Ухвала
від 24.03.2014 по справі 921/84/14-г/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"24" березня 2014 р.Справа № 921/84/14-г/16

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Хоми С.О.

Розглянув матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Конвалія СВЛ" вул. Сагайдачного, 2, м. Тернопіль.

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня, вул. Тролейбусна, 14, м. Тернопіль.

до відповідача: Тернопільської обласної ради, вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Тернопільське обласне виробничо-торгове аптечне об'єднання, вул. Бродівська, 5, м. Тернопіль.

За участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_1 - представник, довіреність № б/н від 24.03.2014 року.

відповідача: не з'явився

третьої особи - Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні : не з'явився.

третьої особи - Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об'єднання : не з'явився.

Суть справи. Товариство з обмеженою відповідальністю "Конвалія СВЛ", вул. Сагайдачного, 2, м. Тернопіль звернулось до суду з позовом до Тернопільської обласної ради вул. Грушевського,8, м. Тернопіль третя особа на стороні відповідача: Тернопільське обласне виробничо-торгове аптечне об'єднання вул. Бродівська, 5, м. Тернопіль про визнання незаконними та скасування п.1.4. та п.5 розпорядження голови Тернопільської обласної ради №181 від 31.10.2013 р.

Ухвалою суду від 03.03.2014 року до участі у справі залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Тернопільську обласну клінічну психоневрологічну лікарню.

В судове засідання представник позивача з'явився, підтримав позовні вимоги в повному обсязі. Представник позивача до матеріалів справи подав лист № без номера від 24.03.2014 року, в якому зазначив, зокрема, що поряд із наведеними у позовній заяві, існують додаткові підстави для задоволення позову, а саме:

- згідно з ч. 3 ст. 55 ГПК України суб'єкти господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб'єктів малого підприємництва, у тому числі до суб'єктів мікропідприємництва, середнього або великого підприємництва. Суб'єктами малого підприємництва є: юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

- ТОВ "Конвалія СВЛ" є суб'єктом малого підприємництва, що підтверджується довідкою № 3/18 від 21.03.2014 р.;

- відповідно до п. 5 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні" від 15.12.2009 р. № 1759-VІ, термін договорів оренди державного та комунального майна для суб'єктів малого підприємництва, укладених до набрання чинності цим Законом, вважати продовженим до п'яти років з дня укладення, якщо орендар не пропонує менший термін;

- при укладенні договору оренди від 15.09.2009 р., а також протягом усього періоду дії даного правочину, ТОВ "Конвалія СВЛ" не пропонувала встановлення меншого терміну дії названого договору;

- стверджує, що враховуючи наведені вище нормативні приписи та факти, договір оренди від 15.09.2009 р. є діючим станом на даний час. Тому п. 1.4 та п. 5 Розпорядження голови Тернопільської обласної ради № 181 від 31.10.2013 р. є таким, що порушує права ТОВ "Конвалія СВЛ" за названим вище договором оренди.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився.

24.03.2014 р. до матеріалів справи від відповідача - Тернопільської обласної ради поступило клопотання № 07-497 від 21.03.2014 року, в якому зазначено, зокрема, що у зв'язку з тим, що Тернопільською обласною радою через канцелярію господарського суду Тернопільської області 21 березня 2014 року подано позовну заяву від 18 березня 2014 року № 07-471 про визнання договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області недійсним, просить суд зупинити провадження у справі № 921/84/14-г/16 до вирішення по суті справи за позовною заявою Тернопільської обласної ради від 18 березня 2014 року № 07-471 про визнання договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області недійсним.

Представник позивача в усному порядку заперечив проти зупинення провадження по справі.

Суд, розглянувши клопотання № 07-497 від 21.03.2014 року про зупинення провадження по справі вважає, що у задоволенні даного клопотання слід відмовити з огляду на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

У п. 3.16 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 року, з наступними змінами, зазначається, що статтею 79 ГПК України встановлено вичерпний перелік підстав зупинення провадження у справі. Зупинення провадження у справі з інших підстав є неправомірним. Зокрема, відповідно до частини першої статті 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. При цьому пов'язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення.

Однак, відповідачем- Тернопільською обласною радою не надано доказів порушення господарським судом Тернопільської області провадження по справі за позовною заявою Тернопільською обласної ради про визнання договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області недійсним.

Також в клопотанні не вказано який саме договір за позовною заявою визнається недійсним та яким чином результат розгляду вказаної позовної заяви вплине на прийняття рішення по справі № 921/84/14-г/16, оскільки справа за вказаною позовною заявою ще не порушена, а відтак, не вбачається можливість оцінити застосування ч. 1 ст. 79 ГПК України на даний час.

Представник третьої особи - Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні в судове засідання не з'явився.

Представник третьої особи - Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об'єднання в судове засідання не з'явився.

Ухвалою суду від 03.03.2014 року від позивача було витребувано необхідні матеріали. Вимоги суду позивач виконав частково.

Ухвалою суду від 03.03.2014 року від відповідача було витребувано необхідні матеріали. Відповідач вимоги суду не виконав.

Ухвалою суду від 03.03.2014 року від третьої особи - Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні було витребувано необхідні матеріали. Третя особа вимоги суду не виконала.

А відтак, в суду виникла необхідність витребувати неподані позивачем та третьою особою - Тернопільською обласною клінічною психоневрологічною лікарнею матеріали, а також нові матеріали від:

- позивача:

- Звіти про фінансові результати підприємства за 2008 рік та за 2009 рік;

- довідку про річний дохід підприємства за 2008 рік та за 2009 рік;

-письмові пояснення чи погоджувався позивачем термін дії договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області від 15.09.2009 року менший ніж 5 років.

-відповідача:- письмові докази щодо погодження орендарем терміну дії договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області від 15.09.2009 року меншим ніж 5 років.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, з метою дотримання права відповідача на захист судом своїх прав, забезпечення юридичних гарантій їх реалізації та надання йому можливості захищати свої права будь-якими не забороненими законом засобами; ст. 22 Господарського процесуального кодексу України щодо рівності процесуальних прав та обов’язків сторін; також в зв’язку з необхідністю витребувати неподані позивачем та третьою особою матеріали, необхідністю витребувати нові матеріали від позивача та відповідача, суд вважає за необхідне розгляд справи відкласти у відповідності до п.п.2,3 ч. 1 ст. 77 ГПК України.

Керуючись п.п.2,3 ч.1 ст.77, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд:

У х в а л и в:

1.Розгляд справи відкласти на "31" березня 2014 року на 10 год. 30 хв.

2.Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду, який знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14,а, зал судових засідань № 2, 5 поверх.

3. Зобов’язати подати в строк до 31.03.2014 року:

Позивача:

- докази надіслання Тернопільській обласній клінічній психоневрологічній лікарні (залучена в якості третьої особи) позовної заяви та доданих до неї документів (опис вкладення, фіскальний чек);

- Звіти про фінансові результати підприємства за 2008 рік та за 2009 рік;

- довідку про річний дохід підприємства за 2008 рік та за 2009 рік;

-письмові пояснення чи погоджувався позивачем термін дії договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області від 15.09.2009 року менший ніж 5 років.

Відповідача: - письмові докази на підтвердження тих обставин, на які відповідач посилається як на підставу своїх заперечень,

-письмові докази щодо погодження орендарем терміну дії договору оренди нежитлового приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області від 15.09.2009 року меншим ніж 5 років.

Третьої особи - Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні:

-письмові пояснення з посиланням на діючі нормативні та законодавчі акти, письмові докази щодо суті спору;

-докази перебування на балансі Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні приміщення 1-го поверху адмінкорпусу літ. В (частина приміщення поз. XVII) площею 19,09 кв.м. та доля спільного користування 9,55 кв.м., які розташовані по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі.

4. Ухвалу направити сторонам по справі та третім особам.

Суддя С.О. Хома

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.03.2014
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51417333
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/84/14-г/16

Ухвала від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Судовий наказ від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 06.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Ухвала від 26.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 11.08.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 02.07.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні