Вирок
від 25.03.2010 по справі 1-11/2010
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ружинський районний суд Житомирської області

Справа № 1-11/2010

1-11/2010

Україна

Ружинський районний суд Житомирської області

В И Р О К

І м е н е м У к р а ї н и

25 березня 2010 року

Ружинський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Грека М.М.

при секретарі Олея Н.М., Кащук Л.С.

з участю прокурора Афійчука Ю.М.

з участю потерпілої ОСОБА_1

за участю представника потерпілої - ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні в смт.Ружині кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця і жителя ІНФОРМАЦІЯ_2 області, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, працюючого тимчасово, військовозобов'язаного, одруженого, несудимого

за ст.122 ч.І КК України

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 Г игорович 05.08.2009 року близько 18 години, знаходячись у стані алкогольного ;п'яніння, на грунті раптово виниклих та особистих неприязних стосунків в ході сварки і: ОСОБА_1 на її подвір'ї по вул.Кирилюка, 30 с. Бистріївка Ружинського району Житомирської області біля хліва умисно наніс останій кулаками чотири удари в обличчя та по голові, далі продовжуючи свої злочинні дії біля фіртки двічі вдарив потерпілу кулакам по голові, після чого продовжуючи свої злочинні дії біля паркану під деревом збив її з ніг на землю та наніс чотири удари кулаками по обличчю і голові та один удар ногою в груди внаслідок чого заподіяв потерпілій тілесні ушкодження.

Згідно висновку судово - медичної експертизи № 267 від 24.09.2009 року у ОСОБА_1 виявлено тілесні ушкодження у вигляді синців на лівій молочній залозі, лівій руці, які відносяться до легких тілесних ушкоджень, закриту тупу травму обличчя у вигляді обширного синця та двобічного перелому нижньої щелепи в ділянці тіла зліва, суглобового паростка справа, що відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості за ознакою довготривалого розладу здоровя.?

І «І

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 свою вину у вчиненому визнав частково, матеріальні збитки визнав повністю, а моральну шкоду визнав частково, послуги адвоката не визнав. Пояснивши, що 05.08.2009р. ОСОБА_3 зі своїм зятем ОСОБА_4 приїхали до ОСОБА_5, він будучи в стані алкогольного сп'яніння, щоб той можливо зможе продати їм дизпального. Коли приїхали до ОСОБА_6, та в подвір'ї була тільки його дружина ОСОБА_1 з якою у нього неприязні стосунки. Між ними розпочалася сварка і він вдарив її кулаком на подвір'ї, біля сараю, в обличчя чотири рази. В цей час поз'їжджалися родичі ОСОБА_1, приїхав син ОСОБА_7, сварка продовжувалася, розпочалася бійка, в ході якої була бійка з синами.

Хоч підсудний ОСОБА_3 свою вину у вчиненому визнав частково, його вина в умисному заподіянні середньої тяжкості тілесних ушкоджень потерпілій ОСОБА_1 доводиться повністю зібраними по справі та дослідженими судом доказами.

Показами потерпілої ОСОБА_1, яка в суді підтвердила, що 05.08.2008р. близько 18 год., коли вона була на подвір'ї біля хліва, прийшла її племінниця ОСОБА_8 за молоком. В цей час в подвір'я зайшли ОСОБА_3 зі своїм зятем, запитали за сина і чоловіка, вона попросила їх вийти з двору, тоді ОСОБА_3 вдарив її кулаком в обличчя у перенісся, від чого вона впала на землю і там ще наніс їй кулаком декілька ударів по голові. Прибігла невістка ОСОБА_9 і в цей час приїхав її син ОСОБА_7 з дружиною ОСОБА_3 зятем кинулися до сина до його машини вона хотіла їх відштовхнути, тоді ОСОБА_3 ще вдарив її кулаками по голові, а потім біля паркану збив з ніг на землю і біля дерева кулаками наніс їй чотири удари по обличчю в щелепу, від чого вона відчула різкий біль в щелепах, а також по голові два рази , руці та один удар ногою в груди.

Показаннями свідка ОСОБА_8, яка в судовому засіданні підтвердила, що 05.08.2009р. близько 18 год. вона прийшла до своєї тітки ОСОБА_1 за молоком, стояли біля хліва. В цей час під'їхав автомобіль і в двір зайшли ОСОБА_3 зі своїм зятем ОСОБА_4 Тітка нагнала їх з двору, але ОСОБА_3, який був п'яний, вдарив її кулаком в обличчя від чого та впала на землю та став бити руками по голові. Вона злякалася, почала кричати, прибігла невістка ОСОБА_1, а потім під'їхав на машині ОСОБА_6 з дружиною і дитиною. ОСОБА_3 із зятем кинулися до нього, вона забрала дітей і пішла в хату до ОСОБА_9 дуже ОСОБА_1відвезли в лікарню, пізніше дізналася, що в неї перелом щелепи, яку зламав їй ОСОБА_3 під час бійки.

Показаннями свідка ОСОБА_6, який в судовому засіданні показав, що 05.08.2009р. близько 180:>год. він з дружиною та дитиною приїхав додому із с.Верхівні, біля їхнього подвір я на дорозі стояв мікроавтобус. Тут же до його автомобіля підійшли ОСОБА_3 із його зять ОСОБА_4 хотіли його витягнути з машини, дружина з дитиною вийшли, він виліз через пасажирське сидіння, а матір хотіла заступитися за нього і ОСОБА_3 вдарив її декілька раз кулаками в обличчя та в голову біля паркану під липою, а ОСОБА_4 сотів вдарити його.

Показаь яями свідка ОСОБА_9, яка в судовому засіданні підтвердила, що дати не па7 і'ятає це було літом.. Ми не далеко живемо від потерпілої ОСОБА_1 05.08.2009р. Назустріч бігла ОСОБА_8, в подвір'ї свекрухи вона почула крики і побачила як ОСОБА_3 б'є кулаком в обличчя ОСОБА_1 В цей час під'їхав на машині ОСОБА_6 з дружиною і дитиною. ОСОБА_3 з ОСОБА_4 кинулися до нього. ОСОБА_8 забрала дітей до хати, а вона по телефону викликала чоловіка і свекра, які працювали на полі.

Показаннями свідка ОСОБА_10, який в СУДОВОМУ ЗАСІДАННІ ПОЯСНИВ, ЩО на початку серпня в період близько 18 год. коли їхав по вулиці побачив біля подвіря ОСОБА_6 автомобіль ОСОБА_6 та мікроавтобус ОСОБА_4 В подвір'ї була сварка, а ОСОБА_1 сиділа на стільчику в дворі і була вся побита, ОСОБА_3 скинув її зі стільця та вдарив ОСОБА_1

Показаннями свідка ОСОБА_4, який в судовому засіданні пояснив, що 05. 08 2009р він зі своїм тестем ОСОБА_3 увечері поїхали в центр села, де ОСОБА_3 випив трохи горілки. Далі вони поїхали до ОСОБА_6, товариша ОСОБА_3, щоб купити дизпального, але господаря вдома не було, натомість вийшла його дружина,почалася

сварка в ході якої ОСОБА_3 вдарив кулаком в обличчя ОСОБА_1 Далі втручалися родичі Хаби, почалася сварка і бійка, в ході якої йому розбили голову.

- протоколом відтворення обстановки та обставин події від 21.09.2009р. з участю потерпілої ОСОБА_1 в ході якого вона показала як, де, за яких обставин та скільки раз її вдарив ОСОБА_3 під час сварки 05.08.2009р.

/ а.с. 76-80 /.

- висновком судово-медичної експертизи № 267 від 24.09.2009р., .згідно якого у ОСОБА_1 виявлено тілесні ушкодження у вигляді синців на лівій молочній залозі, лівій руці, які відносяться до легких тілесних ушкоджень; закриту тупу травму обличчя у вигляді обширного синця та двобічного перелому нижньої щелепи в ділянці тіла зліва, суглобового паростка справа, що відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості за ознакою довготривалого розладу здоровя.

- довідкою лікарні про те, що в крові ОСОБА_3 виявлено 1,44 % етилового алкоголю, що відповідає легкому ступеню сп'яніння. / а.с. 87 - 88 /.

Розглянувши справу у межах пред'явленого підсудному ОСОБА_3 обвинувачення, суд приходить до впевненості, що ОСОБА_3 умисно заподіяв середньої тяжкості тілесне ушкодження ОСОБА_1, тобто, умисно заподіяв ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у ст.121 КК України, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров'я, а тому його дії слід кваліфікувати за ч.І ст.122 КК України.

Призначаючи підсудному покарання, суд, відповідно до ст.65 КК України, врахо¬вує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

Обставиною, яка відповідно до ст.66 КК України, пом'якшуює покарання підсудного ОСОБА_3 є щире каяття.

Суд визнає обставини, які пом'якшують покарання підсудного ОСОБА_3 першу судимість, на утриманні перебуває неповнолітня дитина.

Обставин, які відповідно до ст.67 ККУкраїни, обтяжують покарання підсудного ОСОБА_3Г.є вчинення злочину особою, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння.

При призначенні покарання підсудному ОСОБА_3, суд виходячи з того, що підсудній працює тимчасово на роботі оператором котельні Бистріївської ЗОШ 1-11 ступенів, що підтверджується довідкою виданою відділом освіти Ружинської РДА не призначає покарання у виді виправних робіт.

Враховуючи вказані обставини справи, щире каяття підсудного,позитивну характеристику ОСОБА_3 за місцем проживання та роботи, раніше не судимий і не притягувався до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, перебуває на утриманні під опікою неповнолітня дитина ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_4, суд вважає можливим призначити йому покарання, з застосуванням ст. 75 КК України у виді обмеження волі з випробуванням.

Відповідно до ст. 76 КК України суд покладає на ОСОБА_3 обов'язок повідомляти органи кримінально - виконавчої системи про зміну свого місця проживання, роботи або навчання та періодично з'являтись для реєстрації в орган кримінально-виконавчої інспекції.

Цивільний позов в частині відшкодування матеріальних збитків потерпілій ОСОБА_1 підсудний ОСОБА_3 визнав повністю, так вони підтверджуються документально, суд вважає, що даний позов підставний і підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що внаслідок злочинних дій підсудного ОСОБА_3потерпіла по справі ОСОБА_1одержала матеріальні збитки, а моральну шкоду суд вважає задовільнити частково, враховуючи, що потерпіла отримала тілесні ушкодження, які відносяться до категорії середнього ступеню її було завдано душевних страждань, у неї були порушені життєві зв'язки, вона перебувала на лікуванні, перенесла фізичний біль.

В судовому засіданні підсудній ОСОБА_3 пропонував потерпілій ОСОБА_1 відшкодування матеріальної шкоди повністю заподіяної злочином, однак потерпіла?

відмовилася, просила відшкодувати повністю завдані матеріальні збитки та моральну шкоду, підсудний ОСОБА_3 не заперечив що завдані збитки будуть відшкодовані.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди в даному випадку суд керується засадами розумності, виваженості та справедливості і враховує майновий стан підсудного ОСОБА_3, який працює тимчасово на роботі оператором котельні Бистріївської ЗОШ 1- 11 ступенів, що підтверджується довідкою виданою відділом освіти Ружинської РДА його середній заробіток становить 980 грн., утримує невелике підсобне господарство, нерухомого майна відсутнє, інших доходів не має.

Наведене свідчить про неспроможність підсудного ОСОБА_3відшкодувати заявлену суму моральної шкоди, а тому суд вважає за можливе зменшити заявлену потерпілою суму моральної шкоди.

Вирішуючи питання про стягнення витрат на правову допомогу в розмір 1250 грн., суд відмовляє повністю, так як в матеріалах справи відсутні документальні докази про отримання вказаних коштів адвокатом. Квитанція прибуткового касового ордера № 28 на суму 1250 грн. ( Одна тисяча двісті п'ятдесят гривень ) не являється належним платіжним документом, що посвідчує розрахунку операцію.

Речові докази по справі відсутні.

Судові витрати відсутні.

Керуючись ст.ст.323,324 КПК України, суд-

3АСУДИВ :

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1ст. 122 КК України і призначити йому покарання у виді обмеження волі строком 3 ( Три ) роки.

Відповідно до ст.75 КК України звільнити засудженого ОСОБА_3 від відбування призначеного основного покарання, встановивши йому іспитовий строк терміном 2 (два) роки 6 ( шість ) місяців, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки.

На підставі ст.76 КК України зобов'язати засудженого ОСОБА_3 повідомляти орган кримінально- виконавчої інспекції про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з'являтись для реєстрації в орган кримінально- виконавчої інспекції.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ХабиГалини Василівни 3629 грн. 17 коп.( три тисячі шістсот двадцять девять гривень 17 коп.) матеріальних збитків, та в рахунок відшкодування моральної шкоди 10 000 (десять тисяч гривень ).

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Обласного стоматологічного медичного обєднання Житомирської обласної державної адміністрації м. Житомир вул. Косовського, 33 а, ідентифікаційний код 01991518 - 260 грн. (Двісті шістдесят гривень ).

Запобіжний захід до вступу вироку в законну силу залишити попередній - підписку про невиїзд.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Житомирської області через Ружинський районний суд протягом п'ятнадцяти діб з моменту його проголошення.

Суддя М. М. Грек.

Дата ухвалення рішення25.03.2010
Оприлюднено18.09.2015
Номер документу50299764
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-11/2010

Постанова від 18.11.2009

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Постанова від 08.07.2009

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Постанова від 21.03.2009

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Постанова від 15.05.2009

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Постанова від 03.04.2009

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Вирок від 13.01.2010

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Кузевич Й. Я.

Ухвала від 31.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Ковальська І. А.

Ухвала від 31.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Ковальська І. А.

Постанова від 11.02.2010

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Вирок від 22.01.2010

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні