Рішення
від 01.09.2009 по справі 2/213
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/213

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  2/213

01.09.09

За позовом    Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування

                       житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради»

До                   Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецвоєнторг»

про                 стягнення 21 744,04 грн.        

          Суддя Домнічева І.О.

Представники:

Від позивача         Богомаз А.К.

Від відповідача     не з'явився           

Обставини справи:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані вимоги Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецвоєнторг»про стягнення заборгованості по орендній платі за Договором оренди №18/604 від 02.09.08р. (зі змінами та доповненнями), всього в сумі 21 744,04 грн.     

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.06.2009р. порушено провадження у справі.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.97 № 02-5/289 із змінами “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України”).

Крім того, в інформаційному листі Вищого господарського суду України від 14.08.2007р. № 01-8/675 “Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року”(пункт 15) зазначено, що відповідно до пункту 2 частини другої статті 54 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження сторін (для юридичних осіб).

Згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

У пункті 11 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007р. N 01-8/123 “Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році” зазначено, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із згаданою статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах.

З матеріалів справи вбачається, що ухвали суду надсилались сторонам за адресами, зазначеними в позовній заяві та документах, доданих до матеріалів справи.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Сторони були належним чином повідомлені про призначення справи до розгляду в засіданні суду, про час і місце його проведення.

Представник Позивача у судових засіданнях підтримував викладені у позові обставини, та просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судові засідання не з'являвся, клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило. Про поважні причини неявки в судові засідання повноважного представника відповідача суд не повідомлений. Відзив на позов відповідач не подав.

За таких обставин рішення по справі виноситься на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.  

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оглянувши надані оригінали документів, копії яких долучені до матеріалів справи, суд-

ВСТАНОВИВ:

02.09.08. між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у місті Києві ради»(Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Спецвоєнторг»(Відповідач) було укладено Договір № 18/604 оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Печерського району м. Києва (далі –Договір).

Відповідно до умов даного Договору та Угоди №18 від 04.09.2008р. про зміну умов Договору, Позивач передав Відповідачу в орендне користування  нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Щорса, 29 а,  загальною площею 287,7 кв. м. для розміщення складу непродовольчих товарів.

Відповідно до п. 4.1 Договору за користування об‘єктом оренди Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату, незалежно від наслідків своєї господарської діяльності, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку і порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади Печерського району м. Києва, що  затверджена рішенням Печерської районної у місті Києві ради від 12.06.2003 року №105, зі змінами та доповненнями до неї, внесеними рішенням районної ради від 19 жовтня 2006р. №14.

У відповідності до Угоди №18 від 04.09.2008р. про зміну умов Договору, встановлено обов'язок Відповідача вносити орендну плату за поточний місяць на рахунок Позивача до 20 числа поточного місяця.

Орендна плата, згідно умов Угоди №18 від 04.09.2008р. про зміну умов Договору, встановлена в розмірі 16 010,63 грн. (в т.ч. ПДВ).

Відповідач не скористався своїм правом з'явитися до суду та надати письмові документально та нормативно обґрунтовані заперечення проти обставин, викладених в позові.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендна плата є платежем, який вносить орендар незалежно від наслідків господарської діяльності.

Згідно з вимогами ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином у відповідності з умовами договору; одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов не допускається.

Як вбачається з матеріалів справи, Відповідач порушував умови Договору та проводив оплату несвоєчасно і не в повному обсязі, що призвело до виникнення заборгованості.

Суд погоджується та вважає обґрунтованим наданий Позивачем розрахунок заборгованості Відповідача з орендної плати за Договором, відповідно до якого заборгованість Відповідача по орендній платі станом на 28.02.09р. становить 21744,04грн.

В матеріалах справи відсутні докази сплати Відповідачем вищенаведеної заборгованості.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є нормативно та документально обґрунтованими, а тому такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно ст. 49 ГПК України, з Відповідача на користь Позивача стягуються суми витрат по сплаті державного мита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 16, 33, 34, 49, 64, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецвоєнторг»(м. Київ, вул. М. Раскової, 11; ідентифікаційний код 32106445) на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської  районної у місті Києві ради»(м. Київ, провулок Січневий, 9; ідентифікаційний код 35692211) 21 744 (двадцять одну тисячу сімсот сорок чотири) грн. 04 коп. заборгованості по орендній платі, 217 (двісті сімнадцять) грн. 44 коп. державного мита та 312 (триста дванадцять) грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Суддя                                                                                                              І.О.Домнічева

           Дата виготовлення та підписання повного тексту рішення –11.09.2009р.

Дата ухвалення рішення01.09.2009
Оприлюднено16.10.2009
Номер документу5007929
СудочинствоГосподарське
Суть                стягнення 21 744,04 грн.                  &nbsp

Судовий реєстр по справі —2/213

Ухвала від 03.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 02.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Постанова від 07.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 23.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 11.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 06.03.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 29.02.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні