Ухвала
від 29.10.2015 по справі 4/16-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "29" жовтня 2015 р. Справа № 4/16-Б

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область)

про визнання банкрутом

Суддя Костриця О.О.

В засіданні суду прийняли участь:

від кредиторів: ОСОБА_1 - представник ОСОБА_2 ОДПІ, дов. №189/10-008 від 12.085.2015р.

від боржника: ОСОБА_3 - ліквідатор

представник прокуратури Житомирської області: ОСОБА_4 - посв. №031535 від 23.01.2015р.

В провадженні господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство ТОВ "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область ).

Постановою суду від 28.01.2013р. було визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область), відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою суду від 05.08.2015р. було прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду клопотання ліквідатора ОСОБА_3 №02-15/19 від 05.08.2015р. про встановлення її основної грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора по справі в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат, відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області №94/189/10-003 від 06.04.2015р. про заміну кредитора по справі на його правонаступника, відмовлено в задоволенні клопотання ліквідатора боржника ОСОБА_3 №02-15/17 від 05.08.2015р. про затвердження витрат у зв'язку з проведенням державної реєстрації цілісного майнового комплексу та земельної ділянки банкрута, проміжні звіти ліквідатора взяти до відома, продовжено строк ліквідаційної процедури банкрута ТОВ "Шанс" та строк повноважень ліквідатора ТОВ "Шанс" ОСОБА_3 на три місяці з 05.08.2015р. до 05.11.2015р. включно, відкладено розгляд справи, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_3 вчинити певні дії по справі та надати витребувані судом документи.

16.09.2015р. на запит суду від прокуратури Попільнянського району надійшов лист від 14.08.2015р., відповідно до якого повідомляється, що в провадженні СВ Попільнянського РВ УМВС України в Житомирській області перебуває кримінальне провадження №12014060270000434 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України. Станом на 11.09.2015р. триває досудове розслідування, проводяться слідчі дії, з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення. Про результати досудового розслідування буде повідомлено додатково.

19.10.2015р. до господарського суду від колишнього ліквідатора боржника ОСОБА_5 надійшло клопотання від 19.10.2015р. про затвердження звіту про витрати на основну грошову винагороду ліквідатора за період з 28.01.2013р. по 28.02.2015р. на суму 108417,50грн.

Ухвалою суду від 20.10.2015р. було прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду вказане клопотання.

29.10.2015р. до суду від ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області надійшла заява №257/189/10-003 від 29.10.2015р. про заміну кредитора ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління Міндоходів у Житомирській області на її правонаступника ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне прийняти та призначити до розгляду в засіданні суду вищезазначену заяву.

29.10.2015р. від ліквідатора боржника ОСОБА_3 до суду надійшов проміжний звіт ліквідатора від 27.10.2015р., з доданими до нього документами.

Також, цього ж числа, від ліквідатора надійшло клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строку повноважень ліквідатора на два місяці.

В засіданні суду розглядалось клопотання ліквідатора ОСОБА_3 №02-15/19 від 05.08.2015р. про встановлення її основної грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора по справі в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат.

Ліквідатор боржника в засіданні суду вищезазначене клопотання підтримала в повному обсязі.

Суд, розглянувши вищезазначене клопотання, заслухавши ліквідатора боржника, прийшов до висновку про відмову в його задоволенні, з огляду на наступне.

Згідно ч.1 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Частина 3 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначає, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Положення ч.ч.5,6 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначають, що сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника. Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду. Господарський суд має право зменшити розмір оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), у разі якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

У частині 7 ст.115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", серед іншого зазначено, що ліквідатор щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

З правового аналізу вищевказаних положень вбачається, що до повноважень господарського суду віднесено лише затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, складеного за підсумком процедури ліквідації, та розгляд питання про можливість зменшення розміру оплати послуг. Тому, правові підстави для розгляду судом вимоги ліквідатора щодо встановлення основної грошової винагороди відсутні.

Слід зазначити, що розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначений у ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а додаткове встановлення розміру основної грошової винагороди судом у вказаному Законі не передбачено.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку відмовити в клопотанні ліквідатора ОСОБА_3 про встановлення її основної грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора по справі в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат.

В судовому засіданні розглядалось клопотання колишнього ліквідатора боржника ОСОБА_5 від 19.10.2015р. про затвердження звіту про витрати на основну грошову винагороду ліквідатора за період з 28.01.2013р. по 28.02.2015р. на суму 108417,50грн.

Колишній ліквідатор боржника ОСОБА_5 в засідання суду не з'явився.

Суд, розглянувши вищезазначене клопотання та дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про задоволення даного клопотання колишнього ліквідатора, враховуючи наступне.

Положення статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" регулюють питання щодо винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Відповідно до абз.13 п.37 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 N01-06/606/2013 звіти арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат повинні бути схвалені або погоджені комітетом кредиторів, а звіти за підсумками судових процедур (розпорядження майном, санації, ліквідації) - затверджені господарським судом.

Як свідчать матеріали справи, постановою суду від 28.01.2013р. було визнано банкрутом ТОВ "Шанс", відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 28 січня 2014р. включно, призначено ліквідатором ТОВ "Шанс" арбітражного керуючого ОСОБА_5.

Ухвалою суду від 27.03.2014р. було затверджено основну грошову винагороду арбітражному керуючому ОСОБА_5 в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора.

Ухвалою суду від 07.04.2015р. було, зокрема, звільнено арбітражного керуючого ОСОБА_5 від виконання обов'язків ліквідатора ТОВ "Шанс" та призначено ліквідатором ТОВ "Шанс" арбітражного керуючого ОСОБА_3

З доданого до клопотання звіту про витрати на основну грошову винагороду, колишнім ліквідатором боржника ОСОБА_5 нарахована грошова винагорода за період з 28.01.2013р. по 28.02.2015р. в розмірі 108417,50грн.

Відповідно до протоколу засідання комітету кредиторів боржника №1-18 від 20.02.2015р. по питанню першому порядку денного присутніми членами комітету кредиторів було вирішено затвердити звіт про оплату послуг ліквідатора в сумі 108417,50грн.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку задовольнити клопотання колишнього ліквідатора боржника ОСОБА_5 від 19.10.2015р. та затвердити звіт про витрати на основну грошову винагороду ліквідатора за період з 28.01.2013р. по 28.02.2015р. на суму 108417,50грн.

В судовому засіданні розглядався проміжний звіт ліквідатора про хід ліквідаційної процедури, з підтверджуючими документами, ліквідатор вимоги ухвали суду від 05.08.2015р. виконала частково.

В засіданні суду розглядалось клопотання ліквідатора боржника про продовження ліквідаційної процедури боржника та повноважень ліквідатора на два місяці.

Відповідно до протоколу засідання комітету кредиторів боржника від 27.10.2015р., присутніми членами комітету кредиторів було вирішено клопотати перед господарським судом про продовження ліквідаційної процедури ТОВ "Шанс" та повноважень ліквідатора строком на два місяці.

Присутній в засіданні суду представник прокуратури та представник кредитора заперечень щодо зазначеного клопотання ліквідатора не надали.

Суд розглянувши вказане вище клопотання, вважає за необхідне його задовольнити, виходячи з наступного.

Постановою суду від 28.01.2013р. було визнано банкрутом ТОВ "Шанс", відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 28 січня 2014р. включно, призначено ліквідатором ТОВ "Шанс" арбітражного керуючого ОСОБА_5.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

У п. 28 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013р. за № 01-06/606/2013 звернуто увагу, що відповідно до статті 37 Закону ліквідаційна процедура вводиться строком на дванадцять місяців без можливості його продовження.

Ухвалою суду від 05.08.2015р. було продовжено строк ліквідаційної процедури банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область) та строк повноважень ліквідатора ТОВ "Шанс" ОСОБА_3 на три місяці з 05.08.2015р. до 05.11.2015р. включно.

Таким чином, строк ліквідаційної процедури в даній справі закінчується - 05.11.2015р.

Судом було встановлено, що СВ Попільнянського РВ УМВС України в Житомирській області проводяться слідчі дії по кримінальному провадженні №12014060270000434 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України. Окрім того, ліквідатором повідомлено, що подано касаційну скаргу на постанову Харківського апеляційного господарського суду по справі №922/483/15, разом з тим, інформація щодо її розгляду, станом на день судового розгляду справи відсутня.

Таким чином, неможливість завершення ліквідаційної процедури банкрута обумовлена діями незалежними від ліквідатора боржника.

Враховуючи необхідність проведення ліквідатором заходів для належного завершення ліквідаційної процедури, господарський суд вважає за необхідне задовольнити подане клопотання ліквідатора та продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута на два місяці з 05.11.2015р. до 05.01.2016р.

Також, слід зазначити, що ліквідатор боржника здійснює свої повноваження в межах строку процедури ліквідації.

Відповідно, чинність повноважень ліквідатора та строк процедури ліквідації поняття взаємопов'язані, взаємозумовлені та взаємозалежні.

Тому, з врахуванням конкретних обставин цієї справи, з метою недопущення правової невизначеності для учасників провадження у справі про банкрутство, третіх осіб, на права та обов'язки яких впливають чи можуть вплинути судові рішення у справі у про банкрутство чи інші обставини, пов'язані з банкрутством боржника, господарський суд прийшов до висновку продовжити повноваження ліквідатора ОСОБА_3 на два місяці з 05.11.2015р. до 05.01.2016р. включно.

Враховуючи викладене та з метою витребування додаткових доказів по справі, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 77,86 ГПК України, ст.ст. 37-46 України Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти та призначити до розгляду в засіданні суду заяву ОСОБА_2 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управного управління ДФС у Житомирській області №257/189/10-003 від 29.10.2015р. про заміну кредитора по справі.

2. Відмовити у задоволенні клопотання ліквідатора ОСОБА_3 №02-15/19 від 05.08.2015р. про встановлення її основної грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора по справі.

3. Задовольнити клопотання колишнього ліквідатора боржника ОСОБА_5 від 19.10.2015р. про затвердження звіту про витрати на основну грошову винагороду.

4. Затвердити звіт колишнього ліквідатора боржника ОСОБА_5 про витрати на основну грошову винагороду ліквідатора по справі за період з 28.01.2013р. по 28.02.2015р. на суму 108417,50грн.

5. Задовольнити клопотання ліквідатора боржника ОСОБА_3 про продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строку повноважень ліквідатора.

6. Продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область) на два місяці з 05.11.2015р. до 05.01.2016р. включно.

7. Продовжити строк повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Шанс" (смт. Попільня, Житомирська область) ОСОБА_3 на два місяці з 05.11.2015р. до 05.01.2016р. включно.

8. Відкласти розгляд справи.

9. Призначити наступне засідання суду на "12" січня 2016 р. о 10:30 в приміщенні господарського суду Житомирської області, каб.407.

10. Зобов'язати арбітражного керуючого ОСОБА_3:

- надати господарському суду проміжний звіт про хід ліквідаційної процедури банкрута, протокол засідання комітету кредиторів по його розгляду;

- виявити додаткові докази про наявність/відсутність у банкрута майна на праві власності/користування;

- надати акт прийому-передачі від засновника боржника бухгалтерської та іншої документації банкрута;

- надати докази розгляду Попільнянським РВ УМВС України в Житомирській області відношення попереднього ліквідатора від 11.09.2014р.;

- надати інформацію про результати розгляду касаційної скарги на постанову Харківського апеляційного господарського суду по справі №922/483/15;

- надати письмовий відзив на заяву ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області про заміну кредитора по справі на його правонаступника;

- надати довідку з податкового органу про відсутність відкритих рахунків боржника в банківських установах;

- за результатами проведеної роботи, згідно зі ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", подати ліквідаційний баланс, звіт про проведену роботу та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків (докази, що свідчать про відсутність ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з зазначенням сум, які є неможливими до погашення; пояснювальну записку ліквідатора до ліквідаційного балансу, тощо).

11. Зобов'язати ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області:

- направити заяву ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області на адресу ліквідатора, докази направлення надати суду;

- надати докази в підтвердження наявності у в.о. начальника ОСОБА_2 ОДПІ Головного управління ДФС у Житомирській області ОСОБА_6 відповідних повноважень на підписання заяви про заміну кредитора;

- надати докази на підтвердження безпосереднього правонаступництва прав та обов'язків ОСОБА_2 ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області - ОСОБА_2 ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області (зміни до положення тощо).

- надати передавальний акт, складений з дотриманням вимог ст.107 ЦК України;

- надати відомості з ЄДР про правонаступництво прав та обов'язків ОСОБА_2 ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області - ОСОБА_2 ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області.

У разі невиконання або неналежного виконання ліквідатором своїх обов'язків господарський суд застосовує заходи, передбачені ч.12 ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В судове засідання викликати уповноважених представників кредиторів та ліквідатора боржника.

Ухвала господарського суду набирає законної сили у встановленому чинним законодавством порядку.

У зв'язку із запровадженням автоматизованої системи документообігу у господарському суді будь-які заяви та клопотання у письмовому вигляді повинні бути зареєстровані в канцелярії суду до початку судового засідання.

Окрім того, учасникам судового процесу звернути увагу на необхідність належного оформлення документів (заяв, клопотань), що подаються до суду, з врахуванням того, що зміст об'єднуваних вимог у відповідній заяві чи клопотанні повинен мати однорідний характер, у випадку заявлення вимог, що мають різні підстави виникнення, то вказані вимоги слід розділяти та пред'являти до суду окремими оформленими документами.

Суддя Костриця О.О.

1-до справи;

2-УПФУ в Попільнянському районі

3- ОСОБА_2 ОДПІ (реком. з повід.)

4-прокуратурі Житомирської області

5-ДП "Ресурспостач (01135, м.Київ, вул.П.Пестеля,4)

6-ліквідатору ОСОБА_3 (реком.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52953479
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/16-б

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 25.10.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 11.08.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 19.07.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.07.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 12.01.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні