Вирок
від 31.03.2016 по справі 591/8739/14-к
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/8739/14-к

Провадження № 1-кп/591/17/16

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2016 року

Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого в особі судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника обвинуваченого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Суми матеріали кримінального провадження № 12014200000000076 за обвинувальним актом відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Дунаєць, Глухівського району, Сумської області, громадянина України, українця, освіта вища, який обіймав посаду директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського національного аграрного університету, одруженого, не судимого, мешканця АДРЕСА_1 ,

за обвинуваченням в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

ВСТАНОВИВ:

На підставі рішення вченої ради СНАУ від 25.03.2013 №8 та згідно з Наказом Сумського національного аграрного університету № 553-цк від 01.04.2013 року ОСОБА_5 призначено на посаду директора навчально-наукового інституту заочної освіти.

Згідно з посадовими інструкціями, ОСОБА_5 , як директор навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського національного аграрного університету, здійснює керівництво Інститутом, розробляє план роботи Інституту за відповідними напрямками, координує організаційну, методичну та виховну роботу відповідних підрозділів Інституту, супроводжує діяльність кафедр по забезпеченню формування контингенту студентів Інституту, організовує та координує підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів згідно з вимогами державних стандартів освіти, здійснює контроль за веденням навчальної документації інституту, організовує і координує навчальну, методичну, наукову та виховну роботу кафедр, лабораторій та інших структурних підрозділів інституту, розробляє план та здійснює організацію роботи з профорієнтації та прийому студентів, бере участь у роботі приймальної комісії, організовує формування та роботу відбіркових комісій, здійснює формування студентських груп, призначає старост груп, готує пропозиції до наказу щодо затвердження кураторів груп, організовує видачу залікових книжок та довідок, візує накази про переведення студентів з курсу на курс, організовує розробку і затвердження навчальних та робочих планів, вносить пропозиції щодо змін у навчальних планах та навчальних програмах дисциплін, дозволяє допуск студентів до складання Державних іспитів та захисту дипломних проектів. Забезпечує підготовку документів до складання Державних іспитів, контролює організацію всіх видів практики студентів на кафедрах. Крім цього, він має право видавати розпорядження, які є обов`язковими для виконання підпорядкованим йому структурам.

Згідно з положенням про організацію навчального процесу в Інституті заочної освіти Сумського національного аграрного університету затвердженому наказом ректора Сумського НАУ від 19.01.2011 №8 Інститут заочної освіти Сумського НАУ організовує, супроводжує та контролює підготовку студентів заочної форми навчання усіх рівнів підготовки в Сумському національному аграрному університеті за держзамовленням та договорами на освітні послуги з фізичними та юридичними особами інститут заочної освіти. Відповідальність за організацію і якість навчального процесу студентів заочної форми навчання університету несуть директори навчально-наукових інститутів, директор інституту заочної освіти та завідувачі кафедр. В окремих випадках (хвороба, навчання чи стажування за кордоном, служба в армії, та інші поважні причини, які унеможливлюють участь студента в сесії підтверджені документально), коли студент не може повноцінно відвідувати всі заняття, з дозволу ректора надається можливість переведення студента на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням йому індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного (за участю представника інституту заочної освіти та завідувачів профільних кафедр) тестування. Для студентів, які переведені на навчання за індивідуальним навчальним планом, обов`язковим є факультативне вивчення окремих модулів дисциплін. Студент, який навчається за індивідуальним навчальним планом, допускається до сесії при умові повного виконання навчального плану (з кожної дисципліни). Заліки і екзамени викладачі приймають згідно відомостей, отриманих в деканаті інституту заочного навчання, та за наявності у студента залікової книжки. Результати складання контролю знань, занесені в залікову (екзаменаційну) відомість, затверджує директор або заступник за напрямом інституту заочного навчання.

Таким чином, директор навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського національного аграрного університету ОСОБА_5 є службовою особою, яка постійно обіймає посаду у державному закладі, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій.

Крім цього, відповідно до п. п. а) п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» є посадовою особою юридичної особи публічного права, тобто є суб`єктом відповідальності за корупційне правопорушення.

Так, протягом 2014 навчального року частина студентів Інституту заочної освіти Сумського НАУ, які у зв`язку із щільним графіком роботи, утриманням малолітніх дітей та іншими обставинами не мали можливість відвідувати лекції та складати заліково-екзаменаційну сесію згідно з загальним навчальним планом, звертались до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 з відповідними заявами від свого імені та клопотаннями від роботодавців, про необхідність їх переведення на індивідуальний навчальний план та індивідуальний графік складання заліково-екзаменаційної сесії, які являлися документальним підтвердженням поважності причин переведення.

Для переведення студента на навчання за індивідуальним планом необхідно підписання ректором Сумського НАУ наказу «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», проект якого складає особисто ОСОБА_5 , про що ставить відповідний підпис на самому наказі, особисто погоджує його з проректором з науково педагогічної роботи та завідувачем навчального відділення Сумського НАУ, які ставлять свої підписи на вказаному наказі, виходячи з інформації поданої самим ОСОБА_5 та його рекомендацій, якими являвся сам факт складання проекту зазначеного наказу особисто ОСОБА_5 .

Враховуючи вказані обставини ОСОБА_5 розумів, що рішення про переведення студентів на навчання за індивідуальним планом залежало саме від нього і наказ «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», на підставі якого здійснювалося саме переведення студентів, не буде підписаний ректором, якщо особисто він ОСОБА_5 його не підготує та не погодить, що являлося гарантованою запорукою підписання наказу ректором Сумського НАУ та виконанням прийнятих на себе внаслідок одержання неправомірної вигоди зобов`язань, перед тими від кого він одержував неправомірну вигоду.

За викладених обставин, діючи з особистих корисливих мотивів направлених на отримання неправомірної вигоди, користуючись службовими повноваженнями директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, ОСОБА_5 пропонував студентам сплачувати йому неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1000 грн. та 1500 грн. для переведення їх на індивідуальний навчальний план. Після отримання неправомірної вигоди ОСОБА_5 повідомляв студентам, що вони будуть гарантовано переведені на навчання за індивідуальним навчальним планом та успішно складатимуть сесію. У подальшому він виконував прийняті на себе, в результаті отримання неправомірної вигоди зобов`язання, готував та погоджував необхідні накази, які були підписані ректором Сумського НАУ.

18.03.2014, студент 3-го курсу навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, факультету «промислове та цивільне будівництво» за напрямком підготовки «будівельник» ОСОБА_6 , у зв`язку із напруженим графіком роботи, звернувся до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із заявою про його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та одночасно повідомив що у нього не має клопотання з місця роботи про переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом.

У свою чергу ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_6 надати йому 1500 грн. в якості неправомірної вигоди за його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування. Крім цього ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_6 , що якщо він надасть неправомірну вигоду в сумі 1500 грн., то він вирішить питання про переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом без клопотання з місця роботи. На вказану пропозицію ОСОБА_5 , щодо надання йому неправомірної вигоди в сумі 1500 грн., ОСОБА_6 погодився.

ОСОБА_5 18.03.2014 о 11 годині 30 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті №205 Сумського НАУ, що за адресою: м. Суми, вул. Г.Кондратьєва, 160, одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1500 грн., за вирішення питання щодо його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та поклавши їх у кишеню, підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_6 , що він переведений на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

У подальшому, після одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 , ОСОБА_5 продовжуючи виконання прийнятих на себе зобов`язань, підготував проект наказу «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», до якого включив студентів заочної форми навчання, в тому числі ОСОБА_6 та передав його на підписання ректору Сумського НАУ, на підставі чого 07.04.2014 за №1115-н підписано наказ про переведення ОСОБА_6 та інших студентів заочної форми навчання на навчання за індивідуальним навчальним планом із встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії комісійно шляхом комп`ютерного тестування.

19.03.2014 студентка 6-го курсу навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, Біолого-технологічного факультету за напрямком підготовки «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОСОБА_7 , у зв`язку із вихованням малолітньої дитини, звернулась до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із заявою про її переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування, до якої долучила копію свідоцтва про народження дитини в підтвердження обставини, яка унеможливлює її знаходження в університеті під час навчання.

ОСОБА_5 , діючи з прямим умислом направленим на отримання неправомірної вигоди, повторно, з особистих корисливих мотивів, користуючись службовими повноваженнями директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, запропонував ОСОБА_7 надати йому 1000 грн. в якості неправомірної вигоди за переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування. Крім цього останній повідомив ОСОБА_7 , що якщо вона передасть ОСОБА_5 неправомірну вигоду в сумі 1000 грн., то він вирішить питання про переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом. На вказану пропозицію ОСОБА_5 щодо надання йому неправомірної вигоди в сумі 1000 грн., ОСОБА_7 погодилася.

ОСОБА_5 19.03.2014 о 13 годині 40 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті №205 Сумського НАУ, що за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 160, приховуючи свою злочинну діяльність від оточуючих, вживаючи засоби конспірації, на краю свого робочого столу підняв робочі папери та сказав ОСОБА_7 покласти під них вказану ним суму грошових коштів. ОСОБА_7 поклала у зазначене ОСОБА_5 місце грошові кошти в сумі 1000 грн., а останній накрив вказані грошові кошти паперами. Після одержання неправомірної вигоди ОСОБА_5 підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_7 , що вона переведена на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

Після одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 ОСОБА_5 , продовжуючи виконання прийнятих на себе зобов`язань, підготував проект наказу «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», до якого включив студентів заочної форми навчання, в тому числі ОСОБА_7 , та передав його на підписання ректору Сумського НАУ, на підставі чого 07.04.2014 за №1107-н підписано наказ про переведення ОСОБА_7 та інших студентів заочної форми навчання на навчання за індивідуальним навчальним планом із встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії комісійно шляхом комп`ютерного тестування.

21.03.2014 року ОСОБА_8 разом зі своїм сином ОСОБА_9 студентом 6-го курсу навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ факультету технології виробництва переробки продуктів тваринництва за напрямком підготовки «технолог», у зв`язку із напруженим графіком роботи та призовом до лав Збройних сил України, звернулися до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із заявою про його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування.

ОСОБА_5 , користуючись службовими повноваженнями директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, запропонував ОСОБА_8 та ОСОБА_9 надати йому 3000 грн. в якості неправомірної вигоди, по 1500 грн. за кожний навчальний семестр, за переведення ОСОБА_9 на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання двох екзаменаційних сесій у вигляді підсумкового комісійного тестування. Крім цього ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , що якщо вони передадуть йому неправомірну вигоду в сумі 3000 грн., він вирішить питання про переведення ОСОБА_9 на навчання за індивідуальним навчальним планом. На вказані пропозиції ОСОБА_8 погодилась.

ОСОБА_5 21.03.2014 о 10 годині 56 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті №205 Сумського НАУ, що за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 160, одержав від ОСОБА_8 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 3000 грн., за закриття попередньої сесії та вирішення питання щодо переведення ОСОБА_9 на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання поточної заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та поклавши їх до внутрішньої кишені свого піджака, підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , що останній переведений на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

У подальшому, після одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_8 , ОСОБА_5 продовжуючи виконання прийнятих на себе зобов`язань, підготував проект наказу «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», до якого включив студентів заочної форми навчання, в тому числі ОСОБА_9 та передав його на підписання ректору Сумського НАУ, на підставі чого 07.04.2014 за №1107-н підписано наказ про переведення ОСОБА_9 та інших студентів заочної форми навчання на навчання за індивідуальним навчальним планом із встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії комісійно шляхом комп`ютерного тестування.

21.03.2014, студент 6-го курсу навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ, агрономічного факультету за напрямком підготовки «агроном» ОСОБА_10 , у зв`язку із напруженим графіком роботи, звернувся до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із заявою про його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та клопотанням від роботодавця, що підтверджує унеможливлення його навчання в університеті на загальних умовах.

ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_10 надати йому 1500 грн. в якості неправомірної вигоди за переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесій у вигляді підсумкового комісійного тестування. На вказану пропозицію ОСОБА_5 щодо надання йому неправомірної вигоди в сумі 1500 грн. ОСОБА_10 погодився.

ОСОБА_5 21.03.2014 о 11 годині 20 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті № 205 Сумського НАУ за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 160, одержав від ОСОБА_10 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 1500 грн., за вирішення питання щодо переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та, поклавши їх до внутрішньої кишені свого піджака, підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_10 , що він переведений на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

Після одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_10 ОСОБА_5 підготував проект наказу «Про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом», до якого включив студентів заочної форми навчання, в тому числі ОСОБА_10 та передав його на підписання ректору Сумського НАУ, на підставі чого 07.04.2014 за №1123-н підписано наказ про переведення ОСОБА_10 та інших студентів заочної форми навчання на навчання за індивідуальним навчальним планом із встановленням індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії комісійно шляхом комп`ютерного тестування.

24.03.2014 року, студент навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ за напрямком підготовки «Промислове та цивільне будівництво» ОСОБА_11 у зв`язку із щільним графіком роботи, звернувся до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із питанням про можливість його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування. ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_11 , що для переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування, необхідно подати встановленого зразку заяву про переведення, а також надати клопотання від роботодавця, що підтверджує унеможливлення його навчання в університеті на загальних умовах. ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_11 надати йому 1000 грн. в якості неправомірної вигоди за вирішення питання щодо його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування. Після вказаної розмови вони домовились зустрітись коли ОСОБА_11 підготує вищевказані документи та назбирає обумовлену суму коштів.

У подальшому 16.05.2014 ОСОБА_11 знов прийшов до кабінету ОСОБА_5 та надав йому необхідні документи, а саме: заяву про його переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та клопотанням від роботодавця, що підтверджує унеможливлення його навчання в університеті на загальних умовах.

ОСОБА_5 16.05.2014 о 11 годині 40 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті №205 Сумського НАУ за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 160, одержав від ОСОБА_11 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 1000 грн., за вирішення питання щодо переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та, поклавши їх до кишені, підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_11 , що він переведений на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

У зв`язку з тим, що 22.05.2014 ОСОБА_5 був затриманий працівниками міліції на місці вчинення злочину, він не зміг виконати прийняті на себе в результаті отримання неправомірної вигоди зобов`язання перед ОСОБА_11 , а саме підготувати проект наказу та передати його на підписання ректором Сумського НАУ ОСОБА_12 , про переведення ОСОБА_11 на навчання за вище вказаним індивідуальним графіком, тобто вчинити дії направлені на переведення останнього на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування, з причин, які не залежали від його волі.

21.05.2014, студентка навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ факультету «Харчових технологій» за напрямком підготовки «Спеціаліст із консервування молока» ОСОБА_13 у зв`язку із щільним графіком роботи, звернулась до директора навчально-наукового Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_5 із заявою про її переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування та клопотанням від роботодавця, що підтверджує унеможливлення її навчання в університеті на загальних умовах.

ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_13 надати йому 1500 грн. в якості неправомірної вигоди за вирішення питання щодо її переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування.

На вказану пропозицію ОСОБА_5 щодо надання йому неправомірної вигоди в сумі 1500 грн. ОСОБА_13 погодилась.

ОСОБА_5 21.05.2014 о 12 годині 18 хвилин, перебуваючи у своєму службовому кабінеті №205 Сумського НАУ за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 160, одержав від ОСОБА_13 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 1500 грн., за вирішення питання щодо переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування і поклавши їх до своєї папки, підтвердив прийняті на себе зобов`язання та повідомив ОСОБА_13 , що вона переведена на навчання за індивідуальним навчальним планом та може не хвилюватися за здачу сесії.

У зв`язку з тим, що 22.05.2014 ОСОБА_5 був затриманий працівниками міліції на місці вчинення злочину, він не зміг виконати прийняті на себе в результаті отримання неправомірної вигоди зобов`язання перед ОСОБА_13 , а саме підготувати проект наказу та передати його на підписання ректором Сумського НАУ ОСОБА_12 , про переведення ОСОБА_13 на навчання за вище вказаним індивідуальним графіком, тобто вчинити дії направлені на переведення останньої на навчання за індивідуальним навчальним планом з встановленням індивідуальних термінів складання екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування, з причин, які не залежали від його волі.

ОСОБА_5 , вчиняючи вказані кримінальні правопорушення, усвідомлював протиправний характер своїх дій, передбачав настання шкідливих суспільно небезпечних наслідків та бажав їх настання, тобто вчиняв злочини з прямим умислом.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 суду пояснив, що з 01.04.2013 року був директором інституту заочної освіти. За колом своїх обов`язків мав безпосереднє відношення до процедури переведення студентів на індивідуальний графік навчання. Ця процедура була безоплатною. Студенти здійснювали внески до благодійного фонду навчального закладу за власним бажанням зазвичай в сумі 1500 грн.

Дійсно він отримував кошти у студентів, перелік яких зазначений в обвинувальному акті, але отримав кошти не для себе, а для подальшого перерахування до благодійного фонду з метою придбання комп`ютерів для університету. З даного питання звертався зі службовою запискою. Вирішив спочатку закумулювати кошти для благодійного фонду, а потім провести їх перерахунок. Мети особистого збагачення не мав. Він і до цього перераховував кошти в благодійний фонд.

Питання переведення на індивідуальний графік навчання вирішували цілий ряд посадових осіб ( проректор, начальник з навчальної частини, ректор там сам ОСОБА_5 ). Проект наказу, відразу на декількам студентів, готує секретар після візування заяви. Якщо б не було візи ОСОБА_5 процедура не була б запущена. Цілий ряд студентів переводилися на індивідуальний графік без оплати.

В кабінеті знаходилися всі грошові кошти, отримані ним від потерпілих. Приймаючи кошти від потерпілих в благодійний фонд, він не розумів протизаконність своїх дій. Гроші не були зараховані до благодійного фонду в березні, оскільки він мав намір зібрати певну суму для придбання комп`ютеру, а потім перерахувати її до благодійного фонду з метою подальшого придбання техніки.

Потерпілий ОСОБА_10 суду пояснив, що навчався в СНАУ з 2008 року спочатку на стаціонарі, потім заочно. Оскільки він працював та не мав часу приїздити на сесії, перевівся на індивідуальний графік навчання. Для вирішення цього питання звернувся до ОСОБА_5 , якого раніше знав. Зі слів студентів знав, що для переведення необхідно перерахувати до благодійного фонду 1500 грн.Вказану грошову сумму передав ОСОБА_5 , оскільки раніше його знав та поспішав додому, вважав, що він перерахує кошти до благодійного фонду. Пояснив також, що в Ямпільському лісгоспі не працював, клопотання до СНАУ з цієї установи не привозив.

Потерпіла ОСОБА_8 суду пояснила, що її син навчався в СНАУ спочатку на стаціонарі, потім заочно. В січні 2014 року сина відрахували з навчання за неявку, хоча він не отримував виклику на сесію. Вона разом з сином приїхала до СНАУ, звернулася до Онопрієнка, він пояснив, що все можна вирішити, шляхом переведення на індивідуальне навчання. Всього було потрібно заплатити 3000 грн. за переведення на індивідуальний графік навчання та за першу сесію. Про благодійний фонд розмови не було взагалі.

21.03.2014 року знову приїхала разом з сином. Вона передала гроші в загальній сумі 3000 грн., син написав 2 заяви, подали клопотання з роботи сина. ОСОБА_5 передав здачу, запевнив, що все буде в порядку. В квітні 2014 року її сина мобілізували, вона повідомилиа ОСОБА_5 , який сказав, що все буде в порядку, нехай служить. Потім в телефонному режимі повідомили, що сина відрахували, оскільки він не здав сесію. Після цього вона звернулася до міліції. Передавала гроші не з власної ініціативи, а тому, що розуміла, що якщо не будуть передані гроші, сина не поновлять в институті. Про те, що перехід на індивідуальний графік навчання безкоштовний, не була поінформована.

Потерпіла ОСОБА_13 суду пояснила, що навчалася в СНАУ на заочному відділенні. З ОСОБА_5 зустрічалася 2 рази з приводу переводу на індивідуальний графік навчання. Він сказав приїхати 21.05.2014 року та привезти гроші в сумі 1500 грн. Приїхала, привезла гроші та довідку з місця роботи. Оскільки документ з роботи був оформлений невірно, ОСОБА_5 самостійно його переробив. Гроші передала ОСОБА_5 помістила їх в конверт, який поклав на стіл ОСОБА_5 . ОСОБА_14 повідомив, що все буде нормально, повідомив дату тестування. 19.06.2014 року приїхала на тестування, пройшла його, перевели на інший курс.

Вважала, що кошти передаються не до благодійного фонду, оскільки ОСОБА_5 не надав квитанції, проплата проводилася особисто, а не через банк.

Потерпілий ОСОБА_6 суду пояснив, що навчався в СНАУ на заочному відділенні. Працював в РФ, прибув в Суми 06.03.2014 року. 07.03.2014 року прибув в деканат для вирішення питання переведення на індивідуальний графік навчання. Переведення йому запропонував ОСОБА_5 , пояснив, які потрібні документи, сказав, що це коштує 1500 грн. Про те, що кошти потрібні для благодійного фонду, ОСОБА_5 не повідомляв.

07.03.2014 року ОСОБА_6 передав ОСОБА_5 1000 грн., випадково не додавши 500 грн. Коли він прийшов 18.03.2014 року ОСОБА_5 сказав, що це коштує 1500 грн. і потерпілий доплатив ще 500 грн.

В подальшому здав сесію та був переведений на 4 курс.

Потерпіла ОСОБА_7 суду пояснила, що навчалася в СНАУ. 19.03.2014 року вона прийшла до заочного відділення з метою переводу на індивідуальний графік навчання в зв`язку з народженням дитини. Методист відправила її для вирішення всіх питань до ОСОБА_5 , який сказав, що їй потрібно віддати за це 1000 грн. Вона передала ОСОБА_5 заяву, свідоцтво про народження дитини та 1000 грн.. Про те що гроші передаються для благодійного фонду їй не повідомляли. Гроші вона поклала на стіл ОСОБА_5 під документи, які він піднів зі столу. Тобто він показав куди покласти гроші. Вважає, що без грошей її не перевели б на індивідуальний графік навчання. Про існування будь-яких рахунків ОСОБА_5 не повідомляв.

Потерпілий ОСОБА_11 суду пояснив, що навчався на заочному факультеті СНАУ. Під час сесії стало відомо про можливість переводу на індивідуальний графік навчання. Працював на той час неофіційно. До ОСОБА_5 приніс заяву, довідку з роботи, в кабінеті ОСОБА_5 на стіл поклав 1000 грн. ОСОБА_5 спитав чи приніс благодійний внесок. ОСОБА_11 підтвердив. Гроші передавав обвинуваченому, оскільки він був директором інституту заочної освіти та вирішував питання переведення на індивідуальний графік навчання. Будь-яких рахунків для оплати ОСОБА_5 не пропонував.

Вина обвинуваченого підтверджується також письмовими доказами, дослідженими в суді:

-витягом з ЄРДР (Т.1 а.с 225-230);

-протоколом обшуку від 22.05.2014 року, згідно якого в ході обшуку було виявлено та вилучено: грошові кошти на загальну суму 1000 грн., а саме: 5 купюр номіналом по 100 грн. та 10 купюр номіналом по 50 грн.; грошові кошти на загальну суму 559 грн., а саме: 5 купюр номіналом по 100 грн., 1 купюра номіналом 50 грн., 1 купюра номіналом 5 грн., 1 купюра номіналом 2 грн., 2 купюри номіналом по 1 грн.; паперовий поштовий конверт біло-блакитного кольору, на якому містяться написи виконані олівцем: «травень 2014 63.63.0». У конверті міститься: квитанція «ПриватБанку» № 3111.93.1 від 07.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_15 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.73.1 від 06.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_16 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.13.1 від 05.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_17 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.96.1 від 07.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_18 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.110.1 від 07.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_19 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.602.1 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_20 ; квитанція АТ «Райффайзен Банк Аваль» № NOGHT35190 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_21 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.153.1 від 12.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_22 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.187.1 від 12.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_23 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.368.1 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_24 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.240.1 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_25 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к34/Е/55 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. ОСОБА_26 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.367.1 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_27 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.603.1 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_28 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/L/20 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО 6-й О_А Кондєєва ОСОБА_29 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/L/22 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО 6-й О_А ОСОБА_30 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/L/19 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО ОСОБА_31 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/L/23 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО 6-й О_А Сміян ОСОБА_32 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/L/15 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО ОСОБА_33 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/D/22 від 13.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО 6-й МЕХ ОСОБА_34 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/149 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_35 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/G/67 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ІЗО ОСОБА_36 ; квитанція «ПриватБанку» № 1503.173.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_37 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.374.1 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_38 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.482.1 від 20.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_39 ; квитанція «ПриватБанку» № 1048.16.1 від 21.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_40 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.244.1 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_41 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.251.1 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_42 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.331.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_43 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.335.3 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_44 6-й курс спеціаліст; квитанція «ПриватБанку» № 3111.336.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_45 6-й курс магістр; квитанція «ПриватБанку» № 3111.302.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_46 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.330.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_47 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.258.1 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_48 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.305.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_49 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.313.1 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_50 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.133.1 від 13.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_51 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к34/D/70 від 13.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_52 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/68 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ПЦБ ОСОБА_53 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/69 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_54 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/150 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_55 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/147 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_56 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/153 від 14.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_57 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/F/76 від 15.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_58 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/G/46 від 16.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО 6-й ПЦБ ОСОБА_59 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/5/1 від 05.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО 3-й ХТ, заочна ОСОБА_60 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/7/8 від 07.05.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ОСОБА_61 ;6 поштових конвертів без написів;поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «УОА-5к 4ч.»; поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «ГПЦ - 5»;поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «ГОР І 5к 9 чол.»;поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «ГЕЕ 5 16х200=3200 + Середа 3інд»;поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «УМП 3ч 1ч 200 2ч по 100 + кв);поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «ОМХ 5 Коваленко 100 грн. должні 7 человек 3 = 4 человека, 1400 14 1 =14 - ? ОХТ 5 Мех 1,4»;поштовий конверт на якому мається рукописний напис: «ГМХ 5 14х200 = 2800, інд 1 чол.»; грошові кошти на загальну суму 10500 грн., а саме 1 купюра номіналом 500 грн, 28 купюр номіналом по 200 грн., 41 купюра номіналом по 100 грн. та 6 купюр номіналом по 50 грн.; паперовий поштовий конверт білого кольору, на якому містяться написи виконані олівцем: « 84,2». У конверті міститься: квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/М/48 від 22.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_62 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/N/59 від 23.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_63 ;квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/N/69 від 23.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_64 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/І/35 від 18.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ПЦБ ОСОБА_65 ;квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/N/68 від 23.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ЗО 3-й курс ЕП ОСОБА_66 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/2 від 14.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента менеджмент магістр ОСОБА_67 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/Е/83 від 14.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО ПЦБ ОСОБА_68 ;квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/G/9 від 16.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_69 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» від 16.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО 1 магістр агрономія ОСОБА_70 ;квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/G/23 від 16.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ЗО Правознавство ОСОБА_71 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/F/130 від 15.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_72 ; квитанція «ПриватБанку» № 2096.206.1 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_73 ;квитанція «ПриватБанку» № 3111.48.1 від 01.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_74 ; квитанція «ПриватБанку» № 2596.31.1 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_75 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/А/11 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента мо-6к ОСОБА_76 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/В/23 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_77 ; квитанція «ПриватБанку» № 2433.39.3 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. від ОСОБА_78 ; квитанція «ПриватБанку» № 2433.39.1 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. ОСОБА_79 ; квитанція «ПриватБанку» № 2433.39.5 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. від ОСОБА_80 ; квитанція «ПриватБанку» № 2433.39.6 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. від ОСОБА_81 ; квитанція «ПриватБанку» № 2433.39.4 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. від ОСОБА_82 ; квитанція АБ «Укргазбанк» № 7820773 від 11.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. від студента ОСОБА_83 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.663.1 від 24.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_84 ; квитанція «ПриватБанку» № 2838.696.1 від 24.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_85 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.292.1 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_86 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.43.1 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_87 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.472.3 від 16.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_88 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.284.1 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_89 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.295.1 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_90 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/А/27 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_91 ; квитанція АБ «Укргазбанк» № 7808737 від 10.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_92 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.165.1 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 600 грн. студента ОСОБА_93 ; квитанція «ПриватБанку» № 2004.570.1 від 16.04.2014 про сплату за індивідуальний графік навчання в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_94 ; квитанція АТ «Ощадбанк» від 17.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. ОСОБА_95 ; квитанція АКБ «Індустріалбанк» № 042410015 від 24.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_96 ; квитанція «ПриватБанку» від 23.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_97 ; квитанція «ПриватБанку» № 2596.17.1 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_98 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.53.5 від 01.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_99 ; квитанція «ПриватБанку» № 2596.22.1 від 08.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_100 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/4/26 від 04.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1000 грн. студента ОСОБА_101 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/N/74 від 23.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_102 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.138.1 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_103 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.210.4 від 08.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_104 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.43.4 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_105 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.43.3 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_106 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.43.6 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_107 ;квитанція «ПриватБанку» № 1479.44.1 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_108 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.75.1 від 04.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_109 ; квитанція «ПриватБанку» № 1479.65.2 від 04.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_110 ;квитанція «ПриватБанку» № 1479.34.1 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_111 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.159.1 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_112 ; квитанція «ПриватБанку» № 3111.158.6 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_113 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/8/12 від 08.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_114 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/4/10 від 04.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_115 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/7/40 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_116 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/1/36 від 01.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_117 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/7/23 від 07.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_118 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/1/20 від 01.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_119 ; копія квитанції АБ «Укргазбанк» № 7725696 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_120 ; платіжне доручення ПАТ КБ «Надра» № к4/4/15 від 04.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_121 ; квитанція ПАТ КБ «Правекс-Банк» № 3524/з1 від 02.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_122 ; квитанція ПАТ КБ «Надра» № к4/3/15 від 03.04.2014 про сплату благодійного внеску в сумі 1500 грн. студента ОСОБА_123 ;копія свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на автомобіль «VOLKSWAGEN Caddy», реєстраційний номер НОМЕР_1 , на ім`я ОСОБА_5 ; паперовий поштовий конверт, в якому знаходяться грошові кошти на загальну суму 1400 грн., а саме: 1 купюра номіналом 500 грн., 1 купюра номіналом 200 грн., 4 купюри номіналом 100 грн., 6 купюр номіналом 50 грн.; паперовий поштовий конверт, в якому знаходяться грошові кошти на загальну суму 4200 грн., а саме: 11 купюр номіналом 200 грн. та 20 купюр номіналом 100 грн.; паперовий поштовий конверт, в якому знаходяться грошові кошти на загальну суму 1500 грн., а саме: 5 купюр номіналом 200 грн. та 5 купюр номіналом 100 грн.; навчальний план набору 2013 року на факультет Агротехнологій та природокористування за напрямком підготовки: 6.090103 Лісове і садово-паркове господарство. На 2 аркушах; навчальний план набору 2013 року на факультет Агротехнологій та природокористування за напрямком підготовки: 6.090101 Агрономія. На 2 аркушах; навчальний план за підготовкою: бакалавр, форма навчання- заочна (2013 2014 навч року) напрям: «Агрономія», спеціальність 6.090101 «Агрономія». На 5 аркушах; копія навчального плану (базовий) за напрямком підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр. на 7 аркушах; копія списку студентів групи № 2, курс 5 АГРО зі списком студентів на 25 осіб. На 1 аркуші; копія наказу № 281-к від 12.11.2012 про введення погодження декана денної форми навчання при формуванні наказів про закріплення дипломників за кафедрами факультету. На 1 аркуші; список студентів групи № 1 курсу 5 АГРО зі списком студентів на 33 особи. На 1 аркуші; список студентів групи № 2 курсу 5 АГРО зі списком студентів на 25 осіб. На 1 аркуші; навчальний план по освітньо-кваліфікаційному рівню: бакалавр, форма навчання- заочна (2013 2014 н.р.) напрям підготовки: 6.090103 «Лісове і садово-паркове господарство». На 4 аркушах; копія інформаційного листа в якому міститься графік занять та викладацького складу; переносний носій інформації флеш-картка з серійним номером 290745100819, АР4САН220, на якій міститься файли з навчальними планами за різними напрямками діяльності, роботи та доповіді студентів СНАУ, бланки, робочі документи, тощо. переносний носій інформації флеш-картка «Transcend 16GB», з серійним номером НОМЕР_2 , на якій містяться файли з науковими роботами від імені ОСОБА_5 , тощо; переносний носій інформації флеш-картка «takeMS», з серійним номером СТМ170103391, на якій містяться файли з лекціями, доповідями, курсовими роботами студентів СНАУ, тощо; витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 . Номер витягу НВ-5900769352013, від 02.12.2013 на заяву ОСОБА_5 , з додатками на 3 аркушах; державний акт на право приватної власності на землю, на ім`я ОСОБА_5 , серії ІІІ-СМ № 012980. на 1 аркуші; довідка видана головою правління АТ «Колосок» про те, що ОСОБА_5 є членом громадської організації АТ «Колосок» і власником гаража № НОМЕР_3 . На 1 аркуші; аркуш паперу формату А-4 з рукописними записами про Дистанційне навчання у відділеннях Сумського НАУ Сумської області; аркуш паперу формату А-4 з рукописними записами про потенційних студентів дистанційної форми навчання інституту заочної освіти сумського НАУ; копія квитанції до прибуткового касового ордера № 0705 про прийняття від ОСОБА_124 9000 грн. на підставі оплати за реєстрацію в ДАІ. На 1 аркуші; аркуш паперу формату А-4 на якому міститься копія квитанції № 10 про сплату ОСОБА_125 коштів у сумі 289 300,00 грн. для зарахування на рахунок за автомобіль Hyundai YF Sonata, а також копія квитанції № 11 про сплату ОСОБА_125 коштів у сумі 500 грн. за комісійною винагородою згідно договору. На 1 аркуші; аркуш паперу формату А-4 посередині якого міститься відтиск мокрої печатки ПАТ «Керамет» «Для документів», ідентифікаційний код 13508852; чистий фірмовий бланк ПП «Дента-мед», у нижній частині якого посеред граф: «Директор ОСОБА_126 міститься відтиск мокрої печатки ПП «Дента-мед», код 1023096; два аркуші формату А-4 без будь-яких записів, у нижній частині яких міститься відтиск мокрої печатки СПД-ФО ОСОБА_127 , код НОМЕР_4 ; аркуш паперу формату А-4 без будь-яких записів, у нижній частині якого міститься відтиск мокрої печатки КПФ «Скіф-транс», ідетифікаційний код 24879445; клопотання на ім`я ректора Сумського НАУ ОСОБА_12 від директора КПФ «Скіф-Транс» від 05.02.2014 про надання дозволу вільного відвідування лекцій та встановлення індивідуального терміну складання сесії студенту 2 курсу спеціальності «Процеси, машини та обладнання в АПК» Інституту заочної освіти ОСОБА_128 , з підписом в графі «Директор» та відтиском мокрої печатки КПФ «Скіф-Транс» на 1 аркуші; аркуш паперу формату А-4 посередині якого міститься відтиск мокрої печатки ПП « ОСОБА_129 », ідентифікаційний код 247520017.., а також містяться рукописні числові значення; чистий фірмовий бланк ПП «Дента-мед», посередині якого міститься відтиск мокрої печатки ПП «Дента-мед», код 1023096; аркуш паперу формату А-4 на якому з одного боку містяться рукописні записи від імені ОСОБА_130 про необхідність сплати за користування транспортним засобом, а з іншого боку містяться рукописні записи з зазначенням прізвищ студентів та числових значень поряд з ними; список групи 2 ПУБ, ЗТК на 1 арк; список групи ЗХТ, ЗЕП на 1 арк.; списки груп ; Квитанція № к4/м/42, на 1 арк,; Заява студента 1 курсу ОКР магістр ОСОБА_131 на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ОСОБА_132 ректору СНАУ за ОСОБА_133 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Квитанція №3111.574.1, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, спеціаліста ПЦБ, ОСОБА_134 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.;Свідоцтво про народження ОСОБА_135 , серія НОМЕР_5 , на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_136 , серія НОМЕР_6 , на 1 арк.; Заява студента 3 курсу будівництво ОСОБА_137 на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Строймайстер Плюс», ОСОБА_138 ректору СНАУ за ОСОБА_139 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу ОКР Спеціаліст, ПЦБ, ОСОБА_140 на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Витяг з наказу командира в/ч НОМЕР_7 №6 від 28.04.2014р, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, Облік і Аудит(МАГ), ОСОБА_26 на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Довідка МОЗ України, Глухівська центральна районна лікарня, № 1418, від 14.05.2014., на 1 арк.; Заява студента 1 (6)М курсу, Фінанси та кредит, ОСОБА_23 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_141 , серія НОМЕР_8 , на 1 арк.;Заява студента 1С курсу, Фінанси та кредит, ОСОБА_142 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.;Свідоцтво про народження ОСОБА_143 , серія НОМЕР_9 , на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, Фінанси та кредит (С), ОСОБА_24 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_144 , серія НОМЕР_10 , на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, Фінанси та кредит (С), ОСОБА_27 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_145 , серія НОМЕР_11 , на 1 арк.; Заява студента 1 курсу ОКР Спеціаліст, Облік і аудит, ОСОБА_25 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_146 , серія НОМЕР_12 , на 1 арк.; Заява студента 1 ОКР курсу, ПЦБ, ОСОБА_147 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ВКП «НОТЕХС», ОСОБА_148 ректору СНАУ за ОСОБА_147 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, магістр, Облік і Аудит, ОСОБА_149 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Індивідуальний навчальний план студента ОКР «спеціаліст», № 13010552, ОСОБА_149 (копія) Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПЦБ, ОСОБА_150 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.;Клопотання головного інженера Приватної фірми «ТІМВЕЛ», С.П. Шамрай ректору СНАУ за ОСОБА_151 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, технологія зберігання, консервування та переробки м`яса, ОСОБА_152 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Лебідь Київ», І.І. Лебідь ректору СНАУ за ОСОБА_152 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1м курсу, Фінанси і кредити, ОСОБА_43 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора департаменту продаж по Сумській області ТОВ «Лакі Ленд», Л.А. Ватула ректору СНАУ на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, механізація с-г, ОСОБА_153 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ОСОБА_154 , ОСОБА_155 ректору СНАУ за ОСОБА_153 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.;Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, механізація с-г, ОСОБА_156 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання на ім`я ректора СНАУ з печаткою фермерського господарства «Лаванда-С» за ОСОБА_156 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, промислове та цивільне будівництво, ОКР спеціаліст, ОСОБА_157 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора КФП «Скіф-Транс» ОСОБА_158 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_159 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, Механізація с/г, ОСОБА_160 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ДП «Лебединський моторобудівний завод» АТ «Мотор Січ» вих.. 249 від 12.05.14 ОСОБА_161 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_162 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.;Заява студента 1 курсу, Облік і Аудит, (магістр), ОСОБА_163 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Копія документа № СХТ051 на 1арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПЦБ, ОСОБА_164 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «СТАЛЬМОНТАЖ» ОСОБА_165 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_166 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, Механізація с/г, ОСОБА_167 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора Роменського коледжу СНАУ ОСОБА_168 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_169 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, Облік і Аудит (МАГ), ОСОБА_58 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.;Клопотання голови ФГ ОСОБА_170 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_58 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, механізація с/г, ОСОБА_171 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ПАТ «Вільшана» на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_171 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, Облік і Аудит, магістр, ОСОБА_172 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання начальника управління Територіального управління Державної судової адміністрації № 04-815/14 від 14.05.14 ОСОБА_173 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_174 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, Облік і Аудит, магістр, ОСОБА_55 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання в.о. директора ДП «Білопольського агролісгоспу» ОСОБА_175 . Усикова на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_176 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, Облік і Аудит, магістр, ОСОБА_177 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання начальника Державної екологічної інспекції ОСОБА_178 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_179 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, Облік і Аудит, магістр, ОСОБА_180 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання заступника директора ТОВ «НЕТКРЕКЕР» вих. № 20140512-1 від 12.05.2014 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_181 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1м курсу, ТВППТ, ОСОБА_54 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання на ім`я ректора СНАУ від Іншина СФ «Горобина» за ОСОБА_182 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР (спеціаліст), ПЦБ, ОСОБА_183 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ТОВ «Суми-Сервіс-Буд» вих. №15 від 07.05.2014 ОСОБА_184 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_185 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР (магістр), Облік і Аудит, ОСОБА_186 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання начальника управління ветеринарної медицини в Середино-Будському районі №01-06.03/272 від 12.05.2014 ОСОБА_187 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_188 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР (спеціаліст), механізація с/г, ОСОБА_189 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання керуючого відділенням приватної агрофірми «ДолинськаВ.М Максиміхіна на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_189 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР (спеціаліст), облік і аудит, БогатиренкоО.Ю., на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «ТПО№ 1» ОСОБА_190 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_191 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, фінанси і кредит (МАГ), ОСОБА_192 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання управління цивільного захисту Глухівської державної адміністрації на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_192 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1ОКР курсу, фінанси і кредит (магістр), ОСОБА_193 , ннавчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання голови правління РЛК «Районна лікарняна каса» №10 від 13.05.14 ОСОБА_194 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_193 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, механізація с/г (ОКР магістр), ОСОБА_40 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.;Клопотання директора ФОП « ОСОБА_195 » , ОСОБА_196 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_197 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, технологія зберігання, консервування та переробки молока , ОСОБА_28 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_198 серія НОМЕР_13 , на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, облік і аудит, (магістр), ОСОБА_21 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Справка №1264, Путівльськая центральная больница, на 1 арк.; Свідоцтво про шлюб серія НОМЕР_14 , на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, механізація сільського господарства, ОСОБА_199 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Витяг з наказу командира в/ч НОМЕР_7 №6 від 28.04.2014., на 12 арк.; Заява студента 1 курсу, механізація сільського господарства, ОСОБА_200 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Конард» ОСОБА_201 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_200 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, промислове і цивільне будівництво, ОСОБА_202 на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ФОП ОСОБА_203 , ОСОБА_202 без печатки, на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_204 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, механізація с/г, ОСОБА_20 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора РК СНАУ, ОСОБА_168 , без печатки, на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_20 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, механізація с/г, ОСОБА_205 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора агентства персоналу golden staff, ОСОБА_206 , без печатки, на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_205 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу (6к), технології зберігання, консервування та переробки молока, ОСОБА_13 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання інспектора відділу кадрів, «ЕКО маркет»№ 2348 від 29.11.2013, ОСОБА_207 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_13 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, облік і аудит, ОКР магістр, ОСОБА_208 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Сумипродукт 2005» ОСОБА_209 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_208 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 3 курсу, харчові технології та інженерія, ОСОБА_61 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ПАТ «Охтирський пивний завод» ОСОБА_210 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_61 на навчання за індивідуальним планом, на1 арк.; Заява студента 3 курсу, фінанси і кредит, ОСОБА_15 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Лебідь Київрус», ОСОБА_211 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_15 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПЦБ, ОСОБА_16 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання генерального директора ТОВ «будівельно виробничо комерційна компанія «Федорченко»», ОСОБА_212 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_16 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, Облік і Аудит, ОСОБА_213 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Довідка лікарської консультативної комісії Ізяславської ЦРЛ, на 1 арк; Свідоцтво про укладання шлюбу, І НОМЕР_15 , на 1 арк.; Заява студента 4 курсу, Економіка підприємства, ОСОБА_18 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання сільського голови, ОСОБА_214 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_18 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, Механізація сільського господарства, ОСОБА_215 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора «Сумський комбінат хлібопродуктів», ОСОБА_216 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_215 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, Облік і Аудит, ОСОБА_217 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ« Лотуре - Агро», ОСОБА_218 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_217 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, Облік і Аудит, ОСОБА_219 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання головного лікаря, Путівльської ЦРЛ ОСОБА_220 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_221 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ЗТК, ОСОБА_19 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ФОП ОСОБА_222 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_223 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, Фінанси та кредит, ОСОБА_224 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання генерального директора ТОВ «Агрофірма «Довіра 2008», ОСОБА_225 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_226 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Квитанція № 3111.252.1, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, магістр, Облік і аудит, ОСОБА_227 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Свідоцтво про народження ОСОБА_228 серія НОМЕР_16 на 1 арк.;Заява студента 1 курсу, магістр, Облік і аудит, ОСОБА_229 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ПП «Маяк-ООК», М.О. Кійко на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_229 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, магістр, фінанси і кредит, ОСОБА_230 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ПП ОСОБА_231 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_232 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, магістр, фінанси і кредит, ОСОБА_233 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Світлана» , ОСОБА_234 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_235 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, промислове та цивільне будівництво, ОСОБА_236 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання заступника директора ТОВ «Етносервіс» , ОСОБА_237 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_236 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПБЦ, ОСОБА_238 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Будконтакт» , ОСОБА_239 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_238 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПБЦ, ОСОБА_11 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ПП «Альфа», ОСОБА_240 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_11 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.;Заява студента 3 курсу, харчові технології та інженерія, ОСОБА_241 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ФГ «Садко Р.І.», ОСОБА_242 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_241 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр,менеджмент організацій і адміністрування, ОСОБА_17 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Копія свідоцтва про народження серія НОМЕР_17 , на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, ПБЦ, ОСОБА_243 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Будмайстер», ОСОБА_244 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_245 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, ПБЦ, ОСОБА_246 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Будмайстер», ОСОБА_244 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_246 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, ПБЦ, ОСОБА_247 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Будмайстер», ОСОБА_244 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_247 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, ПБЦ, ОСОБА_248 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Лебідь Київрус», без прізвища, на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_248 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.;Заява студента 6 курсу, ПБЦ, ОСОБА_249 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ТОВ «Будмайстер», ОСОБА_244 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_249 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 1м курсу, фінанси і кредит, ОСОБА_250 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ПП «СВЕТАН», ОСОБА_251 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_250 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, облік і аудит, ОСОБА_252 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Копія свідоцтва про народження серія НОМЕР_18 , на 1 арк.; Заява студента 1 курсу, ОКР магістр, облік і аудит, ОСОБА_253 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання директора ПП «Прайд», ОСОБА_254 на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_253 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Заява студента 6 курсу, промислове і цивільне будівництво, ОСОБА_255 , на навчання за індивідуальним планом ректору СНАУ, на 1 арк.; Клопотання ФОП ОСОБА_255 , на ім`я ректора СНАУ за ОСОБА_256 на навчання за індивідуальним планом, на 1 арк.; Клопотання на ім`я ректора СНАУ від імені начальника АК «Харківобленерго» № 00131954 ОСОБА_257 з проханням надати студентці ІІ курсу інституту заочної освіти ОСОБА_258 індивідуальний графік відвідування лекцій та вести індивідуальний термін складання сесії. Клопотання з підписом та відтиском печатки АК «Харківобленерго». на 1 аркуші; Клопотання на ім`я ректора СНАУ від імені начальника АК «Харківобленерго» № 00131954 ОСОБА_257 з проханням надати студенту ІІІ курсу інституту заочної освіти ОСОБА_259 індивідуальний графік відвідування лекцій та вести індивідуальний термін складання сесії. Клопотання з підписом та відтиском печатки АК «Харківобленерго». на 1 аркуші;виклик в інститут заочної освіти за № 2658 від 17.03.2014 на ім`я ОСОБА_260 , за підписом ОСОБА_5 з відтиском печатки СНАУ. на 1 аркуші; індивідуальна заліково-екзамінаційна відомість на ім`я ОСОБА_261 .На 1 аркуші; заліково-екзамінаційна відомість б/н, групи № 1, курсу 4ТВППТ зі списком 16 студентів, з рукописними помітками у графах з прізвищами студентів. Відомість без підписів, на 1 аркуші; копія індивідуальна заліково-екзамінаційна відомість на ім`я ОСОБА_262 , за підписом ОСОБА_5 . На 1 аркуші; копія списку студентів групи № 1, курсу 3 АГРО з переліком 28 студентів, та рукописними помітками у графах навпроти кожного студента; копія диплому бакалавра, з серійним номером НОМЕР_19 , на ім`я ОСОБА_263 про закінчення у 2004 році Чернігівського державного інституту економіки і управління, на зворотному боці якого містяться рукописні записи з зазначенням прізвищ студентів та відміток навпроти кожного прізвища. На 1 аркуші; аркуш паперу зі списком студентів ІЗО ОМХ, 1 групи, 4 курсу, відділення Механізація с.-г, станом на 18.03.2014 з переліком прізвищ 14 студентів; аркуш паперу зі списком студентів ІЗО ОМХ, 1 групи, 6 курсу, відділення Механізація с.-г, станом на 18.03.2014 з переліком прізвищ 21 студента; аркуш паперу зі списком студентів ІЗО ОЕП, 1 групи, 4 курсу, відділення Економіка підприємства, станом на 23.03.2014 з переліком прізвищ 11 студентів; папка з друкованим написом: «Бакалавр Агрономія 2014 рік» у якій міститься: списки студентів на 3 аркушах з рукописними позначеннями навпроти кожного студента; затверджений розклад проведення циклу оглядових лекцій для студентів 5 курсу інституту заочної освіти напрям підготовки 6.090101 «Агрономія» з підписами ОСОБА_5 та ОСОБА_264 .. На 1 аркуші; копія затвердженого розкладу проведення циклу оглядових лекцій для студентів 5 курсу інституту заочної освіти напрям підготовки 6.090101 «Агрономія». на 1 аркуші; Результати здачі Державного іспиту студентами Інституту заочної освіти напряму підготовки 6.090101 «Агрономія» на 12 - 17 травня 2014 року з зазначенням прізвищ студентів та рукописними помітками (оцінками) навпроти кожного студента. На 6 аркушах; копія наказу № 840-к від 14.03.2014 про допуск студентів до складання державного іспиту, з переліком студентів. На 1 аркуші; копія наказу № 1062-к від 02.04.2014 про допуск студентів до складання державного іспиту, з переліком 6 студентів. на 1 аркуші; копія наказу № 2990-н від 16.09.2013 про повернення з академічної відпустки ОСОБА_265 . На 1 аркуші; копія наказу № 1106-к від 11.04.2013 про допуск студентів до складання державного іспиту, з переліком 24 студентів. на 1 аркуші; Папка з друкованим написом: «Бакалавр ЛСПГ 2013-2014» у якій міститься: 7 бланків про результати здачі Державного іспиту студентами Інституту заочної освіти напряму підготовки 6.090103 «Лісове і садово паркове господарство» на 28 травня 2014 року, із зазначенням середнього балу навпроти прізвища кожного студента. На 1 аркуші кожний;затверджений розклад проведення циклу оглядових лекцій для студентів 5 курсу інституту заочної освіти напрям підготовки 6.090103 «Лісове та садово-паркове господарство», з підписами ОСОБА_5 та ОСОБА_264 . На 1 аркуші; копія наказу № 154-к від 24.04.2014 про призначення Державної екзамінаційної комісії. На 1 аркуші; Папка з друкованим написом: «Бакалавр ТВППТ 2014 рік» у якій міститься: інформація про перезаліки екзаменів і заліків студентами ППТ Факультету заочного навчання, зі списком 36 студентів. На 1 аркуші; аркуш паперу зі списком студентів групи № 1 курсу 5 ТВППТ з зазначенням прізвищ 36 студентів; копія наказу № 993-к від 28.03.2014 про допуск студентів до складання державного іспиту, зі списком 12 студентів та рукописними помітками навпроти кожного прізвища. на 1 аркуші; затверджений розклад проведення циклу оглядових лекцій для студентів 5 курсу інституту заочної освіти за напрямком підготовки 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» з підписами ОСОБА_5 та ОСОБА_266 . На 1 аркуші; результати здачі Державного іспиту студентами Інституту заочної освіти напряму підготовки 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на 21 - 24 травня 2014 року з зазначенням прізвищ студентів та середнім балом кожного студента. На 4 аркушах; копія наказу № 161-к від 28.04.2014 про призначення Державної екзамінаційної комісії. на 2 аркушах; 2 копії затвердженого графіку здачі Державного іспиту студентами 5 курсу Інституту заочної освіти напряму підготовки 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на 21 - 24 травня 2014 року з зазначенням прізвищ студентів; 7 бланків результатів здачі Державного іспиту студентами Інституту заочної освіти напряму підготовки 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на 21 - 24 травня 2014 року з зазначенням прізвищ студентів та середнім балом кожного студента. На 4 аркушах кожний бланк; Папка скорозшивач чорного кольору у якій міститься наступні відомості: аркуш паперу формату А-4 на якому міститься 4 копії листка причини перенесення підсумкового контролю на ім`я ОСОБА_267 ; копія заяви ОСОБА_268 з проханням перевести на навчання за індивідуальним навчальним планом. На 1 аркуші; копія клопотання ФОП ОСОБА_269 з проханням перевести ОСОБА_270 на індивідуальний навчальний план. На 1 аркуші; Інформація про перезаліки екзаменів і заліків студентами відділення «Фінанси і кредит» записами до неї 3 студентів; на 3 аркушах; 4 бланки незаповнених відомостей з переліком предметів; Крім цього у пакеті міститься: шматок аркуша, з рукописними записами на ньому прізвищ ОСОБА_271 та ОСОБА_272 з зазначенням їх мобільних номерів телефонів; бланк заяви на ім`я ректора Сумського НАУ від студента 3 курсу ОСОБА_273 на 1 аркуші; аркуш паперу формату А-4 з рукописними записами напрямків навчання, прізвищ осіб та числовими значеннями;аркуш паперу розмірами 9х9 см з рукописними записами на ньому прізвищ, номеру телефону та числових значень; заява ОСОБА_274 про переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом. На 1 аркуші;клопотання директора Великоанадольського лісового коледжу ОСОБА_275 про переведення ОСОБА_276 на індивідуальний графік навчання. На 1 аркуші;факсимільна копія клопотання керуючого справами виконавчого апарату Мар`їнської районної ради ОСОБА_277 про надання індивідуального графіку навчання ОСОБА_278 . На 1 аркуші;аркуш паперу з відрізними реквізитами благодійного фонду СНАУ у відділенні ПАТ КБ «ПриватБанк» МФО 337546, р.р. 26003055013986. аркуш паперу з відрізними реквізитами благодійного фонду СНАУ у відділенні АБ «Укргазбанк» МФО 320478, р.р. 26007221236.залікова книжка Сумського НАУ на ім`я ОСОБА_11 , факультету заочного навчання за спеціальністю «Будівництво»;індивідуальна заліково-екзамінаційна відомість на ім`я ОСОБА_11 з підписом ОСОБА_5 на 1 аркуші;Аркуш паперу формату А4 з іменами та прізвищами студентів різних груп, на 1 арк.;Аркуш паперу формату А4 з іменами та прізвищами студентів різних груп, на 1 арк.;Аркуш паперу формату А4 з іменами та прізвищами студентів різних груп, на 1 арк.;Квитанція № к4/G/45 платника ОСОБА_279 благодійні внески на придбання дипломівстуд кв, ф. твпппт, за 35 чол. Сума платежу 3500грн. Квитанція № к4/О/119 платника ОСОБА_280 благодійні внески на придбання дипломів ф. пцб, Сума платежу 500грн.Квитанція № к4/в/154 платника ОСОБА_281 благодійні внески на придбання дипломів студ кв, ізо. менедж, Сума платежу 100грн.Квитанція № к4/d/44 платника ОСОБА_282 благодійні внески на придбання дипломів студ кв, ф. ХТ Сума платежу 100грн.Квитанція № к4/G/11 платника ОСОБА_70 благодійні внески на придбання диплому 1 маг. Стр. агроном. ОСОБА_283 . Сума платежу 100грн.Квитанція № /P/117 платника ОСОБА_284 благодійні внески на придбання диплому. Студ. мех. ОСОБА_285 . Сума платежу 100грн. Квитанція № /o/81 платника ОСОБА_286 благодійні внески на придбання диплому. Студ. мех. ОСОБА_287 . Сума платежу 100грн. Квитанція № /О/136 платника ОСОБА_288 благодійні внески на придбання диплому. Студ. кв. ф. ізо. ОСОБА_289 . Сума платежу 100грн. Квитанція № к4/8/27 платника ОСОБА_290 благодійні внески на придбання диплому. ОМХ 5 ОСОБА_291 . Сума платежу 100грн. Квитанція № 3111.91.1. Призначення благодійні внески студента ІЗО ОСОБА_292 . Сума 1100.00грн. Квитанція № 3111.82.1. Призначення благодійні внески студента ІЗО ОСОБА_293 . Сума 1100.00грн. Квитанція № к4/6/52 платника ОСОБА_290 благодійні внески студента зо 5 агроном_я ОСОБА_294 . Сума платежу 100грн. Квитанція № к4/D/99 платника ОСОБА_295 благодійні внески на придбання дипломів. Сума платежу 1900грн. Квитанція № к4/к/119 платника ОСОБА_296 благодійні внески на придбання дипломів. Сума платежу 3100грн. Квитанція № к4/F/48 платника ОСОБА_297 благодійні внески на придбання дипломів. Сума платежу 3400грн. Квитанція № N 3/5 платника ОСОБА_298 благодійні внески на придбання дипломів. Сума платежу 100грн. Квитанція № к4/L/48 платника ОСОБА_299 благодійні внески студ ізо 5 курс агро, 6 чол. Сума платежу 600грн. Квитанція № 2993.288.1. Призначення оплата за навчання ОСОБА_300 . Сума 200.00грн. Квитанція № 3111.74.4. Призначення благодійні внески на придбання дипломів. ОСОБА_301 . Сума 2300.00грн. Квитанція № к4/к/56 платника ОСОБА_302 благодійні внески на придбання дипломів студ. кв.ф. правозн. Сума платежу 1600грн. Квитанція № к4/р/4 платника Мова благодійні внески на придбання дипломів студ. кв.ф. правозн. Сума платежу 1100грн. Квитанція № к4/к/56 платника ОСОБА_302 благодійні внески на придбання дипломів студ. кв.ф. правозн. Сума платежу 1600грн. Квитанція № 2993.288.1. Навчання. ОСОБА_300 . Сума 200.00грн. Квитанція № 3111.726.1. Благодійні внески на придбання диплому. Наумова Ала Миколаївна. Сума 1100.00грн. Квитанція № к4/L/48 Благодійні внески сту ізо 5 курс. ОСОБА_303 .. Сума 600.00грн. Квитанція № n 5/5 Благодійні внески на придбання дипломів. Позняк ОСОБА_304 . Сума 100.00грн. Квитанція № к4//48 Благодійні внески на придбання дипломів. ОСОБА_305 . Сума 3400.00грн. Квитанція № к4/К/119 Благодійні внески на придбання дипломів. ОСОБА_306 . Сума 3100.00грн. Квитанція № к4/D/99 Благодійні внески на придбання дипломів. ОСОБА_307 . Сума 1900.00грн. Квитанція № 3111.91.1 Благодійні внески студента. ОСОБА_308 . Сума 1100.00грн. Квитанція № 3111.82.1 Благодійні внески студента. ОСОБА_309 . Сума 1100.00грн. Квитанція № к4/6/52 Благодійні внески студента. ОСОБА_294 . Сума 100.00грн. Квитанція № к4/0/119 Благодійні внески студента. ОСОБА_294 . Сума 100.00 грн.копія клопотання технічного директора ООО «Мостострой-12» ОСОБА_310 про надання студенту ОСОБА_311 індивідуального графіку навчання. на 1 аркуші;паперовий поштовий конверт, з рукописним надписом на ньому: «з/п 1,7» в якому знаходяться грошові кошти на загальну суму 650 грн., а саме: 13 купюр номіналом по 50 грн;аркуш паперу формату А-4 з рукописним списком 12 студентів та числовими позначеннями навпроти кожного студента;заява на видачу готівки № 3854 від 23 квітня 2014 року на суму 8230 грн. на ім`я ОСОБА_5 ; заява на видачу готівки № 5498 від 12 березня 2014 року на суму 6900 грн. на ім`я ОСОБА_5 ; заява на видачу готівки № 3772 від 17 лютого 2014 року на суму 9260 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 3054 від 14 січня 2014 року на суму 11500 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 748 від 08 квітня 2013 року на суму 8500 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 4398 від 27 лютого 2013 року на суму 8000 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 8158 від 28 грудня 2012 року на суму 18000 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 8972 від 24 жовтня 2012 року на суму 5000 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 9330 від 25 жовтня 2012 року на суму 5000 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;заява на видачу готівки № 1078 від 16 листопада 2012 року на суму 5000 грн. на ім`я ОСОБА_5 ;Диплом спеціаліста на ім`я ОСОБА_312 , серії НОМЕР_20 ; Диплом спеціаліста на ім`я ОСОБА_313 , серії НОМЕР_21 ; Диплом бакалавра на ім`я ОСОБА_314 , серії НОМЕР_22 ; Диплом спеціаліста на ім`я ОСОБА_315 , серії ЛА ВЕ № 006128; Диплом спеціаліста на ім`я ОСОБА_316 , серії НОМЕР_23 ; копія наказу № 30 від 29.01.2007 про допуск студента ОСОБА_314 до складання державного іспиту. на 1 аркуші;Акти списання дипломів спеціаліста, встановленого зразку, які не було видано студентам факультету заочного навчання на 3 аркушах (Т. 2 а.с. 32-43);

Всі вищеперераховані документи підтверджують наявність на робочому місця ОСОБА_5 грошових коштів, отриманих ним від потерпілих. Наявність в робочому кабінеті ОСОБА_5 великої кількості квитанцій про перерахування коштів до благодійного фонду іншими студентами в той же період, коли потерпілими передавалися кошти обвинуваченому, спростовують доводи обвинуваченого про те, що кошти до благодійного фонду в той період не перераховувалися. Ніщо не заважало потерпілим за запропонованими квитанціями самостійно провести оплату до благодійного фонду, в разі наявності такого бажання, але обвинувачений таких пропозицій потерпілим не робив, а самостійно отримував від них кошти.

-заявою ОСОБА_13 про переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 16.06 по 21.06-2014р» разом з клопотанням з місця роботи та наказом про переведення на навчання за індивідуальним планом (Т. 2 а.с. 46-47, 177);

-заявою ОСОБА_11 про переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 16.06 по 21.06-2014р» разом з клопотанням з місця роботи та наказом про переведення на навчання за індивідуальним планом (Т. 2 а.с. 48-49, 178-179);

-протоколом огляду предметів від 23.05.2014 року, згідно якого оглянуто предмети, документи та грошові кошти, вилучені 22.05.2014 року під час проведення обшуку в кабінеті ОСОБА_5 (Т. 2 а.с. 51-80);

-постановою про визначення місця зберігання майна, на яке накладено арешт, заявою-описом до банку, прибутковим позабалансовим ордером № 1912, які підтверджують зарахування та вилучення коштів (Т. 2 а.с. 87-94);

-протоколом обшуку від 22.05.2014 року в ході якого в домоволодінні обвинуваченого виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 7834 доларів США, 350 євро, 6500 російських рублів, 182400 гривень (Т. 2 а.с. 98-113);

-протоколом огляду предметів від 12.07.2014 року, згідно якого оглянуто грошові кошти вилучені при проведенні обшуку від 22.05.2014 року в домоволодінні ОСОБА_5 (Т. 2 а. с. 115-139);

-заявою-описом до банку, прибутковим позабалансовим ордером № 1718, які підтверджують зарахування коштів до банку Т. 2 а.с. 139-157);

-протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 01.10.2014 року, згідно якого вилучено оригінали документів, пов`язаних з переведенням студентів (Т.2 а.с. 158-162);

-заявою ОСОБА_6 про переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 24.03 по 29.03-2014р» разом з клопотанням з місця роботи та наказом про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом (Т. 2 а.с. 165-168);

-заявою ОСОБА_10 про переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 21.04 по 26.04-2014р» разом з клопотанням з місця роботи та наказом про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом (Т. 2 а.с. 169-171);

-заявою ОСОБА_9 про переведення його на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 21.04. по 26.04-2014р» разом з клопотанням з місця роботи (Т. 2 а.с. 172-173);

-заявою ОСОБА_7 про переведення її на навчання за індивідуальним навчальним планом та встановлення індивідуальних термінів складання заліково-екзаменаційної сесії у вигляді підсумкового комісійного тестування з візою «згоден на здачу сесії комісії шляхом комп`ютерного тестування в період з 21.04. по 26.04-2014р» разом з копією свідоцтва про народження дитини та наказом про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом (Т. 2 а.с. 174-175);

-протоколом огляду предметів та документів від 11.10.2014 року, згідно якого оглянуто заяви студентів про переведення на навчання за індивідуальним планом з візою, клопотання з місця роботи та накази про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом (Т. 2 а.с. 180-185);

-посадовою Інструкцією директора навчально-наукового Інституту заочної освіти СНАУ, положенням про організацію навчального процесу в СНАУ, наказом від 21.05.2014 року про затвердження та уведення і дію посадових інструкцій, витягом з наказу від 01.04.2013 року про кадрові питання, положенням про навчально-науковий Інститут заочної освіти при СНАУ, наказом від 15.02.2008 року № 269-13к, які підтверджують функціонування інституту, директором якого є ОСОБА_5 з визначенням його функціональних обов`язків (Т. 2 а.с. 191-200, 203-213, 216);

-переліком платних послуг СНАУ , згідно якого відсутня платна послуга переведення на індивідуальний графік занять (Т. 3 а.с. 2-3);

-регламентом надання послуг СНАУ, який регламентує порядок надання платних послуг, переліком платних послуг, які надаються СНАУ, наказами, що стосуються платних послуг (Т. 3 а.с. 5-65);

-списком осіб, установ, організацій, які у період з 01.01.2014 р. по 28.05.2014 р. здійснювали перерахування грошових коштів на рахунки Благодійного фонду випускників Сумського національного аграрного університету та протоколом огляду документів від 18 жовтня 2014 року, з яких вбачається, що надходжень на вказані рахунки грошових коштів від ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , не виявлено (Т. 3 а.с. 84-133);

-випискою по особовому рахунку Благодійного фонду випускників Сумського національного аграрного університету, яка підтверджує відсутність внесків від потерпілих (Т. 4 а.с. 15-67);

-документами, які регламентують порядок зарахування коштів в Благодійний фонд СНАУ та підтверджують відсутність фіксованої суми благодійних внесків ( Т. 4 а.с. 169-225);

-протоколом тимчасового доступу до речей та документів від 27.08.2014 року; описом речей та документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді, суду від 27.08.2014 року; протоколом огляду документів від 18.10.2014 року; та самими вилученими документами, з яких вбачається, що видаткові операції по рахункам № НОМЕР_24 ; № НОМЕР_25 ; № НОМЕР_26 ; № НОМЕР_27 , що належать Благодійному фонду випускників СНАУ не здійснювалися (Т. 5 а.с. 7-76, 159-160);

-протоколом огляду предметів від 25.10.2014 року, згідно якого оглянуто матеріали носіїв інформації та оптичних носіїв інформації, отриманих в результаті проведення оперативно- технічних заходів, що проводились стосовно ОСОБА_5 , яким зафіксовано дати розмов та зустрічей обвинуваченого з потерпілими (Т. 5 а.с. 163-168, 173-182);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 90т, згідно яких зафіксовано передачу грошових коштів ОСОБА_317 обвинуваченому (Т. 5 а.с. 193-196);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 89т, згідно яких зафіксовано передачу грошових коштів ОСОБА_11 обвинуваченому (Т. 5 а.с. 198-200);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 90т, згідно яких зафіксовано передачу грошових коштів ОСОБА_317 обвинуваченому (Т. 5 а.с. 193-196);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 31т, згідно яких зафіксовано передачу грошових коштів ОСОБА_6 обвинуваченому (Т. 5 а.с. 208, 213)

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 33 згідно яких зафіксовано передачу ОСОБА_7 грошових коштів обвинуваченому (Т. 5 а.с. 211, 214);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 35т, згідно яких зафіксовано передачу ОСОБА_8 грошових коштів обвинуваченому (Т. 5 а.с. 219-220, 222);

-довідкою за результатами проведення негласної слідчої дії, диском ін.. № 35т, згідно яких зафіксовано передачу ОСОБА_10 грошових коштів обвинуваченому (Т. 5 а.с. 220-222);

Всі вищевказані диски були оглянуті в судовому засіданні.

-протоколом затримання ОСОБА_5 від 23.05.2014 року, довідкою з Сумського СІЗО УДПтСУ в Сумській області про звільнення у зв`язку з внесенням застави (Т. 5 а.с. 223-228);

-протоколами про прийняття заяв про вчинення кримінального правопорушення від потерпілих ОСОБА_7 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 (Т. 7, а.с. 8-42).

Аналізуючи зібрані у справі докази суд вважає, що вина обвинуваченого доведена в повному обсязі, і його дії слід кваліфікувати за ч. 4 ст. 368 КК України, оскільки він умисно, повторно, будучи службовою особою, одержав неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та в інтересах третьої особи, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища (в редакції Кримінального кодексу України із змінами, внесеними згідно із Законом України № 221-18 від 18.04.2013 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією»).

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, дані про особу винного та обставини, що обтяжують та пом`якшують покарання.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого суд не вбачає.

До обставин, що пом`якшують покарання суд відносить каяття обвинуваченого, позитивну характеристику з місця роботи та проживання, те, що обвинувачений є раніше не судимою особою, тяжких наслідків від скоєного не настало.

При призначенні покарання судом також враховано позицію представника обвинувачення, який просив суд обрати міру покарання обвинуваченому у виді позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку, позицію всіх потерпілих у справі, які категорично наполягають на призначенні покарання обвинуваченому не пов`язаному з позбавлення волі, будь-яких претензій до обвинуваченого не мають.

За таких даних про особу винного, з врахуванням вищевикладеної позицію сторони обвинувачення суд приходить до переконання про можливість виправлення обвинуваченого без реального відбування покарання, тому вважає за необхідне призначити покарання у виді позбавлення волі з застосуванням ст. 75 КК України до покарання у виді позбавлення волі. Міра покарання обвинуваченому визначається з врахуванням редакції ч. 4 ст. 368 КК України , яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення.

Суд вважає, що покарання в частині спец. конфіскації не підлягає застосуванню, оскільки в редакції ч. 4 ст. 368 КК України, яка діє на момент призначення покарання, вказаний вид покарання не передбачений, а тому підлягає застосуванню закон, що діє на момент призначення покарання і є більш м`яким.

Суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому також і додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарчих функцій в закладах освіти строком на 2 роки з конфіскацією всього належного йому майна, оскільки вказані види додаткового покарання передачені санкцією ст. 368 ч.4 КК України, а тому суд зобов`язаний їх застосовувати.

По справі цивільні позови не заявлені.

Ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 24.05.2014 року відносно ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 16.07.2014 року. За цією ухвалою визначено заставу у розмірі 24360 гривень. В подальшому було внесено суму застави 24360 грн. ( довідка № 04-875/14 від 26.05.2014 року Територіального управління державної судової адміністрації України в Сумсткій області ДСА України згідно виписки рахунку № 37317006000459 від 26.05.2014 року) та 26.05.2014 року звільнено ОСОБА_5 з Сумського слідчого ізолятору. Відповідно ч.4 п.3 ст.202 КПК України, з моменту звільнення з-під варти у зв,язку з внесенням застави підозрюваний, обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави. Підстав для зміни обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді застави до набрання вироком законної сили немає.Після набрання вироком законної сили внесену на депозитний рахунок заставу в сумі 24360 грн. повернути заставодавцю.

Речові докази по справі залишити в матеріалах кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 368, 374 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_5 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України ( в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення) та призначити покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарчих функцій в закладах освіти строком на 2 роки з конфіскацією всього належного йому майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від реального відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

Запобіжний захід ОСОБА_5 до набрання вироком законної сили у вигляді застави залишити без змін. Після набрання вироком законної сили суму застави у розмірі 24360 гривень повернути особі яка внесла заставу.

Речові докази по справі: індивідуальну заліково-екзаменаційну відомість на ім`я ОСОБА_318 , залишити в матеріалах кримінального провадження (Т.1 а.с. 231-232);

Заяву студента 1 курсу, ОРК спеціаліст, технологія зберігання, консервування та переробки м`яса, ОСОБА_152 про переведення на навчання за індивідуальним планом; клопотання директора ТОВ «Лебідь Київ» про переведення ОСОБА_152 на навчання за індивідуальним планом; заяву студента 1 курсу (6к), технології зберігання, консервування та переробки молока, ОСОБА_13 про переведення на навчання за індивідуальним планом; клопотання інспектора відділу кадрів «ЕКО маркет» про переведення ОСОБА_13 на навчання за індивідуальним планом; заяву студента 1 курсу, ОКР спеціаліст, ПБЦ, ОСОБА_11 про переведення на навчання за індивідуальним навчальним планом; клопотання директора ПП «Альфа» про переведення ОСОБА_11 на навчання за індивідуальним навчальним планом; індивідуальну заліково-екзаменаційну відомість на ім`я ОСОБА_11 з підписом ОСОБА_5 , зазначені у протоколі огляду предметів від 23.05.2014 року у п. XIII п.п. 91-92, 152-153, 190-191; п. ХV п. 7.7. залишити в матеріалах кримінального провадження (Т. 2 а.с. 95-97);

Вилучені 01.10.2014 року в приміщенні навчального відділу Сумського НАУ, що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Г.Кондратьєва, 160, під час здійснення тимчасового доступу до речей і документів на підставі ухвали слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 30.09.2014, документи, а саме: заява студента 3 курсу напряму підготовки «Промислове та цивільне будівництво» Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_6 , від 06.03.2014, на 1 арк.; копія клопотання на ім`я ректора Сумського НАУ ОСОБА_12 від директора ТОВ «ПРОТАН-Україна» ОСОБА_319 , з проханням надати ОСОБА_6 індивідуальний навчальний графік, на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 07.04.2014 за № 1115-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_6 , на 1 арк.; заява студента 3 курсу напряму підготовки «Будівництво» Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_320 , від 14.04.2014, на 1 арк.; клопотання на ім`я ректора Сумського НАУ ОСОБА_12 від ПП ОСОБА_321 , з проханням надати ОСОБА_322 індивідуальний навчальний графік, на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 25.04.2014 за № 1270-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_323 , на 1 арк.; заява студента 6 курсу, спеціальності «Агрономія» Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_10 , від 21.03.2014, на 1 арк.; клопотання на ім`я ректора Сумського НАУ ОСОБА_12 від директора «Ямпільський агролісгосп», з проханням надати ОСОБА_10 індивідуальний навчальний графік, на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 07.04.20 1 4 за № 1123-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_10 , на 1 арк.; заява студента 6м курсу напряму підготовки «ТВППТ» Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_9 , від 21.03.2014, на 1 арк.; клопотання на ім`я ректора Сумського НАУ ОСОБА_12 від ФОП ОСОБА_324 , з проханням надати ОСОБА_9 індивідуальний навчальний графік, на 1 арк.; заява студента 6 курсу, спеціальності «ТВППТ» Інституту заочної освіти Сумського НАУ ОСОБА_7 , від 19.03.2014, на 1 арк.; копія свідоцтва від 09.06.2012 про народження ОСОБА_325 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 07.04.2014 за № 1107-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 23.06.2014 за № 1878-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_13 , на 1 арк.; наказ Сумського національного аграрного університету від 17.06.2014 за № 1818-н про переведення на індивідуальний навчальний графік ОСОБА_11 , на 2 арк., зазначені у протоколі огляду предметів від 11.10.2014 року у п. 1-16 залишити в матеріалах справи (Т. 2 а.с. 186-189);

Документи, отримані від Благодійного фонду «Випускників Сумського національного аграрного університету», а саме список осіб, установ та організацій, які у період з 01.01.2014 року по 28.05.2014 року здійснювали перерахування грошових коштів на рахунки Благодійного фонду випускників Сумського національного аграрного університету залишити в матеріалах кримінального провадження (Т. 3 а.с. 134-135)

Документи, вилучені в AT «Брокбізнесбанк», щодо відкриття банківських рахунків БФ «Випускників Сумського національного аграрного універсітету» та довідки про рух коштів по рахункам № НОМЕР_28 , НОМЕР_29 , НОМЕР_30 , НОМЕР_31 , документи, вилучені в ПАТ «ПриватБанк», щодо відкриття рахунків БФ «Випускників Сумського національного аграрного універсітету» та довідки про рух коштів по рахункам № НОМЕР_32 , НОМЕР_33 , НОМЕР_34 , НОМЕР_35 , НОМЕР_36 , НОМЕР_37 , НОМЕР_38 , НОМЕР_39 , документи, вилучені в ПАТ КБ «Надра», щодо відкриття банківських рахунків БФ «Випускників Сумського національного аграрного університету» та про рух коштів по рахункам № НОМЕР_40 , НОМЕР_41 , НОМЕР_42 , документи, вилучені в АБ «Укргазбанк», щодо відкриття банківських рахунків БФ «Випускників Сумського національного аграрного університету» та про рух коштів по рахункам № НОМЕР_43 , НОМЕР_44 , НОМЕР_45 , НОМЕР_46 залишити в матеріалах кримінального провадження (Т. 5 а.с. 159-162);

Протокол ОТЗ № 2, № 4/37т, не таємно від 10.01.2014 на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка за результатами проведення ОТЗ №2, № /36т, не таємно, від 10.01.2014, на 35 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 248т від 11.11.2013, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; протокол ОТЗ № 2, № 4/335т, не таємно, від 17.03.2014 на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ № 2, № 4/334т, не таємно, від 17.03.2014, на 47арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 18т від 06.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1 шт.; протокол ОТЗ № 5, № 4/377т, не таємно, від 21.03.2014 на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - фотографії на 80 арк., не таємно; додаток № 2 до протоколу - карта пам`яті, micro SD, зав. 1317RN56911, не таємно, інв. №22т 12.03.14, 1шт.; протокол ОТЗ № 2, № 4/553т, не таємно, від 05.04.14 на 1 арк.; 11) Додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ 2, № 4/554т, не таємно, від 05 квітня 2014, на 6 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 17т від 05.03.14, не таємно, об`ємом 4, 7 mb, 1шт.; протокол про результати проведення оперативно - технічного заходу № 1,6; № 4/555т, не таємно, від 05.04.2014, на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ № 1,6; №4/5 56т, не таємно, від 05.04.2014, на 11 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій VD-R, інв. № 29т від 24.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 3 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 30т від 24.03.2014, не жмно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 4 до протоколу - оптичний носій "VD-R, інв. № 31т від 24.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток 5 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 32т, від 24.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 5 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 33т від 24.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; протокол про результати проведення оперативно - технічного заходу № 1,6; № 4/645т, не таємно, від 17.04.2014, на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ № 1,6; № 4/644т, не таємно, від 17.04.2014, на 6 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, в.№ 69т від 15.04.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 3 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 35т від 24.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; протокол ОТЗ № 2, № 4/722т, не таємно, від 25.04.2014 на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати .проведення ОТЗ № 2; № 4/72ІТ, не таємно, від 25.04.2014, на 9 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 26т від 21.03.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; протокол про результати проведення оперативно - технічного заходу № 1,6; № 4/868т, не таємно, від 07.05.2014, на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ № 1,6; №4/867т, не таємно, від 07.05.2014, на 15 арк.; додаток № 2 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 60т, не таємно, від 31.03.2014, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 3 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 64т від 09.04.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 4 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 65т, не таємно, від 09.04.2014, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; додаток № 5 до протоколу - оптичний носій DVD-R, інв. № 66т від 09.04.2014, не таємно, об`ємом 4.7 mb, 1шт.; протокол про результати проведення оперативно - технічного заходу № 1,6; № 4/917т, не таємно, від 15.05.2014, на 1 арк.; додаток № 1 до протоколу - довідка про результати проведення ОТЗ № 1,6; № 4/916т, не таємно, від 15.05.2014; зовнішній накопичувач, інв. № 50т, не таємно, TOURO MOBILE, зав. 4N2WDL1R від 25.03.14, таємно об`ємом 500 GB, 1 шт. залишити в матеріалах кримінального провадження (Т. 5 а.с. 169-172).

Вирок суду може бути оскаржено до апеляційного суду Сумської області через Зарічний районний суд м. Суми протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення31.03.2016
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу56837979
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —591/8739/14-к

Ухвала від 07.09.2016

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 14.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 14.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 06.06.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 30.05.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 27.05.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Макаровець А. М.

Ухвала від 12.05.2016

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Вирок від 31.03.2016

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 13.01.2015

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні