Ухвала
від 30.04.2010 по справі 1-22
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Полтавської області

м. Полтава, вул. Жовтнева, 18, 36000, (05322) 7-34-67

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах

апеляційного суду Полтавської області в складі:

головуючого судді Ландаря О. В

суддів Слєпухи О.Є., Томилка В.П.

за участю:

захисника ОСОБА_1,

потерпілої ОСОБА_2,

засудженої ОСОБА_3,

розглянувши 30 квітня 2010 року у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві матеріали кримінальної справи за апеляціями потерпілої ОСОБА_2 та засудженої ОСОБА_3 на вирок Кобеляцького районного суду Полтавської області від 03 березня 2010 року, -

встановила:

Цим вироком

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку ІНФОРМАЦІЯ_2, мешканку с. Бережнівка, вул. Польова 9 Кременчуцького району Полтавської області, українку, громадянку України, ІНФОРМАЦІЯ_3, одружену, пенсіонерку, не працюючу, раніше не судиму

засуджено за ч. 1 ст. 125 КК України до сплати штрафу в сумі 510 грн.

Цивільний позов потерпілої ОСОБА_2 про відшкодування завданої їй матеріальної та моральної шкоди постановлено залишити без розгляду.

За вироком суду ОСОБА_3 визнано винною в тому, що вона 02 листопада 2009 року, в денний час, в ході сварки, яка виникла на вул. Польовій в с. Бережнівка Кобеляцького району на ґрунті неприязних відносин нанесла держаком вил удар потерпілій ОСОБА_2, спричинивши їй

тілесні ушкодження у вигляді синця і набряку м'яких тканин лівого стегна, які відповідно до висновку судово - медичної експертизи відносяться до легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасний розлад здоров'я.

Потерпіла ОСОБА_2, не оспорюючи правильність кваліфікації дій винної та міру визначеного їй покарання, в принесеній апеляції просить вирок суду в частині відмови в стягненні на її користь матеріальної та моральної шкоди скасувати та постановити апеляційною інстанцією своє рішення, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В апеляції засуджена ОСОБА_3 вказує на невідповідність висновків суду, покладені в основу винесеного щодо неї обвинувального вироку, фактичним обставинам справи та заперечує свою причетність до нанесення потерпілій ОСОБА_2 тілесних ушкоджень, мотивуючи тим, що остання в ході суперечки сама себе поранила, тому ставить питання про скасування судового рішення та постановлення щодо неї виправдувального вироку.

Колегія суддів, заслухавши доповідача, думку потерпілої ОСОБА_2, яка просила задовольнити цивільний позов у повному обсязі та заперечувала проти задоволення апеляції засудженої, пояснення засудженої ОСОБА_3 і в її інтересах захисника ОСОБА_1 щодо постановлення відносно неї виправдувального вироку у зв'язку з відсутністю в її діях складу інкримінованого їй злочину та залишення без задоволення апеляції потерпілої, перевіривши матеріали справи та доводи, викладені в апеляціях, вважає, що вони підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

За змістом статті 323 КПК України вирок суду повинен бути законним і обґрунтованим, а оцінка доказів має ґрунтуватися на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності і взаємозв'язку.

В порушення названої норми процесуального закону висновок суду першої інстанції про винуватість ОСОБА_3 в умисному спричиненні ОСОБА_2 легких тілесних ушкоджень, які не спричинили короткочасного розладу її здоров'я ґрунтується на показаннях самої потерпілої, її сина ОСОБА_4 та висновку судово - медичної експертизи без належного з'ясування ряду інших обставин, які мають істотне значення для правильного справи.

Зокрема, як убачається з матеріалів справи ОСОБА_2 звернулася до суду першої інстанції з скаргою приватного обвинувачення, в якій просила притягнути до кримінальної відповідності ОСОБА_3, яка 02 листопада 2009 року, близько 09 години, в ході обопільної сварки, яка виникла з приводу переораної земельної ділянки, умисно нанесла їй удар вилами в живіт, пошкодивши куртку, та завдала удар держаком по гомілці лівої ноги ( а. с. 1 ).

з

Підтримуючи подану скаргу, ОСОБА_2 в судовому засіданні вказала, що ОСОБА_3 лише намагалася вдарити її вилами в живіт, внаслідок чого пошкодила куртку, а удар держаком по нозі нанесла в той час як вона намагалась вихопити в неї вила ( а. с. 21, зворот ). Такі ж показання ОСОБА_2 давала і в ході дослідної перевірки. З приводу нанесення їй удару по нозі пояснювала, що він мав місце при спробі вихопити у ОСОБА_5 вила ( а. с. З, відм. матеріал № 1997 ).

Натомість, з первинних пояснень сина потерплої - ОСОБА_4 слідує, що ОСОБА_3 нанесла лише один удар вилами в живіт його матері ОСОБА_2 , чим пошкодила їй куртку. Про нанесення інших тілесних ушкоджень, зокрема, в ділянку лівої ноги, ОСОБА_4 в своїх поясненнях не вказував ( а. с. 4, відм. матеріал № 1997 ). Не посилався він на нанесення удару по нозі і під час дачі пояснень в судовому засіданні, наголошуючи на тому, що бачив як ОСОБА_6 цілилася вилами в нижню частину живота матері ( а. с. 22 ).

Через три місяці після названих подій ОСОБА_2 під час судово - медичної експертизи також посилалася на нанесення їй удару вилами в живіт. Схопившись за вила, остання їх вирвала та нанесла удар держаком по лівій нозі. На момент огляду в ОСОБА_2 на передній поверхні нижньої третини лівого стегна виявлено синець фіолетового кольору неправильно - овальної форми без чітких контурів розміром 6x4 см., наявність яких, на думку колегії судової колегії, на тілі 17 лютого 2010 року логічно не узгоджується з ймовірним часом спричинення тілесних ушкоджень - 02 листопада 2009 року. В цьому висновку не міститься жодних даних про наявність тілесних ушкоджень в ділянці живота потерпілої ( а. с. ЗО ).

При цьому, привертає увагу те, що наявний у матеріалах справи висновок судово - медичної експертизи № 34 від 17 лютого 2010 року повністю співпадає з актом судового - медичного обстеження № 270 від 02 листопада 2009 року, який виданий цим же експертом на ім'я ОСОБА_2 ( а. с. 2, від. матеріал № 2151 ). Однак, вказані обставини залишилися поза увагою суду під час дослідження відмовного матеріалу № 2151 ( а. с. 22, зворот ). Більше того, визнаючи висновок судово - медичної експертизи як доказ, що підтверджує вину ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованого їй злочину, суд не допитав в судовому засіданні експерта ОСОБА_7 та не перевірив його з точки зору належності і допустимості.

За таких обставин, місцевий суд, передчасно поклав в основу обвинувального вироку показання потерпілої та її сина, які містять в собі суттєві протиріччя щодо кількості, механізму спричинення тілесних ушкоджень, визначеності ушкоджених анатомічних ділянок тіла. Разом з тим, судом залишилося не з'ясованим питання можливості утворення синця на нозі ОСОБА_2 внаслідок самостійних дій останньої під час перетягування вил, на що неодноразово посилалися в своїх поясненнях як засуджена, так і свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 ( а. с. 5-6, від. матеріал № 1997, а. с. 22 ), які з мотивів не спростування показань свідка ОСОБА_4 та потерпілої ОСОБА_2 відкинуті судом передчасно.

4

Більше того, судом першої інстанції на підтвердження чи

спростування версії обвинувачення про нанесення ОСОБА_2 удару вилами в

живіт не вилучено та не оглянуто куртку останньої, в яку та була одягнута

02 листопада 2009 року, а також не допитано голову сільської ради, якому

остання першою повідомила про вище вказані події, який і зателефонував в

міліцію, про що прямо ОСОБА_2 зазначає в скарзі, поданій до суду в порядку

ст. 27 КПК України ( а. с. 1 ).

Окрім того, із змісту поданої до суду скарги випливає, що ОСОБА_2 у відповідності з вимогами процесуального закону належним чином мотивувала наявність підстав про необхідність відшкодування їй матеріальної та моральної шкоди, а тому місцевий суд безпідставно залишив їх без розгляду з мотивів неналежного оформлення.

З огляду на наведене, вирок суду підлягає скасуванню, а справа

направленню на новий судовий розгляд у відповідності з вимогами частини

першої ст. 374 КПК України. Під час нового розгляду необхідно усунути зазначені в цій ухвалі порушення норм КПК та в залежності від встановленого

дати належну оцінку зібраним по справі доказам, юридичну оцінку скоєному та

прийняти мотивоване та обґрунтоване рішення по справі. Одночасно суду слід

перевірити обґрунтованість інших зазначених в апеляції доводів.

На підставі наведеного та керуючись статтями 365 і 366 КПК України колегія суддів апеляційного суду, -

УХВАЛИЛА:

Апеляцію засудженої ОСОБА_3 3. та потерпілої ОСОБА_2 задовольнити частково.

Вирок Кобеляцького районного суду Полтавської області від 03 березня 2010 року щодо ОСОБА_3 скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд в той же суд в іншому складі суду.

СУДДІ:

ОСОБА_10 ОСОБА_11 ОСОБА_12

СудАпеляційний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.04.2010
Оприлюднено11.01.2016
Номер документу50109636
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-22

Постанова від 25.01.2010

Кримінальне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 09.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Петришин Л. М.

Вирок від 10.06.2012

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Прокулевич В. С.

Ухвала від 30.04.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Ландар О. В.

Ухвала від 17.06.2015

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Вирок від 25.03.2011

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

Постанова від 24.01.2011

Кримінальне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Наталія Володимирівна

Постанова від 17.01.2011

Кримінальне

Ружинський районний суд Житомирської області

Нейло В. М.

Вирок від 08.12.2010

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Михайлов Володимир Анатолійович

Постанова від 17.11.2010

Кримінальне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Федоренко Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні