Ухвала
від 13.09.2011 по справі 2а/0470/5891/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія УХВАЛА

12 вересня 2011 р. Справа № 2а/0470/5891/11 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Юркова Е.О.

при секретарі - Осавуляк О.А.

за участю: представника позивача - ОСОБА_1

представник третіх осіб - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпропетровську заяву Державного реєстратора П’ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_3 про роз’яснення терміну дії ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 травня 2011 року про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову по адміністративній справі за позовом ОСОБА_4 акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор»до Державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та до П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, треті особи: Приватне сільськогосподарське підприємство «Злагода», Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Комісарівка», ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулося Відкрите акціонерне товариство «П’ятихатський елеватор» до Державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та до П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, треті особи: Приватне сільськогосподарське підприємство «Злагода», Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Комісарівка», ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 з вимогами:

- визнати неправомірними дії державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області щодо відмови прийняти документи і внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо рішення засновників (учасників) відкритого акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» (код ЄДРПОУ 00953680, місцезнаходження: 52100, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул. Клименка, б. 1) про припинення юридичної особи шляхом перетворення ВАТ «П’ятихатський елеватор» у товариство з додатковою відповідальністю «П’ятихатський елеватор»;

-визнати неправомірними дії державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області щодо відмови прийняти документи і внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і відомостей про фізичних осіб - платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, в тому числі підписувати договори (згідно з відомостями, що містяться в установчих або у розпорядчих документах), а саме про ОСОБА_8 як особу, яка має право вчиняти юридичні дії від імені відкритого акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» без довіреності, в тому числі підписувати договори з обмеженнями щодо представництва, визначеними відповідно до статуту;

-зобов'язати державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області прийняти документи і внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо рішення засновників (учасників) відкритого акціонерного «П’ятихатський елеватор» (код ЄДРПОУ 00953680, місцезнаходження: 52100, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул. Клименка, б. 1) про припинення юридичної особи шляхом перетворення ВАТ «П’ятихатський елеватор» у товариство з додатковою відповідальністю «П’ятихатський елеватор»

-зобов'язати державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області прийняти документи і внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і відомостей про фізичних осіб - платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, в тому числі підписувати договори (згідно з відомостями, що містяться в установчих або у розпорядчих документах), а саме про ОСОБА_8 як особу, яка має право вчиняти юридичні дії від імені відкритого акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» без довіреності, в тому числі підписувати договори з обмеженнями щодо представництва, визначеними відповідно до статуту.

23.05.2011 р. ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду за клопотанням представника позивача ОСОБА_4 акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» ОСОБА_9 від 20.05.2011р. було забезпечено адміністративний позов, а саме зазначено, що до вирішення адміністративної справи № 2а/0470/5891/11 Дніпропетровським окружним адміністративним судом по суті, державному реєстратору П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (52100, м. П'ятихатки, вул. Железнякова, 104, код ЄДРПОУ 04052366):

-заборонити вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців будь-яких записів щодо ВАТ «П’ятихатський елеватор» (код ЄДРПОУ 00953680, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1) щодо зміни місцезнаходження; керівника; голови та членів комісії з припинення; скасування рішення про припинення ВАТ «П’ятихатський елеватор» шляхом його перетворення в товариство з додатковою відповідальністю; кількісного та особового складу засновників; осіб, що мають право підпису від імені ВАТ «П’ятихатський елеватор»; тощо на підставі документів за підписом/від будь-яких осіб, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб;

-заборонити приймання будь-яких документів до реєстраційної справи ВАТ «П’ятихатський елеватор» за підписом/від будь-яких осіб, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб;

-заборонити вчиняти будь-яких реєстраційних дій шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про будь-які зміни до установчих документів ВАТ «П’ятихатський елеватор», якщо заяви, реєстраційні картки або інші документи про внесення таких змін подаються до державного реєстратора від імені ВАТ «П’ятихатський елеватор» за підписом/від будь-яких осіб, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб;

- заборонити здійснювати будь-які зміни до відомостей про ВАТ «П’ятихатський елеватор», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, якщо заяви, реєстраційні картки або інші документи про внесення таких змін подаються до державного реєстратора від імені Товариства за підписом/від будь-яких осіб, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб;

- заборонити вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців будь - яких записів щодо втрати ВАТ «П’ятихатський елеватор» оригіналів свідоцтва про державну реєстрацію ВАТ «П’ятихатський елеватор» та/або статуту ВАТ «П’ятихатський елеватор» (шляхом викладення у новій редакції) та утриматись від видачі будь-яким особам, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб, нового свідоцтва про державну реєстрацію ВАТ ВАТ «П’ятихатський елеватор» та/або дублікату статуту ВАТ «П’ятихатський елеватор» (шляхом викладення у новій редакції);

- заборонити видавати будь-яким особам виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо ВАТ «П’ятихатський елеватор», якщо документи на видачу виписки подаються до державного реєстратора від імені ВАТ «П’ятихатський елеватор» за підписом/від будь-яких осіб, окрім ОСОБА_10 та/або уповноважених ним осіб.

27.07.2011 року до суду надійшла заява від Державного реєстратора П’ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_3 про роз’яснення терміну дії ухвали від 23.05.2011 року щодо забезпечення адміністративного позову.

Як підставу для роз’яснення терміну дії ухвали заявник обгрунтував тим, що до державного реєстратора надійшла ухвала Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23.05.2011 року по справі № 2а/0470/5891/11 про заборону проведення реєстраційних дій щодо ВАТ «П’ятихатський елеватор», в зв’язку з чим виникло питання щодо роз’яснення терміну дії вказаної ухвали.

В судове засідання представники відповідачів ОСОБА_11 реєстратор П’ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_3 та П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області не з’явилися, проте про дату, час та місце проведення якого належним чином повідомлені.

Представник позивача ОСОБА_4 акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» проти розгляду зазначеної заяви не заперечував.

Представник третіх осіб в судовому засіданні проти розгляду заяви про роз’яснення ухвали про забезпечення позову заперечував.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, приходить до висновку, що заява про роз'яснення судового рішення задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ч. 5 ст. 118 КАС України виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Виконання ухвал про заборону вчиняти певні дії виконуються в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень.

Ухвалою суду від 23.05.2011 року було задоволено клопотання представника ОСОБА_4 акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» ОСОБА_9 про забезпечення адміністративного позову, а саме в ухвалі зазначено, що до вирішення адміністративної справи № 2а/0470/5891/11 Дніпропетровським окружним адміністративним судом по суті, державному реєстратору П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області заборонено вчиняти будь-які дії та роз’яснено порядок виконання ухвали.

Крім того, ухвала від 23.05.2011 року щодо забезпечення позову є такою, що виконується негайно та вступає в законну силу з моменту її ухвалення.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 170 КАС України якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою осіб, які беруть участь у справі, або державного виконавця ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Подання заяви про роз'яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Тому, заява Державного реєстратора П’ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_3 про роз’яснення терміну дії ухвали не може бути допущена до розгляду, так як ухвала про забезпечення позову набрала чинність з дати її ухвалення та виконується негайно.

Також, вищезазначена стаття передбачає можливість роз'яснення судом ухваленого ним рішення з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню. Ясність судового рішення полягає у логічному, чіткому, переконливому і зрозумілому викладенні змісту рішення, оскільки недотримання цих вимог може ускладнити або взагалі унеможливити виконання постанови чи ухвали суду. Чіткість викладу передбачає, зокрема, що терміни, вжиті у судовому рішенні, відповідають тому змістові, що вони мають за законодавством України; такі терміни чітко співвідносяться із поняттями, які вони позначають; текст правової норми, застосованої судом, відтворюється без перефразовування і при цьому ясно, де наводиться правова норма, а де суд дає своє тлумачення її змісту. А переконливість і зрозумілість викладення змісту судових рішень забезпечується шляхом дотримання правил юридичної техніки.

Суд вважає, що при постановленні ухвали від 23 травня 2011 року всі ці вимоги дотримані судом і ухвала суду, зокрема її резолютивна частина, є ясною і зрозумілою, такою, що не потребує роз'яснень.

Висновки суду щодо способу, строків, порядку виконання рішення (елементи резолютивної частини судового рішення) можуть бути предметом роз'яснення лише у тому разі, якщо суд закріпив їх у рішенні, в противному разі ухвала суду про їх роз'яснення фактично буде додатковим рішенням і прямим порушенням статті 170 КАС України, яка забороняє змінювати ( доповнювати) зміст судового рішення.

Оскільки підстав для роз'яснення судового рішення судом не встановлено, заява відповідача про роз'яснення терміну дії ухвали суду задоволенню не підлягає.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст.ст. 160, 165, 170, КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити ОСОБА_11 реєстратору П’ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_3 в задоволення заяви про роз’яснення терміну дії ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 травня 2011 року про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову по адміністративній справі за позовом ОСОБА_4 акціонерного товариства «П’ятихатський елеватор» до Державного реєстратора П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та до П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, треті особи: Приватне сільськогосподарське підприємство «Злагода», Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Комісарівка», ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити певні дії.

Копію ухвали направити відповідачам по справі.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та в строки, встановленні статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) З оригіналом згідно. Суддя Ухвала не набрала законної сили СуддяОСОБА_12 ОСОБА_12 ОСОБА_12

Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50900023
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —2а/0470/5891/11

Постанова від 25.09.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 03.08.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 13.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні