Ухвала
від 10.11.2015 по справі 816/1521/15
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2015 р.Справа № 816/1521/15 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Кононенко З.О.

Суддів: Калитки О. М. , Бондара В.О.

за участю секретаря судового засідання Вовченко І.В

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 06.08.2015р. по справі № 816/1521/15

за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3

до Головного управління Держземагентства у Полтавській області треті особи ОСОБА_4,

про визнання дій протиправними,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_5, ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернулися до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління Держземагентства України у Полтавській області у якому, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просили визнати протиправними дії щодо відмови у наданні дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок:

- для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_3 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2211/2-15);

- для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_5 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2212/2-15);

- для ведення особистого селянського господарства площею 1,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_2 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2214/2-15).

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.08.2015 року адміністративний позов задоволено у повному обсязі.

Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, не погодившись із постановою суду першої інстанції, подало апеляційну скаргу, в якій просить суд апеляційної інстанції оскаржувану постанову скасувати та прийняти нову, якою у задоволені позовних вимог відмовити.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Сторони в судове засідання апеляційної інстанції не з'явився, про дату, час та місце апеляційного розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки не повідомили.

Відповідно до ч. 4 ст. 196 КАС України, неприбуття в судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час та місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, колегія суддів апеляційної інстанції, переглядаючи судове рішення у даній справі в межах апеляційної скарги у відповідності до ч.1 ст. 195 КАС України, дійшла висновку, що апеляційна скарга відповідача не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено в суді апеляційної інстанції, що 18 листопада 2014 року громадяни у ОСОБА_5, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до Головного управління Держземагенства у Полтавській області із клопотаннями про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки розташованої за межами населеного пункту на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району площами 20 га, 1,0 га та 2,0 га, відповідно, для ведення особистого селянського господарства.

За результатами розгляду вказаних клопотань, Головним управлінням Держземагенства у Полтавській області 26.02.2015 відмовлено у наданні дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок:

- для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_3 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2211/2-15);

- для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_5 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2212/2-15);

- для ведення особистого селянського господарства площею 1,0000 га за межами населених пунктів на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району ОСОБА_2 (відмова викладена у листі Головного управління Держземагенства у Полтавській області від 26.02.2015 року № 31-16-0.4-2214/2-15).

Задовольняючи адміністративного позову, суд першої інстанції виходив з того, що перелік підстав визначених чинним законодавством для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок є вичерпним та підстава зазначена Головним управління Держземагенства у Полтавській області цим переліком не передбачена.

Колегія суддів погоджується з цим висновком суду першої інстанції виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 статті 123 Земельного кодексу України особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Відповідно до ч. 3 статті 123 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, не надав дозволу на розроблення документації із землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення документації із землеустрою без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє Верховну Раду Автономної Республіки Крим, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Згідно з ст. 118 Земельного кодексу України визначено єдину підставу для відмови у наданні такого дозволу, а саме: невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

З матеріалів справи вбачається, що рішеннями Головного управління Держземагентства у Полтавській області, викладеними у листах від 26.02.2015 № 31-16-0.4-2211/2-15, № 31-16-0.4-2212/2-15 та № 31-16-0.4-2214/2-15, позивачам відмовлено у задоволенні клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, мотивуючи тим, що на дані земельні ділянки було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою іншій особі (а.с. 9-110).

На підставі викладеного колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що відмова у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою повинна бути мотивованою, при цьому із посиланням на підстави відмови, передбачені законом, натомість рішення відповідача від 26.02.2015 № 31-16-0.4-2211/2-15, № 31-16-0.4-2212/2-15 та № 31-16-0.4-2214/2-15 не містять посилання на передбачену законом підставу для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою, а лише вказують на надання такого дозволу іншій особі, у зв'язку з чим відповідачем порушено вимоги статті 118 Земельного кодексу України в частині визначення підстави для відмови у наданні дозволу.

Окрім того, на час звернення позивачів до Головного управління Держземагенства у Полтавській області із клопотаннями про надання дозволів на розробку проектів землеустрою та на час розгляду даних клопотань, проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. ОСОБА_4 не був затверджений, земельні ділянки площею 2,0 га, 1,0 га та 2,0 га на території Веселоподільської сільської ради Семенівського району Полтавської області, в оренду гр. ОСОБА_4 не передано.

Відповідно до статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Таким чином, надання дозволу на розроблення проекту землеустрою не тягне виникнення будь-яких прав особи на земельну ділянку. Право оренди земельної ділянки виникає лише після державної реєстрації такого права

Враховуючи неведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги, з наведених вище підстав, висновків суду не спростовують.

Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п.1 ч.1 ст. 199, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області залишити без задоволення.

Постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 06.08.2015р. по справі № 816/1521/15 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Кононенко З.О. Судді (підпис) (підпис) Калитка О.М. Бондар В.О. Повний текст ухвали виготовлений 16.11.2015 р.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено17.11.2015
Номер документу53407199
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1521/15

Ухвала від 21.12.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сорока М.О.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 28.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 28.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 06.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 27.08.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Постанова від 06.08.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 28.07.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 28.07.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні