Ухвала
від 01.10.2015 по справі 923/724/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"01" жовтня 2015 р. Справа № 923/724/15

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Мишкіної М.А.

суддів Будішевської Л.О., Таран С.В.

Розглянувши апеляційну скаргу заступника прокурора Херсонської області

на рішення господарського суду Херсонської області від 03 вересня 2015 року

по справі №923/724/15

за позовом заступника прокурора Херсонської області

до

- Голопристанської районної державної адміністрації;

- Фермерського господарства «Аделаїда» відокремлена садиба;

- Реєстраційної служби Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області

про визнання незаконними (недійсними) розпоряджень, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки, зобов'язання скасувати право власності на земельні ділянки

в с т а н о в и в:

          

           Рішенням господарського суду Херсонської області від 03.09.2015р. відмовлено у задоволенні позову заступника прокурора Херсонської області до Голопристанської районної державної адміністрації, Фермерського господарства «Аделаїда» відокремлена садиба, Реєстраційної служби Голопристанського районного управління юстиції Херсонської області про визнання незаконними (недійсними) розпоряджень, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки, зобов'язання скасувати право власності на земельні ділянки.

           28.09.2015р. до Одеського апеляційного господарського суду через господарський суд Херсонської області надійшла апеляційна скарга заступника прокурора Херсонської області на рішення господарського суду Херсонської області від 03.09.2015р., в якій скаржник просить скасувати оскаржене рішення та прийняти нове, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Також прокурор в апеляційній скарзі посилається на те, що оскільки позовну заяву пред'явлено заступником прокурора Херсонської області 23.04.2015р. без сплати судового збору, так як згідно ч.5 ЗУ «Про судовий збір» (в редакції, яка діяла на той час) органи прокуратури при здійсненні своїх повноважень були звільнені від сплати судового збору – скаржник вважає, що він не повинен сплачувати судовий збір за подачу апеляційної скарги на рішення суду, винесене за результатом розгляду вказаного позову.

Ознайомившись з одержаними матеріалами, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід повернути виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.94 ГПК України до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до п.п.4 п.2 ч.2 ст.4 ЗУ «Про судовий збір» судовий збір справляється - за апеляційної скарги на рішення суду - 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Проте скаржником до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору.

Посилання прокурора в апеляційній скарзі на те, що він не повинен сплачувати судовий збір за подачу апеляційної скарги, колегія суддів відхиляє з огляду наступного.

Відповідно до преамбули ЗУ «Про судовий збір» із змінами і доповненнями згідно із Законами України від 09.04.2015р. №320-VIII та від 22.05.2015р. №484-VIII, що набрали чинності з 01.09.2015р., цей Закон визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

          Згідно із ст.ст.1,2 ЗУ «Про судовий збір» судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

          Відповідно до ст.5 ЗУ «Про судовий збір» (в редакції, чинній з 01.09.2015р.) від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: 1) позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі; 2) позивачі - у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи; 3) позивачі - у справах про стягнення аліментів; 4) позивачі - у справах щодо спорів, пов'язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, або у справах щодо спорів, пов'язаних з відшкодуванням його вартості громадянам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні"; 5) особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники - у справах щодо спорів, пов'язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги; 6) позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення; 7) громадяни, які у випадках, передбачених законодавством, звернулися із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб; 8) інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; 9) інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів; 10) позивачі - громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; 11) виборці - у справах про уточнення списку виборців; 12) військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у справах, пов'язаних з виконанням військового обов'язку, а також під час виконання службових обов'язків; 13) учасники бойових дій, Герої України - у справах, пов'язаних з порушенням їхніх прав; 14) позивачі - у справах у порядку, визначеному статтею 12 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту"; 15) фізичні особи (крім суб'єктів підприємницької діяльності) - кредитори, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зобов'язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, - після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом; позивачі - за подання позовів щодо спорів, пов'язаних з наданням статусу учасника бойових дій відповідно до пунктів 19, 20 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

          Отже наразі (з 01.09.2015р.) ст.5 ЗУ «Про судовий збір» містить вичерпний перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, до яких прокурори не входять.

          Не містить ЗУ «Про судовий збір» також і жодних застережень (перехідних положень) стосовно того, що особа, яка була звільнена від сплати судового збору на час подання позовної заяви по справі, не повинна сплачувати судовий збір і за оскарження прийнятого рішення.

          Таким чином, позиція скаржника щодо відсутності обов'язку сплатити судовий збір є помилковою.

Також колегія суддів звертає увагу скаржника на те, що в порушення вимог ст.36 ГПК України до апеляційної скарги додані незавірені копії квитанцій про направлення копії апеляційної скарги відповідачам по справі.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне повернути апеляційну скаргу заступника прокурора Херсонської області та додані до неї документи без розгляду по суті та роз'яснити, що згідно з приписами ч.4 ст.97 ГПК України після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2 і 3 частини першої цієї статті, апеляційна скарга може бути подана повторно з урахуванням положень ст.ст.53,93 ГПК України.

Керуючись ст.86, п. 3 ч.1 ст.97 ГПК України, колегія суддів –

у х в а л и л а:

1.           Апеляційну скаргу Заступника прокурора Херсонської області (вх.№4793/15 від 28.09.2015р.) та додані до неї матеріали повернути скаржнику.

2.           Справу №923/724/15 повернути до господарського суду Херсонської області.

Головуючий суддя                                                  Мишкіна М.А.          

Суддя                                                                      Будішевська Л.О.

Суддя                                                             Таран С.В.

          

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.10.2015
Оприлюднено06.10.2015
Номер документу51690571
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/724/15

Ухвала від 14.08.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 12.01.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 29.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 21.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 23.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 15.05.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні