Вирок
від 27.08.2010 по справі 922
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-922 \2010 рік

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2010 року Солом янський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді- ОСОБА_1

при секретарі- ОСОБА_2

з участю прокурора- ОСОБА_3

представник цивільного

позивача- ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу по обвинуваченню

ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_1,

уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2 , селище Ємільчине ,

українця, громадянина України , ІНФОРМАЦІЯ_3, не одруженого,

офіційно не працюючого , проживаючого в ІНФОРМАЦІЯ_4 , вулиця

Салютна,19 ,кв. 20 ,зареєстрованого в Житомирській області ,

селище Ємельчине, вул. Горького ,116, раніше не судимого ,-

у вчиненні злочину,передбаченого ст. 176 ч. 2 КК України ,-

в с т а н о в и в :

Підсудний ОСОБА_5 , маючи злочинний умисел, направлений на незаконне розповсюдження контрафактних дисків для лазерних систем зчитування формату DVD з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами, з корисливих мотивів, вступив у попередню змову з невстановленим слідством чоловіком на ім'я ОСОБА_6.

Реалізуючи свій протиправний умисел, 19 червня 2009 року близько 09 годин на виконання своїх протиправних намірів, ОСОБА_5 незаконно отримав у ОСОБА_6 контрафактні диски для лазерних систем зчитування формату DVD з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами та домовився з ним, про те, що буде займатися реалізацією дисків для лазерних систем зчитування з записаними на них неліцензійними творами на території Вокзальної площі у м.Києві по ціні - 30 гривень за 1 диск .

Також домовився, що особисто буде отримувати за це винагороду у сумі 5 гривень з продажу одного диску.

Продовжуючи свої протиправні дії, діючи згідно попередньо існуючої домовленості, підсудний ОСОБА_5, знаходячись на сходах надземного переходу до привокзального ринку, на прилеглій території до Торгівельного комплексу „Полісся» залізничного вокзалу ст. Київ-Пасажирський, по пл. Вокзальній, 1, що в Солом'янському районі м. Києва, в період часу з 19 по 22 червня 2009 року в порушення вимог Закону України Про авторське право і суміжні права від 23.12.1993 року (зі змінами від 22.05.2003 року), Закону України Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних від 23.03.2000 року (зі змінами від 10.07.2003 року), Положення Про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів та Правил роздрібної торгівлі, прокату примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних , якими передбачено порядок здійснення операцій з розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами, а також, встановлені кваліфікаційні, організаційні та технічні вимоги до проведення вказаного виду діяльності, знаходячись на сходах надземного переходу до привокзального ринку, на прилеглій території до залізничного вокзалу ст. Київ-Пасажирський, по пл. Вокзальній, 1, що в Солом'янському районі м. Києва незаконно розповсюджував, шляхом збуту, по ціні 30 гривень за один диск, незаконно придбані контрафактні диски для лазерних систем зчитування формату DVD з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами.

Відповідно до вище вказаних Законів та нормативно-правових актів України, розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами здійснюються суб'єктами господарської діяльності на підставі укладених ліцензійних угод (договорів) чи доручень з правовласниками авторських та суміжних прав, якими передаються майнові авторські права на тиражування, розповсюдження та прокат примірників аудіовізуальних творів.

Таким чином, ОСОБА_5 повинен був розповсюджувати диски для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами відповідно до чинного законодавства України будучи зареєстрованим як суб'єкт підприємницької діяльності та на підставі укладених ліцензійних угод (договорів) чи доручень з правовласниками авторських та суміжних прав, якими передаються майнові авторські права на тиражування, розповсюдження та прокат примірників аудіовізуальних творів.

22 червня 2009 року близько 19 години працівниками ЛВ на станції Київ-пасажирський УМВС України на ПЗЗ була проведена контрольна закупка під час якої задокументовано факт збуту ОСОБА_5 за 30 гривень диску для лазерних систем зчитування з записаними на ньому творами:

„Битва за планету ОСОБА_4» , „ОСОБА_1 и демоны» , „ОСОБА_7 среди нас» , „Воскрешенный Адам» , „Инцидент шиндзюку» , „Пятое измерение» , „Призраки бывших подружек» , „Горячие новости» , „Звездный путь» , „Рок-волна» гр. ОСОБА_7

В подальшому в ході проведення огляду та вилучення у ОСОБА_5 було вилучено 62 контрафактних диски для лазерних систем зчитування, з записаними на них неліцензійними творами, які він зберігав з метою збуту, а саме:

- 38 (тридцять вісім) примірників аудіовізуальних творів на дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Геміні (код 31862302): 28 дней спустя, 28 недель спустя, Война невест, День независимости, Люди икс:Начало.Росомаха, ОСОБА_6 пейн, Перевозчик 2, Секретные материалы 2, У холмов есть глаза 2, У холмов есть глаза 1, Фантастическая четверка 1, Фантастическая четверка 2, Хищник 1, Хищник 2, Хортон , Храброе сердце, Царство небесное, Чужие, Чужой против хищника, Арагон - по одному примірнику; Крепкий орешек 1, Крепкий орешек 2, Крепкий орешек 4, ОСОБА_6 и я, Омен, Перевозчик 1 - по два примірники, ОСОБА_3 в музее 1, ОСОБА_3 в музее 2 по три примірники, вартістю по 55 грн. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Геміні (код 31862302).

- 45 (сорок п'ять) примірників аудіовізуальних творів на компакт-дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Інтер-Фільм (код 31039902): В ОСОБА_1 44 - го, Адреналин 2, Адреналин 1, ОСОБА_1 и минипуты, В июне 41-го, ОСОБА_8 Барселона, Властелин колец, Делай ноги, Золотой теленок, Изгоняющий дьявола, Императрица и воины, Конец света, Ловец снов, Мастер и Маргарита, Мой кровавый Валентин, Московский Жигало, Никто не знает про секс 2, ОСОБА_3 не знает про секс 1, Отступники, Охота на пиранью, Панда кунг - фу, Последний самурай, Пять пальцев, Самый лучший фильм, ОСОБА_4, Цельнометаллическая оболочка, Черная орхидея, Я легенда по 1 примірнику; 13 район, Всегда говори ДА, Мадагаскар 2, На море, Перевозчик 3, Пленный, Последний бронепоезд - по два примірники; Проклятия 1 - три примірники, вартістю по 65 грн. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Інтер-Фільм (код 31039902);

- 40 (сорок) примірників аудіовізуальних творів на компакт-дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Відеосервіс Україна (код 33696015 ): Большое путешествие, В гости к робинсонам, Валл и, Вольт, Дом-монстр, Другой мир 3: восстание великанов, Знаки, Игры джентельменов, Кольцо нибелунгов, Лоуренс Аравийский, Пираты карибского моря 1, Пираты карибского моря 2, Пираты карибского моря 3, Сокровища амазонки, Сокровище нации 1, Сокровище нации 2, Старски и Хатч, Шесть демонов Эмили роуз - по одному примірнику, Сезон охоты 1, Сезон охоты 2, Сказки на ночь - по два примірники, Код да ОСОБА_8 - чотири примірники, ОСОБА_1 и демоны, Терминатор 4 - по шість примірників, вартістю по 35 грн. 65 коп. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Відеосервіс Україна (код 33696015 ).

Згідно висновку експерту № 73 від 22.03.2010, надані на дослідження носії для лазерних систем зчитування формату DVD в кількості 62 штуки - містять об'єкти авторського права та суміжних прав, які мають ознаки контрафактності (неліцензійності), а саме : відсутність контрольної марки на поверхнях обкладинок боксів, відсутність інформації щодо право власників на території України, відсутність на внутрішній кільцевій стороні робочої поверхні спеціальних ідентифікаційних кодів примірники творів нанесені на носіях типу DVD - R, відсутність позначок зонування, наявність відміток „ALL» .

Таким чином своїми умисними злочинними діями ОСОБА_5 за попередньою змовою в групі з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_6, завдали ТОВ «Геміні» матеріальної шкоди на суму 2090 грн., ТОВ Інтер-Фільм матеріальної шкоди на суму 2925,00 грн., ТОВ Відеосервіс Україна матеріальної шкоди на суму 1426 грн., всього на загальну суму 6441 грн., що в 20 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на час вчинення злочину і є значним розміром.

Крім того, не зважаючи на те, що його протиправні дії були припинені працівниками міліції ОСОБА_5, повторно, згідно попередньо існуючої домовленості, з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_6, та особою на ім'я Віталій 28 червня 2009 року близько 09 години на виконання своїх протиправних намірів, незаконно отримав у Віталія контрафактні диски для лазерних систем зчитування формату DVD та МР-3 з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами.

ОСОБА_5, знаходячись на сходах надземного переходу до привокзального ринку, на прилеглій території до Торгівельного комплексу „Полісся» залізничного вокзалу ст. Київ-Пасажирський, по пл. Вокзальній, 1, що в Солом'янському районі м. Києва, в період часу з 9 до 11 годин 28 червня 2009 року реалізуючі свій злочинний намір, направлений на незаконне розповсюдження контрафактних дисків для лазерних систем зчитування формату DVD з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами, в порушення вимог Закону України Про авторське право і суміжні права від 23.12.1993 року (зі змінами від 22.05.2003 року), Закону України Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних від 23.03.2000 року , Положення Про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів , та Правил роздрібної торгівлі, прокату примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних , якими передбачено порядок здійснення операцій з розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами, а також, встановлені кваліфікаційні, організаційні та технічні вимоги до проведення вказаного виду діяльності, знаходячись на сходах надземного переходу до привокзального ринку, на прилеглій території до залізничного вокзалу ст. Київ-Пасажирський, по пл. Вокзальній, 1, що в Солом'янському районі м. Києва незаконно повторно розповсюджував контрафактні диски для лазерних систем зчитування формату DVD та МР-3 з записаними на них неліцензійними аудіовізуальними творами, шляхом збуту, по ціні 30 гривень за один DVD диск, та по 5 гривень за один МР-3 диск.

Відповідно до вище вказаних Законів та нормативно-правових актів України, розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами здійснюються суб'єктами господарської діяльності на підставі укладених ліцензійних угод (договорів) чи доручень з правовласниками авторських та суміжних прав, якими передаються майнові авторські права на тиражування, розповсюдження та прокат примірників аудіовізуальних творів.

Таким чином, ОСОБА_5 повинен був розповсюджувати диски для лазерних систем зчитування з записаними на них аудіовізуальними творами відповідно до чинного законодавства України будучи зареєстрованим як суб'єкт підприємницької діяльності та на підставі укладених ліцензійних угод (договорів) чи доручень з правовласниками авторських та суміжних прав, якими передаються майнові авторські права на тиражування, розповсюдження та прокат примірників аудіовізуальних творів.

28 червня 2009 року близько 11 годин працівниками ЛВ на станції Київ-пасажирський УМВС України на ПЗЗ була проведена контрольна закупка під час якої задокументовано факт збуту ОСОБА_5 за 30 гривень диску для лазерних систем зчитування з записаними на ньому творами: „Последний вампир» , „Трансформеры-2» , „Предложение» , „Представь себе» , „Опасные пассажиры поезда 123» , „Переправа» , „Разжалованный» , „Хочу ребенка» , „Роман выходного дня» , „Грехи наши» гр. ОСОБА_6

В подальшому в ході проведення огляду та вилучення у ОСОБА_5 було вилучено 60 контрафактних диски для лазерних систем зчитування формату DVD, та 34 диски формату МР-3 , з записаними на них неліцензійними творами, які він зберігав з метою збуту а саме:

- 25 (двадцять п'ять) примірника аудіовізуальних творів на дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Геміні (код 31862302): 28 дней спустя, 28 недель спустя, ОСОБА_1, Восход тьмы, День независимости, День, когда Земля остановилась, Киносвидание, Крепкий орешек 1, Крепкий орешек 2, Крепкий орешек 4, Любовь зла, Омен 1, Омен 2, Омен 3, Омен 4, Омен 666, Очень эпическое кино, Перевозчик, Роботы, Черный рицарь, Чужой против хищника 2, Эрагон, Я робот - по одному примірнику, Тупиковый период - два примірника, вартістю по 55 грн. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Геміні (код 31862302).

- 14 (чотирнадцять) примірників аудіовізуальних творів на компакт-дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Українська ДіВіДі Компанія (код 35058390): Девять ярдов 2, Дневники мертвецов, Другой мир, Заложник, Изгой, Новые приключения золушки 1, Парфюмер, Пиноккио 3000, Ромасанта, Сквозь созвездие Мебиуса, по одному примірнику, Враг государства №1, Кочевник - по два примірники, вартістю по 65 грн. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Українська ДіВіДі Компанія (код ЄДРПОУ 31085970).

- 54 (п'ятдесят чотири) примірника аудіовізуальних творів на компакт-дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Інтер-Фільм (код 31039902): Доктор Живаго 1, Доктор Живаго 2, 10000 лет до н.э., 16 кварталов, 1612, 30 дней до рассвета, ОСОБА_1 117, Беглец, Властилин колец 1, Властилин колец 2, Властилин колец 3, Волкодав, Вторжение, ОСОБА_9 1, ОСОБА_9 2, ОСОБА_9 3, ОСОБА_9 4, ОСОБА_9 5, Делай ноги, Дикий, дикий вест, Дом у озера, Ермоловы, Если свекровь монстр, Жесть, Золотой компас, Интервью с вампиром, Красная планета, Кунг-фу панда, Любовь к собакам обязательна, Любовь по правилам и без, Машина времени, Мертвые дочери, ОСОБА_10 , Новые приключения бабки Ежки, Новый свет, Полтергейст, Полярный экспресс, После прочтения сжечь, Робин гуд, С.С.Д.- смерть советским детям, Самый лучший фильм, Сладкий ноябрь, Странные родственники, Сфера, Сын призрака, ОСОБА_11, Ходят слухи…, Черный рыцарь, ОСОБА_2, В ОСОБА_1 44 - го - по одному примірнику, Блэйд 3, Мастер и Маргарита - по 2 примірники, вартістю по 65 грн. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Інтер-Фільм (код 31039902);

- 45 (сорок п'ять) примірників аудіовізуальних творів на компакт-дисках формату DVD, авторські та суміжні права на розповсюдження яких на території України належать ТОВ Відеосервіс Україна (код 33696015 ): Армагеддон, Атлантида 1, ОСОБА_1 2, Бриллиантовый полицейский, Вакансия на жертву 2, Валли, Вольт, Враг государства, Вторжение, Дракула, Дурдом на колесах, Забытое, Зак и мири снимают порно, Игры джентельменов, Клик, Код да ОСОБА_8, ОСОБА_6 - ОСОБА_1, Микки: однажды под Рождество, Нечего терять, Остаться в живых, ОСОБА_12, Плохая компания, Плохие парни 1, Плохие парни 2, Последняя фантазия 7, Правила съема: метод хитча, Рейчел выходит замуж, Сезон охоты 1, Сезон охоты 2, Суперсемейка, Феи, Форт аламо - по одному примірнику, 13 воин, Ананасовый экспресс, Большой куш по два примірники, Люди в черном 1, Люди в черном 2 - по три примірники, вартістю по 35 грн. 65 коп. за кожен примірник аудіовізуального твору на компакт-диску виготовленого та розповсюдженого ТОВ Відеосервіс Україна (код 33696015 ).

Згідно висновку експерту № 74 від 20.03.2010, надані на дослідження носії для лазерних систем зчитування формату DVD в кількості 60 штук, та СD в кількості 34 штук - містять об'єкти авторського права та суміжних прав, які мають ознаки контрафактності (неліцензійності), а саме : відсутність контрольної марки на поверхнях обкладинок боксів, відсутність інформації щодо право власників на території України, відсутність на внутрішній кільцевій стороні робочої поверхні спеціальних ідентифікаційних кодів примірники творів нанесені на носіях типу DVD - R, відсутність позначок зонування, наявність відміток „ALL» .

Таким чином своїми умисними злочинними діями ОСОБА_5 за попередньою змовою в групі з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_6, завдали ТОВ «Геміні» матеріальної шкоди на суму 1375 грн., ТОВ Українська ДіВіДі Компанія матеріальної шкоди на суму 910 грн., ТОВ Інтер-Фільм матеріальної шкоди на суму 3510 грн., ТОВ Відеосервіс Україна матеріальної шкоди на суму 1604 грн. 25 коп., всього на загальну суму 7399 грн. 25 коп., що в 20 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на час вчинення злочину і є значним розміром.

Допитаний в судовому засіданні підсудний повністю визнав себе винним і фактичні обставини справи ним не оспорювались .Щиро розкаявся.

Згідно ст. 299 ч. 3 КПК України суд обмежив дослідженя доказів допитом підсудного.

Таким чином суд приходить до висновку про винність ОСОБА_5 у вчиненні умисних дій,що виразились в незаконному розповсюдженні творів мистецтва на носіях інформації, що завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб.

Його дії суд кваліфікує за ст. 176 ч. 2 КК України .

Призначаючи покарання ОСОБА_5 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого -відповідно до ст.12 КК України злочин віднесений до середньої тяжкості , його особу і вважає, що він заслуговує на покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією та знищенням всіх примірників дисків для лазерних систем зчитування .

Однак враховуючі пом якшуючі покарання для підсудного обставини- раніше не судимого , розкаяння у вчиненому суд вважає можливим звільнити його від відбуття покарання з випробуванням -іспитовим строком на певний термін на підставі ст. 75 КК України.

Обтяжуючих покарання обставин для підсудного судом не встановлено .

Цивільний позов ТОВ Відеосервіс Україна суд вважає необхідним задовольнити в повному об ємі і стягнути і підсудного 3030 грн. 25 коп .

Цивільні позови ТОВ Геміні та ТОВ Інтер-Фільм суд вважає необхідним залишити без розгляду , оскільки вони не були підтримані в судовому засіданні .

Керуючись ст.ст. 323 ,324 КПК України ,-

З а с у д и в :

ОСОБА_5 визнати винним за ст.176 ч. 2 КК України і призначити йому покарання у виді 2 років позбавлення волі з конфіскацією та знищенням всіх примірників дисків для лазерних вив тем зчитування.

На підставі ст.75 КК України звільнити засудженого від відбуття покарання з випробуванням- іспитовим строком на 1 рік.

Згідно ст. 76 КК України забов язати засудженого не виїджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції ,повідомляти про зміну місця проживання та роботи , періодично з являтися на реєстрацію в ці органи.

Міру запобіжного заходу до набрання вироком чинності залишити у виді підписки про невиїзд з постійного місця проживання.

Стягнути із ОСОБА_5 на користь НДЕКЦ з обслуговування ЛУ на ПЗЗ при УМВС України на транспорті 1650 грн. 69 коп. (а.с. 70 ,272).

Речові докази - знищити.(а.с. 148, 282).

Стягнути із ОСОБА_5 на користь ТОВ Відеосервіс Україна 3030 грн.25 коп.

Цивільні позови ТОВ Геміні , ТОВ Інтер-Фільм залишити без розгляду.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через районний суд протягом 15 діб з моменту його проголошення .

Суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.08.2010
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54612295
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —922

Ухвала від 02.09.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

Ухвала від 16.07.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

Ухвала від 07.07.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

Вирок від 27.08.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко А. М.

Ухвала від 16.02.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Колтунова А. І.

Ухвала від 16.02.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Колтунова А. І.

Ухвала від 30.01.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Колтунова А. І.

Ухвала від 27.01.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Колтунова А. І.

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Мокрушин В.І.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Мокрушин В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні