Ухвала
від 06.12.2010 по справі 6-170/10
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 06.12.2010

Справа № 6-170/10

Провадження № 6-170/10

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2010 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого - судді Турбіної Т.Ф., при секретарі Кривицькій К.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Запоріжжі подання начальника Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції про тимчасове обмеження виїзду за кордон ОСОБА_1, -

ВСТАНОВИВ:

Начальник Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження виїзду за кордон ОСОБА_1. В обґрунтування вимог вказав, що на примусовому виконанні у Ленінському відділі державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції знаходиться виконавчий лист №2-3311/07 від 23.09.2007р. про стягнення з ОСОБА_1 аліментів у розмірі ? частини всіх видів заробітку на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітнього ОСОБА_3 Виконавче провадження відкрито постановою від 11.10.2010р.

Боржником рішення суду не виконується, заборгованості по аліментах, яка станом на 22.11.2010 року становить 3451,31 грн., не сплачується. Для запобігання ухилення боржника від виконання рішення суду начальник Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції просить суд відповідно до вимог ст. 5 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України громадян України» обмежити ОСОБА_1, 17.12.1974р.н., який мешкає за адресою АДРЕСА_1, у праві виїзду за кордон до виконання ним своїх обов'язків.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що провадження по справі за поданням державного виконавця підлягає закриттю з наступних підстав.

Розгляд судом процесуальних питань, пов'язаних з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб), регулюється розділом VI ЦПК України, відповідно до засад якого до питань, пов'язаних з виконанням судових рішень відносяться питання про відстрочку, розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання, про оголошення розшуку боржника, про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи, про звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках, заміну сторони виконавчого провадження, про визначення частки майна боржника у майн та інші. Не передбачено, що тимчасове обмеження виїзду громадян за кордон відноситься до процесуальних питань, пов'язаних з виконанням судового рішення.

Встановлення боржникові тимчасового обмеження у виїзді за кордон до виконання ним боргових зобов'язань за судовим рішенням не є тим процесуальним питанням, що вирішується в порядку, передбаченому Розділом VІ ЦПК України. Жодна інша норма ЦПК України також не передбачає ні права, ні обов'язку суду розглядати питання про встановлення боржникові тимчасового обмеження у виїзді за кордон до виконання ним боргових зобов'язань.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

На час розгляду справи питання порядку здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, оформлення документів для зарубіжних поїздок, тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і порядку розв'язання спорів у цій сфері регулюється Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 р.

Підстави для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон визначені у ст. 6 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» і пунктом 5 передбачено, що підставою для тимчасового обмеження виїзду може бути ухилення від виконання зобов'язань, покладених на громадянина судовим рішенням. Статтями 6 та 8 цього Закону регулюється порядок вирішення зазначеного питання та порядок розв'язання спорів.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» у разі відмови громадянину України у виїзді за кордон з підстав, передбачених пунктами 1, 2 і 6-8 частини першої статті 6 цього Закону, він може оскаржити цю дію у судовому порядку за місцем свого проживання. Відмова у виїзді з України з підстав, передбачених пунктами 3-5 і 9 частини першої статті 6 цього Закону, оскарженню не підлягає.

Системний наліз положень статей 6, 8 зазначеного Закону свідчить про те, що не передбачено розгляд питань про обмеження виїзду з України у судовому порядку за поданням органів державної виконавчої служби.

Зазначеним Законом не передбачено тимчасове обмеження виїзду за кордон боржника у виконавчому провадженні до виконання рішення суду за ухвалою суду.

Указом Президента України «Про додаткові заходи щодо підвищення ефективності виконання рішень суддів" від 24.03.2008 року покладено на Кабінет Міністрів України врегулювати порядок виїзду за кордон осіб, які мають не виконанні зобов'язання, покладених на них рішенням суддів, в тому числі зі сплати аліментів. Проте на час розгляду справи такий механізм не розроблено.

Відповідно до абзацу 10 частини 3 статті 5 Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року, державний виконавець при здійсненні виконавчого провадження має право, зокрема, звертатися до суду з поданням про розшук боржника - фізичної особи або дитини чи про постановлення вмотивованого рішення про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної особи або іншої особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання.

Оскільки подання державного виконавця щодо тимчасового обмеження виїзду за межі України боржника у виконавчому провадженні до виконання рішення суду в порядку цивільного судочинства не підлягає розгляду, суд відмовляє у відкритті провадження у справі, а у випадку коли воно було відкрите - відповідно до пункту першого частини першої статті 205 Цивільного процесуального кодексу України ухвалою закриває провадження у справі. Зважаючи на те, що судом було відкрито провадження у справі, воно підлягає закриттю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 205, 209, 210 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Провадження у справі за поданням начальника Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_1 закрити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, яка подається до Апеляційного суду Запорізької області через Ленінський районний суд міста Запоріжжя протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: Турбіна Т. Ф.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52909565
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-170/10

Ухвала від 12.02.2010

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Цибенко І. В.

Ухвала від 06.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Ухвала від 07.10.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

Ухвала від 06.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Ухвала від 30.12.2010

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Нейло Володимир Васильович

Ухвала від 30.12.2010

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Нейло Володимир Васильович

Ухвала від 14.12.2010

Цивільне

Лутугинський районний суд Луганської області

Заботін Віктор Вікторович

Ухвала від 17.12.2010

Цивільне

Красноперекопський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Мамаєва Оксана Василівна

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Жигилій Сергій Павлович

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Жигилій Сергій Павлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні