Рішення
від 02.07.2009 по справі 46/49
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 46/49 02.07.09

За позовом Приватного підприємця О СОБА_1

До Товариства з обмеженою від повідальністю «Стіомі-Холді нг»

Про стягнення 641,93 грн.

С уддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача не з' яв ились

Від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суд у з позовом про стягнення з ві дповідача 485,18 грн. основного бо ргу, 108,24 грн. індексу інфляції, 48 ,51 грн. 10% штраф, а всього 641,93 грн. за боргованості за договором № ДГ-0000291.

Відповідач Ухвали суду не виконав. Письмового відзиву та письмових заперечень по суті заявлених вимог не над ав.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду, про час і місце його проведення.

Про поважні причини неявки в судове засідання повноваж ного представника відповіда ча суд не повідомлений. Клопо тань про відкладення розгляд у справи від відповідача не надходило

Таким чином, відповідно до с т. 75 ГПК України суд розглядає спір за наявними матеріалам и у справі

Розглянувши надані учасни ками судового процесу докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, з' ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги і заперечення проти поз ову, об' єктивно оцінивши в с укупності докази, які мають з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Гос подарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

18.10.2007р. між Приватним підпр иємцем ОСОБА_1 та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Стіомі - Холдінг»було укладено договір № ДГ-0000291.

Відповідно до п.1.1. договору п родавець зобов' язується пе редати покупцю наступні това ри в асортименті, об' ємах і с троки: товари в асортименті, з гідно замовлення.

Згідно п.3.5. договору платежі за товар, придбаний за цим дог овором, мають бути здійсненн і в безготівковій формі прот ягом 14 днів з моменту отриманн я товару.

Відповідно до п. 4.4. договору покупець в разі затримки роз рахунків протягом 30 днів, післ я настання терміну на сплату товару, сплачує штраф в розмі рі 10% вартості боргу.

Якщо строк затримки в оплат і перевищує 60 днів покупець як що не має на рахунку коштів, ро зраховується своїм майном на суму, яка включає пеню, штрафн і санкції та суму боргу. Перел ік майна для оплати заборгов аності узгоджується між стор онами.

Відповідно до товарно-тран спортної накладної від 19.12.2007р. відповідачу був поставлений товар на суму 485,18 грн.

Проте оплата відповідачем до цього часу не проведена.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню з наступних п ідстав:

Між Приватним підприємцем ОСОБА_1 та Товариством з о бмеженою відповідальністю « Стіомі - Холдінг»було уклад ено договір № ДГ-0000291.

Згідно п.3.5. договору платежі за товар, придбаний за цим дог овором, мають бути здійсненн і в безготівковій формі прот ягом 14 днів з моменту отриманн я товару.

19.12.2007р. відповідач отримав т овар на суму 485,18 грн., що підтвер джується оригіналом товарно -транспортної накладної №08597.

Відповідач не виконав свої обов' язки за договором, а са ме не виконав п.3.5 договору, не з дійснив оплату протягом 14 дні в з моменту отримання товару .

Статтею 525 Цивільного кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися - належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов'я зання належним чином та відп овідно до закону, інших право вих актів, договору.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 193 Г осподарського кодексу Украї ни, суб' єкти господарювання та інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов' яза ння належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договорів, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо вик онання зобов' язання - відп овідно до вимог, що у певних ум овах звичайно ставляться.

Частиною 2 ст. 193 Господарсь кого кодексу України, кожна с торона повинна вжити усіх за ходів, необхідних для ненале жного виконання нею зобов' я зань, враховуючи інтереси др угої сторони та забезпечення загальногосподарського інт ересу. Порушення зобов' язан ь є підставою для застосуван ня господарських санкцій, пе редбачених цим кодексом, інш ими законами або договором.

Отже, матеріалами справи до ведено і відповідачем не спр остовано, що заборгованість відповідача за поставлений п озивачем товар складає 485,18 грн ., і тому ця сума має бути стягн ута з відповідача.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Відповідно до п. 4.4. договору покупець в разі затримки роз рахунків протягом 30 днів, післ я настання терміну на сплату товару, сплачує штраф в розмі рі 10% вартості боргу.

Тому, вимога позивача про ст ягнення з відповідача 10% штраф у підлягає задоволенню, відп овідно до розрахунку позивач а сума штрафу складає 48,51 грн.

Згідно ст. 625 Цивільного коде ксу України боржник, який про строчив виконання грошового зобов'язання, на вимогу креди тора зобов'язаний сплатити с уму боргу з урахуванням вста новленого індексу інфляції з а весь час прострочення, а так ож три проценти річних від пр остроченої суми, якщо інший р озмір процентів не встановле ний за договором або законом .

Тому, також підлягає задово ленню вимога позивача про ст ягнення з відповідача, відпо відно до статті 625 ЦК України, 10 8,24 грн. індексу інфляції.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

Виходячи з вищенаведених н орм закону, відповідачем нал ежним чином протягом розгляд у справи не було надано належ них доказів по справі на спро стування позовних вимог.

В судовому засіданні, допус тимими доказами, які знаходя ться в матеріалах справи поз ивач довів, що його вимоги є об ґрунтованими та підлягають з адоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового проце су згідно ст. 49 ГПК України пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ст іомі-Холдінг»(04071, м. Київ, вул.. В веденська, 29/58, код ЄДРПОУ 32827667) на користь Приватного підприєм ця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, А ДРЕСА_2, ідентифікаційний к од НОМЕР_1) 485 грн. 18 коп. основ ного боргу, 108 грн. 24 коп. індексу інфляції, 48 грн. 51 коп. 10% штрафу, 1 02 грн. державного мита та 118 грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення може бути оскаржен о в апеляційному порядку про тягом 10 днів з дня його прийня ття.

Суддя І.І.Борисенко

Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5381984
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 641,93 грн. С уддя Борисенко І.І

Судовий реєстр по справі —46/49

Рішення від 02.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 07.04.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шабунін С.В.

Рішення від 17.03.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ільїн О.В.

Ухвала від 19.09.2006

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О.В.

Ухвала від 08.08.2006

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.

Ухвала від 13.11.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Рішення від 05.07.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бровченко І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні