Рішення
від 04.10.2010 по справі 2-385/10
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

м. Березівка, вул. Миру, 17, 67300, (04856) 2-16-04

Справа №2-385/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

4жовтня 2010 р. м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді Лебединського С.Й.,

при секретарі Грибонос І.О., Лабунській Л.В., Данилейчук Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з Обмеженою Відповідальністю „Завод Промінь" „Про зобов'язання видачі уточнюючої довідки для підтвердження спеціального стажу"

встановив:

Позивач, звернувшись до суду із цим позовом, просив зобов'язати відповідача видати йому уточнюючу довідку, про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у неї.

У судовому засіданні позивач підтримав позов. Пояснив суду, що працював більше 1 7 років пресувальником виробів із пластмас в Березівському цеху Одеського виробничого об’єднання креслярських та шкільних пристосувань, перейменований за час його роботи у Березівський цех Одеського заводу „Темп" виробничого об’єднання „Сатурн". Як працівник , шо працював на шкідливих та важких умовах праці він має право на пільгову пенсію згідно п. Б ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпеченняВ» . Проте, оформити своє право на пільгову пенсію він не може через відмову відповідача надати йому уточнюючу довідку про його роботу. Таку довідку повинен йому надати саме відповідач, як правонаступник, оскільки підприємство де він працював перейменовано у ТОВ „Завод ПроміньВ» .

Відповідач позов не визнав. Обгрунтовуючи заперечення вказував що Березівський цех №1 Одеського заводу „Темп" виробничого об’єднання „СатурнВ» , яке було останнім місцем роботи позивача жодного відношення до ТОВ „Завод ПроміньВ» не має. Підприємство відповідача не є правонаступником того підприємства де працював позивач. Також відповідач посилався на те, що основним документом для підтвердження трудового стажу і отримання пенсії є трудова книжка, а будь які довідки та інше необхідне у разі її відсутності. У позивача трудова книжка із необхідними записами є. Окрім цього уточнююча довідка видається на підставі первинних документів. Таки документи після їхнього складання в структурному підрозділі де працював позивач передавались до головного підприємства у м. Одесі і строк їхнього зберігання 3 роки. Таким чином отримати їх на підприємстві відповідача не можливо.

У судовому засіданні встановлені таки факти та відповідні ним правовідносини.

10 липня 1974 р. наказ №81 від 16 липня 1974 р позивач був зарахований пресувальником 2-го розряду виробів з пластмаси у Березівський цех Одеського виробничого об’єднання шкільних та креслярських приладів.

10 червня 1988 р. Березівський цех Одеського ВО креслярських та шкільних приладів був перейменований у Березівський цех заводу «Темп» Одеського виробничого об'єднання «Сатурн» наказ №133 ММП УРСР від 08.09.88 р„ наказ№143 від 06.10.88 р..

4серпня 1991 р. наказ №53 від 05 серпня 1991 р. позивач був звільнений з за власним бажанням з Березівського цеху заводу „ТемпВ» Одеського виробничого об’єднання „Сатурн".

Березівський цех №1 Одеського заводу «Темп», був структурним підрозділом Одеського виробничого об’єднання креслярських та шкільних приладів, який з 01 серпня 1988 р. був перейменований у Березівський Цех №1 Одеського заводу «Темп» виробничого об’єднання «Сатурн» в зв'язку з реорганізацією останнього, який у свою чергу з 29 червня 1995 р. було перейменовано в Березівський цех №1 Організації орендарів Одеського заводу «Темп» в зв'язку з черговою реорганізацією головного підприємства.

01 липня 2001 р. дана Організація орендарів реорганізується у акціонерне товариство відкритого типу «Завод Темп».

01 липня 2002 р. АТ ВТ «Завод Темп» припинив свою діяльність шляхом реорганізації у три товариства з обмеженою відповідальністю. У м. Березівка у ТОВ «Завод Промінь», м. Одеса ТОВ «Завод Темп», а у м. Саврань ТОВ «Цех №2». Вказані підприємства стали правонаступниками АТ ВТ «Завод Темп» в межах прав і зобов’язань кожного із майнових комплексів у м. Березівці, м. Одесі, та у м. Саврані. відповідально до розподільчого балансу.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Завод Промінь» воно було зареєстровано 25 грудня 2002 р. Березівською районною державною адміністрацією Одеської області, ідентифікаційний код юридичної особи 32313938. номер запису у єдиному державному реєстрі 1 529 120 0000 000259.

Згідно п.1.1 статуту ТОВ «Завод Промінь», дане підприємство створено шляхом реорганізації АТВТ «Заводу Темп» і є його правонаступником в частині прав і зобов'язань цілісного майнового комплексу Березівського цеху №1 в м. Березівці згідно розподільчого балансу. З а розподільчим балансом «Заводу Промінь» були передані майнові активи на суму 27.8 гис.грн. та зобов’язання (кредиторська заборгованість заводу) на суму 24,6 тис. гри..

Всі свої зобов’язання за розподільчим балансом ТОВ «Завод Промінь» виконало у повному обсязі . інших зобов'язань у підприємства відповідача не має і не було.

Згідно п/п 6.1 п.6 статуту ТОВ «Завод Промінь» засновниками підприємства є фіз. і особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4.

Вся первинна документація за період роботи позивача складалась та передавалась до головного підприємства якими були спочатку Одеське виробниче об'єднання шкільних та креслярських пристосувань, потім Одеській завод «Темп» виробничого об’єднання Сатурн. У Березівському цеху №1, як у структурному підрозділі первинна документація не зберігалась.

До трудового архіву Березівської районної ради Одеської області були передані коп- книг наказів та копії зведених відомостей по заробітній платі. Всі оригінали вказані документів передавались до головного підприємства

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, на підставі представлених доказів та доведення перед судом їхньої переконливості суд дійшов до висновку про відмову у задоволенні вимог позивача виходячи з на ступного.

Як встановлено у судовому засіданні відповідач, ТОВ «Завод Промінь», не є правонаступником Березівського цеху заводу «Темп» Одеського виробничого об’єднання «Сатурн», саме з якого, за власним бажанням, був звільнений позивач.

За таких обставин відповідач не повинен відповідати по зобов’язанням підприємства, до якого не має відношення і правонаступником якого не є, де працював позивач, зокрема надавати пільгову довідку.

Таким чином суд вважає що вимоги позивача що саме відповідач, як правонаступник підприємства де він працював, повинен надати йому пільгову довідку є безпідставними.

Відповідач у своїх вимога просить зобов’язати відповідача видати йому уточнюючу довідку, про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії за відсутнос , трудової книжки або відповідних записів у неї.

Згідно ст.62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» трудова книжка є основним документом що підтверджує трудовий стаж працівника.

У разі відсутності трудової книжки існує постанова КМ України «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» від 12 серпня 1993 р. №637. Відповідно до п.20 цієї постанови трудовий стаж встановлюється на підставі довідок, у тому числі і уточнюючих, виписок з наказів, особових рахунків та інших документів, лише у тому випадку якщо трудова книжка відсутня, або якщо вона є але в ній містяться неправильні чи неточні записи.

Також слід зазначити, що уточнююча довідка згідно абз. 2 п.20 вказаної

«Постанови...» видається на підставі первинних документів, що складаються за час роботи працівника.

Як встановлено у судовому засіданні позивач працював на підприємстві яке юридично знаходилось у м. Одесі, а у м. Березівці був лише його підрозділ. Всі документи у тому числ і первинні відвозились до м. Одеси. Копії документів, що відвозились до м. Одеси, на структурному підрозділі у м. Березівці зберігались у межах 3-річного строку зберігання, а

потім були знищені. До трудового архіву Березівської районної ради вказані документи не передавались.

Як встановлено у судовому засіданні у позивача є трудова книжка, вона оформлена належним чином і містить в собі всі необхідні записи щодо його трудової діяльності, зокрема

про період роботи з 10 липня 1974 р. по 05 серпня 1991 р. на підприємстві зі шкідливими умовами праці.

За таких обставин вимоги позивача в частині зобов’язання відповідача надати йому пільгову довідку є також безпідставними.

Суд не приймає як докази правонаступництва, документи, що були отримані позивачем у трудовому архіві Березівської районної ради. На думку суду архівні довідки з інформацією, що завод «Темп» і Березівський цех №1 АО ВТ Завод «Темп» у подальшому були реорганізовані в ТОВ «Завод Промінь» є власною думкою особи, що надала довідку і повністю спростовуються обставинами встановленими у судовому засіданні.

Враховуючи вищенаведене суд вважає, що згідно ч.І, ч.4 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, при цьому доказування не може грунтуватись на припущеннях.

За таких обставин суд не вбачає правових підстав для судового захисту невизнаних прав позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 11,60, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд

вирішив:

ОСОБА_1 у задоволенні поданого позову до Товариства з Обмеженою Відповідальністю „ Завод Промінь В» « Про зобов’язання видачі уточнюючої довідки для підтвердження спеціального стажу В» - відмовити у повному обсязі.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суд Одеської області через Березівський районний суд Одеської області протягом 10-ти днів з дня його винесення.

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення04.10.2010
Оприлюднено18.09.2015
Номер документу50269430
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-385/10

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ушаков М. М.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ференс-Піжук О. Р.

Ухвала від 04.08.2010

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Рішення від 11.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 03.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 26.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Рішення від 29.01.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 25.05.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні