Ухвала
від 13.07.2015 по справі 915/936/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

13 липня 2015 року Справа № 915/936/15

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомирський завод металевих конструкцій", вул. Баранова, 87, м. Житомир, 10001

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Групп", вул. Архітектора Старова, 8-А, м. Миколаїв, 54046,

юридична адреса: вул. Кагатна, 1-Ж, м. Миколаїв, 54007

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2, АДРЕСА_1, 33000.

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Приватне акціонерне товариство "Укрстальконструкція", вул. Архітектора Городецького, 11-В, м. Київ, 01001

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Європейська транспортна стивідорна компанія", вул. Заводська, 23/45, м. Миколаїв, 54000.

про відшкодування шкоди (збитків) в розмірі 361 831, 86 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Майструк О.В., довіреність від 08.06.2015 року;

від позивача: Могильницький В. Ю., договір про надання правової допомоги від 08.07.2015 року;

від відповідача: Філевський Р.М., довіреність № 2 від 16.09.2014 року;

від третьої особи ПрАТ "Укрстальконструкція": представник не з'явився;

від третьої особи ТзОВ "Європейська транспортна стивідорна компанія": Лущенков С.В., довіреність від 13.07.2015 року;

від третьої особи ОСОБА_2: представник не з'явився.

До господарського суду Миколаївської області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Житомирський завод металевих конструкцій" з позовними вимогами до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Групп" про відшкодування шкоди (збитків) в розмірі 361 831, 86 грн.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 08.06.2015 року прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі. Розгляд справи призначено на 24.06.2015 року. Залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2. Залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Приватне акціонерне товариство "Укрстальконструкція" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Європейська транспортна стивідорна компанія".

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 08.06.2015 року відмовлено в задоволені клопотання позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомирський завод металевих конструкцій" про вжиття заходів забезпечення позову.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 24.06.2015 року розгляд справи було відкладено на 13.07.2015 року.

Третя особа ПрАТ "Укрстальконструкція" явку повноважного представника в судове засідання 13.07.2015 року не забезпечила, хоча про дату, час та місце судового засідання з розгляду справи повідомлена належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, яке наявне у матеріалах справи.

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання 13.07.2015 року не з'явився, явку повноважного представника не забезпечив. Про час та місце судового засідання повідомлений належним чином, про що свідчить підпис уповноваженого представника третьої особи на повідомленні від 24.06.2015 року.

07.07.2015 року до господарського суду Миколаївської області від ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва ГУ ДФС у Миколаївській області на виконання вимог ухвали господарського суду Миколаївської області від 24.06.2015 року надійшов супровідний лист з додатками. Подані докази долучено судом до матеріалів справи.

10.07.2015 року до господарського суду Миколаївської області від позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Житомирського заводу металевих конструкцій» надійшли пояснення по справі з додатками. Подані докази долучено судом до матеріалів справи.

13.07.2015 року до господарського суду Миколаївської області від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Європейська транспортна стивідорна компанія» надійшли письмові пояснення по справі. Подані докази долучено судом до матеріалів справи.

В судовому засіданні 13.07.2015 року від позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Житомирський завод металевих конструкцій» надійшла заява про долучення доказів до матеріалів справи. Подані докази долучено судом до матеріалів справи.

В судовому засіданні 13.07.2015 року представниками сторін заявлено усне клопотання про залучення третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фізичну особу-підприємця ОСОБА_9.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обв'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Пленум Вищого господарського суду України в п. 1.6 Постанови № 18 від 26.12.2011 року з останніми змінами від 10.07.2014 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначив наступне.

ГПК передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Відповідно до статті 27 ГПК така третя особа може бути залучена до участі у справі за її заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора. З підстав, зазначених у другому реченні частини першої згаданої статті, господарський суд залучає певну особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, й за відсутності згаданих заяви чи клопотання. У будь-якому разі судом виноситься з даного питання ухвала з обов'язковим зазначенням у ній, на стороні кого (позивача чи відповідача) залучається ця третя особа.

Предметом спору у даній справі є вимога про відшкодування з Товариства з обмеженою відповідальністю «Авто-Групп» шкоди (збитків) в розмірі 361 831, 86 грн. Клопотання учасників процесу мотивоване тим, що між Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_9 (перевізник) та ТзОВ «Авто-Групп» (замовник перевезення) був укладений договір транспортного експедирування № ТЕ, а також Договір-Замовлення №0000002898 від 15.05.2015 року, на підставі якого перевезення вантажу здійснював водій ОСОБА_2.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення Фізичної особи-підприємця ОСОБА_9 третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

Відповідно до ч. 4 ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користуються процесуальними правами i несуть процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави i предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову.

В судовому засіданні 13.07.2015 року представником відповідача було заявлено усне клопотання про зупинення провадження у справі до винесення судового рішення по кримінальному провадженню.

Представники позивача залишили вирішення вказаного питання на розсуд суду.

Представник третьої особи ТзОВ "Європейська транспортна стивідорна компанія" зазначив, що вирішення вказаного питання не вплине на права третьої особи, залишив вирішення вказаного питання на розсуд суду.

Розгляд клопотання про зупинення провадження у справі відкладено до наступного судового засідання.

Відповідно до п. 1-3 ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу; неподання витребуваних доказів; необхідність витребування нових доказів.

За приписами п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Оскільки, відповідно до ч. 3 ст. 4-3 ГПК України господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, необхідністю залучення до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне з метою дотримання процесуальних прав сторін відкласти розгляд справи.

Керуючись ст. 27, п. 1-3 ч. 1 ст. 77, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти розгляд справи на 24.07.2015 року на 16 год. 00 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Миколаївської області за адресою: вул. Адміральська, 22, м. Миколаїв, 54001 (поверх 9).

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Фізичну особу-підприємця ОСОБА_9, АДРЕСА_2, 33028.

Копію даної ухвали направити на адресу третьої особи.

Позивачу подати суду:

- докази направлення копії позовної заяви з додатками на адресу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Фізичної особи-підприємця ОСОБА_9 (чек та опис вкладення);

- довіреності № 57 від 15.05.2015 року та № 495 від 15.05.2015 року, на які міститься посилання в Товарно-транспортній накладній № 43 від 16.05.2015 року.

Відповідачу подати суду:

- відзив на позов з документальним та нормативно-правовим обґрунтуванням по суті заявлених вимог і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову. Відзив повинен відповідати вимогам ст. 59 ГПК України. Докази надіслання копії відзиву позивачу подати суду;

- оригінали договору транспортного експедирування № ТЕ без дати, а також Договір-Замовлення №0000002898 від 15.05.2015 року,

- докази, які підтверджують кількість працюючих осіб на підприємстві з вказівкою прізвища, ім'я та по-батькові за період з 01.01.2015 року по даний час.

Третій особі Фізичній особі-підприємцю ОСОБА_9 надати суду:

- письмові пояснення стосовно предмету спору;

- оригінали договору транспортного експедирування № ТЕ без дати, а також Договір-Замовлення №0000002898 від 15.05.2015 року,

Витребувані цією ухвалою докази надати в суд до 09.07.2015 року.

Відповідно до вимог ст. 36 ГПК України сторонам письмові докази подати в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Копії письмових доказів, які подаються до суду, оформити відповідно до вимог ст. 36 ГПК України та п. 5.27 "Національного стандарту України. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 року.

Суд доводить до відома сторін, що згідно п. 5 ст. 83 ГПК України за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, з винної сторони може бути стягнуто в дохід Державного бюджету України штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суддя Е.М. Олейняш

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.07.2015
Оприлюднено20.11.2015
Номер документу53526807
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/936/15

Постанова від 02.12.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 26.08.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Рішення від 24.07.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні