самусенко,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційне поданняЗаступника Генерального прокурора України

на рішеннявід 16.02.2009

господарського суду міста Києва

у справі№ 36/490

за позовомКомунального підприємства (КП) "Київжитлоспецексплуатація"

доСанітарно-епідеміологічної станції Шевченківського району в м. Києві

прозобов'язання передати приміщення за актом

В судове засідання прибули представники сторін:

прокурорпозивачаРудак О.В.Харченко С.Л. (дов. від 08.01.2009)

відповідачаСавченко І.Е. (дов. від 26.06.2009)

Заслухавши суддю-доповідача –Є. Борденюк, пояснення представників сторін та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

В С Т А Н О В И В :

08.11.2007 Київська міська державна адміністрація прийняла розпорядження № 1445 "Про подальше використання об'єктів права власності територіальної громади м. Києва", яким, з метою забезпечення належного утримання об'єктів права комунальної власності територіальної громади м. Києва, закріплено на праві господарського відання за комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" нежилі будинки та споруди, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва, згідно з додатком, пунктом 3 якого значиться нежитловий будинок загальною площею 920,0 кв.м, що розташований по вул. Червоноармійська, 4 балансоутримувачем якого є санітарно-епідеміологічна станція Шевченківського району.

Цим же розпорядженням (п.4 розпорядження) передбачено здійснити санітарно-епідеміологічній станції Шевченківського  району передачу нежитлового будинку по вул. Червоноармійська, 4 площею 920,0 кв.м, комунальному підприємству "Київжитлоспецексплуатація" у встановленому законодавством порядку.

У листопаді 2008 р. Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація" звернулося до суду з позовом, яким просить зобов'язати санітарно-епідеміологічна станцію Шевченківського району в м. Києві передати КП  "Київжитлоспецексплуатація" за актом 03-1 нежитловий будинок № 4 по вул. Червоноармійська загальною площею 920,0 кв.м. При цьому позивач посилається на те, що листом від 11.12.2007 та 16.04.2008 направляв відповідачу акти приймання-передачі 03-1 для належного оформлення, які відповідач не підписав, не повернув позивачу та не передав будинок.

Рішенням господарського суду м. Києва від 16.02.2009 (суддя Т. Трофименко) позовні вимоги задоволені шляхом зобов'язання відповідача повернути позивачу зазначений будинок за актом 03-1 з огляду на неподання відповідачем доказів про виконання ним розпорядження.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 13.05.2009 за заявою позивача  виправлена описка, допущена у резолютивній частині рішення про повернення відповідачем майна, шляхом зобов'язання відповідача передати майно за актом 03-1.

Заступником Генерального прокурора України внесене до Вищого господарського суду України касаційне подання на рішення суду. У касаційному подані прокурор посилається на неправильне застосування судом при ухваленні рішення у справі норм матеріального права та порушення процесуальних норм, при цьому  прокурор посилається на таке.

Спірне приміщення передане відповідачу на підставі рішення Виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 21.04.1986 "Про передачу з балансу виробничого житлово-ремонтного об'єднання на баланс управління охорони здоров'я нежилого будинку № 4 по вул. Червоноармійській".

Згідно з ст.35 Закону України  "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" приміщення, будівлі, споруди, устаткування, транспортні засоби та інше майно, що використовується установами і закладами державної санітарно-епідеміологічної служби, які здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд, перебувають у державній власності і передаються зазначеним установам і закладам у порядку, встановленому законом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від  05.11.1991 "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю" міністерствам і відомствам України, органам, уповноваженим управляти державним майном, необхідно здійснити до  01.01.1992 передачу державного майна, яке перебуває у їх віданні, до комунальної власності.

За положеннями ст. 60 Закону України  "Про самоврядування в Україні" підставою для набуття права комунальної власності є передача майна  територіальним громадам безоплатно державою.

Тобто, оскаржуваним рішенням не досліджена форма власності спірного майна, як і не надана оцінка моменту виникнення у позивача права на майно як обов'язкової умови права на звернення до суду, оскільки право господарського відання виникає з моменту передачі речі.

Перевіряючи юридичну оцінку встановлених судом фактичних обставин справи та їх повноту, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що  касаційне подання підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Згідно з розділом ХІ Конституції України про місцеве самоврядування та відповідними законам України, органи місцевого самоврядування здійснюють діяльність, у межах наданих їм повноважень, шляхом прийнятих актів.

Територіальні громади як інші суб'єкти публічного права є учасниками цивільних відносин (ст.2 ЦК України).

Обмеження або припинення права володіння (користування) відповідачем спірним майном є спором про право на річ, правовідносини про яке регулюються цивільним правом.

Отже, вирішуючи спір по суті, господарський суд не з'ясував форму власності майна, повноваження органу місцевого самоврядування щодо обмеження або припинення права відповідача на майно та право позивача на це майно, яке порушується відповідачем, і яке позивач вправі захистити у судовому порядку.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119-11112 Господарського процесуального кодексу України , Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційне подання Заступника Генерального прокурора України задовольнити.

Рішення господарського суду м. Києва від 16.02.2009 у справі №36/490 скасувати.

Справу передати до господарського суду м. Києва на новий розгляд.

Головуючий, суддя                                                               Є. Борденюк

Судді :                                                                                     С.Могил

                                                                                                    С.Самусенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.10.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4890258
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/490

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 01.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 25.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 08.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Рішення від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 20.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Постанова від 02.12.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Бондар С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні