Ухвала
від 08.10.2013 по справі 914/3251/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.10.2013 р. Справа№ 914/3251/13

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Станька Л.Л., при секретарі Білані О.Г., розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовною заявою: Прокурора Сколівського району Львівської області, м.Сколе Львівської області в інтересах держави в особі Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс», смт.Славське Сколівського району Львівської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Октант» (спільне українсько-російське підприємство з іноземними інвестиціями), м. Львів

третя особа-1, без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державна інспекція сільського господарства у Львівській області, м.Львів

третя особа-2, без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Волосянківська сільська рада Сколівського району Львівської області, с.Волосянка Сколівського району Львівської області

третя особа-3, без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Захар Беркут», м.Львів

про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Октант» (спільне українсько-російське підприємство з іноземними інвестиціями) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку, шляхом знесення самовільно збудованого будинку охорони в с.Волосянка Сколівського району та привести земельну ділянку у придатний для використання стан; повернути земельну ділянку пл.0,0030 га, яка розташована в с.Волосянка Сколівського району в ур.Котильничне у розпорядження Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс».

Представники сторін:

Від прокуратури: ОСОБА_1 - старший прокурор прокуратури

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: ОСОБА_2 - представник

Від третьої особи-1: ОСОБА_3 - провідний ю/к

Від третьої особи-2: не з'явився

Від третьої особи-3: не з'явився

Присутній: ОСОБА_4 - представник ТзОВ «Високий Верх» та ФОП ОСОБА_5

Суть спору:

На розгляд господарського суду Львівської області поступив позов Прокурора Сколівського району Львівської області, м.Сколе Львівської області в інтересах держави в особі Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс», смт.Славське Сколівського району Львівської області до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Октант» (спільне українсько-російське підприємство з іноземними інвестиціями), м. Львів третя особа-1, без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державна інспекція сільського господарства у Львівській області, м.Львів третя особа-2, без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Волосянківська сільська рада Сколівського району Львівської області, с.Волосянка Сколівського району Львівської області третя особа-3, без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Захар Беркут», м.Львів про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Октант» (спільне українсько-російське підприємство з іноземними інвестиціями) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку, шляхом знесення самовільно збудованого будинку охорони в с.Волосянка Сколівського району та привести земельну ділянку у придатний для використання стан; повернути земельну ділянку пл.0,0030 га, яка розташована в с.Волосянка Сколівського району в ур.Котильничне у розпорядження Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс».

Прокуратурою явку представника в засідання суду забезпечено, позовні вимоги підтримано.

Позивачем явки представника в засідання суду не забезпечено, хоча його належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи, про що свідчить повідомлення про вручення вх.№41445/13 від 07.10.2013р.

Відповідачем явку представника в засідання суду забезпечено, позовні вимоги заперечено. Подано клопотання від 08.10.2013р. (вх..№41487/13 від 08.10.2013р.) про зупинення провадження у даній справі до вирішення по суті №466/6984/13-а за адміністративним позовом ОСОБА_6 до Державної інспекції сільського господарства у Львівській області про скасування постанови №100/2 від 20.08.2013р. про накладення адміністративного стягнення, яка розглядається Шевченківським районним судом м.Львова, яке судом прийнято і буде розглянуто в наступному судовому засіданні.

Третьою особою-1 явку представника в засідання суду забезпечено, подано відзив на позовну заяву вх..№37328/13 від 11.09.2013р. в якому позовні вимоги підтримано.

Третіми особами-2 і 3 явки представників в засідання суду не забезпечено, причин незабезпечення не повідомлено.

ТзОВ «Високий Верх» та ФОП ОСОБА_5 подано заяви від 07.10.2013р. (вх.№41357/13 від 07.10.2013р.) та (вх.№41358/13 від 07.10.2013р.) про вступ у справу в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача (хоч про це в заявах не зазначено), які мотивовано тим, що з акта приймання-передачі межових знаків від 20.06.2013р., складеного представниками ТзОВ «Високий Верх» ОСОБА_7 і ПП «Кадастр-М» інженером-геодезистом ОСОБА_8 у присутності голови Волосянківської сільської ради ОСОБА_9, інженера-землевпорядника Волосянківської сільської ради ОСОБА_10, лісничого Волосянківського лісництва Славського ДЛГП ЛГП «Галсільліс», головного спеціаліста відділу Держземагенства у Сколівському районі ОСОБА_11, прокурора прокуратури Сколівського району вбачається, що «при візуальному огляді стріла шлагбаума перекриває земельну ділянку ТзОВ «Високий Верх» та частково дорогу сільського значення», а тому ТзОВ «Високий Верх» вважає, що рішення з даного спору може вплинути на права ТзОВ «Високий Верх», як власника земельної ділянки, розташованої в с.Волосянка Сколівського району в урочищі Котильничне.

По дорозі сільського значення вище, за земельною ділянкою ТзОВ «Високий Верх», знаходиться земельна ділянка, належна ФОП ОСОБА_5 на підставі договору купівлі-продажу частини земельної ділянки від 28.02.2006 року. Право власності на згадану землю засвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку, серії ЯГ №055772 від 19.05.2006 року.

На зазначеній земельній ділянці знаходиться об'єкт нерухомого майна - спальний корпус, належний заявнику на праві приватної власності, що підтверджується витягом Реєстраційної служби Сколівського районного управління юстиції Львівської області індексний номер 1473635 від 21.03.2013 року.

Однак, як зазначено ФОП ОСОБА_5, через наявність самовільно збудованого будинку охорони ТзОВ «Октант» і протиправно встановленого шлагбауму ФОП ОСОБА_5 не має доступу до власної земельної ділянки і об'єкта нерухомого майна - спального корпусу, а тому ФОП ОСОБА_5 вважає, що рішення з даного спору може вплинути на права ФОП ОСОБА_5, як власника земельної ділянки, розташованої в с.Волосянка Сколівського району в урочищі Котильничне.

З чим суд погодитись не може, у зв'язку з наступним.

Предмет позову - це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача.

Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача.

Предметом даного спору є зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Октант» (спільне українсько-російське підприємство з іноземними інвестиціями) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку, шляхом знесення самовільно збудованого будинку охорони в с.Волосянка Сколівського району та привести земельну ділянку у придатний для використання стан; повернути земельну ділянку пл.0,0030 га, яка розташована в с.Волосянка Сколівського району в ур.Котильничне у розпорядження Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс»

Як зазначено в позовній заяві, підставою позову є самовільне захоплення ТзОВ «Октант» земельної ділянки, площею 0,0030 га, що знаходиться на праві постійного користування Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс», згідно Державного акта на право постійного користування серії ЯЯ №180410, в с.Волосянка Сколівського району в ур.Котильничне, що доводить акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 09.08.2013р.

У відповідності до п.1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини. Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Як вбачається із заяв ТзОВ «Високий Верх» і ФОП ОСОБА_5, підставою для залучення їх в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача є те, що при візуальному огляді стріла шлагбаума перекриває земельну ділянку ТзОВ «Високий Верх», а ФОП ОСОБА_5 перешкоджає доступу до власної земельної ділянки і об'єкта нерухомого майна - спального корпусу, однак в позові не йдеться про земельні ділянки, які належить ТзОВ «Високий Верх» і ФОП ОСОБА_5 В позові відсутні правовстановлюючі документи на земельні ділянки ТзОВ «Високий Верх» і ФОП ОСОБА_5, площі земельних ділянок, докази встановлення в натурі меж цих земельних ділянок, плани земельних ділянок, кадастрові плани земельних ділянок, отже предмет і підстави даного позову не стосуються обґрунтованих в заявах обставин. А оскільки не є можливим покладення на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору будь-яких матеріально-правових обов'язків, а також установлення чи захист їхніх прав і не є можливим винесення рішення або ухвали суду про права та обов'язки цих третіх осіб, то дані заяви підлягають приєднанню до матеріалів справи без розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 27, 77, 86, 87 ГПК України, суд, -

у х в а л и в :

1. Відкласти розгляд справи на 14 год. 30 хв. 17.10.2013р .

2. Прокуратурі, позивачу і третім особам-1 і 2 подати : державний акт на землю Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» з письмовими пояснення до нього; план земельної ділянки, кадастровий план земельної ділянки.

3. Відповідачу подати: відзив на позовну заяву; правовстановлюючі документи на земельну ділянку (рішення, договір, державний акт, акт прийому-передачі, план земельної ділянки, кадастровий план земельної ділянки); правовстановлюючі документи на будівлю (дозвільні документи; рішення органу місцевого самоврядування; свідоцтво на право власності; договір купівлі-продажу; договір оренди і т.ін.).

4. Третім особам - 2 і 3 подати: відзив на позовну заяву.

5. Сторонам: забезпечити явку уповноважених представників в судове засідання.

Суддя Станько Л.Л.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51376463
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/3251/13

Постанова від 07.12.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Ухвала від 23.10.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Т.С.

Рішення від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 08.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 27.01.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні