Вирок
від 23.12.2010 по справі 1-45/2010
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-45/2010

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2010 року Заставнівський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого - судді Пухарєвої О.В.,

при секретарі - Воловідник Г.В.,

з участю прокурора - Данко А.В.,

захисника - ОСОБА_1,

потерпілого - ОСОБА_2,

представника потерпілого - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця та жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого, не працюючого, раніше не судимого

у вчиненні злочину, передбаченого ст.122 ч.1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Підсудний ОСОБА_4 29 серпня 2009 року, приблизно о 23 годині, перебуваючи на сільському стадіоні в с. Шубранець Заставнівського району Чернівецької області, в ході суперечки, яка виникла між ним та жителем с.Шубранець ОСОБА_2, умисно наніс останньому один удар рукою в область обличчя, спричинивши йому тілесні ушкодження у вигляді двобічного перелому нижньої щелепи центрального кута зліва, який відповідно до висновку судово-медичного експерта №2538 відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що призвели до довготривалого розладу здоров'я.

Підсудний ОСОБА_4 в судовому засіданні вину у вчиненому злочині визнав повністю. Пояснив суду, що 29 серпня 2009 року приблизно 0 23 годині я пішов на сільський стадіон, де відбувалися танці. Серед присутніх зустрів знайомого по імені ОСОБА_5 , з яким став розмовляти. Під час розмови до них підійшов невідомий, як пізніше йому стало відомо це був потерпілий, який був на підпитку і тримав в руках недопиту пляшку пива. ОСОБА_2 розпочав розмову з ОСОБА_5, який зміст носила розмова йому не відомо. Через деякий час ОСОБА_2 залишив ОСОБА_5 і впритул підійшов до нього почав у грубі формі щось йому говорити і дихати на нього перегаром прямо в обличчя, це було вкрай не приємно, і він однією рукою відштовхнув потерпілого від себе. ОСОБА_2 кинув в нього напівпорожню пляшку з пивом. А так як він займається спортом і зреагував на кидок пляшки, ухилився у ліву сторону, пляшка пролетіла мимо, а він автоматично рукою наніс один удар ОСОБА_2 в область обличчя, від вказаного удару ОСОБА_2 впав на землю. Це була необдумана, напрацьована реакція організму на небезпеку. Потім зібралися люди, які почали його бити, він один протистояти цим людям не зміг і тому утік. Ініціатором сутички був потерпілий.

Потерпілий ОСОБА_2 суду пояснив, що 29 серпня 2009 року приблизно о 23 годині він перебував на стадіоні, де грала музика і танцювали люди. Придбавши каву він стояв біля трибуни стадіону та спостерігав за танцями. В цей час повз нього проходив ОСОБА_6, разом із не відомим. Проходячи ОСОБА_6 штовхнув ОСОБА_7, осатаній штовхнув його і він пролив на сорочку каву. ОСОБА_8 він звернувся до ОСОБА_6 і попросив його щоб той був акуратнішим, однак ОСОБА_6 звернувся до невідомого, який був поряд з ним і сказав «вирубай його». Невідомий наніс удар рукою в область обличчя. Від завданого удару він впав на землю і втратив свідомість. Коли почав вставати із землі, його ще раз хтось вдарив, але не може сказати хто. ОСОБА_8 вечора не був п'яним, проте зранку випив 100 грам горілки. Вважає, що його вдарили через те, що він зробив зауваження ОСОБА_5.

Свідок ОСОБА_5 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року ввечері він перебував на сільському стадіоні, де відбувалися танці. Зустрів знайомого на ім'я ОСОБА_8, з яким розмовляв. Згодом до них підійшов ОСОБА_2, який тримав у руках пляшку пива і почав обурено та агресивно до нього щось говорити, бо був дуже п'яний, ОСОБА_9 залишив його і підійшов до ОСОБА_8, замахнувся пляшкою, пляшка вирвалась і полетіла в сторону підсудного, однак ОСОБА_8 ухилився і у відповідь наніс ОСОБА_9 удар рукою в область обличчя, від чого той впав на землю. В цей час до ОСОБА_8 підбігла група молодих людей, які почали його бити, повалили на землю, порвали на ньому майку. В ході вказаного інциденту його хтось штовхнув і він впав на землю, після чого підвівся і побіг додому.

Свідок ОСОБА_10 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року у ввечері він перебував на стадіоні, де проходили танці, приблизно о 23 годині бачив, як біля трибуни хтось когось вдарив, і хтось впав. Підійшовши ближче побачив ОСОБА_2, який лежав на землі, а поряд біля нього перебував ОСОБА_5 та підсудний. З побаченого я зрозумів що ОСОБА_2 хотіли ще бити, тому я намагався їх зупинити, однак невідомий наніс мені удар рукою в область обличчя. Він підійшов тому, що хтось когось ударив рукою, а саме хто ОСОБА_2 ударив він не бачив.

Свідок ОСОБА_11 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року приблизно о 23 годині він перебував на сільському стадіоні, де з нагоди свята відбувалися танці. Та через деякий час він побачив, як між присутніми в місці де грала музика, відбулась якась сутичка. Підійшовши ближче він побачив ОСОБА_2, який лежав на землі, поряд біля нього перебував невідомий молодий хлопець, а неподалік від нього ОСОБА_5. Згодом до нього підійшов ОСОБА_2, який показав своє обличчя і повідомив, що його побив невідомий, на що він порекомендував ОСОБА_2 звернутися до лікарні.

Свідок ОСОБА_12 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року він перебував на сільському стадіоні, де відбувалися танці. В ході танців побачив ОСОБА_2 який лежав на землі, а поряд біля нього знаходився ОСОБА_10. В цей час до ОСОБА_10 почали підходити хлопці, однак ОСОБА_10 наносив удари руками всім хто підходив. ОСОБА_8 він крикнув присутнім щоб ОСОБА_8 окружили, далі почалася сіпанина, ОСОБА_8 опинився без верхнього одягу, голий по пояс, після чого вирвався і побіг в сторону дороги. На цьому вказаний конфлікт було вичерпано. Знову почала грати музика, танцюючи він наступив на щось тверде, піднявши побачив металевий предмет циліндричної форми. Після чого видав вказаний предмет працівникам міліції, так як вважав що саме цей предмет ОСОБА_8 використовував при нанесенні ударів.

Свідок ОСОБА_13 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року ввечері він перебував на стадіоні де проходили танці, приблизно о 23 годині він бачив ОСОБА_5, який стояв разом із ОСОБА_8. В цей час до них підійшов ОСОБА_2, який тримав у руках порожню пляшку з пивом, і про щось з ОСОБА_5 говорив. Згодом ОСОБА_2 залишив ОСОБА_5 і став розмовляти з ОСОБА_8, через якусь мить ОСОБА_14 штовхнув, однак ОСОБА_14 кинув пляшку в сторону ОСОБА_14, він ухилився і пляшка пролетіла мимо нього, і рукою наніс один удар в область обличчя, далі прибігли люди і він уже нічого не бачив.

Свідок ОСОБА_15 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року ввечері він перебував на стадіоні, де проходили танці. Приблизно о 23 годині бачив на стадіоні ОСОБА_5, який стояв разом із ОСОБА_14. В цей час до них підійшов ОСОБА_2, який тримав у руках пляшку з пивом, і про щось з ОСОБА_5 говорив. Згодом він помітив, як ОСОБА_2 перестав розмовляти з ОСОБА_5 і почав говорити з ОСОБА_14, в ході розмови ОСОБА_2 кинув пляшку з пивом, яку він тримав в руках в сторону ОСОБА_14, однак той ухилився і пляшка пролетіла мимо нього. Віталій одразу рукою наніс один удар ОСОБА_2 в область обличчя, від чого той впав на землю. В цей час до ОСОБА_14 підбігли місцеві жителі, і почали ОСОБА_14 бити. Віталій відбився як міг, однак через якусь мить вирвався від них і втік.

Свідок ОСОБА_16 пояснив суду, що 29 серпня 2009 року приблизно о 22 годині я перебував на стадіоні, де проходили танці. В 11-12 метрах від мене стояв ОСОБА_5 та малознайомий на ім'я ОСОБА_14. В цей час повз них проходив ОСОБА_2, який тримав в руках пластмасовий стакан з кавою. Він бачив, як на ОСОБА_2 розлили каву та нанесли удар це було майже в одному місці. ОСОБА_2 звернувся до ОСОБА_7, щоб той був обережніше, а потім підійшов до ОСОБА_5. ОСОБА_4 вдарив потерпілого один раз рукою і той впав.

Свідок ОСОБА_17 пояснила суду, що 29.08.2010 року близько 23 год. вона перебувала із подругою на сільському стадіоні де проходили танці. Вони сиділи не далеко від трибуни, побачили що лежить який хлопець. Коли його підняли жителі села вона впізнала потерпілого. На вулиці в той час було темно і вона не бачила хто кого бив.

Свідок ОСОБА_18 суду пояснила, що 29.08.2009 року вечором вона була на сільському стадіоні на танцях. Побачила що хтось впав на землю одразу побігла до гурту людей хотіла надати допомогу. Не бачила хто вдарив, тільки чула, що вдарили ОСОБА_2 і він упав. Це усе тривало приблизно 5-ть хвилин.

Свідок ОСОБА_19І суду пояснив, що 29.08.2009року перебував на сільському стадіоні. Близько 23 год він побачив, що поблизу музикантів відбувається якась сутичка підійшовши ближче побачив групу людей та потерпілого, який лежав на землі. Та коли ОСОБА_5 його побачив, одразу сказав підсудному, що його треба вбити, підсудній наніс йому два удари рукою в область обличчя.

З показів свідка ОСОБА_7, оголошених в судовому засіданні вбачається, що 29 серпня 2009 року ввечері він знаходився на стадіоні, де проходили танці. В цей час до нього підійшов ОСОБА_5, який схопив руками за сорочку і сіпнув, від чого кава яку він тримав в руках пролилася на ОСОБА_2. ОСОБА_20 його відпустив і він відійшов від них, а ОСОБА_20 та ОСОБА_2 залишилися. Через якусь мить він побачив як до місця де перебував ОСОБА_2 та ОСОБА_20 почали збігатися люди. Зрозумівши, що там коїться щось недобре пішов додому. Поряд із ОСОБА_20 був незнайомий хлопець, середнього росту крупної тілобудови.

З показів свідка ОСОБА_21, оголошених в судовому засіданні вбачається, що 29 серпня 2009 року ввечері перебував на сільському стадіоні, де з нагоди свята села відбувалися танці. Приблизно о 23 годині бачив ОСОБА_5 та ОСОБА_4 які між собою розмовляли, через деякий час до них підійшов ОСОБА_2, в руках у нього бачив пляшку з пивом. ОСОБА_2 почав з ОСОБА_5 щось говорити. Згодом ОСОБА_2 залишив ОСОБА_5 і став розмовляти з ОСОБА_4, при цьому ОСОБА_2 впритул наблизився до ОСОБА_4, тоді ОСОБА_14 відштовхнув від себе. ОСОБА_14 раптово кинув пляшку у ОСОБА_14, однак той ухилився в сторону і пляшка пролетіла повз нього. ОСОБА_8 одразу же рукою наніс один удар в область обличчя ОСОБА_14 від чого той впав на землю. В цей час раптово до ОСОБА_14 підбігло група місцевих жителів, серед яких був ОСОБА_10, інших не пам'ятає. Вказані особи окружили ОСОБА_10 і почали його бити. Віталій відбився як міг, а потім ті почали кидати в нього пляшками і він втік, при цьому ОСОБА_10 був без верхнього одягу.

Покази неповнолітнього свідка ОСОБА_22, надані на стадії до судового слідства суд не приймає до уваги, оскільки в судовому засіданні встановлено, що останнього 29.08.2009 року на стадіоні не було, а під час допиту його дільничним інспектором він розказав те, що чув у школі про бійку між сільськими хлопцями.

Крім наведеного вина підсудного підтверджується матеріалами кримінальної справи:

- рапортом о\ч Заставнівського РВ УМВС ОСОБА_23 від 30.08.2009 року, в якому зафіксовано, повідомлення що 29 серпня 1009 року, близько 23 години в с. Шубранець на сільському стадіоні ОСОБА_2 побив невідомий (а.с.13);

-протоколом усної заяви ОСОБА_2 від 30.08.2009

року в якій зафіксовано, що 29 серпня 2009 року, близько 23 години в с.

Шубранець на сільському стадіоні його побив малознайомий якого він

знає в обличчя (а.с. 15);

- протоколом очної ставки від 17.02.2010 року між ОСОБА_5 та потерпілим ОСОБА_2, під час якої останній повністю підтвердив свої покази про обставини, при яких він отримав тілесні ушкодження (а.с.112-114);

- висновком експерта № 2538 від 21.09.2009 року відповідно до якого на тілі потерпілого ОСОБА_2 мали місце тілесні ушкодження вигляді : перелому нижньої щелепи центрального кута зліва, які відносяться до середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, які призвели до довготривалого розладу здоров'я (а.с. 37-38)

Крім цього, допитаний в судовому засіданні експерт ОСОБА_24 суду підтвердив, що характер переломів нижньої щелепи потерпілого свідчить про те що вони виникли від одного удару рукою зліва, і для цього не потрібно було застосовувати будь-які тверді предмети.

Із послідовних показань, даних підсуднім ОСОБА_4, свідками ОСОБА_13, ОСОБА_15, ОСОБА_21, ОСОБА_5 ОСОБА_7 слідує, що саме потерпілий своєю поведінкою спровокував дії підсудного.

Суд приймає до уваги покази допитаних в судовому засіданні свідків ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_25, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19 в частині підтвердження факту нанесення тілесних ушкоджень потерпілому ОСОБА_2, в іншій частини щодо встановлення ініціатора даного конфлікту, покази цих свідків судом не враховуються, оскільки, як вбачається з їх пояснень вони не були присутніми під час нанесення удару потерпілому.

Покази свідка ОСОБА_26, надані на стадії досудового слідства та в судовому засіданні оцінюються судом критично, оскільки вони є суперечливими між собою.

Аналіз наявних доказів по справі вказує, що спочатку саме неправильні дії потерпілого спровокували конфлікт між ним та підсудним, умисел якого був спрямований на захист від потерпілого, а не на порушення громадського порядку.

Згідно роз'яснень п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України №10 від 22.12.2006 року «Про судову практику у справах про хуліганство», дії викликані особистими неприязними стосунками, неправильними діями потерпілих, слід кваліфікувати за статтями КК, що передбачають відповідальність за злочини проти особи.

Таким чином, аналізуючи та досліджуючи всі докази по справі в їх сукупності, суд вважає, що вина підсудного ОСОБА_4 в процесі судового слідства доведена повністю, його дії слід кваліфікувати за ст.122 ч.1 КК України, оскільки він умисно заподіяв потерпілому ОСОБА_2 середнього ступеня тяжкості тілесні ушкодження, які не є небезпечними для життя, але такі, що спричинило тривалий розлад здоров'я.

Вирішуючи питання про призначення ОСОБА_4 покарання, суд у відповідності до вимог ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу підсудного, обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

Так, суд враховує, що ОСОБА_4 вчинив злочин середньої тяжкості, раніше не судимий, визнав свою вину у вчинені злочину, позитивно характеризується за місцем служби у Збройних Силах України, а також за місцем проживання.

Обставинами, що пом'якшують покарання підсудного ОСОБА_4 є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання підсудного досудовим та судовим слідством не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне призначити підсудному ОСОБА_4 покарання у межах, встановлених у санкції ч.1 статті 122 КК, що передбачає відповідальність за вчинений злочин у виді позбавлення волі . При цьому суд вважає, що на підставі ст. 75 КК України виправлення ОСОБА_4 можливе без ізоляції від суспільства із звільненням від відбування покарання з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк з покладенням на нього обов'язків, передбачених ст. 76 КК України. Таке покарання є необхідним і достатнім для виправлення підсудного та попередження скоєння ним нових злочинів.

Цивільний позов прокурора Заставнівського району про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого в розмірі 1198,56 грн. підлягає задоволенню у повному обсязі.

Цивільний позов потерпілим у справі не заявлявся.

У відповідності до вимог ст. 81 КПК України речовий доказ по справі - металевий предмет циліндричної форми, що знаходиться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області необхідно знищити.

Керуючись ст.ст.323, 324 КПК України, суд,-

З А С У Д И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.122 КК України та призначити йому покарання у виді двох років позбавлення волі.

Згідно ст. 75 КК України звільнити засудженого від відбування призначеного судом покарання, якщо він протягом визначеного судом річного іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов'язки.

Згідно ст. 76 КК України зобов'язати засудженого не змінювати місце проживання без дозволу органу кримільно-виконавчої системи; не виїзджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої системи; періодично з'являтися для реєстрації в органи кримінально -виконавчої системи.

Контроль за поведінкою засудженого покласти на орган виконання покарань за місцем його проживання.

Міру запобіжного заходу до набрання вироком законної сили, залишити підписку про невиїзд.

Стягнути з ОСОБА_4 1198 грн. 56 коп. судових витрат на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 на користь Головного фінансового управління Чернівецької обласної державної адміністрації (р/рахунок №35422002002704 код 02005734 в ГУДКу в Чернівецькій області МФО 856135).

Речовий доказ по справі - металевий предмет циліндричної форми, що знаходиться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області -знищити.

На вирок може бути подана апеляція протягом 15 діб з моменту його проголошення до апеляційного суду Чернівецької області через Заставнівський районний суд.

Суддя Пухарєва О.В.

Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51766063
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-45/2010

Постанова від 18.02.2010

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Постанова від 14.01.2010

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Вирок від 19.04.2010

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Кузевич Й. Я.

Вирок від 14.01.2010

Кримінальне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Ткаченко І. М.

Вирок від 23.03.2010

Кримінальне

Красилівський районний суд Хмельницької області

КРАСНЯК В. І.

Постанова від 12.05.2010

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Вирок від 26.05.2010

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Постанова від 02.09.2010

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Шейко П. П.

Постанова від 24.09.2010

Кримінальне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Шейко П. П.

Постанова від 29.03.2010

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тюхтій П. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні