Ухвала
від 13.01.2015 по справі 826/18362/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

У Х В А Л А

13 січня 2015 року м. Київ № 826/18362/14

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі: судді Арсірія Р.О., за участю секретаря судового засідання Шевченко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про заміну первинного відповідача належним по справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Есаймент" до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк», третя особа: Публічне акціонерне товариство "Брокбізнесбанк" про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії, ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва суду з позовом до відповідача про визнання конкурсу таким, що пройшов з порушенням законодавства, скасування протоколу про результати проведення конкурсу, зобов'язання вчинити дії.

Позовні вимоги мотивовано тим, що ПАТ "Брокбізнесбанк" був оголошений конкурс з реалізації майна Банку між фінансовими установами.

Позивача та інших учасників не допущено до конкурсу, який відбувся 12.11.2014 року о 12-00 год. за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 41, чим обмежено його та інших осіб права брати участь у процедурах реалізації майна АТ "Брокбізнесбанк", обмежено право позивача на розгляд його конкурсної пропозиції з високим рівнем оплати за Об'єкт продажу.

Ухвалою суду від 27.11.2014 року відкрито провадження у справі, залучено до у часті у справі у якості третьої особи, без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ПАТ "Брокбізнесбанк" та призначено судове засідання на 13.01.2015 року.

Також судом викликано Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк» для вирішення питання про залучення до участі у справі у якості відповідача 2.

У судове засідання 13.01.2015 року зявилися представники сторін та третьої особи.

Представником відповідача заявлено клопотання про заміну відповідача належним відповідачем - ПАТ "Брокбізнесбанк".

Клопотання мотивовано тим, що відповідач не здійснював будь-яких дій спрямованих на організацію та проведення конкурсу з реалізації майна банку, укладання договорів купівлі - продажу прав вимоги та забезпечення виконання зобов'язань.

Суд, перевірив матеріали справи, заслухав думку учасників процесу з приводу заявленого клопотання та зазначає наступне.

Відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 10.06.2014 № 339 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Брокбізнесбанк" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) прийнято рішення від 11.06.2014 № 45 про початок здійснення процедури ліквідації Публічного акціонерного товариства "Брокбізнесбанк" та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію АТ "Брокбізнесбанк" - провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків ОСОБА_2 на період з 11 червня 2014 року до 10 червня 2015 року включно.

Публічним акціонерним товариством "Брокбізнесбанк", (ідентифікаційний код: 19357489), був оголошений конкурс з реалізації майна Банку між фінансовими установами шляхом уступлення прав вимоги за кредитним договором та договорами забезпечення виконання зобов'язань, а саме: право вимоги за Кредитним договором №43-08-980-К від 17.06.2008 р. (далі - "Кредитний договір"), укладеним між AT "Брокбізнесбанк" та ВАТ "Полтаварибгосп" та договорами забезпечення виконання зобов'язань (далі - "Конкурс"). Заборгованість по кредиту - 43004361,75 грн., дата закінчення Кредитного договору - 31.12.2011 р. Застава (іпотека): будівлі та споруди загальною площею 17283 кв. м. за адресою: Полтавська обл., Глобинський р-н , с Бугаївка , вул. 40 - років Перемоги, будинок 2-А; будівлі та споруди загальною площею 4151,90 кв. м. за адресою: Полтавська обл., Глобинський р-н , с Броварки, вул. Рибацька, будинок 18; будівлі та споруди загальною площею 3728,10 кв. м. за адресою: Полтавська обл., Глобинський р-н , с Святилівка, вул. Будівельна, будинок 2-А; цінні папери (вид - акції іменні прості, емітент - ВАТ "Полтаварибгосп", код ЄДРПОУ 00476748, номінальна вартість - 0,25 грн./шт., загальна кількість - 14014221 шт., код реєстрації - UA3004767481). Заставна вартість за договорами забезпечення - 43004361,75 грн. (далі - "Об'єкт продажу").

Конкурс був призначений Конкурсною комісією, створеною за рішенням уповноваженої особи Фонду на ліквідацію AT "Брокбізнесбанк" на " 12" листопада 2014 року о 12 годині 00 хвилин за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, буд. 41.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" від 23.02.2012, № 4452-VI, Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Згідно ч. 1 ст. 34 вказаного Закону Фонд розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Тимчасовим адміністратором неплатоспроможного банку та ліквідатором банку (крім ліквідації банку за рішенням власників) є Фонд. Здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків Фонд здійснює через призначену виконавчою дирекцією уповноважену особу Фонду, яка має високі професійні та моральні якості, бездоганну ділову репутацію, повну вищу освіту в галузі економіки, фінансів чи права (не нижче кваліфікаційного рівня "спеціаліст") та професійний досвід, необхідний для виконання заходів у межах здійснення тимчасової адміністрації (ч. 1 ст. 35 Закону).

Згідно ст. 36 Закону від 23.02.2012, № 4452-VI, з дня призначення уповноваженої особи Фонду призупиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, спостережної ради і правління (ради директорів) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Уповноважена особа Фонду від імені Фонду набуває всі повноваження органів управління банку та органів контролю з дня початку тимчасової адміністрації і до її припинення.

На період тимчасової адміністрації усі структурні підрозділи, органи та посадові особи банку підпорядковуються у своїй діяльності уповноваженій особі Фонду і діють у визначених нею межах та порядку.

Правочини, вчинені органами управління та керівниками банку після призначення уповноваженої особи Фонду, є нікчемними.

Враховуючи вказані приписи Закону, суд дійшов висновку про безпідставність заявленого клопотання про заміну Фонду гарантування вкладів фізичних осіб належним відповідачем у справі - ПАТ "Брокбізнесбанк".

Одночасно, під час судового засідання суд дійшов висновку про необхідність залучення у якості другого відповідача - Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк», оскільки через цю особу, як зазначено, Фонд здійснює тимчасову адміністрацію (ліквідацію) AT "Брокбізнесбанк".

Відповідно до ст. 52 КАС України суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні адміністративного позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Після заміни сторони, вступу третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись ст.ст. 52, 160, 165 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про заміну відповідача належним відповідачем - Публічним акціонерним товариством "Брокбізнесбанк" - відмовити.

2. Залучити до участі у справі № 826/18362/14 у якості другого відповідача Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк».

3. Витребувати від Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «Брокбізнесбанк»:

- результати інвентаризації майна банку та доказ формування ліквідаційної маси, або дозволу на реалізацію спірного майна виконавчою дирекцією Фонду;

- рішення про вибір способу продажу спірного майна (активу) затверджене виконавчою дирекцією Фонду;

- рішення (наказ) про особу, що проводила конкурс (аукцион) з продажу спірного майна (активу).

- копію протоколу засідання конкурсної комісії та протоколу про результати проведення конкурсу від 12 листопада 2014р.

- копії укладених договорів з переможцем конкурсу, відомості про їх виконання станом на час розгляду справи.

Ухвала суду окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за наслідками розгляду справи.

Суддя Р.О. Арсірій

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено11.09.2015
Номер документу49988306
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/18362/14

Ухвала від 27.11.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 13.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 14.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 14.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Постанова від 24.03.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 13.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні