Ухвала
від 01.04.2010 по справі 10-61/10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №10-61/10 Головуючий у суді у 1 інстанції - Номер провадження - Суддя-доповідач - ОСОБА_1 Категорія -

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2010 року квітня 1 дня. Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Сумської області в складі:

головуючого - Безверхого О.М.

суддів - Матуса В.В., Демченка М.О.

з участю прокурора - Друченко Т.В.

захисників - ОСОБА_2, ОСОБА_3

скаржників - ОСОБА_4., ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Суми справу за апеляцією ОСОБА_6 на постанову Ковпаківського районного суду м. Суми від 10 березня 2010 року, якою скасовано

постанову слідчого СВ СМУ ГУМВС України в Сумській області Малярова С.М. від 25 січня 2010 року про порушення кримінальної справи за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» від 2 березня 2009 року, за ознаками злочину, передбаченого ст. 358 ч. 1 КК України -

ВСТАНОВИЛА:

24 лютого 2010 року ОСОБА_5 звернулася до Ковпаківського районного суду м. Суми зі скаргою на постанову слідчого СВ СМУ ГУМВС України в Сумській області Малярова С.М. від 25 січня 2010 року про порушення кримінальної справи за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» від 2 березня 2009 року, посилаючись на незаконність, необґрунтованість та надуманість висновків постанови слідчого. Вказує, що по даному факту проводились перевірки, за якими в порушенні справи відносно голови зборів ТОВ «Реммеблі» ОСОБА_5 та учасника товариства ОСОБА_7 було відмовлено. Також зазначає, що рішенням господарського суду Сумської області від 10.11.2009 року, яке набрало законної сили, встановлено юридичний факт наявності кворуму для визнання зборів учасників ТОВ «Реммеблі» повноважними для прийняття рішень.

Постановою Ковпаківського районного суду м. Суми від 10 березня 2010,року скаргу ОСОБА_5 було задоволено, а постанову слідчого СВ СМУ ГУМВС України в Сумській області Малярова С.М. від 25 січня 2010 року про порушення кримінальної справи за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» від 2 березня 2009 року скасовано.

В поданій апеляції ОСОБА_6, яка є засновником ТОВ «Реммеблі» вважає постанову суду незаконною та такою, що винесена з порушенням ст. 236-8 КПК України, оскільки суд в ході розгляду скарги вирішував питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті. Також вказує на те, що за результатами розгляду її заяви була скасована як незаконна постанова про відмову в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_7, оскільки були встановлені факти внесення до протоколу загальних зборів ТОВ «Реммеблі» осіб, які фактично не були присутні на зборах, що потягло прийняття неправомочних рішень, та порушена кримінальна справа за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» від 2 березня 2009 року. Просить постанову суду скасувати.

Заслухавши доповідь судді, думку ОСОБА_6 та адвоката ОСОБА_8 на підтримку поданої апеляції, ОСОБА_5 і її захисника ОСОБА_2, які вважали постанову суду законною, міркування прокурора, яка підтримала апеляцію ОСОБА_4, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що апеляція ОСОБА_6 не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 236-8 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи суддя з'ясовує питання: чи були наявні приводи і підстави для порушення кримінальної справи, чи мала особа, яка порушила справу, достатньо даних, що вказували на наявність ознак злочину, чи компетентна особа прийняла рішення про порушення кримінальної справи. За результатами того чи були додержані при порушенні кримінальної справи вимоги ст. ст. 94, 97, 98 КПК України, суддя своєю вмотивованою постановою залишає скаргу без задоволення або скасовує постанову про порушення кримінальної справи.

Відповідно до ст. 94 ч. 2 КПК України, справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

Тобто, для порушення конкретної кримінальної справи, у кожному окремому випадку потрібні не тільки законний привід, але і підстава.

Підстава для порушення кримінальної справи складається з двох взаємопов'язаних елементів: наявності ознак злочину в події, що стала відомою органу досудового слідства, та наявності достатніх даних, на базі яких встановлюються ознаки вчиненого злочину.

З постанови слідчого вбачається, що кримінальна справа за фактом підроблення рішення від 02.03.2009 року загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України була порушена у зв'язку із встановленням у ході перевірки факту внесення завідомо неправдивої інформації в рішення зборів про присутність на зборах учасників, які володіють більш ніж 60 відсотками голосів, але які не були присутніми на зборах.

В той же час, слідчим не проаналізовано і з постанови слідчого не можливо зробити висновок про наявність достатніх даних, які вказують на внесення у протокол завідомо неправдивої інформації про присутність на зборах учасників, які володіють більш ніж 60 відсотками голосів і, відповідно, наявність ознак злочину передбаченого ст. 358 КК України.

Отже, колегія суддів вважає обгрунтованими висновки місцевого суду про те, що кримінальна справа за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» за ознаками злочину, передбаченого ст. 358 ч. 1 КК України, була порушена передчасно, без аналізу фактичних даних, які б свідчили про наявність або відсутність достатніх підстав до її порушення.

Доводи апеляції про те, що суд в ході розгляду скарги вирішував питання, які вирішуються при розгляді справи по суті не заслуговують на увагу, оскільки як вбачається із змісту постанови суду, судом лише виписаний коментар об'єктивної сторони складу злочину, передбаченого ст. 358 ч. 1КК України.

Порушень кримінально-процесуального закону, які б тягли зміну чи скасування постанови, колегія суддів не вбачає.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає постанову суду законною і підстав для її скасування по наведеним мотивам в апеляції не має.

Тому, не знаходячи підстав для задоволення апеляції та керуючись ст.ст. 362, 377 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Постанову Ковпаківського районного суду Сумської області від 10 березня 2010 року якою скасовано постанову слідчого СВ СМУ ГУМВС України в Сумській області Малярова С.М. від 25 січня 2010 року про порушення кримінальної справи за фактом підроблення рішення загальних зборів засновників ТОВ «Реммеблі» від 2 березня 2009 року залишити без зміни, а апеляцію ОСОБА_6 - без задоволення.

СУДДІ:

ОСОБА_9 ОСОБА_1 ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення01.04.2010
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51277154
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —10-61/10

Ухвала від 17.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Шевцова В. Г.

Ухвала від 09.04.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Зубар В. В.

Ухвала від 19.02.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Чебикін В.П.

Ухвала від 01.04.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Матус В. В.

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Фідря Олександр Миколайович

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Фідря Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні