Ухвала
від 22.06.2016 по справі 819/2545/14-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2016 р. Справа № 876/11870/15 Львівський апеляційний адміністративний суд у складі колегії :

головуючого судді: Гуляка В.В.

суддів: Коваля Р.Й., Судової-Хомюк Н.М.

за участі секретаря судового засідання: Омеляновської Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» на постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2015 року в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі Тернопільської області до Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» про стягнення заборгованості,

встановив:

У листопаді 2014 року позивач УПФ України в Тернопільському районі звернувся в суд із адміністративним позовом до відповідача ТзДВ «Будівельні матеріали», в якому, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просив стягнути з відповідача в користь позивача 14841,51 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за серпень, вересень, жовтень 2014 року.

Відповідач позову не визнав, подав у суді першої інстанції заперечення, просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2015 року позов задоволено. Стягнено з ТзДВ «Будівельні матеріали» в користь Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі 14841,51 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до п.п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за серпень, вересень, жовтень 2014 року.

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції, відповідач оскаржив її в апеляційному порядку. Вважає апелянт, що оскаржена постанова суду підлягає скасуванню з підстав, викладених в апеляційній скарзі.

Обґрунтовуючи апеляційні вимоги апелянт посилається на те, що до матеріалів справи ним долучено постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2014 року по справі №4535/11 про відмову Управлінню Пенсійного фонду України Тернопільського району у стягненні з підприємства «Будівельні матеріали» грошових коштів на сплату пільгових пенсій у сумі 124638, 87 грн., а також ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2015 року по справі № Н-9104/4535/11 про відмову Управлінню Пенсійного фонду України Тернопільського району у перегляді за нововиявленими обставинами постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2014 року. Із суми безпідставно витребуваних коштів у розмірі 124638, 87 грн. апелянтом вже сплачено 57488,37 грн.. А відтак, фактично не підприємство боргує ПФУ 14841, 51 грн., а Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі користується надлишково сплаченими коштами підприємства у розмірі 57488, 37 грн.. Крім цього, підприємство не погоджується із даними розрахунків фактичних витрат на виплату пільгових пенсій ОСОБА_2, ОСОБА_3, та ОСОБА_4. Включення до розрахунку пільгової пенсії ОСОБА_2 підприємство вважає безпідставним та передчасним, так як у Львівському апеляційному адміністративному суді переглядається справа про незаконне призначення пільгової пенсії ОСОБА_2.

За наслідками апеляційного розгляду апелянт просить скасувати постанову суду першої інстанції від 19.10.2015 року та постановити нову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог.

Суд апеляційної інстанції, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення осіб, які беруть участь у справі і які з'явились в судове засідання, перевіривши матеріали справи, обговоривши підстави і межі апеляційної скарги, вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення.

Так, з матеріалів справи видно, що відповідач ТзДВ «Будівельні матеріали» зареєстрований як юридична особа та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Суд першої інстанції об'єктивно встановив і підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період серпня - жовтня 2014 року становить 14841,51 грн. (а.с. 6-10).

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", об'єктом оподаткування для платників збору, визначених п. 1 та п.2 ст. 1 вказаного Закону (суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади), крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. "б"- "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно частини 2 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок покриття витрат на виплату й доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 1 та списком № 2, визначено в розділі 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою управління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року.

Пунктом 6.4. цієї Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно із пунктом 6.7. Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Так, судом першої інстанції вірно встановлено та взято до уваги, що відповідачу надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які ним отримані, однак залишені без виконання.

Посилання апелянта на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2014 року по справі №4535/11 про відмову Управлінню Пенсійного фонду України Тернопільського району у стягненні з підприємства «Будівельні матеріали» грошових коштів на сплату пільгових пенсій у сумі 124638, 87 грн., а також ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2015 року по справі № Н-9104/4535/11 про відмову Управлінню Пенсійного фонду України Тернопільського району у перегляді за нововиявленими обставинами постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2014 року та факт надлишково сплачених апелянтом коштів у розмірі 57488, 37 грн., не зумовлюють висновків про відсутність підстав для стягнення 14841,51 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за серпень, вересень, жовтень 2014 року по пенсіонерах ОСОБА_2, ОСОБА_3, та ОСОБА_4, оскільки, як вірно зазначив суд першої інстанції, предметом розгляду у вказаних справах було оскарження та перерахунок фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за період 2007-2009 років відносно інших пенсіонерів.

Таким чином, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої щодо наявності за відповідачем заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 14841 грн. 51 коп. та підставності позовних вимог щодо її стягнення.

З врахуванням наведених вище норм законодавства та фактичних обставин справи, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що судом першої інстанції при розгляді адміністративної справи всебічно і об'єктивно встановлено обставини справи, оскаржена відповідачем постанова суду винесена з дотриманням норм матеріального і процесуального права, а тому немає підстав для її скасування.

Керуючись ст.ст. 160 ч.3, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд

ухвалив:

Апеляційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» - залишити без задоволення.

Постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 19 жовтня 2015 року в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі Тернопільської області до Товариства з додатковою відповідальністю «Будівельні матеріали» про стягнення заборгованості - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

На ухвалу протягом двадцяти днів після набрання нею законної сили може бути подана касаційна скарга безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий: В.В. Гуляк

Судді: Р.Й. Коваль

Н.М. Судова-Хомюк

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 24.06.2016 року.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58628190
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2545/14-а

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Постанова від 19.10.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Ухвала від 05.10.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

Ухвала від 30.12.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

Ухвала від 04.11.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні