Рішення
від 22.06.2010 по справі 6/208-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.06.10р. Справа № 6/208-10

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ОСОБА_1", м. Дніпропетровськ

до Відповідача-1: Державне відкрите акціонерне товариство "ДНІПРОДІПРОШАХТ",

м. Дніпропетровськ

Відповідача-2: Науково-дослідний інститут гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР", м. Донецьк

про усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Коваленко О.О.

Представники:

від позивача - ОСОБА_2, довіреність б/н від 09.04.2010 р.

від відповідача-1 - не з'явився

від відповідача-2 - не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається позовна заява з урахуванням уточнень Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ОСОБА_1", м. Дніпропетровськ -далі по тексту-позивача до Державне відкрите акціонерне товариство "ДНІПРОДІПРОШАХТ", м. Дніпропетровськ-далі по тексту-відповідача-1 до Науково-дослідний інститут гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР", м. Донецьк - далі по тексту-відповідача-2 - про визнання дійсним договору купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, укладений "21" березня 2008р. між Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС".

Додатково позивач просить суд визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" право власності будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76 та є предметом Договору купівлі-продажу будівлі, укладеного між ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" та Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" "21" березня 2008р. та зобов'язати Комунальне підприємство "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" право власності на будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76.

Відповідач-1 та відповідач-2 вимоги суду виконали частково, у судове засідання не з`явилися, у відзиві на позов позовні вимоги позивача визнали у повному обсязі, просять суд задовольнити позовні вимоги позивача у повному обсязі і розглянути справу без їх участі.

10.06.2010 р. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України слухання справи було відкладено до 17.06.2010 р. у зв'язку з тим, що відповідач-1 та відповідач-2 у судове засідання не з'явилися, відзив на позов та витребувані судом документи не надали.

17.06.2010 р. справу було розглянуто без участі представників відповідача-1 та відповідача-2 за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду в судове засідання.

Вивчивши матеріали справи, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

05.03.2008 р. у м. Донецьку відбувся аукціон з продажу будівель та споруд, що знаходяться на балансі Науково-дослідного інституту гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" (НДГІС "РЕСПІРАТОР") на якому пропонувалися до продажу на аукціоні будівлі і споруди у складі: головний корпус (літ. А-1, А'-2, А"-2, А"'-1), допоміжні приміщення (літ. Б-1, літ.Б'-І), склад В-1, літ. В'-І, літ. В"-1, літ. В'"-1, літ. ВІV-1, вартова Г-1, сарай - Д, бесідка - Е, насосна фекальна станція, огорожа №1-5, споруди №6-7, мостіння -1. В аукціоні прийняли участь два учасника: Товариство з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" (учасник № 1); Товариство з обмеженою відповідальністю "СІТІ БІЛДІНГ" (учасник № 2), в результаті якого переможцем визнано позивача, який отримав право на придбання об'єкту по ціні, що склалася на аукціоні - 3 605 129,88 грн. Згідно з Протоколом аукціону № 1 від 05.03.2008 р. об'єктом продажу є будівлі і споруди у складі: головний корпус (літ. А-1, А'-2, А"-2, А'"-1), допоміжні приміщення (літ. Б-1, літ.Б'-І), склад В-1, літ. В'-І, літ. В"-1, літ. В"'-1, літ. ВІV-1, вартова Г-1, сарай - Д, бесідка - Е, насосно-фекальна станція, огорожа №1-5, споруди №6-7, мостіння - І, що знаходяться на балансі Науково-дослідного інституту гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" (НДГІС "РЕСПІРАТОР"), з визначенням початкової вартості продажу об'єкта (2 731 159,08 грн. - без ПДВ), з урахуванням вартості насосно-фекальної станції, що знаходяться на балансі НДІГС "Респіратор" і розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського,78. При цьому в такому висновку в описі оцінюваного об'єкту серед інших будівель та споруд зазначається і насосно-фекальна станція вартістю 5 198 грн. Відповідно, проводивши оцінку всього об'єкту оцінювач врахував в його вартості і вартість насосно-фекальної станції. Вищевказаний висновок погоджений Фондом державного майна України, що підтверджується матеріалами справи, оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду для огляду в судове засідання та у копіях належним чином завірених залучених до матеріалів справи та визнається відповідачем-1 та відповідаче-2 у відзиві на позов.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач, перемігши в аукціоні, отримав право на придбання об'єкту у вищевказаному складі, до якого увійшла і насосно-фекальна станція, за оцінкою, яка враховувала і її вартість. Сплативши вартість всього об'єкту в цілому позивач сплатив в тому числі і вартість насосно-фекальної станції.

21.03.2008 р. уповноважені представники Відповідача - 2 та позивача звернулися до приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_3 з метою нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу будівель та споруд, право на придбання яких отримав позивач, перемігши на аукціоні. В ході перевірки нотаріусом наданих документів виявилося, що в описі об'єкту, який визначений у наданому МБТІ Витязі з реєстру прав власності на нерухоме майно серед інших будівель відсутня будівля насосно-фекальної станції, ця будівля не була відображена і в технічному паспорті об'єкта, у зв'язку з чим сторони підписали та посвідчили у вищевказаного нотаріуса договір купівлі-продажу будівель і споруд в наступному складі: будівлі: головного корпусу літ. А-1, А'-2, А"-2, А'"-1, загальною площею 3220,2 кв.м.; допоміжних приміщень літ.: Б-1, літ.Б'-І, загальною площею 299,8 кв.м., ґанок літ. б, складу літ. В-1, літ. В'-І, літ. В"-1, літ. В'"-1, літ. ВІV-1, загальною площею 295,1 кв.м.; вартової літ. Г-1, загальною площею 18,7 кв.м.; сараю літ. Д, бесідка (тимчас.) літ. Е, огорожа №1-5; споруди №6,7; мостіння - І (тобто без насосно-фекальної станції), у зв'язку з чим в той же день, у зв'язку із неможливістю нотаріального посвідчення, у простій письмовій формі між позивачем і відповідачем-2 було укладено договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, що підтверджується матеріалами справи, оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду для огляду в судове засідання та у копіях належним чином завірених залучених до матеріалів справи та визнається відповідачем-1 та відповідаче-2 у відзиві на позов.

Позивач за п'ять днів до закінчення визначеного договором купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції строку письмово звернувся до відповідача-2 з листом, в якому просив директора НДПС "РЕСПІРАТОР" з'явитися "20" червня 2008р. до приватного нотаріуса ОСОБА_3 для нотаріального посвідчення цього договору. Зазначене повідомлення було прийнято посадовою особою відповідача-2, про що свідчить відмітка на екземплярі повідомлення позивача. Однак, представники відповідача-2 не з'явились до нотаріуса для такого посвідчення договору, про що свідчить відсутність записів у відповідних реєстрах у нотаріуса, у зв'язку з чим нотаріальне посвідчення вказаного Договору купівлі-продажу насосно-фекальної станції не відбулося.

Як вбачається із документальних матеріалів про будівлі та споруди, що знаходились на балансі НДПС "РЕСПІРАТОР", з якими представники позивача ознайомилися до проведення аукціону, до складу таких будівель та споруд входила насосно-фекальна станція. Про це, по-перше, свідчить Висновок про вартість будівель та споруд, що знаходяться на балансі НДІГС "Респіратор" і розташованих за адресою вул. Маршала Малиновського, б. 78, який затверджений Фондом державного майна України; по-друге, протокол аукціону №1 від 05.03.2008 р., де серед будівель та споруд зазначається саме насосно-фекальна станція, що підтверджується матеріалами справи, оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду для огляду в судове засідання та у копіях належним чином завірених залучених до матеріалів справи та визнається відповідачем-1 та відповідаче-2 у відзиві на позов.

Враховуючи визначену висновком оцінювача вартість об'єкту можна дійти однозначного висновку, що переможець аукціону (Позивач) вже повністю сплатив вартість насосно-фекальної станції, перерахувавши відповідачу-2 3 605 129,88 грн. (в тому числі ПДВ 20% - 600 854,98 гри.), що є вартістю будівель та споруд з урахуванням насосно-фекальної станції. Доказом сплати грошей є платіжні доручення № 271 від 29.02.2008 р., № 272 від 05.03.2008 р., № 286 від 21.03.2008 р. і № 288 від 21.03.2008 р. Але, із-за того, що відповідач-2 не з'явився до нотаріуса, позивач не має можливості посвідчити нотаріально та подати на державну реєстрацію до МБТІ договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, що підтверджується матеріалами справи, оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду для огляду в судове засідання та у копіях належним чином завірених залучених до матеріалів справи та визнається відповідачем-1 та відповідаче-2 у відзиві на позов.

Матеріалами справи доведено, що в минулому і відповідач-2, і відповідач-1 до території якого прилягає насосно-фекальна станція відносилися до Міністерства вугільної промисловості України, а тому мали спільний баланс. З метою визначення факту, що при розподілі майна насосно-фекальну станцію не було віднесено до балансу відповідача-1 позивач звернувся до останнього з відповідним запитом. Листом № 07/35-183 від 11.11.2009 р. відповідач-2 повідомив, що насосно-фекальна станція на балансі Державного відкритого акціонерного товариства "ДНІПРОДІПРОШАХТ" не значиться та належить відповідачу-2, хоча й знаходиться на території відповідача-1.

Відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації. Порядок нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна визначається у Законі України "Про нотаріат" та в Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, що затверджена наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 р. № 20/5. Відповідно до п. 35 "Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" обов'язковому нотаріальному посвідченню підлягають договори про відчуження (купівля - продаж) нерухомого майна. Як вже було зазначено, укладений "21" березня 2008 р. у простій письмовій формі договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції не був посвідчений із-за того, що представники відповідача не з'явилися до нотаріуса у встановлений у договорі та повідомленні позивача термін.

Згідно з ч. 1 ст. 220 Цивільного кодексу України у разі недодержання сторонами вимог закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Недодержання нотаріальної форми договору тягне його нікчемність, він не породжує тих прав та обов'язків, які бажали сторони. Проте, відповідно до ч. 2 ст. 220 ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

В укладеному у простій письмовій формі договорі купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції сторони дійшли згоди щодо усіх істотних умов договору: визначили предмет договору (будівля насосно-фекальної станції); порядок сплати вартості (підтвердили, що вартість сплачується в порядку, встановленому договором купівлі-продажу будівель та споруд, посвідченим нотаріусом ОСОБА_3 в межах зазначеної в ньому сумі); порядок і термін передачі будівлі (за актом протягом трьох-днів з моменту нотаріального посвідчення договору); визначили обов'язки сторін, позивач повністю сплатив вартість об'єкту з урахуванням насосно-фекальної станції. Таким чином, договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, укладений "21" березня 2008р. між позивачем та відповідачем-2 може бути визнано дійсним в судовому порядку, оскільки в даному випадку сторони домовились щодо усіх істотних умов Договору, що підтверджується Договором купівлі-продажу та відбулося повне виконання позивачем своїх зобов'язань за договором.

Позивачем в судовому засіданні на підставі ст.33 ГПК України документально було доведено ті обставини, на які він посилався в позовній заяві як на підставу своїх позовних вимог у повному обсязі.

Відповідно до ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та умов цього Кодексу або інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.04.1978 р. № 3 "Про судову практику в справах про визнання угод недійсними". Відповідно до вищевказаного пункту Постанови, якщо угода виконана повністю або частково однією із сторін, а друга сторона ухиляється від її нотаріального оформлення, суд за вимогою сторони, що виконала угоду, вправі визнати угоду дійсною.

Згідно ст. 12 Закону України "Про господарські товариства" товариство є власником майна, переданого йому учасниками у власність, як вклад до статутного капіталу; продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.

Відповідно до ч.3 та ч.4 ст.334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Приймаючи до уваги, що відповідач-2, як було вище зазначено, ухиляється від нотаріального посвідчення Договору, незважаючи на те, що сторонами було досягнуто згоди щодо усіх істотних умов та відбулося повне виконання Договору і позивач виконав усі свої обов'язки за Договором, але не має можливості зареєструвати своє право власності на нерухоме майно, одержане ним внаслідок укладення даного договору, у КП "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради, позивач звернувся до суду з позовною заявою, у якій просить суд в примусовому порядку визнати дійсним договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, укладений "21" березня 2008р. між Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС". Додатково позивач просить суд визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" право власності будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76 та є предметом Договору купівлі-продажу будівлі, укладеного між ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" та Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" "21" березня 2008р. та зобов'язати Комунальне підприємство "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" право власності на будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76.

Дослідивши матеріали справи, оригінали документів наданих позивачем на вимоги суду у судове засідання, та заслухавши повноважного представника позивача в судовому засіданні суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача про визнання дійсним договору купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, укладений "21" березня 2008р. між Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" та визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" право власності будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76 та є предметом Договору купівлі-продажу будівлі, укладеного між ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" та Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" "21" березня 2008р., слід визнати обґрунтованими, визнаних у повному обсязі відповідачем-1 та відповідачем-2, а отже підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 334 Цивільного кодексу України, право власності, що підлягає державній реєстрації, виникає з моменту такої державної реєстрації.

Відповідно до пп. 1.6., 3.6. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року, право власності підлягає реєстрації лише за наявності матеріалів технічної інвентаризації та здійснюється лише після її проведення.

За цих підстав є необхідність проведення технічної інвентаризації об'єкту нерухомості, що є предметом спору, з метою визначення фактичного складу, площі, приміщень, обстеження та оцінки технічного стану об'єкту.

Керуючись ст. ст. 220, 316, 321, 328, 331, 334, 375, 376, 655 Цивільного кодексу України, ст. ст. 33, 82-85,87 ГПК України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Визнати дійсним договір купівлі-продажу будівлі насосно-фекальної станції, укладений "21" березня 2008р. між Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС".

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграда, буд. 176, код ЄДРПОУ 34514015) право власності будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76 та є предметом Договору купівлі-продажу будівлі, укладеного між ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" та Науково-дослідним інститутом гірничорятувальної справи та пожежної безпеки "РЕСПІРАТОР" "21" березня 2008р.

Зобов'язати Комунальне підприємство "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради, зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "БУДІНВЕСТ СЕРВІС" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграда, буд. 176, код ЄДРПОУ 34514015) право власності на будівлю насосно-фекальної станції (літ. И-1), загальною площею 13,3 кв.м., що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Маршала Малиновського, 76.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного терміну з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_4

Рішення підписано 22.06.2010 р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.06.2010
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51837602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/208-10

Рішення від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Постанова від 08.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Рішення від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні