Постанова
від 19.10.2015 по справі 819/2545/14-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2545/14-a

19 жовтня 2015 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Білоус І.О.

при секретарі судового засідання Габрилецькій С. Є.

за участю представників: позивача - Світлика О. М., відповідача - Снігур В. Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі до Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі (далі - УПФУ в Тернопільському районі, позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій у розмірі 17341,51 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про те, що ТзДВ «Будівельні матеріали» як платник страхових внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування зобов'язаний проводити відшкодовування Пенсійному фонду сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пункту 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до виставлених розрахунків відповідачу за серпень-жовтень 2014р. необхідно сплатити 17341,51 грн.

Відповідач не проводив відшкодування Пенсійному фонду України витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, станом на 03.11.2014р. (дата подання позову) становить 17341,51 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача.

В ході розгляду справи, 18.11.2014р. представник позивача подав заяву про зменшення позовний вимог оскільки позивач сплатив частину суми боргу - 2500 грн., тому представник позивача просить стягнути суд 14841,51 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечила. У запереченні вказала, що підприємство знаходиться у скрутному матеріальному становищі. Також вказала що підприємство оскаржувало в суді заборгованість на оплату пільгових пенсій в сумі 124638,87 грн., на підтвердження представник додав копії судових рішень та просить зарахувати заборгованість що є предметом даного позову у рахунок переплати що виникла.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТзДВ «Будівельні матеріали» зареєстроване в якості юридичної особи та присвоєно код ЄДРПОУ 00291606.

Відповідач відповідно до п. 1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" є страхувальником, тобто платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідач взятий на облік в УПФУ в Тернопільському районі платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

На ТзДВ «Будівельні матеріали» працювали на шкідливих роботах працівники яким було призначено пенсію на пільгових умовах ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". За період з серпня 2014р. по жовтень 2014р. заборгованість відповідача на покриття витрат по виплаті та доставці пенсій призначених на пільгових умовах становить 17341,51 грн.

Під час розгляду справи відповідачем було сплачено частину боргу в розмірі 2500 грн., тому позивачем зменшено позовні вимоги і сума до стягнення підлягає 14841,51 грн.

Заборгованість підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пенсії призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з серпня 2014р. по жовтень 2014р. (а. с. 7-10), рахунку по відповідачу (а. с. 6), та заявою про зменшення позовних вимог (а. с. 20).

Суд зазначає, що відповідачем до заперечення було додано копії рішень суддів, а саме постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 21.01.2014р. №4535/11 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 23.09.2015р. №Н-9104/4535/11 як доказ наявності переплати. Судом встановлено, що в вищезазначених судових рішеннях розглядалась заборгованість що виникла за період з 2007 р по січень 2009 р., а в даній справі предметом розгляду є борг за період з серпня по жовтень 2014 р.

Як встановлено судом та підтверджується копіями вищезазначених судових рішень, наявних у матеріалах даної справи, предметом розгляду у цих справах було оскарження та перерахунок фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за період з 2003-2010 р. по пенсіонерах ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 Натомість предметом розгляду по даній справі є стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за період за період серпень-жовтень 2014 р. по пенсіонерах ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12

Зважаючи на вищевикладене, та з огляду на то, що предметом розгляду у даній справі є перевірка наявності підстав для стягнення заборгованості за період з серпня по жовтень 2014 р., суд приходить до висновку що встановлена судовими рішеннями відсутність підстав для стягнення за період з 2007 р по січень 2009 р. жодним чином не спростовує наявність підстав для стягнення заборгованості, що є предметом даного позову.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абз.1 цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених згідно з п."б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" було врегульовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до п.п.1,2 ст. 1 якого відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених п.п. 1,2 ст. 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Абз.3 п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз. 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Розділу 15 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Приписами п.6.4 вказаної Інструкції передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до вимог п.6.8 Інструкції визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.10 Інструкції, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Положення ст.ст.14, 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачають, що платниками страхових внесків до Пенсійного фонду України є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у п.п.1, 10, 15 ст.11 цього Закону.

За таких обставин суд приходить до висновку про наявність за відповідачем заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій на суму 14841,51 грн.

Таким чином, суд приходить висновку про підставність позовних вимог щодо стягнення з ТзДВ «Будівельні матеріали» заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, оскільки згідно з пенсійним законодавством відповідач зобов'язаний відшкодовувати органу Пенсійного фонду витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Така правова позиція узгоджується з судовою практикою Верховного Суду України (постанова від 19 березня 2013 року справа № 21-60а13), що в силу вимог ст.244-2 КАС України є обов'язковою для застосування, а суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

У спірному випадку відповідач не виконав зобов'язання зі сплати заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах у розмірі 14841,51 грн.

Статтею 11 КАС України встановлено принцип змагальності сторін, відповідно до якого розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, а тому враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Будівельні матеріали" (с. Ступки Тернопільського р-ну Тернопільської обл. 47713, код ЄДРПОУ 00291606) на користь Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі (майдан Перемоги м. Тернопіль 46009, код ЄДРПОУ 21153972, р/р 2560030200442 у філії ОПРВ Тернопільського обласного управління ВАТ "Ощадбанк" МФО 338545) 14 841,51 грн. (чотирнадцять тисяч вісімсот сорок одну грн. 51 коп.) заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за серпень, вересень, жовтень 2014 р.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

В повному обсязі постанова складена 21.10.2015р.

Головуючий суддя Білоус І.О.

копія вірна

Суддя Білоус І.О.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52807622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2545/14-а

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Постанова від 19.10.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Ухвала від 05.10.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

Ухвала від 30.12.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

Ухвала від 04.11.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні