Ухвала
від 31.01.2011 по справі 7/174-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

ПРО ВІДМОВУ У ПРИЙНЯТТІ ЗАЯВИ

Від "31" січня 2011 р.Справа № 7/174-Б.

Господарський суд у складі судді Машевської О.П.., розглянувши заяву Голови спілки співвласників КСП імені Чапаєва ОСОБА_1 ( с. Соболівка Романівського району) та співвласника розпайованого майна КСП ім. Мічуріна ОСОБА_2 (с. Соболівка Романівського району) про перегляд ухвали господарського суду від 30.03.2010 року у справі № 7/174-Б за нововиявленими обставинами,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Житомирської області знаходилась справа №7/174-Б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Соболівське" (с. Соболівка Романівського району, порушена 27.10.08 року за заявою Управління Пенсійного фонду України в Романівському районі (смт. Романів) в порядку статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон №4323).

Постановою суду від 11.11.08р. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Соболівське" (іден. код 03746071) було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3 (ліцензія серії АВ №307268 від 05.03.07р.).

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором боржника ОСОБА_3 було подано оголошення про визнання банкрутом СТзОВ "Соболівське" в газеті "Авізо" №47 від 24.11.2008р. та додатково повідомлено кредиторів листами про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Після опублікування вказаного оголошення до боржника та господарського суду звернулись кредитори з заявами про визнання грошових вимог до боржника, а саме: УПФУ в Романівському районі, ВВД ФСС НВВ та ПЗ у Чуднівському районі, Житомирське обласне відділення ФСС з ТВП, ДПІ в Романівському районі та Романівський РЦЗ. Виявлений ліквідатором кредитор боржника ВАТ "Бердичівське АТП" і з вимогами до боржника та господарського суду не звертався.

В процесі здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором підприємства - банкрута було вжито відповідні заходи, передбачені розділом ІІ Закону № 2343 та за їх наслідками подано звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс підприємства, погоджені з комітетом кредиторів з додатками документів відповідно до ст. 32 Закону №4323.

Ухвалою господарського суду від 30.03.2010 року затверджено звіт ліквідатора ОСОБА_3 та ліквідаційний баланс Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Соболівське" (с. Соболівка Романівського району), ліквідовано юридичну особу - банкрута, визнано погашеними вимоги вище зазначених кредиторів, надіслано копію ухвали Державному реєстратору Романівської РДА для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в день набрання ухвалою законної сили та припинено провадження у справі.

27 січня 2011 року за вх. № господарського суду 1012 надійшла заява від Голови спілки співвласників КСП імені Чапаєва ОСОБА_1 ( с. Соболівка Романівського району) та співвласника розпайованого майна КСП ім. Мічуріна ОСОБА_2 (с. Соболівка Романівського району) від 25.01.11 року про перегляд ухвали господарського суду від 30.03.2010 року у справі № 7/174-Б за нововиявленими обставинами, за підписом їх представника ОСОБА_4, що підтверджується довіреностями від 01.09.2010р., наданими в ксерокопіях.

В обгрунтування доводів заяви, уповноважений представник вказує на те, що ліквідатор боржника ОСОБА_3 за Договором купівлі - продажу від 30.12.2009 року продала як об'єкт незавершеного будівництва магазин -столову готовністю 99% загальною площею 135 кв. м., тоді як зазначений об'єкт було введено в експлуатацією в 1949 році як сільський клуб та внаслідок проведеного колгоспом ремонту, переведений в гуртожиток як завершений будівництвом об'єкт житлового фонду, що знаходиться в пайовому фонді.

З приводу звернення до суду із цією заявою після ліквідації юридичної особи, представник пояснює тим, що про відкриття процедури банкрутства СТОВ "Соболівське" та про продаж приміщення гуртожитку як майна банкрута заявникам не було відомо, тоді як відповідно до ч.4 ст. 25 Закону № 2343 дії ліквідатора можуть бути оскаржені до господарського суду власником майна, особою, яка, посилаючись на свої права власника або на іншу підставу, передбачену законом, оспорює правомірність віднесення майнових активів до ліквідаційної маси.

Відповідно до статті 5 Закону № 2343 провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Як зазначено у п.5 Постанови № 15 від 18.12.2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (далі - Постанова № 15) провадження у справах про банкрутство регулюється ГПК у випадках, коли його норми безпосередньо визначають правила даного провадження (статті 2, 4-1, 12 та 15) або мають універсальний характер для будь-якої стадії судового процесу або процесуальної дії (статті, вміщені в розділах I, V,VI, VII, XII, XIII), з урахуванням встановлених Законом № 2343 особливостей.

Підстави та порядок перегляду рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами вміщено у розділі XIII ГПК України, який, згідно Постанови № 15, носить універсальний характер для провадження у справі про банкрутство.

Так, відповідно до статті 113 ГПК України судове рішення господарського суду може бути переглянуто за нововиявленими обставинами за заявою сторони, прокурора, третіх осіб, поданою протягом одного місяця з дня встановлення обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення.

Відповідно до абз. 21 ст. 1 Закону № 2343 сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Відповідно до абз. 6 цієї статті кредитором є юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів).

Окрім сторін у справі про банкрутство, учасниками цього провадження згідно із абз. 22 ст.1 Закону № 2343 визнаються: арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

За правилами частини 4 статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон № 2343) скаргу на дії ліквідатора боржника може подати:

1) власник майна (орган, уповноважений управляти майном) банкрута;

2) особа, яка відповідає по зобов'язанням банкрута;

3) кожен кредитор окремо або комітет кредиторів;

4) особа, яка, посилаючись на свої права власника або іншу підставу, передбачену законом чи договором, оспорює правомірність віднесення майнових активів або коштів до ліквідаційної маси.

Надане Законом № 2343 право визначених осіб на звернення зі скаргою на дії ліквідатора спрямоване на захист їх порушеного права та усунення, в подальшому, правових наслідків неправомірних дій задля його відновлення.

Таким чином, звернення таких осіб зі скаргою на дії ліквідатора до припинення провадження у справі про банкрутство наділяє останніх певним процесуальним статусом - учасника провадження у справі про банкрутство, завдяки якому така особа вправі звертатися до суду у випадках, передбачених законом, зокрема, із заявою про перегляд ухвали суду про припинення провадження у справі про банкрутство за нововиявленими обставинами.

Водночас, як свідчать матеріали справи № 7/174-Б про банкрутство СТОВ "Соболівське", зазначені фізичні особи з будь-якими скаргами чи заявами на дії ( бездіяльність) ліквідатора ОСОБА_3 в порядку ч.4 ст. 25 Закону № 2343 не зверталися, а отже, не набули статусу учасника у справі про банкрутство.

У пункті 2 Роз'яснення президії Вищого господарського суду України від 21 травня 2002 року за №04-5/563 "Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами" зазначається про те, що у перегляді судового рішення за нововиявленими обставинами необхідно враховувати особливості правового статусу учасника судового процесу, за заявою (поданням) якого здійснюється цей перегляд.

Згідно позиції Вищого господарського суду України, таким правом наділені: сторони судового процесу, їх правонаступники, треті особи та прокурор.

У зв'язку з цим, господарський суд наголошує на тому, що відповідно до п.12. Постанови № 15 юридичні та фізичні особи, акціонери, учасники господарських товариств, що не мають статусу сторони чи учасника у справі про банкрутство, не мають права на оскарження судових рішень у справі про банкрутство.

З огляду на це, такі особи не мають права і на звернення до суду із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Водночас, зазначені Роз'яснення №04-5/563 не визначають наслідки розгляду судом заяв осіб про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, що не мають правового статусу учасника судового процесу, в дану випадку, провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику перегляду судами у зв'язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили" № 1 від 27 лютого 1981 року, з наступними змінами і доповненнями, внесеними згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України N 15 від 25.05.98 року, в разі звернення з заявою особи, яка не брала участі у справі, суддя ухвалою відмовляє в прийнятті заяви.

Якщо заяви від належної особи про перегляд судового рішення не надійшло, як зазначається у цьому пункті Постанови, суд, якому стало відомо про нововиявлені обставини по розглянутій судом справі, повідомляє про їх наявність відповідному прокурору, оскільки закон не передбачає можливості перегляду судових рішень за ініціативою суду.

Враховуючи викладене, господарський суд відмовляє у прийнятті заяви Голови спілки співвласників КСП імені Чапаєва ОСОБА_1 ( с. Соболівка Романівського району) та співвласника розпайованого майна КСП ім. Мічуріна ОСОБА_2 (с. Соболівка Романівського району) про перегляд ухвали господарського суду від 30.03.2010 року у справі № 7/174-Б за нововиявленими обставинами та одночасно ухвалює копію цієї ухвали надіслати до прокуратури Романівського району, що розглядала звернення ОСОБА_1 з приводу порушення його майнових прав при ліквідації СТОВ "Соболівське".

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1, 5, 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-1, 86, 113 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у прийнятті заяви від 25.01.2011 року ( вх. № г/с 1012 від 27.01.11р.) Голови спілки співвласників КСП імені Чапаєва ОСОБА_1 ( с. Соболівка Романівського району) та співвласника розпайованого майна КСП ім. Мічуріна ОСОБА_2 (с. Соболівка Романівського району) про перегляд ухвали господарського суду від 30.03.2010 року у справі № 7/174-Б за нововиявленими обставинами.

Додаток: заява на 3-х арк. та додані до неї документи на 27 арк., в тому числі квитанція № 017600111 від 26.01.2011 року про сплату державного мита в розмірі 85 грн.

2. Копію ухвали суду з доданими до неї документами надіслати до прокуратури Романівського району Житомирської області.

Ухвалу про відмову у прийнятті заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути оскаржено через господарський суд Житомирської області до Рівненського апеляційного господарського суду.

Суддя Машевська О.П.

1 - у справу

2 - заявнику ОСОБА_1 ( рек. з повідомл): с. Соболівка, Романівського району Житомирської області

3 - заявнику ОСОБА_2 ( рек. з повідомл): с. Соболівка, Романівського району Житомирської області

4 - прокуратурі Романівського району Житомирської області ( рек. з повідомл.) разом із додатками на 4 арк.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення31.01.2011
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51416086
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/174-б

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Постанова від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Постанова від 22.01.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Постанова від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Постанова від 12.09.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 13.06.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні