Постанова
від 25.02.2011 по справі 4-242/11
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 4-242/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2011 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми в складі головуючого судді Янголь Є.В., розглянувши подання заступника прокурора Сумської області Андрєєва Д.В. про надання дозволу на проведення огляду володіння юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Сумської області Андрєєв Д.В. звернувся з поданням про надання дозволу на проведення огляду володіння ТОВ „ЕкоВ» за адресою м. Суми, вул. Металургів , 17-А .

Подання мотивує тим, що до прокуратури Сумської області надійшло звернення державної податкової адміністрації України щодо штучного стримання ТОВ „Еко" реалізації запасів, зняття з продажу, приховування від покупців гречаної крупи та борошна, що створює дефіцит на ці товари. Вважає, що в діях посадових осіб зазначеного суб'єкта підприємницької діяльності можуть вбачатися ознаки злочинів у сфері службової діяльності а тому з метою проведення об'єктивної перевірки та встановлення всіх обставин щодо правомірності торгівельної діяльності виникла необхідність у проведенні огляду володіння зазначеної юридичної особи. В поданні посилається на ст. 190 КПК України.

Представник прокуратури Сумської області ОСОБА_1 подання підтримав.

Суд, заслухавши представника прокуратури Сумської області, вивчивши матеріали справи вважає, що подання не обґрунтоване і не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Зі змісту ч.2 ст. 190 КПК України вбачається, що до порушення кримінальної справи у невідкладних випадках може бути проведений лише огляд місця події, тобто огляд місця вчинення злочину. В той же час подання не містить обґрунтування, що в володінні ТОВ „ЕкоВ» за адресою м. Суми, вул. Металургів , 17-А був вчинений злочин. Також подання не містить обґрунтування вчинення будь-якого злочину, в матеріалах відсутні відомості про те, що повідомлення про вчинення злочину зареєстроване в відповідній книзі реєстрації обліку злочинів.

Крім того частиною 4 ст. 190 КПК України встановлено, що огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого ч.5 ст. 177 КПК України.

Зі змісту ч.5 ст. 177 КПК України вбачається, що обшук (огляд) проводиться за вмотивованою постановою слідчого з санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи. Тобто суд вирішує питання про проведення обшуку (огляду) лише у житлі чи володінні фізичної особи. Як вбачається з наданих матеріалів необхідно повести огляд володіння юридичної особи. Також з зазначеної норми вбачається, що при необхідності проведення огляду з поданням до суду звертається слідчий за погодженням з прокурором.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 28 березня 2008 року „Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства" зі змінами і доповненнями, внесеними Постановою Пленуму Верховного Суду України № 8 від 4 червня 2010 року у поданні про проведення обшуку, огляду чи виїмки має бути зазначено дані про те, що знаряддя злочину, речі чи цінності здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети та документи, сліди злочину та інші речові докази, які можуть мати значення для справи, знаходяться в цьому житлі чи іншому володінні особи. Однак такі відомості в матеріалах подання відсутні.

Також відповідно до п.9 зазначеної Постанови ПВСУ подання слідчого про проведення огляду, обшуку або виїмки з житла чи іншого володіння особи, арешту на кореспонденцію та її огляд, зняття інформації з каналів зв'язку розглядається судом лише по порушеній кримінальній справі, яка перебуває у його провадженні.

Відомостей про те, що посадові особи ТОВ „ЕкоВ» перешкоджають в проведенні огляду приміщень працівниками прокуратури Сумської області в матеріалах подання немає.

Крім того відповідно до п.1 ст. 20 Закону України „Про прокуратуру" прокурор має право безперешкодно за посвідченням, що підтверджує займану посаду, входити у приміщення підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, підпорядкованості чи приналежності, мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, в тому числі за письмовою вимогою, і таких, що містять комерційну таємницю або конфіденційну інформацію. Письмово вимагати подання в прокуратуру для перевірки зазначених документів та матеріалів, видачі необхідних довідок, в тому числі щодо операцій і рахунків юридичних осіб та інших організацій, для вирішення питань, пов'язаних з перевіркою.

Таким чином суд вважає, що підстави для задоволення подання відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. 14-1, 97, 177, 190 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити заступнику прокурора Сумської області Андрєєву Д.В. в наданні дозволу на проведення огляду володіння Товариства з обмеженою відповідальністю „Еко" за адресою м. Суми, вул. Металургів , 17-А .

Постанову може бути оскаржено до апеляційного суду Cумської області протягом 3-х діб з дня її винесення.

Суддя Янголь Є.В.

Дата ухвалення рішення25.02.2011
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51521125
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-242/11

Постанова від 24.10.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Постанова від 18.10.2011

Кримінальне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Постанова від 25.11.2011

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Постанова від 25.02.2011

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Постанова від 17.10.2011

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

Постанова від 15.04.2011

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Постанова від 01.03.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Домарацька А. В.

Постанова від 15.06.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

Постанова від 24.11.2011

Кримінальне

Бериславський районний суд Херсонської області

Сіянко В. М.

Постанова від 10.06.2011

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Батюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні