Рішення
від 17.07.2009 по справі 2-3248/2009
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-3248/09

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

17 липня 2009 року

Дніпропетровський райо нний суд Дніпропетровської о бласті в складі:

головуючого - судді Бровче нка В.В.,

при секретарі Лук' яненко О.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в сел. Юв ілейне цивільну справу за по зовом ОСОБА_1 до Ювілейної селищної ради Дніпропетровс ького району Дніпропетровсь кої області, треті особи ОС ОБА_2, ОСОБА_3, Дніпропетр овська районна державна нота ріальна контора Дніпропетро вської області про визначенн я додаткового строку для при йняття спадщини,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звер нувся до суду з позовом до від повідача Ювілейної селищної ради Дніпропетровського рай ону Дніпропетровської облас ті про визначення додатковог о строку для подання заяви пр о прийняття спадщини, вказав ши, що він є спадкоємцем за зак оном свого батька ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. С падкоємцями за законом також є дружина померлого ОСОБА_ 2 та син померлого ОСОБА_3 На момент смерті ОСО БА_4 у будь-кого із спадкоємц ів були відсутні відомості щ одо наявності у померлого за життя якогось майна, у зв' яз ку з чим спадщина ніким зі спа дкоємців не приймалась та сп адкова справа не заводилась. В той же час позивачеві було в ідомо, що ОСОБА_4 за життя б ув членом садового товариств а «Ранет», розташованого на т ериторії сел. Ювілейне Дніпропетровського району Д ніпропетровської області та користувався земельною діля нкою № 31 загальною площею 0,0515 га . Після смерті ОСОБА_4 пози вач користувався зазначеною ділянкою та сплачував членс ькі внески до садового товар иства, а у квітні 2008 року виріши в її приватизувати, для чого з вернувся до голови правління обслуговуючого кооперативу садового товариства «Ранет» ОСОБА_6 Останній повідоми в позивача, що зазначена земе льна ділянка вже була приват изована ОСОБА_4 та надав Д ержавний акт на право власно сті на землю на ім' я ОСОБА _4 Таким чином позивач дізна вся про наявність у померлог о ОСОБА_4 спадкового майна у вигляді земельної ділянки та у зв' язку з пропуском стр оку для прийняття спадщини з поважних причин просить суд визначити додатковий строк для прийняття спадщини. Пред ставник позивача ОСОБА_5 п ідтримав позовні вимоги у су довому засіданні.

Представники відповідача Ювілейної селищної ради та т ретьої особи Дніпропетровсь кої районної державної нотар іальної контори Дніпропетро вської області до суду не з' явились, надали суду заяви пр о відсутність заперечень про ти позову та розгляд справи у їх відсутність.

Треті особи ОСОБА_2 і О СОБА_3 до суду не з' явились , у письмових поясненнях прос или справу розглянути у їх ві дсутність із задоволенням по зову, оскільки строк для прий няття спадщини позивач пропу стив з поважних та незалежни х від нього причин, підтверди вши обставини пропущення цьо го строку.

Суд, вислухавши представни ка позивача та дослідивши ма теріали справи, вважає позов ОСОБА_1 обґрунтованим та таким що підлягає задоволенн ю в повному обсязі з наступни х підстав.

Судом встановлено, що позив ач ОСОБА_1 є спадкоємцем з а законом першої черги свого батька ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво п ро смерть серії НОМЕР_1 ві д 06 грудня 2002 року, видане Відді лом реєстрації смерті в м. Дні пропетровську Дніпропетров ського обласного управління юстиції). На момент відкриття спадщини у позивача були від сутні відомості щодо наявнос ті у спадкодавця за життя яко гось майна, у зв' язку з чим, с падщина у встановлений шести місячний строк ним не прийма лась.

Спадкова справа стосовно с падкодавця у державній нотар іальній конторі за місцем ві дкриття спадщини відсутня, щ о підтверджується листом зав ідуючої Дніпропетровської р айонної державної нотаріаль ної контори Дніпропетровськ ої області від 07 липня 2009 ро ку № 2365.

З членської книжки садовод а на ім' я ОСОБА_4 вбачаєт ься, що він з 1989 року був членом садового товариства «Ранет» та користувався садовою діл янкою № 31 площею 500 квадратних м етрів. 04 серпня 1995 року на підст аві рішення ХV сесії ХХI склика ння Ювілейної селищної ради Дніпропетровського району Д ніпропетровської області ві д 15 грудня 1993 року ОСОБА_4 на був права власності на земел ьну ділянку № 31 загальною площ ею 0,0515 га, розташовану на терит орії садового товариства «Ра нет» у сел. Ювілейне Дніпропе тровського району Дніпропет ровської області (Державний акт на право приватної власн ості на землю серії НОМЕР_2 від 04 серпня 1995 року).

Про наявність у померлого ОСОБА_4 спадкового майна у в игляді земельної ділянки поз ивач ОСОБА_1 дізнався у кв ітні 2008 року від голови правлі ння обслуговуючого кооперат иву садового товариства «Ран ет» ОСОБА_6 коли звернувся до нього з наміром приватизу вати дану земельну ділянку. О бставини пропуску позивачем строку для прийняття спадщи ни підтвердили інші спадкоєм ці за законом першої черги - дружина спадкодавця ОСОБА _2 та син спадкодавця ОСОБ А_3, а також свідок ОСОБА_6

За таких обставин суд вважа є, що строк для прийняття спад щини пропущено позивачем з п оважної причини, оскільки з м оменту відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 до квітня 2008 ро ку він не знав про наявність у ОСОБА_4 за життя будь-яког о майна, що є об' єктивною та н езалежною від нього причиною .

Враховуючи, що відкриття с падщини відбулось до 01 січня 2 004 року, застосуванню підлягає чинне на той час законодавст во, зокрема, Цивільний кодекс Української РСР 1963 року. Таким чином, норми ЦК України, зазна чені у позовній заяві, застос уванню не підлягають та дода тковий строк для подання зая ви про прийняття спадщини не встановлюється.

Відповідно до ст.ст.549, 550 ЦК УР СР встановлений шестимісячн ий строк для прийняття спадщ ини може бути продовжений су дом, якщо він визнає причини п ропуску строку поважними.

Суд вважає, що оскільки стро к для прийняття спадщини поз ивач пропустив з поважної пр ичини, тому йому необхідно пр одовжити строк для прийняття спадщини на шість місяці з дн я набрання чинності рішенням суду.

Керуючись ст.ст.7, 10, 11, 27, 31, 57, 60, 215, 223 ЦПК України, ст.ст.529, 548, 549, 550 ЦК УРС Р 1963 року, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Юв ілейної селищної ради Дніпро петровського району Дніпроп етровської області, треті ос оби ОСОБА_2, ОСОБА_3, Дні пропетровська районна держа вна нотаріальна контора Дніп ропетровської області про ви значення додаткового строку для прийняття спадщини - задо вольнити.

Продовжити ОСОБА_1 стр ок для подання заяви про прий няття спадщини після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОР МАЦІЯ_1, на шість місяців з дн я набрання чинності рішенням суду.

Заяву про апеляційне оска рження рішення суду може бут и подано до апеляційного суд у Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня пр оголошення рішення, апеляцій на скарга на рішення суду под ається протягом двадцяти дні в після подання заяви про апе ляційне оскарження через Дні пропетровський районний суд Дніпропетровської області а бо в порядку ч.4 ст.295 ЦПК Україн и.

Суддя В.В.Бровченко

Дата ухвалення рішення17.07.2009
Оприлюднено09.11.2009
Номер документу5546810
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначенн я додаткового строку для при йняття спадщини

Судовий реєстр по справі —2-3248/2009

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Рішення від 01.12.2009

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Биканов Іван Романович

Рішення від 21.12.2009

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Андрєєв П.Ф.

Рішення від 27.11.2009

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Юлія Вікторівна

Ухвала від 12.11.2009

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Коломієць Оксана Сергіївна

Рішення від 23.10.2009

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Людмила Миколаївна

Рішення від 23.01.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю.Б.

Рішення від 17.07.2009

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бровченко В.В.

Рішення від 23.01.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю.Б.

Рішення від 28.09.2009

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні