Рішення
від 23.12.2015 по справі 904/9654/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.12.15р. Справа № 904/9654/15 За позовом Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ", м. Першотравенськ Дніпропетровської області

до Першотравенського міського житлово-комунального підприємства, м. Першотравенськ Дніпропетровської області

про визнання недійсним договору від 31.12.2014р. про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання

та

за зустрічним позовом Першотравенського міського житлово-комунального підприємства, м. Першотравенськ Дніпропетровської області

до Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ", м. Першотравенськ Дніпропетровської області

про стягнення 68 012 грн. 68 коп.

Суддя ЗАГИНАЙКО Т.В.

Представники:

від Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ": ОСОБА_1 - представник, дов. від 16.12.2015р. №б/н (був присутній у судовому засіданні 17.12.2015р.);

від Першотравенського міського житлово-комунального підприємства: ОСОБА_2 -представник, дов. від 22.09.2015р. № 17 (був присутній у судових засіданнях 03.12.2015р. та 17.12.2015р.).

СУТЬ СПОРУ:

Приватна телерадіокомпанія "ВІЗИТ" просить визнати недійсним договір від 31.12.2014р. про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання.

Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство у запереченнях (вх.№76321/15 від 19.11.2015р.) на позовну заяву просить в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що: - відповідач відповідно до наказу №76 від 17.05.2005р. "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" є балансоутримувачем, а отже здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів на утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію, - відповідно до пункту 1 "Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна територіальної громади м. Першотравенська" методика розрахунку і порядок використання плати за оренду комунального майна, що належить до комунальної власності, розроблена з метою створення єдиного організайно-економічного механізму справляння плати за оренду цілісних майнових комплексів комунальних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів нерухомого майна та окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності, підприємств, заснованих на майні, або перебуває в комунальній власності, що передається в оренду; - відповідач не передає право використання під'їзду будинків та допоміжних приміщень житлового фонду м. Першотравенська.

В подальшому Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство звернулося до господарського суду із зустрічним позовом (вх.№10429/15 від 03.12.2015р.), в якому просить стягнути з позивача 68 012 грн. 68 коп., що складає 41 552 грн. 03 коп. - заборгованості за договором від 31.12.25014р. №112; 9 737 грн. 78 коп. - пені, 16 200 грн. 00 коп. - штрафних санкцій та 522 грн. 87 коп. - 3% річних.

Приватна телерадіокомпанія „Візит» відзиву на зустрічну позовну заяву не надав.

Оригінали документів, оглянуті у судових засіданнях, відповідають копіям, залученим до матеріалів справи.

Клопотання про технічну фіксацію судового процесу за допомогою технічних засобів представниками сторін заявлено не було.

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.12.2014р. між Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством, як стороною-1, та Приватною телерадіокомпанією "ВІЗИТ", як стороною-2, було укладено Договір про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання (надалі - Договір), відповідно до пункту 1.1 якого сторона-1 на правах балансоутримувача житлового фонду в м. Першотравенську надає стороні-2 можливість на розміщення телекомунікаційних мереж кабельного Інтернету, кабельного ТВ та іншого слабострумного обладнання (гомофонне обладнання, відеоспростереження) його експлуатацію та утримання на об'єктах, конструктивних елементах будівель, споруд, під'їздів багатоквартирних будинків, що належать до комунальної форми власності для реалізації прав споживачів на отримання телекомунікаційних послуг.

Згідно пунктом 1.2 Договору перелік об'єктів, на яких розміщується телекомунікаційне чи інше обладнання сторони-2, визначається у додатку №1 до цього договору.

Відповідно до пункту 3.1 Договору розрахунок плати за Договором здійснюється згідно „Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна територіальної громади м. Першотравенська» , затвердженої рішенням сесії Першотравенської міської ради від 30.09.2011 року №166-13/VІ.

Базова сума щомісячного платежу по договору складає 4 126 грн. 00 коп.; плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування індексу інфляції (пункти 3.2, 3.3 Договору).

Згідно з пунктом 3.5 Договору сторона-1 зобов'язується вносити плату помісячними платежами не пізніше 25-го числа поточного місяця, або протягом 5-ти календарних днів з дня отримання рахунку.

Відповідно до пункту 5.1 Договору цей договір набирає чинності з дати його підписання та діє протягом 1 року.

Приватна телерадіокомпанія "ВІЗИТ" вважає, що Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством надано право використання під'їздів та допоміжних приміщень багатоквартирних жилих будинків, що не належать до комунальної власності, а розрахунок плати за використання вказаних об'єктів розраховано відповідно до методики, яка не передбачає справляння плати за вказані види послуг; Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство проти цього заперечує і просить стягнути з Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ" 41 552 грн. 03 коп. - заборгованості за договором від 31.12.25014р. №112; 9 737 грн. 78 коп. - пені, 16 200 грн. 00 коп. - штрафних санкцій та 522 грн. 87 коп. - 3% річних.

Господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним повністю або в частині (частина 1 статті 207 Господарського кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Отже, цивільно-правовий договір є правовою формою узгодження волі сторін, спрямованої на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків і з моменту укладення договору всі його умови стають однаково обов'язковими для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Як вбачається укладений між сторонами Договір про можливість на розміщення телекомунікаційних мереж за плату на об'єктах, зазначених у Договорі, є фактично договором про користування вказаними об'єктами, тобто за своєю правовою природою є договором оренди, оскільки відповідно до умов цього договору Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство фактично надало Приватній телерадіокомпанії "ВІЗИТ" право на користування об'єктами, конструктивними елементами будівель, споруд, під'їздів багатоквартирних будинків для розміщення, експлуатації та утримання телекомунікаційних мереж.

Згідно з частиною 1 статті 760 Цивільного кодексу України предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Як вбачається предметом використання за Договором є об'єкти, конструктивні елементи будівель, споруд, під'їзди багатоквартирних будинків.

У додатку до Договору „Розрахунок до договору» сторони узгодили адреси таких багатоквартирних будинків.

Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права; наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму (стаття 761 Цивільного кодексу України).

У пункті 1.1 Договору визначено, що об'єкти, конструктивні елементи будівель, споруд, під'їзди багатоквартирних будинків належать до комунальної форми власності.

Статтею 327 Цивільного кодексу України передбачено, що у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді; управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Також згідно з преамбулою рішення Першотравенської міської ради від 30.09.2011 року №166-13/VІ „Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна територіальної громади м. Першотравенська» дане рішення прийнято з метою забезпечення ефективності управління та контролю за використанням майна, яке належить на праві комунальної власності територіальній громаді м. Першотравенька.

Відповідно до пункту 1 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна територіальної громади м. Першотравенська методика розроблена з метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справлення плати за оренду цілісних майнових комплексів комунальних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів (філій, цехів, дільниць) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) та окремого індивідуально визначеного майна.

Матеріали справи не містять, а Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством не надано доказів в підтвердження права комунальної власності на об'єкти, зазначені у договорі від 23.12.2014р. №б/н.

Згідно з частиною 2 статті 10 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду» власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках; допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

Відповідно до частини другої статті 382 Цивільного кодексу України власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності; право приватної власності є непорушним (частина 3 статті 41 Конституції України).

Згідно з частиною 1 статті 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до рішення Конституційного суду України від 02.03.2004р. у справі №1-2/2004 за конституційним зверненням ОСОБА_3 та інших громадян про офіційне тлумачення положень пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та за конституційним поданням 60 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень статей 1, 10 цього Закону (справа про права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків) визначено, що в аспекті конституційного звернення і конституційного подання положення частини першої статті 1, положення пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" треба розуміти так: - допоміжні приміщення (підвали, сараї, кладовки, горища, колясочні і т. ін.) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього; - власник (власники) неприватизованих квартир багатоквартирного будинку є співвласником (співвласниками) допоміжних приміщень нарівні з власниками приватизованих квартир; питання щодо згоди співвласників допоміжних приміщень на надбудову поверхів, улаштування мансард у багатоквартирних будинках, на вчинення інших дій стосовно допоміжних приміщень (оренда тощо) вирішується відповідно до законів України, які визначають правовий режим власності.

Також у вказаному рішенні Конституційного суду України від 02.03.2004р. у справі №1-2/2004 зазначено, що відповідно до Конституції України всі суб'єкти права власності рівні перед законом; у багатоквартирних будинках, де не всі квартири приватизовані чи приватизовані повністю, власник (власники) неприватизованих квартир (їх правонаступники) і власники приватизованих квартир багатоквартирного будинку є рівноправними співвласниками допоміжних приміщень; вони є рівними у праві володіти, користуватися і розпоряджатися допоміжними приміщеннями.

Згідно зі статтею 150 Конституції України до повноважень Конституційного Суду України належить, зокрема, офіційне тлумачення Конституції України та законів України; з питань, передбачених цією статтею, Конституційний Суд України ухвалює рішення, які є обов'язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені.

Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору (частина 1 статті 32 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (стаття 34 Господарського процесуального кодексу України).

Оскільки Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством не надано належних та допустимих доказів на підтвердження того, що воно має право на укладення договору про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання господарський суд дійшов висновку про невідповідність укладеного Договору вимогам чинного законодавства.

Згідно з частиною 1 статті 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою, третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього кодексу.

Господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним повністю або в частині (частина 1 статті 207 Господарського кодексу України).

Таким чином, договір від 31.12.2014р. про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання, укладений між сторонами, є недійсним.

Відповідно до частини 1 статті 216 Цивільного кодексу України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю; у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Згідно зі статтею 236 Цивільного кодексу України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення; якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх у майбутньому припиняється.

Як вбачається Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством нараховано плату за використання об'єктів Договору у розмірі 64 777 грн. 31 коп., у тому числі: - за лютий 2015р. - 5 104 грн. 69 коп.; - за березень 2015р. - 5 375 грн. 24 коп.; - за квітень 2015р. - 5 955 грн. 77 коп.; - за травень 2015р. - 6 789 грн. 58 коп.; - за червень 2015р. - 6 938 грн. 95 коп.; - за липень 2015р. - 6 966 грн. 71 коп.; - за серпень 2015р. - 6 897 грн. 04 коп.; - за вересень 2015р. - 6 897 грн. 04 коп.; - за жовтень 2015р. - 6 999 грн. 23 коп.; - за листопад 2015р. - 6 908 грн. 24 коп.

У зв'язку зі сплатою Приватною телерадіокомпанією "ВІЗИТ" 23 255 грн. 28 коп. Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство просить стягнути з Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ" 41 522 грн. 03 коп. - плати за використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання.

Оскільки Договір є недійсним з моменту укладення, Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство не мало права надавати у користування об'єкти, зазначені у Договорі, тому воно не набуло права на отримання плати за цим договором, а відповідно вимоги про стягнення з Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ" заборгованості є безпідставними і задоволенню не підлягають.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі за зустрічним позовом слід віднести за рахунок Першотравенського міського житлово-комунального підприємства, а судові витрати за первісним позовом слід покласти також на Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство.

Керуючись статтями 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні зустрічного позову відмовити.

Судові витрати за зустрічним позовом віднести за рахунок Першотравенського міського житлово-комунального підприємства.

Первісний позов задовольнити.

Визнати недійсним договір від 31.12.2014р. про використання об'єктів комунальної власності для розміщення телекомунікаційних мереж та телекомунікаційного обладнання, укладений між Приватною телерадіокомпанією "ВІЗИТ" (ідентифікаційний код 19320546) та Першотравенським міським житлово-комунальним підприємством (ідентифікаційний код 32598423).

Стягнути з Першотравенського міського житлово-комунального підприємства (52800, м. Першотравенськ Дніпропетровської області, вул. Комсомольська, 12; ідентифікаційний код 32598423) на користь Приватної телерадіокомпанії "ВІЗИТ" (52800, м. Першотравенськ Дніпропетровської області, вул. Чайковського, 16-а; ідентифікаційний код 19320546) 1 218 грн. 00 коп. - витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СУДДЯ Т.В. ЗАГИНАЙКО

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до статті 84 ГПК України,

„28„ грудня 2015р.

Дата ухвалення рішення23.12.2015
Оприлюднено05.01.2016
Номер документу54678120
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 68 012 грн. 68 коп

Судовий реєстр по справі —904/9654/15

Постанова від 14.09.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 30.08.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 07.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Рішення від 23.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 07.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 03.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні