Ухвала
від 23.09.2015 по справі 815/2824/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2824/13-а

УХВАЛА

23 вересня 2015 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Глуханчука О.В., судді Стефанова С.О, судді Харченко Ю.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду перебувала справа за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Одеської обласної державної адміністрації, Державної виконавчої служби України про визнання протиправними бездіяльності та дій.

16 вересня 2015 року через канцелярію суду від головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження. Відповідно до зазначеної заяви державний виконавець просить замінити сторону виконавчого провадження № 4230095, а саме боржника по виконавчому листу по адміністративній справі №815/2824/13-а, - Державну виконавчу службу України на Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. Заява мотивована тим, що відповідно до постанови КМУ від 21.01.2015 року №17 «Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції», завдання і функції з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів покладено на Міністерство юстиції України, яке є правонаступником Державної виконавчої служби, що ліквідується.

За таких обставин, вказуючи на необхідність своєчасного та в повному обсязі виконання рішення суду по справі №815/2824/13-а, заявник звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме боржника Державної виконавчої служби України на Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

У судове засідання 23 вересня 2015 року, учасники процесу не з'явились, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином та своєчасно. При цьому, державний виконавець у заяві про зміну способу та порядку виконання рішення просить розглянути вказану заяву без його участі.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 264 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Згідно з ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов до висновку про можливість розгляду заяви в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши заяву державного виконавця відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду по справі №815/2824/13-а від 12 вересня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2013 року, частково задоволено адміністративний позов ОСОБА_1 до Одеської обласної державної адміністрації, Державної виконавчої служби України про визнання протиправними бездіяльності та дій. Визнано протиправною бездіяльність Державної виконавчої служби України щодо примусового виконання судових рішень у встановлений законом строк. Зобов'язано Державну виконавчу службу України вжити всіх передбачених Законом України В«Про виконавче провадженняВ» заходів по виконанню судових рішень. Рішення набрало законної сили 14 листопада 2013 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 257 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

З огляду на зазначене, 03 грудня 2013 року Одеським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №815/2824/13-а про зобов'язання Державної виконавчої служби України вжити всіх передбачених Законом України «Про виконавче провадження» заходів по виконанню судових рішень.

На підставі вказаного виконавчого листа, постановою державного виконавця від 03 березня 2014 року відкрито виконавче провадження з примусового виконання рішення суду по адміністративній справі №815/2824/13-а.

У відповідності з ч. 1 ст. 264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічна норма передбачена положеннями Закону України «Про виконавче провадження», згідно ч. 5. ст. 8 якого - у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже, заміна сторони виконавчого провадження відбувається у разі вибуття однієї з сторін (стягувача або боржника), зокрема, внаслідок смерті або реорганізації. Заміна сторони полягає у вступі на її місце правонаступника (спадкоємця).

Заявник посилається на вибуття сторони виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №815/2824/13-а, а саме боржника Державної виконавчої служби України, внаслідок його ліквідації та переходу завдань і функцій з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів на Міністерство юстиції України.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 року №17 «Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції», ліквідовано Державну виконавчу службу з покладенням на Міністерство юстиції України завдань і функцій з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) (п. 1 Постанови №17). Установлено, що Міністерство юстиції є правонаступником Державної виконавчої служби, що ліквідується, в частині реалізації державної політики у сферах, зазначених у пункті 1 цієї постанови (п. 2 Постанови №17).

Згідно спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 17.09.2015 року юридична особа - Державна виконавча служба України перебуває в стані припинення, запис від 04.02.2015 року.

26 серпня 2015 року на офіційному веб-сайті Державної виконавчої служби України, розміщено оголошення щодо ліквідації Державної виконавчої служби України. Відповідно до тексту оголошення: «Постановою Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 № 17 «Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції» ліквідовано Державну виконавчу службу України, на підставі якої утворено комісію з ліквідації Державної виконавчої служби України (місцезнаходження комісії: 04053, м. Київ, вул. Артема, 73). Згідно зазначеної Постанови завдання і функції з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) покладено на Міністерство юстиції України. У зв'язку із зазначеним вказані функції перейшли до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (місцезнаходження комісії: 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13)…» (http://dvs.gov.ua/ua/news/open/146).

Отже, завдання і функції з виконання рішень судів перейшли до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Виконавчий лист по адміністративній справі №815/2824/13-а виданий на боржника - Державну виконавчу службу України (код ЄДРПОУ 37471975), завдання і функції якого з виконання рішень судів перейшли до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. У відповідності до ст. 264 КАС України, вказані обставини є підставою для заміни сторони виконавчого провадження № 42300795 правонаступником, а саме боржника Державної виконавчої служби України на Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, для якого усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

На підставі викладеного, заява про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 128, 160, 165, 258, 264 КАС України,

УХВАЛИВ:

Заяву державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження № 42300795 з виконання виконавчого листа по адміністративній справі №815/2824/13-а, а саме боржника - Державну виконавчу службу України на Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду протягом п'яти днів з дня отримання її копії. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий суддя О.В. Глуханчук

Суддя С.О. Стефанов

Суддя Ю.В. Харченко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.09.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52248508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2824/13-а

Ухвала від 17.10.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Загородній А.Ф.

Ухвала від 07.09.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 02.10.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Ухвала від 23.04.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Зуєва Л.Є.

Ухвала від 11.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 11.08.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 27.07.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Ухвала від 23.09.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Постанова від 16.09.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

Ухвала від 27.08.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні