Рішення
від 07.09.2009 по справі 8/180-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.09.09р. Справа № 8/180-09

За позовом Прокурора П етропавлівського району Дні пропетровської області в інт ересах держави в особі Петро павлівської райдержадмініс трації (смт. Петропавлівка Дн іпропетровської області)

до Приватного підприєм ства "Промсвязьсервіс" (м. Харк ів)

про повернення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки та зобов'язання привести з емельну ділянку у придатний до використання стан

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Прокурор: не з'яви вся

Від позивача: Руденко А.В. - нач.відділу (дов. № 8/9-308 від 24.08.09р.)

Від відповідача: не з'явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Петропавлівс ького району Дніпропетровсь кої області звернувся з позо вом до господарського суду Х арківської області в інтерес ах держави в особі Петропавл івської райдержадміністрац ії, в якому просить:

- зобов'язати Приватне під приємство "Промсвязьсервіс" (далі - відповідач) повернути державі в особі Петропавлів ської райдержадміністрації , смт. Петропавлівка Дніпропе тровської області (далі - пози вач) самовільно зайняту земе льну ділянку площею 0,1364га, що р озташована на території Мико лаївської сільської ради Пет ропавлівського району Дніпр опетровської області поблиз у розташування телевізійної ретрансляційної вежі;

- зобов'язати Приватне підпр иємство "Промсвязьсервіс" пр ивести вказану земельну діля нку в придатний для використ ання стан.

Позивач повністю підтрима в позовні вимоги прокурора.

Відповідач у своєму відзив і на позов просить відмовити позивачу у задоволенні позо вних вимог, з посиланням на те , що прокурором при поданні по зовної заяви подані недостов ірні документи, а також відпо відач просить визнати право на подальший збір документів для розробки проекту землев ідведення вже зайнятої будів ництвом ділянки.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши позивача, гос подарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Актом перевірки дотри мання вимог земельного закон одавства від 21.02.2008р., складеним державним інспектором відді лу з контролю за використанн ям та охороною земель, за учас тю помічника прокурора Петро павлівського району, в район і розташування телевізійної ретрансляційної вежі, велис ь роботи по встановленню зал ізобетонний опор в кількості 3 шт., у зв'язку з чим було вирит о 3 котловани шириною до 4-х м. та глибиною до 3-х м. та один котло ван шириною до 1,5 м. та довжино ю до 7 м., чим був порушений родю чий шар ґрунту на самовільно зайнятій земельній ділянці загальною площею 0,1364 га за раху нок земель сільськогосподар ського призначення . Згідно д аних земельних ресурсів дан а земельна ділянка нікому не надавалась та знаходиться у складі земель запасу держав и, тобто земельна ділянка вик ористовується без правовста новлюючих документів. Виявле ні порушення є порушенням зе мельного законодавства, відп овідальність за які передбач ена ст. 211 Земельного кодексу У країни та ст. 53 Кодексу про адм іністративні правопорушенн я, про що складено дійний акт.

Викладене також підтвердж ується іншими матеріалами сп рави: актом обстеження земел ьної ділянки від 11.03.08р., .

У поясненнях від 21.02.08р. директ ором підприємства-відповіда ча зазначено про згоду з факт ами, встановленими актом пер евірки дотримання вимог земе льного законодавства від 21.02.200 8р., актом обстеження земельно ї ділянки від 11.03.08р. та ін.

Станом на момент розгляду ц ієї справи доказів оформленн я правовстановлюючих докуме нтів на вказану земельну діл янку відповідач суду не нада в.

При викладених обставинах господарський суд вважає по зовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

Задовольняючи позовні вим оги господарський суд виходи в також з наступного:

Згідно ст. 2 ГПК України та рі шення Конституційного суду У країни від 08.04.99 р. № 3-рп/99, господа рський суд порушує справи за позовними заявами прокурорі в та їх заступників, які зверт аються до господарського суд у в інтересах держави, при цьо му прокурор в позовній заяві самостійно визначає, в чому п олягає порушення інтересів д ержави, та обґрунтовує необх ідність їх захисту, а також вк азує орган, уповноважений де ржавою здійснювати відповід ні функції у спірних відноси нах. Пiд поняттям "орган, уповн оважений державою здiйснюват и вiдповiднi функцiї у спiрних вiд носинах", зазначеним у частин i другiй статтi 2 АПК України, пот рiбно розумiти орган державно ї влади чи орган місцевого са моврядування, якому законом надано повноваження органу в иконавчої влади.

Згідно ст. 14 Конституції Укр аїни, земля є основним націон альним багатством, що перебу ває під особливою охороною д ержави, Право власності набу вається і реалізується грома дянами, юридичними особами т а державою виключно відповід но до закону.

Таким чином, прокурором в ме жах наданих законом повноваж ень щодо представництва інте ресів в суді, обґрунтовано по дано позов в інтересах держа ви в особі Петропавлівської райдержадміністрації.

Згідно ст.ст. 116, 125, 126 Земельног о кодексу України, громадяни та юридичнi особи набувають п рава власностi та права корис тування земельними дiлянками iз земель державної або комун альної власностi за рiшенням о рганiв виконавчої влади або о рганiв мiсцевого самоврядува ння в межах їх повноважень, ви значених цим Кодексом. Набут тя права на землю громадянам и та юридичними особами здiйс нюється шляхом передачi земе льних дiлянок у власнiсть або н адання їх у користування. Пра во власностi та право постiйно го користування на земельну дiлянку виникає пiсля одержан ня її власником або користув ачем документа, що посвiдчує п раво власностi чи право постiй ного користування земельною дiлянкою, та його державної ре єстрацiї. Право на оренду земе льної дiлянки виникає пiсля ук ладення договору оренди i йог о державної реєстрацiї. Прист упати до використання земель ної дiлянки до встановлення ї ї меж у натурi (на мiсцевостi), од ержання документа, що посвiдч ує право на неї, та державної р еєстрацiї забороняється.

Право власностi на земельну дiлянку i право постiйного кор истування земельною дiлянкою посвiдчується державними ак тами. Форми державних актiв за тверджуються Кабiнетом Мiнiст рiв України. Право оренди земл i оформляється договором, яки й реєструється вiдповiдно до з акону.

Відповідно до ст. 212 Земельно го кодексу України, самовiльн о зайнятi земельнi дiлянки пiдл ягають поверненню власникам землi або землекористувачам без вiдшкодування затрат, пон есених за час незаконного ко ристування ними. Повернення самовiльно зайнятих земельни х дiлянок провадиться за рiшен ням суду.

Отже, заперечення відповід ача спростовуються об'єктивн ими обставинами та матеріала ми справи, крім того порушенн я земельного законодавства в ідповідачем визнано та підтв ерджено поясненнями від 21.02.08р.

Викладене є підставою для з адоволення позову. Судові ви трати слід покласти на відпо відача.

Керуючись ст.ст. 12, 116, 125, 126, 212 Земе льного кодексу України, ст.ст . 2, 44, 49, 82-85 Господарського процес уального кодексу України, го сподарський суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Зобов' язати Приватне під приємство "Промсвязьсервіс" (61093, м. Харків, вул.Клапцова, 48; код 24347688):

- повернути самовільно зайн яту земельну ділянку площею 0,1364 га, розташовану на територ ії Миколаївської сільської р ади Петропавлівського район у Дніпропетровської області поблизу розташування телеві зійної ретрансляційної вежі державі в особі Петропавлів ської райдержадміністрації (52700, Дніпропетровська область , смт. Петропавлівка, вул.Радян ська, 62; код 04052347);

- привести земельну ділянку площею 0,1364 га, розташовану на т ериторії Миколаївської сіль ської ради Петропавлівськог о району Дніпропетровської о бласті поблизу розташування телевізійної ретрансляційн ої вежі в придатний до викори стання стан.

Стягнути з Приватного підп риємства "Промсвязьсервіс" (610 93, м. Харків, вул.Клапцова, 48; код 24347688):

q в доход держбюджету (ра хунок № 31118095700005 у ГУ ДКУ в Дніпроп етровській області, МФО 805012, ко д 24246786, Управління ДКУ у Жовтнев ому районі м. Дніпропетровсь ка) - 85 грн. 00 коп. витрат на дер жмито;

q в доход держбюджету (ра хунок № 31211259700005 у ГУ ДКУ в Дніпроп етровській області, МФО 805012, ко д 24246786, Управління ДКУ у Жовтнев ому районі м. Дніпропетровсь ка) - 312 грн. 50 коп. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Видати накази.

Суддя І.Ю. Дубінін

Рішення підписано 07.09.09р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.09.2009
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу5487642
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/180-09

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні