Постанова
від 11.04.2008 по справі 2-а-48/2008
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-48

2008 р.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2008 року Кр ивоозерський районний суд Ми колаївської області

в складі: головуючого - судд і Дулдієр А.І.

при секретарі Добровольській І.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні смт. Криве Озеро справу за адміністрат ивним позовом ОСОБА_1 до У правління Пенсійного фонду У країни в Кривоозерському рай оні Миколаївської області пр о визнання протиправним ріше ння Управління Пенсійного фо нду України в Кривоозерськом у районі Миколаївської облас ті № Г-115 від 16 серпня 2007 року про в ідмову провести доплату до п енсії в розмірі 30 відсотків мі німальної пенсії за віком та зобов"язання відповідача пр овести з 1 січня 2007 року перерах унок та виплату пенсії, збіль шеної на 30 відсотків мінімаль ної пенсії за віком

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Управління Пенсій ного фонду України в Кривооз ерському районі Миколаївськ ої області про визнання прот иправним рішення Управління Пенсійного фонду України в К ривоозерському районі Микол аївської області № Г-115 від 16 се рпня 2007 року про відмову прове сти доплату до пенсії в розмі рі 30 відсотків мінімальної пе нсії за віком та зобов"язання відповідача провести з 1 січн я 2007 року перерахунок та випла ту пенсії, збільшеної на 30 від сотків мінімальної пенсії за віком вказуючи на те, що вона має статус дитина війни в зв"я зку з чим відповідно до ст. 6 За кону України "Про соціальний захист дітей війни" розмір її пенсії повинен бути збільше ний на 30 відсотків мінімально ї пенсії за віком.

В судовому засіданні позив ачка підтримала позов.

Представник відповідача в суді позов не визнала, посил аючись на те, що підвищення о рганами Пенсійного фонду Укр аїни пенсій дітям війни є нем ожливим, оскільки Законом Ук раїни "Про соціальний захист дітей війни" не визначено роз мір мінімальної пенсії за ві ком, з якої потрібно обчислюв ати підвищення пенсії дітям війни та Державним Бюджетом на 2007 рік не виділено відповід них коштів для здійснення ць ого підвищення.

Вислухавши сторони, дослід ивши матеріали справи суд вв ажає, що позов підлягає частк овому задоволенню із слідуюч их підстав.

Судом встановлено, що ОСО БА_1 має статус дитини війни , що підтверджується відпові дною відміткою управління пр аці та соціального захисту н аселення Кривоозерської рай онної державної адміністрац ії від 13 квітня 2006 року в пенсій ному посвідченні НОМЕР_1 в иданого управлінням Пенсійн ого фонду України в Кривоозе рському районі 9 листопада 2005 р оку.

Згідно ст. 6 Закону України " Про соціальний захист дітей війни" № 2195 від 18 листопада 2004 рок у з 1 січня 2006 року дітям війни п енсії підвищуються на 30 відсо тків мінімальної пенсії за в іком.

Відповідно до ч.1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов"яз кове державне пенсійне страх ування" мінімальний розмір п енсії за віком за наявності у чоловіків - 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлює ться у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втрати ли парцездатність, визначен ого законом.

Законом України № 749-У від 15 бе резня 2007 року про внесення змі н до Закону України "Про Держа вний бюджет України на 2007 рік" в становлено, що для визначенн я мінімального розміру пенсі ї за віком з 1 квітня та з 1 жовтн я 2007 року застосовується прож итковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, ви значений абзацом п"ятим част ини першої статті 62 збільшени й на один відсоток.

Таким чином, приймаючи до у ваги, що мінімальний розмір п енсії за віком в 2007 році станов ив з 1 січня - 380 грн.; з 1 квітня - 410 г рн.06 коп.; з 1 жовтня - 415 грн.11 коп., т ому позивачці з 16 серпня 2007 рок у пенсія повинна бути підвищ ена з 1 квітня 2007 року на 123.02 грн., з 1 жовтня 2007 року на 124.53 грн., що в ідповідачем не було здійснен о, оскільки дію ст. 6 Закону Ук раїни "Про соціальний захист дітей війни" зупинено на 2007 рік на підставі ст. 111 Закону Укра їни "Про Державний бюджет Укр аїни на 2007 рік" № 489-У від 19 грудня 2006 року.

Проте, рішенням Конституці йного Суду України № б-рп від 9 липня 2007 року у справі за конст итуційним поданням 46 народни х депутатів України щодо від повідності Конституції Укра їни /конституційності/ полож ень статтей 29, 36, частини друго ї статті 56, частини першої ста тті 66, пунктів 7, 9, 12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 статті 71, статтей 98, 103, 111 Закону У країни "Про Державний бюджет України на 2007 рік" /справа про с оціальні гарантії громадян/ визнано такими, що не відпові дають Конституції України /є неконституційними/ положенн я п.12 статті 71, ст. 111 Закону Укра їни "Про Державний бюджет Укр аїни на 2007 рік" яким встановлен о, що на 2007 рік зупиняють дію по ложення ст. 6 Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни" з урахуванням ст. 111 Зако ну України "Про Державний бюд жет України на 2007 рік", де зазна чено, що у 2007 році підвищення д о пенсії або щомісячного дов ічного грошового утримання ч и державної соціальної допом оги, яка виплачується заміст ь пенсії, відповідно до статт і 6 Закону України "Про соціаль ний захист дітей війни" випла чується особам, які є інвалід ами /крім тих, на яких поширує ться дія Закону України "Про с татус ветеранів війни, гаран тії їх соціального захисту"/ у розмірі 50 відсотків від розмі ру надбавки, встановленої дл я учасників війни.

Конституційний Суд Україн и у своєму рішенні від 9.07.2007 року дійшов висновку, що зупиненн я Законом України про Держав ний бюджет України дії інших законів України щодо наданн я пільг, компенсацій і гарант ій, внесення змін до інших за конів України, встановлення іншого /додаткового/ правово го регулювання відносин, ніж передбачено законами Україн и, не відповідає статтям 1, 3, ча стині другій статті 6, частин і другій статті 8, частині дру гій статті 19, статтям 21, 22, пункт у 1 частини другої статті 92, ча стинам першій, другій, треті й статті 95 Конституції Україн и.

Відповідно до ст. 152 Констит уції України закони та інші п равові акти, які за рішенням Конституційного Суду Україн и визнаються неконституційн ими, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Су дом України рішення про їх не конституційність.

Так згідно ст. 8 Конституції України, Конституція має най вищу юридичну силу, закони та інші нормативно-правові акт и приймаються на основі Конс титуції України і повинні ві дповідати їй.

Відповідно до ст. 22 Конститу ції України конституційні пр ава і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін чи чиних закон ів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих пр ав і свобод.

Саме тому суд дійшов виснов ку про неприпустимість при в становленні розміру державн ої соціальної підтримки діте й війни виходити з положень З акону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", яким виплата державної соціально ї підтримки передбачена у зн ачно менших розмірах, оскіль ки Конституція України має в ищу юридичну силу порівняно з іншими Законами України.

Згідно з ч.2 ст. 3 Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей війни" державні соціальні гарантії дітям війни, встано влені цим Законом, не можуть бути обмежені або скасовані іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 8 Кодексу а дміністративного судочинст ва України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відпові дно до якого зокрема людина, її права та свободи визнають ся найвищими цінностями та в изначають зміст і спрямовані сть діяльності держави.

Позивачка 16 серпня 2007 року зв ернулася до відповідача з за явою про нарахування доплати до пенсії в передбаченому за коном розмірі, однак отримал а відповідь про те, що

вказані нарахування зможу ть бути здійсненні лише за ум ови визначення механізму нар ахування та надходжень кошті в з Державного бюджету Украї ни.

Враховуючи те, що починаюч и з цього часу, позивачці мал о бути виплачено та збільшен ня розміру пенсій по 123 грн.02 ко п., аз1 жовтня 2007 року по 124 грн 53 ко п щомісяця, однак вказані сум и позивачці не були виплачен і з посиланням на те, що фінан сове забезпечення державних соціальних гарантій, передб ачених законом "Про соціальн ий захист дітей війни", здійс нюється за рахунок коштів Де ржавного бюджету України, а п ідвищення органами Пенсійно го фонду України пенсій дітя м війни буде можливим після в иділення відповідних коштів з Державного бюджету Україн и на 2007 рік для здійснення цьог о підвищення, суд дійшов до в исновку, що ці заперечення ві дповідача до уваги взяти не м ожна, оскільки доказів про ві дсутність асигнувань суду не надано, але й за умови наявно сті таких доказів невиконанн я чи неналежне виконання зак онів про виплати через відсу тність грошей для виплати не є підставою для виправдання дискримінуючої недоплати де ржавної соціальної підтримк и дітям війни.

Відповідно до ч. 2 ст. 5 ЦК Укр аїни акт цивільного законода вства не має зворотної сили у часі, тому суд вважає, що поз овні вимоги в частині зобов"я зання відповідача здійснити перерахунок розміру пенсії у відповідністю з вимогами с т. 6 Закону України "Про соціал ьний захист дітей війни" з 1 сі чня 2007 року підлягають частко вому задоволенню починаючи з 16 серпня 2007 року.

На підставі вищевикладено го, враховуючи, що рішення Ко нституційного Суду України м ає преюдиціальне значення дл я судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у з в"язку з правовідносинами, як і виникли внаслідок дії поло жень статей відповідних зако нів, що визнані неконституці йними, а також, що рішення Кон ституційного Суду України є обов"язковим до виконання на території України, остаточн им і не може бути оскаржене, к еруючись ст. ст. 8, 10, 11, 12, 17, 69, 94, 158, 160-163, 16 7, 170, 186 КАС України, ст. ст. 1.3.6 Зак ону України "Про соціальний з ахист дітей війни", Конституц ією України ч.1 ст. 28 Закону Укр аїни "Про загальнообов"язков е державне пенсійне страхува ння", ст. 62 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", Рішенням Конституційн ого Суду України № 6-рп від 09 лип ня 2007 року,

постановив:

Позов задовольнити частко во.

Визнати протиправним ріше ння управління Пенсійного фо нду України в Кривоозерськом у районі Миколаївської облас ті № Г-115 від 16 серпня 2007 року про в ідмову провести доплату до п енсії в розмірі 30 відсотків мі німальної пенсії за віком О СОБА_1 у розмірах, передбаче них ст. 6 Закону України "Про с оціальний захист дітей війни ".

Зобов"язати управління Пен сійного фонду України в Крив оозерському районі з 16 серпня 2007 року підвищити ОСОБА_1 п енсію на 30 відсотків мінімаль ної пенсії за віком, як це пер едбачено ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" та здійснювати подаль шу виплату пенсії у розмірах передбачених законом.

В іншій частині позову відм овити.

На постанову суду може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня її проголошення, апеляці йна скарга подається протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження чер ез районний суд в Одеський ад міністративний апеляційний суд.

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.04.2008
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5595700
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-48/2008

Ухвала від 19.09.2008

Адміністративне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Чумак Т. А.

Постанова від 19.03.2008

Адміністративне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Зайончковська І.А.

Постанова від 11.04.2008

Адміністративне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Дулдієр А.І.

Ухвала від 15.02.2008

Адміністративне

Оболонський районний суд міста Києва

Маринченко М.М.

Ухвала від 14.04.2008

Адміністративне

Болградський районний суд Одеської області

Шевера В.Д.

Ухвала від 08.09.2008

Адміністративне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О.І.

Постанова від 01.12.2008

Адміністративне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Бутенко Т.І.

Ухвала від 02.07.2008

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 29.12.2008

Адміністративне

Шумський районний суд Тернопільської області

Олійник Т.М.

Ухвала від 09.01.2009

Адміністративне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бутенко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні