Рішення
від 05.10.2009 по справі 19/185
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/185

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.09                                                                                 Справа № 19/185

Суддя Косенко Т.В., за участю секретаря судового засідання Хухрянської І.В., розглянув матеріали справи за позовом

Комунального підприємства „Алчевське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”, м.Алчевськ Луганської області

до Об”єднання співвласників багатоквартирного будинку „Мікрон”, м.Алчевськ Луганської області

про стягнення 21969 грн. 61 коп.

в присутності представників сторін:

від позивача – Калашникова А.О., довіреність № 1 від 04.01.2009;

                         Вінніков С.В., довіреність № 5 від 04.01.2009;

від відповідача –Губанов В.А., протокол № 1 від 05.06.2007;

вільний слухач –Салахудінов П.А., паспорт ЕН № 366278 від 03.09.2004.

В С Т А Н О В И В:

Обставини  справи: заявлено вимогу про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за договорами від 01.03.2008 № 91 та від 24.12.2008 № 91 у сумі 18799,95 грн., пені у сумі 2667,94 грн., 3% річних у сумі 194,96 грн., штрафу у сумі 306,76 грн.

Між Комунальним підприємством „Алчевське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства” (позивачем, постачальник) та Об”єднанням співвласників багатоквартирного будинку „Мікрон” (відповідачем, виконавець) 01.03.2008 був укладений договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення № 91 (далі –договір 1), за умовами якого постачальник надає послуги виконавцю з централізованого водопостачання та водовідведення по зовнішнім інженерним мережам водопроводу до вводу в приміщення у відповідних об”ємах, а виконавець приймає погоджений обсяг води, раціонально використовує її та сплачує надані послуги по тарифах і в терміни, передбачені договором.

В п.4.3-4.4 договору 1 зазначено, що кількість поданої води оформляється двостороннім актом (груп-рахунком) за даними приладів обліку або розрахунків, не пізніше 20 числа розрахункового місяця. У разі неприбуття представника виконавця до зазначеної дати і часу, необгрунтованій відмови його від підпису акта (груп-рахунка), постачальник, на підставі даних обліку води, складає однобічний акт, один екземпляр якого в тижневий термін  направляє виконавцю.

Кількість стічних вод, що надходять до каналізації прирівнюється 100% одержаної води від усіх джерел. У випадку розрахунку за воду по пропускній здатності, кількість стічних вод приймається на рівні кількості води, визначеній відповідно до п.4.2 даного договору.

У розділі 5 „Ціни і порядок розрахунків” сторони домовились, що виконавець сплачує постачальнику за спожиту воду та стоки згідно з рішенням Виконкому м.Алчевська № 539 від 05.10.2006:

1 група (населення): вода за 1м3 –1,7362 грн. (з ПДВ);

    стоки за 1м3 –0,5848 грн. (з ПДВ).

          Виконавець здійснює оплату за послуги в термін до 10 числа наступного за розрахунковим місяцем, відповідно до груп-рахунків на подану воду та скинуті стоки.

Якщо виконавець має заборгованість перед постачальником за надані послуги, всі сплачені споживачем поточні платежі направляються на погашення заборгованості за той період з якого вона утворилася.

В п.6.3 договору 1 передбачена відповідальність виконавця при несплаті ним послуг по водопостачанню в терміни, обумовлені даним договором, у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, від суми простроченого платежу.

На виконання умов цього договору позивачем надані відповідачу послуги за період з 01.03.2008 по 31.12.2008 на суму 37577,76 грн., в свою чергу відповідач сплатив тільки 22711,13 грн., у зв”язку з чим станом на 01.08.2009 заборгованість за цим договором складає 14866,63 грн.

Між Комунальним підприємством „Алчевське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства” (позивачем, постачальник) та Об”єднанням співвласників багатоквартирного будинку „Мікрон” (відповідачем, абонент) 24.12.2008 був укладений договір на водопостачання та водовідведення № 91 (далі –договір 2), за умовами якого постачальник надає послуги абоненту з централізованого водопостачання по зовнішнім інженерним мережам водопроводу, які знаходяться на балансі постачальника, до вводу в приміщення розташованого за адресою: м.Алчевськ, пр-т Металургів, б.56; постачальник приймає стічні води від абонемента до мереж комунальної каналізації що знаходиться на балансі постачальника. Надання послуг здійснюється згідно нижче наведеного щомісячного ліміту.

Відповідно до п.1.2 договору 2 обсяг кількості води на щомісячні та річні потреби розраховуються абонентом та узгоджуються з постачальником на підставі нормативів, діючих правових норм та правил регламентуючих витрати питної води. Кількість стічних вод, що надходять до каналізації прирівнюється 100% одержаної води від усіх джерел.

Як вбачається з п.4.6.1 договору 2 абонент зобов”язаний щомісячно сплачувати рахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод.

У розділі 6 „Ціни і порядок розрахунків” сторони домовились, що абонент сплачує постачальнику за спожиту воду та прийняті стоки згідно тарифів, затверджених рішенням Виконавчого комітету Алчевської міської ради № 619 від 15.07.2008 „Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 06.05.2008 № 396 „Про затвердження тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення”:

водопостачання за 1м3 –4,24 грн. (з ПДВ);

водовідведення за 1м3 –0,84 грн. (з ПДВ).

Форма оплати авансова. Авансову форму оплати абонент здійснює щомісячно до 20 числа поточного місяця у розмірі 100% щомісячного договірного ліміту об”єму питної води та скиду стічних вод.

Остаточна оплата за рахунком по авансовій формі здійснюється абонентом впродовж 3 банківських днів після його подачі постачальником.

Поточні рахунки за питну воду та скид стічних вод підлягають оплаті абонентом впродовж 3 банківських днів після їх подачі постачальником, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника.

У разі незгоди з кількістю або вартістю спожитих послуг абонент зобов”язаний в 3-денний термін з дня виставлення постачальником рахунку направити повноважного представника для проведення звірки даних. При невиконанні цієї умови дані постачальника вважаються прийнятими абонентом.

Кількість поданої води оформляється двостороннім актом (груп-рахунком) за даними приладів обліку або розрахунків, не пізніше 25 числа розрахункового місяця. У разі неприбуття представника абонента до зазначеної дати і часу, необгрунтованій відмови його від підпису акта (груп-рахунка), постачальник, на підставі даних обліку води, складає однобічний акт, один екземпляр якого в тижневий термін направляє абоненту. Якщо абонент має заборгованість перед постачальником за надані раніше послуги, всі сплачені абонентом поточні платежі зараховуються на погашення заборгованості за той період з якого вона утворилася.

В п.7.3 договору 2 сторони передбачили відповідальність абонента при несплаті послуг по водозабезпеченню у триденний термін, у вигляді пені в розмірі 0,1% від вартості послуг за кожен день прострочення платежу, а за прострочку платежу більш 30 днів додатково нараховується штраф у розмірі 7% від вартості послуг.

На виконання умов цього договору позивач надав відповідачу послуги за період з 01.01.2009 по 30.06.2009 на суму 3933,39 грн., яка відповідачем не сплачена.

У зв'язку з тим, що відповідач порушив зобов'язання за договорами на послуги з водопостачання та водовідведення, а саме не сплатив суму боргу у добровільному порядку, позивач звернувся до господарського суду Луганської області з позовною заявою.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 11.08.2009 було порушено провадження по справі.

Розгляд справи неодноразово відкладався у зв”язку з неявкою представника відповідача у судові засідання.

У судовому засіданні 24.09.2009 представник позивача надав усні пояснення стосовно заявлених вимог та просить стягнути з відповідача 18799,95 грн. - заборгованості, 2667,94 грн. –інфляційних нарахувань, 194,96 грн. –штрафу, 306,76 грн. –пені, що відповідає поданим матеріалам справи, це пояснення зафіксовано в протоколі судового засідання.

05.10.2009 представник відповідача, у судовому засіданні, надав відзив, в якому позовні вимоги на суму 21969,61 грн. визнає у повному обсязі.

Тобто відповідач позов не оспорив, доказів перерахування заборгованості не надав.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі, з огляду на наступне.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах  звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст.526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння  відмова  від  зобов'язання  або одностороння зміна  його  умов  не  допускається,  якщо  інше  не   встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Приписами ст.530 Цивільного кодексу України, зокрема, встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов'язання, у відповідності до ст.610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, тобто –неналежне виконання.

Згідно зі ст.611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

З вищенаведеного вбачається, що на виконання умов договорів на послуги з водопостачання та водовідведення № 91 від 01.03.2008 та від 24.12.2008 позивачем були надані послуги з водопостачання та водовідведення (а.с.16-44). Відповідач своєчасно не оплатив надані послуги, у зв”язку з чим утворилась заборгованість у сумі 18799,95 грн.

Відповідно до умов п.6.3 договору від 01.03.2008 та до умов п.7.3 договору від 24.12.2008, згідно з діючим законодавством, позивачем було обґрунтовано нарахована відповідачу пеня за порушення строків оплати отриманих послуг у сумі 306,76 грн. та штраф у розмірі 194,96 грн.

Згідно ст.625 Цивільного кодексу України позивачем правомірно нараховані інфляційні нарахування у сумі 2667 грн. 94 коп.

За вказаних обставин вимоги позивача за позовом підтверджені матеріалами справи, відповідають фактичним обставинам, тому підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Згідно ст.85 Господарського процесуального кодексу України, у судовому засіданні 05.10.2009 за згодою представників сторін були оголошені  вступна та резолютивна частини рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Об”єднання співвласників багатоквартирного будинку „Мікрон”, Луганська область, м.Алчевськ, проспект Металургів, б.56, код 35226246 на користь Комунального підприємства „Алчевське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”, Луганська область, м.Алчевськ, вул.Філатова, б.19, код 03340073 –заборгованість у розмірі 18799 грн. 95 коп.; інфляційні нарахування у розмірі 2667 грн. 94 коп.; штраф у розмірі 194 грн. 96 коп.; пеню у розмірі 306 грн. 76 коп.; державне мито у сумі 219 грн. 70 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118 грн. 00 коп., видати наказ.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Дата підписання рішення: 12.10.2009.

Суддя                                                                                      Т.В.Косенко

Дата ухвалення рішення05.10.2009
Оприлюднено16.10.2009
Номер документу5008703
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/185

Рішення від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Постанова від 14.09.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні